Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 02:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 03, 2024 20:59 

Kod nas na fakultetu svačega ima... čak i Evanđelja... :))

Pa navedi citat onda. Čak i suvremeni prijevodi nisu izbacili ono da se svjetiljka ne stavlja na pod ili pod stol

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 21:06 

Pa navedi citat onda. Čak i suvremeni prijevodi nisu izbacili ono da se svjetiljka ne stavlja na pod ili pod stol

Već sam se skoro odjavila jer sam mislila da si me otkantala, ali pošto si iz BiH (a vi ste predziđe kršćanstva) osjećam svetu dužnost informirati vas o ovim citatima (iz Evanđelja po Mateju, 6. poglavlje):

1 Milostinja u skrovitosti
»Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. 2 Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 3 Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, 4 da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!«

5 Molitva u skrovitosti
»Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 6 Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.«

16 Post u skrovitosti
»I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 17 Ti, naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice 18 da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.«

*Sad se zaista moram odjaviti, sutra mi je uraniti, pa vas sve lijepo pozdravljam... noć.. :))

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 21:14 

Već sam se skoro odjavila jer sam mislila da si me otkantala, ali pošto si iz BiH (a vi ste predziđe kršćanstva) osjećam svetu dužnost informirati vas o ovim citatima (iz Evanđelja po Mateju, 6. poglavlje):

»Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. 2 Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 3 Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, 4 da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti!«

5 Molitva u skrovitosti
»Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskrižjima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 6 Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.«

16 Post u skrovitosti
»I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. 17 Ti, naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice 18 da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.«

*Sad se zaista moram odjaviti, sutra mi je uraniti, pa vas sve lijepo pozdravljam... noć.. :))

Pa nigdje se ne spominje fanatizam, a prvi mi je glas da su licemjeri i fanatici istoznačnice. Ja mislim kako ti nisi fanatik, ima elemenata licemjernosti, ksenofobije i mlitavosti u vjeri, ali fanatizma stvarno nema.

Vrh

PostPostano: Pet sij 05, 2024 09:24 

Danas se Katolička Crkva spominje svetog Šimuna stilita starijeg, on je sirijski kršćanski asket, rođen je oko 390. u Sisu, glavnom gradu armenske kraljevine Cilicije (danas turski grad Kozan, provincija Adana). Sin siromašnog pastira, bio je vedar i bistar dječak koji je živo pamtio riječi iz svećeničkih propovijedi.
Jedno vrijeme je obitavao na stupu, ali i propovijedao, postio i molio se. Takvom asketizmu su se posvećivali vjernici u vrijeme porasta dekadencije u svijetu i na taj način izolirali pa im je mrtvljenje tijela donijelo očišćenje duše pa nisu trebali dugo vremena provesti u čistilištu.
On je za vas fanatik, a za Katoličku Crkvu svetac.

Vrh

PostPostano: Pet sij 05, 2024 10:49 

Danas se Katolička Crkva spominje svetog Šimuna stilita starijeg, on je sirijski kršćanski asket, rođen je oko 390. u Sisu, glavnom gradu armenske kraljevine Cilicije (danas turski grad Kozan, provincija Adana). Sin siromašnog pastira, bio je vedar i bistar dječak koji je živo pamtio riječi iz svećeničkih propovijedi.
Jedno vrijeme je obitavao na stupu, ali i propovijedao, postio i molio se. Takvom asketizmu su se posvećivali vjernici u vrijeme porasta dekadencije u svijetu i na taj način izolirali pa im je mrtvljenje tijela donijelo očišćenje duše pa nisu trebali dugo vremena provesti u čistilištu.
On je za vas fanatik, a za Katoličku Crkvu svetac.

Cilj vjere nije mrtvljenje da bi izbjegli čistilište.
Možeš pitati što te zanima o vjeri moderatora ili Adrijanu.

Vrh

PostPostano: Pet sij 05, 2024 13:28 

kopitar je napisao/la:
Cilj vjere nije mrtvljenje da bi izbjegli čistilište.
Možeš pitati što te zanima o vjeri moderatora ili Adrijanu.

Tvoje mišljenje je dokazano bezvrijedno i školski primjer najpatetičnijeg sofizma. Katolička Crkva je podigla na čast oltara one koji su kreposnim životom dokazali baš suprotno od toga što tvrdiš da nije cilj katoličke vjere. Jedan od njih je sveti Šimun stilit stari koji je današnji moderni svijet fanatik.
Što se tiče isto tako patetičnog savjeta koga bih trebala pitati pa slobodno ti postupaj tako kako savjetuješ meni. Možda ti teme i postovi ne budu infantilno dokono piskaranje o pitanjima koja su odavno riješena u tradicionalnoj teologiji. Najsmješnije je što ti sebi umišljaš kako si se sam nešto dosjetio tako postavljati pitanja kao da neprijatelji Božji kroz povijest nisu takvo što nekorisno već radili. Moderan svijet takve kao ti neće proglašavati vjerskim fanaticima jer u djelima zapravo nemate vjere pa meni to nije nikakav ideal kojem bi trebala stremiti.

Vrh

PostPostano: Sub sij 06, 2024 10:08 

5 Molitva u skrovitosti

16 Post u skrovitosti

Ha, znači, osoba koja skače na svaki moj post, stalno govori da lažem i kad govorim o stanju u mojoj crkvi, kaže da nije tako, da ona ima točne informacije, iz druge je države. :DD. Već sam mislila da je tu kraj mene i da prati dronom svaki moj korak. Sad vidim da je ipak druga patologija u pitanju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata