Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 16:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned svi 14, 2023 20:33 

Penitent nije pogrdan izraz već se tako naziva onaj tko dolazi na ispovijed, a mogu se još koristiti pokajnik, pokajnica, pokornik, pokornica.
Mora li se držati ispovjedne tajne u cjelini ili smije nešto i reći?

Vrh

PostPostano: Uto svi 16, 2023 10:29 
Administrator

Ispovjedna tajna ne odnosi se na pokornika, već na svećenika. Pokornik može drugima reći što god želi o sebi i o svojim grijesima, međutim ne bi smio govoriti o drugome, ili iskorištavati javno svećenikove riječi u ispovijedi, koje svećenik onda ne može javno komentirati a da ne riskira kršenje ispovjedne tajne. To može biti iskorištavanje radi reklame svojih stavova, kako smo vidjeli po medijima u vezi nekih LGBT tema, tipa "svećenik mi je rekao da to smijem", što je poslije zbog ispovjedne tajne nemoguće provjeriti. Zbog toga je nepisano pravilo da se o sadržaju ispovijedi ne govori, već samo o sebi i svojim grijesima.

Vrh

PostPostano: Uto svi 16, 2023 15:38 

Ispovjedna tajna ne odnosi se na pokornika, već na svećenika. Pokornik može drugima reći što god želi o sebi i o svojim grijesima, međutim ne bi smio govoriti o drugome, ili iskorištavati javno svećenikove riječi u ispovijedi, koje svećenik onda ne može javno komentirati a da ne riskira kršenje ispovjedne tajne. To može biti iskorištavanje radi reklame svojih stavova, kako smo vidjeli po medijima u vezi nekih LGBT tema, tipa "svećenik mi je rekao da to smijem", što je poslije zbog ispovjedne tajne nemoguće provjeriti. Zbog toga je nepisano pravilo da se o sadržaju ispovijedi ne govori, već samo o sebi i svojim grijesima.

Pročitala sam nešto slično kod don Damira Stojića, ali nisam bila zadovoljna s tim. On je izjednačio Sakramentalni pečat koji je nepovrediv i odnosi se na svećenika i Ispovjednu tajnu koja se ipak odnosi i na sve sudionike u ispovjedi. Ne bi se osudila tvrditi kako pokornik smije govoriti o ispovjedi što želi jer Zakonik kanonskog prava u Kan. 983 - § 2 i u Kan. 1388 - § 2 propisuje i najstrože kazne za kršenje i ispovjedne tajne, a ne samo svećenika kojeg obvezuje Sakramentalni pečat. Nisam stvarno našla kanon koji kaže da pokornik izričito smije govoriti o svojim grijesima i savjetima iz ispovjedi pa zato sam skeptična na ovo.

Vrh

PostPostano: Uto svi 16, 2023 18:44 
Administrator

O svojim grijesima uvijek možeš govoriti, naravno ako to želiš, bilo u svjedočenju, primjeru obraćenja i snazi Božje milosti ili sl. Kanoni koje spominješ (983 i 1388) ne govore uopće o pokorniku, već o ostalim sudionicima koji mogu čuti njegove grijehe, poput tumača (koji je prisutan ako pokornik i svećenik na govore isti jezik) i te odredbe postoje upravo da se štiti privatnost pokornikovih grijeha, no ako želi on uvijek svoje grijehe može javno reći kako sam naveo. Naprotiv svećenikovi savjeti iz ispovijedi se ne bi trebali javno govoriti, jer tu ne govorimo o sebi već uvlačimo drugoga, i svećenika stavljamo u nezgodan položaj ili ga možemo i namjerno iskorištavati za svoje stavove pošto on ne može dalje komentirati, stoga je nepisano pravilo da se o takvom sadržaju ispovijedi ne govori.

Vrh

PostPostano: Sri svi 17, 2023 16:44 

Don Damir Stojić je dobro odgovorio, a to i znamo.
Ispovijedna tajna važi samo za svećenika.
Osobno nisam osoba koja ima tajne, pa sve što ću reći svećeniku, zna npr i moj muž.
Ispovijedna tajna je u pitanju ako svećenik zna za pedofilske radnje, ubojstvo, i druge teške grijehe, da li je dužan prijaviti. Oko toga se lome koplja. Kod nas je jedan svećenik reagirao na ispovijednu tajnu djevojčice koja je bila sa odraslim čovjekom. Neki su taj postupak osuđivali a neki odobravali. Ja mislim da je to ok, u nakani da se zaustavi zlo.

Vrh

PostPostano: Čet kol 10, 2023 07:56 

Don Damir Stojić je dobro odgovorio, a to i znamo.
Ispovijedna tajna važi samo za svećenika.
Osobno nisam osoba koja ima tajne, pa sve što ću reći svećeniku, zna npr i moj muž.
Ispovijedna tajna je u pitanju ako svećenik zna za pedofilske radnje, ubojstvo, i druge teške grijehe, da li je dužan prijaviti. Oko toga se lome koplja. Kod nas je jedan svećenik reagirao na ispovijednu tajnu djevojčice koja je bila sa odraslim čovjekom. Neki su taj postupak osuđivali a neki odobravali. Ja mislim da je to ok, u nakani da se zaustavi zlo.

ovo je čista relativizacija
kao da kanoni i pravila Crkve ničemu ne služe??!

Vrh

PostPostano: Čet kol 10, 2023 11:35 

Dakle, ona je njemu povjerila da održava seksualne odnose s njim, bila je maloljetna a on stariji čovjek. Svećenik je reagirao. Mislim da je to bila dobra odluka jer je uspio maknuti je od njega (ona je sad udana žena, ne za tog). Mislim da ima izuzetaka gdje se može ( i mora) reagirati, ali svakome po savijesti. Najlakše je je zabiti glavu u pijesak, ne reagirati, pa neka npr tetak siluje dijete, nećakinju, kanon je kanon, neću se miješati.

Vrh

PostPostano: Čet kol 10, 2023 18:03 
Administrator

Nema nikakvih izuzetaka kod ispovjedne tajne, slažem se da je to pokušaj relativizacije s jednom ljudskom logikom protiv sakramenta. Ispovjedna tajna je nepovrediva, svećenik koji bi je prekršio je automatski ekskomuniciran iz Crkve.
Ovako objašnjava don Ćubelić što svećenik može učiniti bez da otkrije ispovjednu tajnu: "ako pokornik ispovjedniku iznese neku namjeru počinjenja zla ili grijeha, on će ga nakon čina ispovijedi pozvati na razgovor na koji ga ne obvezuje ispovjedna tajna i pokušat će ga odgovoriti od zle namjere, a ako je riječ o psihičkom bolesniku, uputit će ga na stručnu pomoć. Ljudi uglavnom pristanu na takav razgovor."
Odnosno može se to dogoditi kroz samu ispovijed: "Pažnju američke javnosti okupirao je prije dvije godine slučaj hrvatskog svećenika don Željka Gruberovića, koji je kao ispovjednik u saveznoj državi New Jersey uvjerio Biurny Peguero Gonzalez da prizna lažno svjedočenje i tako oslobodi nevinog čovjeka. Pri tome, Gruberović nije odao ispovjednu tajnu, nego je tražio da popravi štetu kako bi dobila odrješenje."

Stav Katoličke crkve je jasan, ispovjedna tajna ostaje nepovrediva u svakom svom dijelu. Riječ je o sakramentu kojeg svećenik treba braniti "ako je potrebno čak i po cijenu krvi", kako to još jednom potvrđuje i novi dokument o ispovijedi.

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 07:05 

Kod nas je jedan svećenik reagirao na ispovijednu tajnu djevojčice koja je bila sa odraslim čovjekom. Neki su taj postupak osuđivali a neki odobravali. Ja mislim da je to ok, u nakani da se zaustavi zlo.
Svaka mu čast!
totus tuus je napisao/la:
Dakle, ona je njemu povjerila da održava seksualne odnose s njim, bila je maloljetna a on stariji čovjek. Svećenik je reagirao. Mislim da je to bila dobra odluka jer je uspio maknuti je od njega (ona je sad udana žena, ne za tog).
Nadam se da je sretno udana i da joj ta epizoda nije uništila život, što zna biti slučaj, osobito u manjim sredinama.

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 07:59 

Dakle, ona je njemu povjerila da održava seksualne odnose s njim, bila je maloljetna a on stariji čovjek. Svećenik je reagirao. Mislim da je to bila dobra odluka jer je uspio maknuti je od njega (ona je sad udana žena, ne za tog). Mislim da ima izuzetaka gdje se može ( i mora) reagirati, ali svakome po savijesti. Najlakše je je zabiti glavu u pijesak, ne reagirati, pa neka npr tetak siluje dijete, nećakinju, kanon je kanon, neću se miješati.

može se miješati, tako da njoj kaže da prijavi zločin ili se nekom trećem povjeri( roditelj, rodbina,prijatelj itd pa će netko od njih prijaviti zločin)
ne može se miješati na način kako ti želiš jer mu kanon zabranjuje!

po tvome bi svećenik mora prijaviti svakog ubojicu, lopova, rabojnika, švercera, zlostavljača, dilera droge itd da ne nabrajam sve zločine koji scvećenici čuju na ispovijedi!, jer time suzbija kriminal???

ako će svećenici početi rušiti vladavinu zakona i kanona gdje će to odvesti KC i poredak?
Sve bi se ovakvim relativizmom ubrzo urušilo!

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 09:34 

po tvome bi svećenik mora prijaviti svakog ubojicu, lopova, rabojnika, švercera, zlostavljača, dilera droge itd da ne nabrajam sve zločine koji scvećenici čuju na ispovijedi!, jer time suzbija kriminal???

Nisi dobro pročitao što je napisala: ...Mislim da ima izuzetaka gdje se može ( i mora) reagirati...

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 10:47 

Kod nas je jedan svećenik reagirao na ispovijednu tajnu djevojčice koja je bila sa odraslim čovjekom. Neki su taj postupak osuđivali a neki odobravali. Ja mislim da je to ok, u nakani da se zaustavi zlo.

Svaka mu čast!

KKC 1467 Crkva izjavljuje da je svaki svečenik koji prima ispovijedi obvezan, pod prijetnjom najstrožih kazni, obdržavati posvemašnju tajnu o grijesima koje mu je pokornik ispovjedio. Nije mu dopušteno govoriti ni o onome što je u ispovijedi saznao o životu pokornika. Ispovjedna tajna, koja ne dopušta izuzetaka, zove se "sakramentalni pečat", jer ono što je pokornik očitovao svečeniku ostaje "zapečaćeno" sakramentom.

Kan. 983 - 1. Sakramentalni je pečat nepovrediv; stoga ispovjednik ne smije riječima ni na bilo koji drugi način ni zbog bilo kojeg razloga nikako odati pokornika.

§ 2. Obvezni su čuvati tajnu i tumač, ako ga ima, kao i svi drugi do kojih je na bilo koji način iz ispovijedi doprlo znanje o grijesima.

Kan. 1388 - 1. Ispovjednik koji izravno povrijedi sakramentalni pečat upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici...

The laws of the Church threaten the severest penalties against any priests who would fail to observe a perpetual and religious silence concerning all the sins confessed to them. Let the priest, says the great Council of Lateran, take special care, neither by word or sign, nor by any other means whatever, to betray in the least degree the sinner. The Roman Catechism: The Sacraments – Penance

Mislim da ima izuzetaka gdje se može ( i mora) reagirati, ali svakome po savijesti.

Lol :lol:

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 11:28 

KKC 1467 Crkva izjavljuje da je svaki svečenik koji prima ispovijedi obvezan, pod prijetnjom najstrožih kazni, obdržavati posvemašnju tajnu o grijesima koje mu je pokornik ispovjedio. Nije mu dopušteno govoriti ni o onome što je u ispovijedi saznao o životu pokornika. Ispovjedna tajna, koja ne dopušta izuzetaka, zove se "sakramentalni pečat", jer ono što je pokornik očitovao svečeniku ostaje "zapečaćeno" sakramentom.

Kan. 983 - 1. Sakramentalni je pečat nepovrediv; stoga ispovjednik ne smije riječima ni na bilo koji drugi način ni zbog bilo kojeg razloga nikako odati pokornika.

§ 2. Obvezni su čuvati tajnu i tumač, ako ga ima, kao i svi drugi do kojih je na bilo koji način iz ispovijedi doprlo znanje o grijesima.

Kan. 1388 - 1. Ispovjednik koji izravno povrijedi sakramentalni pečat upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici...

The laws of the Church threaten the severest penalties against any priests who would fail to observe a perpetual and religious silence concerning all the sins confessed to them. Let the priest, says the great Council of Lateran, take special care, neither by word or sign, nor by any other means whatever, to betray in the least degree the sinner. The Roman Catechism: The Sacraments – Penance

Lol :lol:

Mislim da ne bi tako komentirao da je tvoje dijete u pitanju

Vrh

PostPostano: Pet kol 11, 2023 14:48 

Mislim da ne bi tako komentirao da je tvoje dijete u pitanju

Ako sam te dobro razumio prijatelju, kad je naše vlastito dijete u pitanju, onda ne treba slijediti nauk Crkve, a ako je tuđe dijete, onda bi trebalo postupit po nauku Crkve?! :| Već sam tisuću puta pisao, sasvim je nebitno što ti ili ja mislimo, za katolika je jedino bitno šta Crkva misli. Drugim riječima prevedeno, nije ispravno ono što je ispravno, nego je ispravno ono šta Crkva kaže da je ispravno. Ova žena "mrtva hladna" kaže, citiram;

Ja mislim da je to ok...

Eto. Ona misli da je to ok, i šta sad?! Pitam te: i šta sad?! Koga normalnog briga šta ona misli, de mi na to pitanje odgovori. Između ostalog kaže, citiram;

Neki su taj postupak osuđivali a neki odobravali.

Ko babe na placu. Pa nije nauk katoličke Crkve što se babi htilo to se babi snilo. Puno babi kilavo dijete. Nema se tu šta odobravati ili ne odobravati, tak kak Crkva kaže tako jest, i nema dalje od toga. Kaj je to tak teško za skužiti?! Šta bi ti ili ja napravili da se nađemo u takvoj situaciji nimalo ne mijenja nauk Crkve.

Vrh

PostPostano: Pon kol 14, 2023 15:02 

Nisi dobro pročitao što je napisala: ...Mislim da ima izuzetaka gdje se može ( i mora) reagirati...

Jako sam dobro pročitao i shvatio
Ali ti ne shvaćaš šta ti ja kažem, Fran26, Giovii i sam nauk KC, ODNOSNO SVETA, KATOLIČKA I APOSTOLSKA CRKVA
Nema izuzetaka!

Jer nekome bi izuzetak bilo ubojstvo
nekome velika razbojstva, krađe...nekome pedofilija, nekome silovanje...
nekome neko drugo Kazneno djelo-ZLOČIN i to je onda opet čista relativizacija nauka KC!

Osim toga to bi urušilo sustav i poredak KC KOJI VRIJEDI VEĆ 2 TISUĆLJEĆA
Ako ne kužiš kako i u kom smislu , pitaj pa ću ti objasniti

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata