Slažem se, zna imati dobre govore...Ali djela? Npr, ovo, da ne vadim ostale...
Destljećima nakon što joj je Vatikan zabranio pastoralni rad, papa Franjo je uputio pismo zahvalnosti američkoj časnoj sestri koja je održavala službe za LGBT osobe, u kojim je dovodila u pitanje neka učenja Crkve.
Od kasnih 1970-ih, sestra Jeannine Gramick vodila je radionice za LGBT katolike, u kojima je podučavala i stav Katoličke crkve o homoseksualnosti i liberalnije kršćanske doktrine. Ove radionice su privukle pažnju Vatikana, a 1999. godine Crkvena Kongregacija za doktrinu vjere joj je zabranila službu, jer je, po njihovim riječima, promovirala „dvosmislene stavove o homoseksualnosti i eksplicitno kritikovala dokumente Crkvenog učiteljstva o ovom pitanju.”
Izjavu Kongregacije napisao je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i opisao homoseksualnost kao „svojstveno zlo“.
Gramick je prekinula svoje LGBT službe i pridružila se drugom vjerskom redu. Ratzinger je postao papa – papa Benedikt XVI – i smatran je čvrstim konzervativcem. Njegov nasljednik, papa Franjo, ima liberalniju reputaciju.
U pismu Gramickovoj poslatom prošlog mjeseca i koje je u petak objavio jezuitski časopis „Amerika“, Franjo je zahvalio časnoj sestri na njenoj „brizi, saosjećanju i nježnosti“.
Nekad sam i ja znala širiti ovakva "saznanja" i novosti (...a sad mi je žao jer je često bilo krivo protumačeno, bila su stotinu pitanja koja su mi se postavljala u glavi, a nigdje pravog odgovora).
U vezi pape sam sada puno mirnija nego prije - ipak je on naš papa i namjesnik Kristov...
Druga strana "slučaja Gramick" je ta što svi znamo papin općeniti stav o LGBT i taj stav je u suglasju s Crkvom.
A poznat je i njegov način pisanja i obraćanja raznim ljudima (raznih vjera i stavova), način pun razumijevanja, milosrđa, ne-osuđivanja i pažnje.
On poznaje svoj položaj - i položaj drugih (pa i onih odbačenih, optuženih i "krivovjernih").
Ako je htio iskazati milosrđe - što to nama ima biti krivo?
Ako je u pojedinom slučaju ipak pogriješio (... a svašta se može nakalemiti i bilo kojem dosadašnjem papi...), on je ipak ljudsko biće i može pogriješiti koji put u svojoj službi u kojoj ima/nema savjetnike, ima/nema vremena prostudirati koji slučaj ili stavlja odluku na čekanje dok situacija ne sazrije.