Zumzum,
stravičan je primjer koji si navela.
Stravičan bi bio i stav fratra, kako si napisala... Ali ne vjerujem da je to njegov stav.
zumzum je napisao/la:
ne, ne odobravam ovaj način gdje fratar osuđuje žene..to me podsjeća na one primitivce koji za sve osuđuju Evu, zaboravljajući na MB i zapravo tako nalazeći za pravo svom odnosu prema ženama, koji je čista sirovina.
Nisam glasnogovornik spomenutog fratra, površno ga poznam, čak se i ne slažem s njim u svim pitanjima, ali ne mogu zamisliti jednog bračnog terapeuta da bi tako nešto mislio ili govorio.
U problematičnom novinskom članku piše:
Citat:
Nakon desetak tisuća slučajeva, koje sam imao, statistika kaže da muškarac nikada ne bi učinio preljub ako nije njegova žena kriva.
Kako bi fra Frkin pomagao brojnim parovima spašavati brak ako bi njegov stav bio okrivljavanje žena?
To ne bi imalo smisla, pa pretpostavljam da izjavu threba shvatiti kao obično tumačenje statistike. Pokušat ću parafrazirati: muškarci s kojima je razgovarao tvrdili su da ne bi učinili preljub da nisu smatrali svoje žene krivima.
Ako ne bi bilo tako, ja bih onda jednu drugu Frkinovu rečenicu iz istog članka mogao shvatiti kao okrivljavanje i vrijeđanje muškaraca:
Citat:
Muškarci nemaju razumijevanja za umornu ženu. Jer im je narav takva.
Drugim riječima, muškarci imaju narav nerazumne životinje... Ali ne vjerujem ni da bi to bio stav jednog svećenika i bračnog terapeuta. Rekao bih da je to samo ono što je on slušao od žena koje su mu se obraćale za pomoć, jer te žene su tako doživljavale svoje muževe.
Jednostavno, ono što pamtim iz osobnog susreta s fra Frkinom nespojivo mi je s jednim dijelom novinskog članka. Što su fra Frkin i potpisana novinarka razgovarali, to samo oni znaju. Ali nakon što sam pročitao članak u cjelosti, pitam se da li su se uopće razumjeli i nije li možda novinarka sažimajući razgovor iskrivila smisao?
Ako bi itko generalizirao i unaprijed okrivljavao bilo žensku, bilo mušku stranu, čak i onda kada bi statistika govorila u prilog takvog stava, bilo bi to za svaku osudu. I zato Zumzum, neka ti stav ovog fratra "ne naruši nutarnji mir" (zanimljiv je meni i tvoj potpis

), naročito ako postoji mogućnost da takav stav u stvarnosti niti ne postoji...