Na jednoj drugoj temi sam se nadovezao na pisanje TomeD pa sam ga upitao slijedeće :
budući da si pravoslavac i pretpostavljam da dobro poznaješ nauk PC, možeš li šta reći u vezi spasenja i kako to tumači PC na ovoj temi:
viewtopic.php?f=17&t=2616
Da li ti misliš da je sve baš onako kako piše u tom članku? Da li se može itko , ako da, tko se to može spasiti izvan Crkve?
Vjerujem da si čitao u vezi toga na jednoj temi kako to tumači KC i da ima jako puno iznimki za spasenje izvan Crkve!
Kako je po tebi stanje u vezi EENS u PC ili barem u SPCU ?
Ako može i cijenjeni kolega Kopitar dati neki komentar u vezi toga bilo bi mi drago čuti.
Ne znam zbog čega si zabrinut ti si katolik i imaš katekizam u kojem je sve objašnjeno.
To što PC misli drugačije ako misli jer članak koji si stavio nije službeni stav njihove crkve a meni se čini da su to neki njihovi tradicionalisti ili kako ih oni zovu "ziloti" jer vidim da im 2Vt. smrdi a pozitivno se izražavaju za ovo bratstvo Pia X koji također ne priznaje 2Vt.
Što se tiče da izvan Crkve nema spasenja to smo se već složili.
Ovdje u članku koji si stavio se inzistira na tome da izvan vidljivih granica Crkve nema spasenja i kritizira se stav KC po tom pitanju da se ne drži potpuno predaje i Pisma već pokušava naći izlaz u nekom racionalnom pristupu.
Moje mišljenje je da konačnu riječ o spasenju ima samo Bog, znamo po Pismu da Bog želi da se svi ljudi spase i dodao bi da osim vidljive postoje i nevidljiva granice Crkve a koje određuje Duh Sveti.