Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 18:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Pon lis 03, 2022 17:02 

Počeo si svoj upit sa tvrdnjom da je papa u krivu, a sad citiraš Bibliju, možda je red da se upoznamo.. da bi razgovarali otvorenije. Zato slobodno napiši kojoj denominaciji pripadaš.

Prije si napisao da oni koji nisu djeca Božja (po krštenju), oni su djeca đavolska. Kad bi to shvatili doslovno, upali bi u dualizam. Nije đavao stvorio nikoga, on ne može stvarati (ništa osim nereda), sve ljude na svijetu je stvorio Bog. Znači, reći za nekoga da su "djeca đavolska" možemo samo uvjetno.

Kad Pavao piše o Božjem posinjenju, ima više različitih tvrdnji:
"...sve je po njemu i za njega stvoreno." (Kol 1,16)
"Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji." (Rim 8,14)
"I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela. Ta u nadi smo spašeni!" (Rim 8,23)
"A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bî rođen, Zakonu podložan
da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo. A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: »Abba! Oče!« (Gal 4,5-6)
"Tako: u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim;
u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnošću svoje volje. (Ef 1,5)
"Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. To je slika. Doista, te žene dva su Saveza..." (Gal 4, 21-24)

Pavao u ovim ulomcima govori: da smo predodređeni za posinstvo (prije postanka vremena); da smo primili posinstvo jer nas je Krist otkupio, a nakon toga smo primili Duha Božjega; da su oni sinovi po Zakonu rođeni po tijelu, a oni slobodni snagom obećanja; da mi na kraju krajeva i iščekujemo posinstvo - konačno spasenje u Kristu...

Na tom tragu govori i Ivan: "Ljubljeni, sad smo djeca Božja
i još se ne očitova što ćemo biti. Znamo:
kad se očituje, bit ćemo njemu slični
jer vidjet ćemo ga kao što jest." (1. Iv 3,2)

Papa u svojoj katehezi izuzetno naglašava krštenje (na tragu teologije sv. Augustina), a poštujući Božje sveopće očinstvo naziva i sve ljude - bez razlike - djecom Božjom. Pavao bi dodao: jedni su to samo po tijelu (još uvijek u ropstvu), a drugi su to po obećanju (otkupljeni).

Sve što si navela u svom postu samo potvrdjuje da su svi ljudi Božja stvorenja a samo oni koji prihvate Isusa Krista kao svog Spasitelja ulaze u Božju porodicu i postaju djecom Božjom.
Kao prvo, apostol Pavle se u svojim poslanicama obraća crkvama , dakle vjernicima.Ne obraća se ateistima,muslimanima,hinduistima,budistima,pigmejcima i ostatku svijeta.
U tom kontekstu treba čitati i razumjeti o čemu Pavao piše u svojim poslanicama.Što ti očito ne razumješ inače nebi citirala Pavla kao protuargument u dijalogu samnom.
Što se pak tiče primjedbe o djeci djavolskoj i dualizma to jednostavno ne stoji ako poznaješ Pismo.
1Ivanova 3,8
`Tko čini grijeh, od djavla je, jer djavao griješi od početka.Zato se javio Sin Božji, da razori djela djavolj.Svaki, koji je rodjen od Boga, ne čini grijeha, jer njegovo sjeme ostaje u njemu i ne može griješiti, jer je rodjen od Boga.
Po tom se poznaju djeca Božja i djeca djavolj.Tko ne čini pravde, nije od Boga…
Problem koji vidim u dijalogu s tobom jest pitanje autoriteta.
Katolicima je vrhovni autoritet papa i njegova riječ je iznad Božje riječi, što se vidi iz našeg dijaloga.
Ja navodim kao argument riječ Božju a ti kao svoj argument navodiš papu čija je riječ u koliziji sa Božjom rijeći.
Sama tema o kojoj pričamo jest benigna ali pokazuje gdje ti je srce.
Bog nas je stvorio na svoju sliku i dao nam slobodnu volju da biramo koga ćemo slijediti i kakve ćemo odluke donositi.Time nam je dao takodjer veliku odgovornost jer ćemo snositi posljedice svojih odluka.
U duhovnom svijetu nema sivih područja, sve je crno-bijelo.Isus nas upozorava na to kada kaže, tko nije samnom on je protiv mene.Ne prihvaćajući Bibliju tj. Riječ Božju koja nam je predata po prorocima i apostolima, ne prihvaćamo ni onoga koji nam ju je predao.Licemjerno je govoriti da volimo Boga i njegovu Riječ, a istivremeno slijediti poslušno čovjeka koji govori suprotno Riječi Božjoj.
Da zaključim.Katolici slijede papu i naučavanje svoje crkve, kršçani slijede Pismo tj.Riječ Božju.
Dosta puta sam u razgovoru sa katolicima osjetio prezir prema Solo Scripura kršćanima, dakle onima koji slijede i vjeruju Riječi Božjoj.Ja sam takav kršćanin i znam da se zbog toga neću naći posramljen kada jednog dana stanem pred Boga.
Božji blagoslov adriana

Vrh

PostPostano: Pon lis 03, 2022 17:26 

Sve što si navela u svom postu samo potvrdjuje da su svi ljudi Božja stvorenja a samo oni koji prihvate Isusa Krista kao svog Spasitelja ulaze u Božju porodicu i postaju djecom Božjom.
Kao prvo, apostol Pavle se u svojim poslanicama obraća crkvama , dakle vjernicima.Ne obraća se ateistima,muslimanima,hinduistima,budistima,pigmejcima i ostatku svijeta.
U tom kontekstu treba čitati i razumjeti o čemu Pavao piše u svojim poslanicama.Što ti očito ne razumješ inače nebi citirala Pavla kao protuargument u dijalogu samnom.
Što se pak tiče primjedbe o djeci djavolskoj i dualizma to jednostavno ne stoji ako poznaješ Pismo.
1Ivanova 3,8
`Tko čini grijeh, od djavla je, jer djavao griješi od početka.Zato se javio Sin Božji, da razori djela djavolj.Svaki, koji je rodjen od Boga, ne čini grijeha, jer njegovo sjeme ostaje u njemu i ne može griješiti, jer je rodjen od Boga.
Katolicima je vrhovni autoritet papa i njegova riječ je iznad Božje riječi, što se vidi iz našeg dijaloga.
Ja navodim kao argument riječ Božju a ti kao svoj argument navodiš papu čija je riječ u koliziji sa Božjom rijeći.
Bog nas je stvorio na svoju sliku i dao nam slobodnu volju da biramo koga ćemo slijediti i kakve ćemo odluke donositi.Time nam je dao takodjer veliku odgovornost jer ćemo snositi posljedice svojih odluka.
U duhovnom svijetu nema sivih područja, sve je crno-bijelo.Isus nas upozorava na to kada kaže, tko nije samnom on je protiv mene.Ne prihvaćajući Bibliju tj. Riječ Božju koja nam je predata po prorocima i apostolima, ne prihvaćamo ni onoga koji nam ju je predao.Licemjerno je govoriti da volimo Boga i njegovu Riječ, a istivremeno slijediti poslušno čovjeka koji govori suprotno Riječi Božjoj.
Da zaključim.Katolici slijede papu i naučavanje svoje crkve, kršçani slijede Pismo tj.Riječ Božju.
Dosta puta sam u razgovoru sa katolicima osjetio prezir prema Solo Scripura kršćanima, dakle onima koji slijede i vjeruju Riječi Božjoj.Ja sam takav kršćanin i znam da se zbog toga neću naći posramljen kada jednog dana stanem pred Boga.
Božji blagoslov adriana

Kao što vidiš iz mojih postova - nisu to protuargumenti - nego se iz Pavlovih citata ne može crno-bijelo izvući da si ti u pravu, a jedan papa u krivu.
Pavao nije bio taj koji je uveo u teologiju "da krštenjem postajemo djeca Božja", nego sveti Augustin u 4. st.
Meni je drago da ti kao protestant (ili "ostali kršćanin") prihvaćaš nauk velikog crkvenog naučitelja, ali mi nije drago što osporavaš papine kateheze kao da su proturječne Svetom pismu.
Da, razlikujemo se po pitanju autoriteta. Meni nije dovoljno "samo Sveto pismo", nego Sveto pismo kako ga tumači crkveno učiteljstvo.

Božji blagoslov i tebi, Emanuele

Vrh

PostPostano: Pon lis 03, 2022 17:46 

Kao što vidiš iz mojih postova - nisu to protuargumenti - nego se iz Pavlovih citata ne može crno-bijelo izvući da si ti u pravu, a jedan papa u krivu.
Pavao nije bio taj koji je uveo u teologiju "da krštenjem postajemo djeca Božja", nego sveti Augustin u 4. st.
Meni je drago da ti kao protestant (ili "ostali kršćanin") prihvaćaš nauk velikog crkvenog naučitelja, ali mi nije drago što osporavaš papine kateheze kao da su proturječne Svetom pismu.
Da, razlikujemo se po pitanju autoriteta. Meni nije dovoljno "samo Sveto pismo", nego Sveto pismo kako ga tumači crkveno učiteljstvo.

Božji blagoslov i tebi, Emanuele

NZ u puno navrata tvrdi da se djecom Božjom postaje a ne radja te ne ostavlja prostora drugačijem tumačenju.Ako i nakon svih navedenih primjera ti više vjeruješ papi koji tvdi suprotno onda neka to ostane izmedju tebe i Boga, ja nisam pozvan da te sudim jer to nije moj posao već Božji.
Kao što sam prije naveo, sama tema o djeci Božjoj jest benigna ali otkriva dosta toga.
Što se pak Sv.Augustina tiče o tome bismo mogli radpravljati.
Božji blagoslov.

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2022 10:36 

1Ivanova 3,8
Božji blagoslov adriana

Zašto s vremena na vrijeme dolazite ovdje misionariti?
Mi smo kršćani ali katolici pa ako ti se nešto ne sviđa, nađi istomišljenike na nekim drugim forumima. Što si se tu zalijepio na riječ "djeca" Božja...Što sljedeće dolazi a smeta ti, štovanje Gospe? Nevjerovatno koliko katolici nekima smetaju. Bila sam u grupi život u šumi gdje sam izletila jer sam branila napade na katoličku vjeru...

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2022 14:54 

Zašto s vremena na vrijeme dolazite ovdje misionariti?
Mi smo kršćani ali katolici pa ako ti se nešto ne sviđa, nađi istomišljenike na nekim drugim forumima. Što si se tu zalijepio na riječ "djeca" Božja...Što sljedeće dolazi a smeta ti, štovanje Gospe? Nevjerovatno koliko katolici nekima smetaju. Bila sam u grupi život u šumi gdje sam izletila jer sam branila napade na katoličku vjeru...

Totus , ja nemam ništa protiv katolika, dapače imam dosta prijatelja katolika, i jednog dobrog prijatelja muslimana.To su dobri ljudi koje cijenim zbog njihovog integriteta i karaktera i koji su otvoreni razgovarati o svemu pa tako i o razlikama u vjerovanju.Osnovna razlika izmedju katolika i kršćana [protestanata]jest da katolici smatraju da Pismo nije vrhovni autorite njihove vjere već Katolici odbacuju doktirinu »Sola Scriptura« i ne vjeruju da je Biblija jedina dostatna. Oni vjeruju da katolika podjednako obvezuju i Biblija i sveta rimokatolička Predaja.
Ako te smeta moje prisustvo na ovom forumu to je najmanji problem.
Lijep pozdrav.

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2022 15:51 

Jok. Mene smeta što dolaziš na katolički forum ukazivati nam na nešto što tebi ne odgovara. Tema je bio papa Franjo a ne razlika između katolika i protestanata. Zato nemoj zavlačiti. Vi ste se odvojili od nas tek u 16. stoljeću, dotle je sve bilo isto. Nisi prvi a vjerovatno ni zadnji vaše provinijencije koji pokušava ovdje misionariti. Čemu, ne razumijem? Nećete ovdje nikog obratiti, dapače, vaši su se najpoznatiji govornici obratili na katolicizam, no, već smo imali tu temu...

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2022 17:55 

Jok. Mene smeta što dolaziš na katolički forum ukazivati nam na nešto što tebi ne odgovara. Tema je bio papa Franjo a ne razlika između katolika i protestanata. Zato nemoj zavlačiti. Vi ste se odvojili od nas tek u 16. stoljeću, dotle je sve bilo isto. Nisi prvi a vjerovatno ni zadnji vaše provinijencije koji pokušava ovdje misionariti. Čemu, ne razumijem? Nećete ovdje nikog obratiti, dapače, vaši su se najpoznatiji govornici obratili na katolicizam, no, već smo imali tu temu...

Dakle, katolički forum je samo za katolike i one koji nisu katolici ali se slažu sa katoličkom teologijom.
Ako se pak ne slažu s tobom, tebe to iritira jer ne voliš kada se netko ne slaže s tobom.
Na temi o papi Franji[ obzirom da on učestalo ponavlja da su svi ljudi djeca Božja ] postavio sam pitanje o tome.Nisam otvorio posebnu temu o razlikama izmedju katolika i protestanata jer bi to vjerojatno izazvalo gnjev prisutnih na forumu.
Kada se netko poput mene usudi reći istinu navodeći relevantne argumente iz Pisma, ti se isjećaš napadnuta jer to se ne slaže s onim čemu te papa uči.Kada bi, da karikiram, papa odlučio da se možeš spasiti vjerom u male leteće medvjediće, ti bi to orihvatila jer to je papa rekao.
Na kraju u jednom se slažem s tobom.Nakon svih primjera koje sam naveo i nakon kojih se i dalje slijepo ustrajava na svom stavu, zaista je gubitak vremena biti na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Uto lis 04, 2022 22:13 
Administrator

Molim te pročitaj pravila foruma. Ovo je katolički forum i na njemu može sudjelovati svatko koga zanima katolički nauk, ali provociranje, vrijeđanje ni misionarenje ovdje ne prolazi.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2022 10:53 

Dakle, katolički forum je samo za katolike i one koji nisu katolici ali se slažu sa katoličkom teologijom.
Ako se pak ne slažu s tobom, tebe to iritira jer ne voliš kada se netko ne slaže s tobom.
Na temi o papi Franji[ obzirom da on učestalo ponavlja da su svi ljudi djeca Božja ] postavio sam pitanje o tome.Nisam otvorio posebnu temu o razlikama izmedju katolika i protestanata jer bi to vjerojatno izazvalo gnjev prisutnih na forumu.
Kada se netko poput mene usudi reći istinu navodeći relevantne argumente iz Pisma, ti se isjećaš napadnuta jer to se ne slaže s onim čemu te papa uči.Kada bi, da karikiram, papa odlučio da se možeš spasiti vjerom u male leteće medvjediće, ti bi to orihvatila jer to je papa rekao.
Na kraju u jednom se slažem s tobom.Nakon svih primjera koje sam naveo i nakon kojih se i dalje slijepo ustrajava na svom stavu, zaista je gubitak vremena biti na ovom forumu.

Naravno da ustrajavam u svom stavu, ali ne slijepo. Nisi valjda mislio promijeniti mi stav? :oo
Istina, o kojoj pričaš, je voda duboka. Vidi što je o njoj rekao Peter Kreeft, jedan od poznatijih obraćenika s protestantizma na katoličanstvo: "Beskonačna i sveobuhvatna istina bila je razlog zašto sam odlučio postati katolik"
Hrvati su katolici od VII stoljeća, daleko duže no što protestantizam uopće postoji.

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2022 14:57 

Totus , ja nemam ništa protiv katolika, dapače imam dosta prijatelja katolika, i jednog dobrog prijatelja muslimana.To su dobri ljudi koje cijenim zbog njihovog integriteta i karaktera i koji su otvoreni razgovarati o svemu pa tako i o razlikama u vjerovanju.Osnovna razlika izmedju katolika i kršćana [protestanata]jest da katolici smatraju da Pismo nije vrhovni autorite njihove vjere već Katolici odbacuju doktirinu »Sola Scriptura« i ne vjeruju da je Biblija jedina dostatna. Oni vjeruju da katolika podjednako obvezuju i Biblija i sveta rimokatolička Predaja.
Ako te smeta moje prisustvo na ovom forumu to je najmanji problem.
Lijep pozdrav.

Ajde nam ovo odgovori, možda ti otvori oči
Zašto na svijetu ima preko 1400 protestantskih denominacoja?

Najveći razlog za to je zato što nemaju jedinstveno crkveno učiteljstvo,kao KC, nego svaki vođa zajednice tumači Bibliju na svoj način!
Može li 1400 različitih tumača biti istovremeno u pravu u pogledu cijelog kršćanskog nauka ?

Vrh

PostPostano: Sri lis 05, 2022 16:51 

Emanuele, forumu je naziv KATOLIČKI ODGOVORI!
Koje god pitanje postaviš, dobit ćeš odgovor sukladan NAZIVU foruma. Odgovorit će ti katolik, a pravi katolik slijedi sve ovdje već spomenuto: i Papina tumačenja, i DOGMU,...i Evanđelje. Ali on ne cjepidlači, i iz konteksta izvučene dvije-tri rečenice ne secira.

Znaj, i sâm sam sudjelovao u temi u kojoj sam, mislim pred svima pokazao jad pozivanja na čistu ljudsku logiku: pokazao sam kolika može biti naša zabluda. Hvala Gioviju...Adrijani i drugima. Najviše Bogu koji mi je otvorio DUHOVNE OČI!
Ljudska logika! Koji puta mi je potvrđeno da nije i Božja?
Iako znam da je Bog u svakoj točki našeg poimanja vremena od iskona do svršetka svijeta, išao sam logikom kako je Bog, stvarajući svijet, odredio svemu svoje Zakone. I po njima je unaprijed znao (vrijeme i mjesto) svakoga, pa i kad će se roditi mala Židovka Marija. Zašto bi se "zamarao" time kakva će biti? Kad joj bude podario dušu - znat će i sve o njoj. - TO je Ljudska logika?!
Koja papazjanija, bedastoća, od nekih nazvanom i herezom (nisam bio toga svjestan). Stoga molim sve koje sam maltretirao, čak možda i uvrijedio da mi oproste!
Bog UVIJEK sve zna ODUVIJEK.

Emanuele, moli Isusa da i tebi otvori DUHOVNE oči. Pa...samo zadnji post iznad moga: Hrki te lijepo pita. Nemoj se izvlačiti na: "Ja sam pitao ono o čemu Ivan piše". Zagazio su duboko, ako Hrkiju daš odgovor smatrat ću da si ipak dobronamjerno došao na ovaj forum,
BB!

Vrh

PostPostano: Čet lis 06, 2022 09:21 

Lijepo si mu pojasni Zdrave
Protestante i reformirane jako žulja BDMarija...nevjerojatno kako je sotonski duh nadahnuo da se "okome" na Mariju i sve atribute koje joj daje apostolska Katolička Crkva

Takvi napadi na veličinu Gospinu može imati samo nadahnuće u zlom duhu ...odbacivati najsvetije stvorenje koje je hodalo zemljom ( uz Isusa) , djevicu sa najčišćim srcem i tijelom može biti samo plod krivovjerja, velikih zabluda i sotonske želje za raskoljavanjem, cijepanjem mističnog tijela Krista tj. Crkve ( KC)!

Vrh

PostPostano: Pet lis 07, 2022 23:55 

Molim te pročitaj pravila foruma. Ovo je katolički forum i na njemu može sudjelovati svatko koga zanima katolički nauk, ali provociranje, vrijeđanje ni misionarenje ovdje ne prolazi.

Nisam se mislio vraćati na forum ali smatram da trebam kad već odlazim to napraviti ispravno.
Kao prvo nisam osobno vrijeđso svoje sugovornike a se pak netko id sugovornika osjeća uvrijeđenim ja se ispričavam.
Nadalje pogriješio sam što sam uopće došao na vaš katolički forum.
Smatram da je katolička teologija pogrešna i da vodi ljude u pogrešnom smjeru i to je jedini razlig zašto sam u dijalogu sa sugovornicima pokušao dokazati tu tvrdnju.
Lijep puzdrav i Božji blagoslov svima.

Vrh

PostPostano: Sub lis 08, 2022 07:51 

Nisam se mislio vraćati na forum ali smatram da trebam kad već odlazim to napraviti ispravno.
Kao prvo nisam osobno vrijeđso svoje sugovornike a se pak netko id sugovornika osjeća uvrijeđenim ja se ispričavam.
Nadalje pogriješio sam što sam uopće došao na vaš katolički forum.
Smatram da je katolička teologija pogrešna i da vodi ljude u pogrešnom smjeru i to je jedini razlig zašto sam u dijalogu sa sugovornicima pokušao dokazati tu tvrdnju.
Lijep puzdrav i Božji blagoslov svima.

Nisu svi katolici ovakvi, moraš znati da se nalaziš na forumu koji je isključivog narativna a u ostalom tu ti je još par osoba aktivno.

Vrh

PostPostano: Sub lis 08, 2022 16:14 

Nisu svi katolici ovakvi, moraš znati da se nalaziš na forumu koji je isključivog narativna a u ostalom tu ti je još par osoba aktivno.

Moje iskustvo što se tiče religijskih firuma jeste da svi mi dolazimo sa stavom čvrstim poput armiranog betona i na kraju svi dijalozi završavaju frustrirajuće za obje strane.Ovog puta sam naivno vjerovao da će primjer o djeci Božjoj koji je jednostavan i o kojem NZ govori jasno i nedvosmisleno potaknuti sugovornike na razmišljanje ali sam se prevario.
Ako u ovako jednostavnim pitanjima ne možemo postići suglasnost onda je zaista veliki jaz između nas.
Lijep pozdrav.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata