I ja imam problema s vratnom kralježnicom i moj doktor tvrdi da je to zbog rada na računalu i nije mi nikakve joga-vježbe dao kao terapiju. Našla sam na internetu 3-4 vježbe za jačanje mišića vratne kralježnice i leđa i one pomažu. Moj otac ima problema s visokim tlakom, bio je na konzultacijama kod troje liječnika radi terapije i nitko mu dosad nije rekao za ovaj joga-položaj (i ja sama prvi put čujem za to), a svi su mu rekli da visoki tlak ima veze s pojačanim stresom i da se tijekom dana više odmara. Joga (i cijela ajurvedska medicina) spadaju u alternativne medicine i nije baš često da liječnici to prepisuju (osim onih osobno uključenih u to). Znam da se joga često reklamira kao zdravstvena terapija, ali ne treba zaboraviti da isti učinak na smanjenje tlaka i opuštanje svih mišića ima i duga, topla kupka s umirujućom glazbom, kao i više fizičkog odmora tijekom dana. Također i kršćanska meditacija (kako su naučavali Nikić, Ivančić, Szentmartoni i dr.) koja povoljno djeluje na sabranost, duh, a posljedično i na tijelo.
A gdje sam to napisala da za vratnu kralježnicu rabim joga vježbe??? Radim fizikalne vježbe koje sam našla u zdravstvenom tisku. I ako netko nešto nije rekao tvom ocu, znači, to ne postoji?! Mene su na hitnoj kad sam tamo završila zbog tlaka odmah polegli i dr je rekao da će taj položaj pomoći. Ne moraju liječnici prepisivati joga terapiju, kažem, istezanje je istezanje, disanje disanje, to je isto. Kao i most i stoj i ako je neka vježba i u fizijatrijskoj i u jogi ne znači da ću radeći je postati hinduist ili otuđiti se od katolicizma.
Meni je rečeno da mi je loš nalaz vratne od posljedica prometne. Ali svi koje znam imaju loš nalaz vratne, dobro, ne svi, ali dosta njih.
Topla kupka uz glazbu nije moj đir. Ali iz mora ne izlazim ispod pola sata najmanje.