Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 06:45

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 27, 2023 11:26 

Možda nije u direktnoj vezi a ipak je.
Preko 50 000 mladih i preko 400 svećenika dolazi u Međugorje na Mladifest.
Gdje to ima u doba krize Crkve?

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 12:11 

Slažem se s tobom da je pitanje kompleksno, ali kad bi recimo naprimjer takvo mjesto ukazanja bilo u Mađarskoj ili Slovačkoj ili gdje drugdje, koliko naših ljudi bi uopće bilo zainteresirano za nj, da ne kažem toliko zagriženo i gotovo zaljubljeno.. Mi smo nekako kao narod skloni vjerovati da bi Majka Božja baš došla k nama, mi smo njeni, s pravom i izabrani, i kad ne bi postojalo Međugorje - trebalo bi ga izmisliti!... Što neki papa tamo iz Argentine zna o Majci Božjoj? Vrlo je lako povjerovati da bi Majka Božja baš k nama došla, lako se uživjeti da nam je tu nadohvat ruke - a kad bismo se suočili s činjenicom da je zapravo možda i nema tu (!) postali bi razočarani, a možda i u vjeri poljuljani. Zato vrlo mnogo dobrih vjernika prihvaća da radije Majka ovdje JEST, nego da nije i da je sve nečija neslana zavrzlama.

Nitko te ne tjera da ijednom odeš u Međugorje. Možda ti Bog pokazuje svoju ljubav na drugačiji način, ali nemaš pravo biti toliko zlonamjerna prema našim ljudima. Ovo sve što si napisala su zlonamjerne gluposti jer Hrvati odavno nisu većina u Međugorju već Poljaci i Talijani. Gospa Mira je došla svim narodima i nije to nikakva lokalna izmišljotina.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 12:15 

Ne samo da je razlog bio talijanska mafija kod nekih suvenirnica i pranje novca, pregledavajući kritičke spise koji su dostupni i sada na internetu dolazi se do nevjerojatnih poveznica, navest ću samo jedan primjer. Osamdesete i početak devedesetih: onaj "lažni Papin delegat" opisan u knjizi "Ogledalo pravde" koji je često iz Vatikana dolazio u Međugorje, početkom devedesetih bio je u zatvoru zbog umiješanosti u poznatu aferu oko Vatikanske banke. Kod njega su naime pronađeni materijalni dokazi, ostavština Roberta Calvija, ubijenog bankara '82. godine, a to ubojstvo je bilo povezano s talijanskom masonskom ložom Propaganda Due. Ta afera i zločin podrobnije su opisani u knjizi M. Hesemanna "Legende, mitovi, laži - razotkrivanje zabluda o povijesti Crkve" u zadnjem poglavlju. Da skratim, taj "lažni Papin delegat" kod kojeg je pronađena Calvijeva aktovka bio je slovački počasni biskup bez stalnog sjedišta, s vatikanskom adresom. Bavio se uglavnom nekom udrugom "Pro Deo et Fratribus" koja je istraživala, podupirala i medijski promovirala nepriznata ukazanja (Amsterdam, Garabandal, Međugorje...) s ciljem utjecaja (pritiska) na lokalne biskupe i što skorijeg njihovog priznanja (što im je kod Amsterdama i uspjelo!). Osamdesetih je taj biskup čak poslužio međugorcima za transfer novca (od hodočasnika) u Italiju kako ne bi dospio u ruke komunistima, tako kažu izvori. Njegovo životno poslanje bilo je širiti poruke i objave, a kako je vrijeme pokazalo nakana nije bila duhovna, već materijalna, i u službi laži i propagande. Jesu li Međugorci bili naivni, prevareni ili se tu još nešto odigravalo, ne znam... Ali apostolski vizitator ima sad ulogu čuvanja pravovjerja i pastoralne skrbi nad hodočasnicima jer oni dolaze iz vjerskih razloga, bila bi velika šteta kad bi bili uvučeni u lažni misticizam i mutne poslove iza kojih se krije - tko zna tko?

Još jedna teorija zavjere. Kao i onaj JMerc prije ćeš vjerovati u ravnu zelju nego da se Gospa ukazuje u Međugorju.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 12:17 

Možda nije u direktnoj vezi a ipak je.
Preko 50 000 mladih i preko 400 svećenika dolazi u Međugorje na Mladifest.
Gdje to ima u doba krize Crkve?

Svi su oni prevaranti samo Adrijana i JMertc ispravni. Izgleda da je onaj JMerc pobjegao prebirati čipkicu koju jako voli i zna koja kada paše u latinaškoj misi.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 14:00 

Nitko te ne tjera da ijednom odeš u Međugorje. Možda ti Bog pokazuje svoju ljubav na drugačiji način, ali nemaš pravo biti toliko zlonamjerna prema našim ljudima. Ovo sve što si napisala su zlonamjerne gluposti jer Hrvati odavno nisu većina u Međugorju već Poljaci i Talijani. Gospa Mira je došla svim narodima i nije to nikakva lokalna izmišljotina.

A Međugorje nije u Hrvatskoj. I preko 500, ne 400 svećenika dolazi https://www.vecernji.hr/vijesti/u-medug ... ih-1698020

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 19:51 

Nova knjiga Ratka Perića ‘Biskup Žanić o Međugorju – Istinom po neistinama
U knjizi se spominje i događaj iz 1989. godine, da je biskupu Žaniću turistička voditeljica Marina B. dovela svećenika Rodriguez Teofilo, parroco de Nuestra Senora de Lourdes i novinarka Carmen Cecilia Capriles, Gerente General agencije Iata.

“Svećenik me je upitao za razloge zašto ne vjerujem u “ukazanja”. Rekao sam da ima barem 20 razloga od kojih je i samo jedan dovoljan da svatko trijezan i poučen u vjeri zaključi da ukazanja nisu vrhunaravna. Molio me da mu kažem barem jedan razlog. Ispričao sam mu ukratko slučaj exfratra Ivice Vege. Zbog neposluha on je 1982. po naređenju Svetog Oca od svoje Vrhovne uprave izbačen iz Reda Manje braće (OFM), razriješen zavjeta i suspendiran “a divinis”. Nije se pokorio, i dalje je misio i dijelio sakramente i zabavljao se s ljubavnicom. Ovo je neugodno pisati, ali se mora, da se vidi o kome Gospa govori. O njemu je, prema Vickinu Dnevniku i prema izjavama svih “vidjelaca”, Gospa 13 puta rekla da je on nevin, a biskup da je kriv. Kad mu je ljubavnica, s. Leopolda – redovnica, ostala trudna, napustili su oboje Međugorje i duhovni stalež i nastanili se u blizini Međugorja gdje im se rodilo dijete, sada već i drugo. Njegov se molitvenik u Međugorju i dalje prodaje u stotinama tisuća primjeraka. Zamolio sam vodiča Marinu da ovo prevede na engleski. Marina nije kriva što je upala u sredinu koja skriva istinu. Ona je spontano, iskreno reagirala prema međugorskoj praksi: “Joj, zar ćemo im otkrivati te ružne stvari”. Rekao sam: da vi te ružne stvari niste skrivali, oni bi u Panami doznali za ovo i ne bi uzalud putovali u Međugorje. Nepošteno je i grijeh je skrivati ovakvu istinu, makar bila i neugodna; treba je reći”, piše u knjizi.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 20:22 

To se može desiti u bilo kojoj župi, ali nije ona zbog toga loša. Koliko se samo protivnici Međugorja trude i govore i pišu silne zlobne riječi, ali slika govori više od riječi. Gledajte i duša će vam uživati, a zlobu ostavite zlobnima. https://www.youtube.com/watch?v=RDw8DKDX-Io

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 20:38 

Župa Međugorje je katolička župa, i Papi i biskupima i svima nama je stalo da ju spase. A spasiti se može jedino istinom i razlučivanjem.
Od izmišljenih poruka... od ljudi koji su iskorištavali Gospu za svoju promociju i opravdanje svojih grijeha; od materijalizma i manjka osjećaja crkvenosti.
Ako župa /pokret /zajednica žive po Duhu Svetom nije im važna brojnost ni promocija (to su sve svjetovni kriteriji "moći" i popularnosti, a nije od Duha Svetoga). Kriterij Duha je, uz gostoljubivost, ispravnost vjere, život u istini i zajedništvo sa cijelom Crkvom.

Vrh

PostPostano: Čet srp 27, 2023 21:03 

Župa Međugorje je katolička župa, i Papi i biskupima i svima nama je stalo da ju spase. A spasiti se može jedino istinom i razlučivanjem.
Od izmišljenih poruka... od ljudi koji su iskorištavali Gospu za svoju promociju i opravdanje svojih grijeha; od materijalizma i manjka osjećaja crkvenosti.
Ako župa /pokret /zajednica žive po Duhu Svetom nije im važna brojnost ni promocija (to su sve svjetovni kriteriji "moći" i popularnosti, a nije od Duha Svetoga). Kriterij Duha je, uz gostoljubivost, ispravnost vjere, život u istini i zajedništvo sa cijelom Crkvom.

I poslušnost Biskupu. Katekizam br. 1269: “Postavši udom Crkve krštenik više ne pripada sebi (1 Kor 6,19), nego onome koji je za nas umro i uskrsnuo. Zato je pozvan da bude drugima podložan, da im služi u zajedništvu Crkve, da bude ‘poslušan i podložan’ glavarima Crkve (Hebr 13,17) te ih susreće s poštovanjem i ljubavlju.” Viša razina je u službi niže razine – biskupi i svećenici su u službi laika. Ako svećenici odbacuju odluke biskupa, a laici odluke svećenika i biskupa – odluke koje se tiču crkvenih stvari, Crkva ne može funkcionirati. Prema nauku Crkve, poslušnost ne znači da nadređeni ne mogu pogriješiti ili da oni kojima su nadređeni ne smiju imati svoje mišljenje ili da ga ne smiju iznijeti, o odlukama razgovarati s nadređenima, već znači da će vjernik iz ljubavi prema Bogu i svojem nadređenom u Crkvi na kraju prihvatiti njegovu odluku.

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 07:38 

Problem Međugorja je tzv.hercegovački slučaj koji se odnosni na redovnički neposluh nekolicine lokalnih franjevaca koji nisu sukladno dogovoru i potpisanom dekretu htjeli prepustiti dijecezanskim svećenicima upravljanje svojim župama.
To je stvorilo duboke podjele i rane u Crkvi u Hercegovini koje su vidljive još i danas.
Nažalost neki od tih franjevaca iskoristili su pojavu ukazanja Gospe i uvukli vidioce u taj sukob kako bi opravdali svoj neposluh i natjerali biskupa na uzmak.
Vidoci, što zbog svoje naivnosti, što zbog ljudske slabosti nisu bili u stanju distancirati se od toga i to je bacilo sumnju na njihovo svjedočanstvo pa je biskup Žanić odbacio ukazanja, iako na početku nije bio protiv.
Stoga je važno u prosuđivanju fenomena Međugorja odvojiti ukazanja Gospe od problema između biskupa i nekih franjevaca koji su postojali i prije nego li su počela ukazanja.
Jako je loše što dobar dio ljudi koji podržavaju Međugorje ne razumije koliko je važna uloga biskupa, ne samo kao crkvenog autoriteta,
već kao onoga koji baštini obećanje koje je Isus dao apostolima rekavši: Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire. A tko mene prezire, prezire onoga koji mene posla (Lk 10,16)
Tek kada dođe do iskrenog dijaloga i poštivanja biskupa Međugorje će biti vrlo blizu službenom priznanju od strane Crkve. Dok se to ne dogodi ne treba očekivati bilo kakve promjene u stavu Crkve bez obzira na rezultate rada komisija, dokumentaciju čudesa itd. Svakome tko iole poznaje povijest i organizaciju Crkve to je posve jasno.
Trebamo biti Bogu zahvalni za Međugorje i plodove koje je ono dalo, ali trebamo iz svega toga nešto i naučiti, što je očito problem za sve one koji tome pristupaju afektivno, crno-bijelo sa predrasudama prema onima koji razmišljaju i vjeruju drugačije. Mislim da svi vi koji pišete na ovom forumu imate dobre argumente za svoje stavove i da ne možemo mi u konačnici sa sigurnošću presuditi što se točno zbilo i još uvijek se zbiva u Međugorju.

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 08:04 

Problem Međugorja je tzv.hercegovački slučaj koji se odnosni na redovnički neposluh nekolicine lokalnih franjevaca koji nisu sukladno dogovoru i potpisanom dekretu htjeli prepustiti dijecezanskim svećenicima upravljanje svojim župama.

To je čista laž jer župa Međugorje nikada nije bila uključena u Hercegovački slučaj i ostala je poslušna mjesnom biskupu po pitanju crkvene organizacije. Hercegovački slučaj se odnosi na druge hercegovačke župe. https://hr.metapedia.org/wiki/Hercegova ... lu%C4%8Daj
Kako se neki samo sramote ovim lažnim povezivanjem i pokazujete pakost i zadrtost jer ne podnose Gospina ukazanja u Međugorju. Početnik je dobro napisao da se ne treba to povezivati.
Koliko god vi razni Teo teolozi, Adrijaski ateisti i čipkasti JMerci svašta pisali neka vam to bude na duši kada budete polagali Bogu račun za svoja djela. Ja neću nasjesti pa početi pisati nešto što bi vi zlonamjerni protumačili kao neposlušnost bilo kojem biskupu iako bi to bile samo činjenice.
Imate pravo na svoj put i možda vam Bog drugačije pokazuje svoju ljubav, ali koliko vi pokazujete ljubavi s takvim ponašanjem. Ako nije po vašem odmah bi zatirali sve koji misle drugačije, a čak i Gospina ukazanja bi zabranili da možete. Gdje je ljubav, inkluzija, uvažavanje, neosuđivanje? Treba za vas moliti i prikazivati Gospi Međugorskoj jer kada zlo naraste, neka molitva naraste još više. U svakom trenutku slabosti i prevladavanju zla, molimo još više. Jedino je molitva snažno oružje protiv zla. Jedino je Bog naš oslonac i zaštita.
https://www.youtube.com/watch?v=LAiy2f9eIWk

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 11:43 

Nova knjiga Ratka Perića ‘Biskup Žanić o Međugorju – Istinom po neistinama
U knjizi se spominje i događaj iz 1989. godine, da je biskupu Žaniću turistička voditeljica Marina B. dovela svećenika Rodriguez Teofilo, parroco de Nuestra Senora de Lourdes i novinarka Carmen Cecilia Capriles, Gerente General agencije Iata.

“Svećenik me je upitao za razloge zašto ne vjerujem u “ukazanja”. Rekao sam da ima barem 20 razloga od kojih je i samo jedan dovoljan da svatko trijezan i poučen u vjeri zaključi da ukazanja nisu vrhunaravna. Molio me da mu kažem barem jedan razlog. Ispričao sam mu ukratko slučaj exfratra Ivice Vege. Zbog neposluha on je 1982. po naređenju Svetog Oca od svoje Vrhovne uprave izbačen iz Reda Manje braće (OFM), razriješen zavjeta i suspendiran “a divinis”. Nije se pokorio, i dalje je misio i dijelio sakramente i zabavljao se s ljubavnicom. Ovo je neugodno pisati, ali se mora, da se vidi o kome Gospa govori. O njemu je, prema Vickinu Dnevniku i prema izjavama svih “vidjelaca”, Gospa 13 puta rekla da je on nevin, a biskup da je kriv. Kad mu je ljubavnica, s. Leopolda – redovnica, ostala trudna, napustili su oboje Međugorje i duhovni stalež i nastanili se u blizini Međugorja gdje im se rodilo dijete, sada već i drugo. Njegov se molitvenik u Međugorju i dalje prodaje u stotinama tisuća primjeraka. Zamolio sam vodiča Marinu da ovo prevede na engleski. Marina nije kriva što je upala u sredinu koja skriva istinu. Ona je spontano, iskreno reagirala prema međugorskoj praksi: “Joj, zar ćemo im otkrivati te ružne stvari”. Rekao sam: da vi te ružne stvari niste skrivali, oni bi u Panami doznali za ovo i ne bi uzalud putovali u Međugorje. Nepošteno je i grijeh je skrivati ovakvu istinu, makar bila i neugodna; treba je reći”, piše u knjizi.

Evo jednog dobrog osvrta, realnog:
https://ljubuski.net/24182-ratko-peric- ... medjugorja
Te Perićeve novele samo pokazuju njegovo stanje. Kao da čitam tursku sapunicu.
Međugorje ide prema priznanju, baš me zanima što ćete tada pisati.

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 11:48 

Ma ne treba Međugorje spašavati, Međugorje spašava! Koje zamjena teza...
Zanimljivo da su najveći protivnici Međugorja ateisti, antiteisti, mrzitelji vjere i klera, njima je trn u oku, kao i nekim vjerskim fanaticima.
Pa tamo danas ima više svećenika nego u cijeloj Hrvatskoj. :))

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 13:04 

Ma ne treba Međugorje spašavati, Međugorje spašava! Koje zamjena teza...
Zanimljivo da su najveći protivnici Međugorja ateisti, antiteisti, mrzitelji vjere i klera, njima je trn u oku, kao i nekim vjerskim fanaticima.
Pa tamo danas ima više svećenika nego u cijeloj Hrvatskoj. :))

Ljudi koje Međugorje "spašava" su feel good "katolici" koji idu tamo ne bi li nešto "osjetili". Neku nadnaravnu prisutnost itd., u stvarnosti je mjesto čista prevara, a jedina eventualna ukazanja su bila od demona.

Vrh

PostPostano: Pet srp 28, 2023 13:59 

Ljudi koje Međugorje "spašava" su feel good "katolici" koji idu tamo ne bi li nešto "osjetili". Neku nadnaravnu prisutnost itd., u stvarnosti je mjesto čista prevara, a jedina eventualna ukazanja su bila od demona.

Ljudi koji samo idu na latinsku misu su retro modni mačci koji se posvađaju po pitanju koja čipka paše na koji dio svećeničke odjeće. Vjeruju da je Zemlja ravna ploča i da miruje, a da se Sunce okreće oko nje pa procijenite koliko su "ozbiljni" vjernici koji znaju ispravno vjerovati.
Nego reci ti zašto ti smeta Gospa iz Međugorja? Nije obučena po tvojem ukusu?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata