Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 07:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ožu 23, 2022 20:35 

Ne mogu vjerovati... Malo ćirnem Bolkovića, masona, koji je ugostio Michaela Heinricha Weningera, koji je, između svega ostalog član papinskog vijeća za međureligijski dijalog. Priča da članstvo u masonima kršćanina može oplemeniti, da su većina masona dobri ljudi i da ima i kršćana. Nemam vremena sve gledati, možda budem poslje, no ove izjave su me zapanjile. Možda je kontekst drugi, a možda sam skroz krivo mišljenje, tj negativno, imala o masonima???

Vrh

PostPostano: Čet ožu 24, 2022 12:04 

Masoni i krscanstvo, pa to je nespojivo..

Sumnjam da slave Gospodina, prije onog u podzemlju.. Da, dobri jesu, generalno, svi smo mi dobri, pitanje je, dal smo u Bozjim ocima dobri..

Jedino ak se ne pokusava progurat masoneriju pod nesto dobro, lijepo, oplemenjeno, jel, takvo je vrijeme, sve se pokusava progurat u danasnje vrijeme pod dobro, tj za dobrobit covjeka.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 24, 2022 12:20 

Da, bila sam mislila poslje odgledati, da sagledam jasnije, no drugim stvarima sam posvetila pažnju.
Možda snimim kad bude repriza pa vidim. Čovjek je ipak vatikanski.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 25, 2022 14:52 

https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... -od-zloga/

mislim da ovdje nešto kažu o tome

Vrh

PostPostano: Pet ožu 25, 2022 17:08 

Evo, preletjela sam taj članak. U biti i mislim tako, no ovaj čovjek svašta je rekao.
Sinoć je bila repriza, snimila sam, pa ću kad budem imala vremena pogledati.
Sinoć sam samo slušala, radeći drugi posao, tako sam samo Bolkovića razumjela, jer ovaj je odgovarao na njemačkom.
Znači, diplomat, vatikanska faca, čak bio oženjen za hrvaticu, a sad je svećenik na visokom položaju (?!). Katolički svećenik. Napisao je knjigu " Oltar i loža", koja će uskoro biti prevedena na hrvatski ( evo ima na you tube- ROMANO BOLKOVIĆ - 1 NA 1: Michael Heinrich Weninger).

Vrh

PostPostano: Pet ožu 25, 2022 17:13 

https://www.google.com/url?esrc=s&q=&rc ... Xe9bPq4jBx
Evo ako sam uspjela...
Zanimljivi su komentari...

Vrh

PostPostano: Pet ožu 25, 2022 17:23 

Crkva i masonerija nejdu skupa, krscanstvo i masonerija nejdu skupa. Masonerija nije od Boga..

Pozivaju se na sve, al samo ne na Isusa Krista. Oni ne sluze Gospodinu, nego nekome drugom..

Naravno, molim da me se ispravi ukoliko grijesim, al masonerija ne donosi nista dobrog, bar ne a da je u sluzbi Gospodina..

Vrh

PostPostano: Pon ožu 28, 2022 10:51 

Slažem se, no zašto onda ovaj visoko pozicionirani svećenik u Vatikanu ovako govori?

Vrh

PostPostano: Pon ožu 28, 2022 14:11 

Slažem se, no zašto onda ovaj visoko pozicionirani svećenik u Vatikanu ovako govori?

Hmm, nemojmo zaboraviti da i u redovima svećenstva ima kukolja..

Nisam slušao/gledao intervju, al eto, nek me neko ispravi ukoliko griježim, da li masonerija i kršćanstvo ide skupa..

A malo pogledaj na netu kome se masoni klanjaju.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 28, 2022 15:31 
Administrator

Prema stajalištu Crkve katolicima je zabranjeno pripadati masonskoj organizaciji: "ostaje nepromijenjen negativan sud Crkve glede masonskih udruženja, jer su se njihova načela uvijek smatrala nespojivima s naukom Crkve i stoga je upisivanje u njih i dalje zabranjeno. Vjernici koji pripadaju masonskim udruženjima nalaze se u stanju teškoga grijeha i ne mogu pristupiti svetoj pričesti" (Quaesitum est)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 28, 2022 16:25 

Stavila sam gdje se može pogledati ovo o čemu pišem, riječ je o visokom crkvenom dostojanstveniku koji itekako ima znanje.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2022 07:45 

Gledaj , mogu ti odgovoriti ,ali odgovori i ti na par pitanja prije:
1. da li su masoni ukjljučeni osim svojih zemalja i u politiku svijeta, da li ih se po tom pitanju nešto pita?
2. da li vjeruješ u Božje/Gospine objave u kojima se razotkriva zlo djelovanje masonerije
3. ili vjeruješ da većina takvih objava je proizvod teorije zavjera
4. da li vjeruješ mnogima , pa i Božjim objavama da se u Vatican uvuklo dosta masonerije, i to već odavno!

ako je većina tvojih odgovora potvrdna , onda si na dobrom putu i mogu ti nešto oko toga reći...ako nije, onda nemamo šta pričati...jednostavno nema smisla
Budimo onda i dalje neuki katolici i političke analfabete...i isčuđavajmp se ovakvim stvarima...on je pozicioniran visoko u Vaticanu isl?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2022 10:57 

Može li se istovremeno biti katolik i mason, odnosno slobodni zidar? Odgovor na to pitanje se kroz povijest mijenjao, kao i odnos masona prema javnosti.„Loža i oltar” naziv je nove knjige Michaela Heinricha Weningera, austrijskog svećenika i suradnika u vatikanskom Vijeću za međureligijski dijalog, koja je predstavljena prošlog tjedna u Beču.

On na oko 500 stranica objašnjava zašto je moguće istovremeno biti katolik i slobodni zidar. Priča da je, putujući po svijetu, uvijek iznova susretao slobodne zidare katolike: „Oni su mi govorili o svojim preispitivanjima savjesti i duševnim problemima glede pitanja hoće li zbog svog članstva zaista biti ekskomunicirani. I ja sam im mirne savjesti priopćio da to neće biti slučaj”, piše Deutsche Welle.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2022 11:00 

Evo još malo...Inače, on je doktorirao na Gregorijani baš s ovom temom:
Michael Heinrich Weninger rođen 18. veljače 1951. u Bečkom Novom Mjestu. Bio je austrijski diplomat i rimokatolički duhovnik u rimskoj kuriji.

Mudrost. Snaga. Ljepota. Naslov disertacije monsinjora Michaela Heinricha Weningera, o kojoj sam ovdje već napisao, govori o pomirenju Katoličke Crkve i redovnog masonstva (Tesi Gregoriana – Series Spirituality, GBP, Rim, 2019., str. 523.). Sada iznosim i komentiram neke točke ove doktorske teze, koja je u cijelosti uzeta za redovno englesko (Ujedinjena velika loža Engleske, UGLE) i anglofilsko masonstvo (npr. Velika loža Austrije, GLvÖ). Monsinjor Weninger otkriva zanimljivu pozadinu: Kad je tadašnji rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana (P. Francois-Xavier Dumortier, 2010.-2016.) Saznao da monsignor Weninger priprema knjigu o masonstvu, predložio mu je da dođe u Gregorianu kao doktorand i preda svoj rad kao disertacija na Institutu za duhovnost (str. 5.).

Cui prodest? Tko ima koristi?

Monsinjor Weninger zahvaljuje visokim uglednicima Velike austrijske lože (GLvÖ) i Ujedinjene velike lože Njemačke (VGLvD), koji su mu omogućili da pregleda materijal za svoja istraživanja. Među njima, želio bih se pozvati samo na Michaela Krausa (“MK”), bivšeg Velikog meštra GLvÖ, Georga Semlera (“GM”), trenutnog Velikog meštra GLvÖ, i Christoph Bosbacha (“CB”), Grand Gospodar VGLvD-a. Također zahvaljuje kardinalu Jean-Louisu Tauranu što je pratio njegovo djelo i duhovnoj subraći koja su također braća u masonstvu (str. 5-6). Monsignor Weninger izričito ne otkriva svoje masonsko članstvo, koje je objavljeno na engleskom masonskom web mjestu još 2014. godine.

Monsinjor Weninger tvrdi da su Crkva i redovno masonstvo kompatibilni s onim što naziva predrasudama i nesporazumima. Smatra da Crkva nije mogla razlikovati redovno i neregularno masonstvo (str. 8.-9.); želi pokazati (“objektivno”) da postoje temelji za potpuno pomirenje između Crkve i redovnog masonstva (str. 10., str. 451.-453.); pravo redovito masonstvo koje ima tri stupnja (str. 14) kao što su UGLE i GLvÖ; Slobodno zidarstvo nije tajno društvo, njegovi su rituali poznati (str. 27) i nemaju nikakve veze sa sotonskim, alkemijskim, čarobnim ili ezoterijskim obredima (str. 28., str. 63.); i konačno, masonstvo nije ni religija ni vjerska zajednica i nema dogmi (str. 436.). Ove me izjave ne uvjeravaju. Nažalost, monsinjor Weninger ne objavljuje rituale Velike austrijske lože u dodatku, niti ih detaljnije objašnjava. Osim toga, činjenica da je objavio doktorski rad na Institutu za duhovnost (a ne na Institutu za povijest) sugerira da je masonstvo ipak oblik duhovnosti. To zauzvrat otkriva nešto od suštinskog odnosa između redovne masonerije-ezoterijske magije, koju autor uzalud pokušava poreći ili barem umanjiti. Ipak, tu i tamo ostavlja neke tragove kad, na primjer, prizna:Masonski ritual čini unutarnju preobrazbu čovjeka eksperimentalnom i ne daje religijsko ili konfesionalno učenje (str. 30.). Masonska misterija je individualno i ritualno iskustvo masona u masonskom hramu (str. 31.-32.). Simbolično, masonska se loža proteže od istoka prema zapadu, od sjevera prema jugu, od zemlje do neba i od zemljine površine do njenog središta (str. 33.). Pa, središte zemlje. Tada monsinjor Weninger objašnjava da se mason u ritualu oslobađa od prostačkog svijeta i ulazi na sveto mjesto (“u fanum”, str. 33.). Svaki slobodni zidar vidi u formuli Velikog graditelja svemira, ime kojim masoni nazivaju Boga, Boga njegove religije (str. 33., str. 42.). S metafizičke točke gledišta, primjećujem da mason može svojim ritualima (kako nas razumije monsignor Weninger) doprinijeti savršenstvu čovječanstva te harmoniji i očuvanju svemira (str. 33.) i tako vršiti sektašku službu ili božanskog ili demiurgijskog (gnotičkog) djelovanja unutar inicijacijskog, simboličkog, simboličkog, simboličkog okvira. Masonska magija?Monsignor Weninger predstavlja tri stupnja s antropološkog gledišta kao simboličke faze poboljšanja čovjeka između braće i svijeta (str. 35.-37.) i priznaje da je Kantovo prosvjetiteljstvo do danas utjecalo na filozofske temelje masonskog ja -slika (str. 84.) i da postoje masoni (također iz GLvÖ) koji masonstvo smatraju kćrom prosvjetiteljstva (str. 85.).Prema autoru, okultisti su se sredinom 18. stoljeća infiltrirali u čisto masonstvo, ali to nije imalo nikakve veze s rozenkrojcerima, magijom itd. (str. 91.-96.). Weninger tvrdi da suvremeni masonski znanstvenici također isključuju da to dolazi iz duha i iz rozenkrojcerske, kabalističke, templarske tradicije (str. 108.). Prema autoru, “ezoterija” je iskustvo i unutarnja spoznaja o sebi, proces unutarnje preobrazbe (str. 109.-111.) koji neki masoni također mogu razumjeti u mističnom smislu (str. 111.). Weninger priznaje da su masonski rituali bogati “hermetičkim razmišljanjem” (str. 110.). Tada govori o okultizmu i magiji (str. 111.-112.), te da Katolička Crkva prepoznaje legitimne i djelotvorne čarobne radnje („Katolička crkva poznaje legitimne radnje magično-tajanstvenih, a time i čarobno učinkovitih djela“, str. 113.) kao egzorcizam i blagoslov (“egzorcizmi”, “formula blagoslova”, str. 113.), a tu “magiju Katolička Crkva nije i ne osuđuje”, (str. 113.).Da su to istine, imali bismo paradoks koji katolički mason (čak i svećenik) ne bi dočarao da je radio u loži (“Bratstvo slobodnih zidara, s druge strane, ne poznaje čarobne rituale, ne prakticira magiji, baš kao što okultizmu nije mjesto u masonskom radu “, str. 113.), ali dočarao bi ako bi sudjelovao u posebnim obredima ili blagoslovima Katoličke crkve (ili slavi ako je svećenik)! Ovo je primjer preokreta i ujedinjenja suprotnosti koji fascinira inicijativne krugove. Weninger potvrđuje da masonski rituali “oblikuju duhovni, intelektualni identitet, a ne slobodni ili okultni” (str. 114.); da je masonska inicijacija jednostavno primanje kandidata u masonstvo i da se ne odnosi na drevne misterije i nema religijsko ili mistično značenje, iako su neki masoni (ovdje autor citira G. Imhof, Kleine Werklehre) uvjereni u to (str. 178.).Kasnije sadrže vjerski relativizam ili indiferentnost (str. 240.). Ponavljam, s druge strane, da ritual inicijacije i superkonfesionalna religioznost masonerije zajedno predstavljaju poseban oblik magije: masonski obredi (npr. Prosvjetljenje, smrt-ponovno rođenje) sa simbolima i prizivima Velikom graditelju svemira (u kojem svaki mason vidi Boga svoje vjerske ili inicijativne “ispovijesti”) u svrhu osobnog zajedništva i univerzalnosti, koje niti biblijski Bog nije otkrio niti je potvrdila ili predložila katolička tradicija (dogmatska, doktrinarna, liturgijska i kanonska ). To je tvrdnja, kao u biblijskoj pripovijesti o zgradi kule u Babelu, koju nisu slučajno barem implicitno pohvalili engleski masoni s početka 18. stoljeća da se uspne na nebo. Pored toga, redoviti masoni, uključujući njemačko govorno područje, svjedoče o iluminatoru i ezoteričnosti masonerije i jasno daju do znanja da masonistička mistika obuhvaća one “znanosti” i “tradicije” (hermetika, kabala, magija …) iz kojih Weninger pokušava rasteretiti čisto masonstvo. Konačno, uvjeren sam da među izvorima redovnog masonstva koje je autor naveo (str. 497.-498.) postoje i neki (koji se nama “neupućenima” prešućuju) koji sadrže dublje razloge nespojivosti crkve i masonerije.Otac Paolo Maria Siano član je Reda franjevaca Bezgrješne (FFI); doktor Crkve smatra se jednim od najboljih katoličkih poznavatelja masonstva, kojemu je posvetio nekoliko standardnih djela i brojne eseje. Katholisches.info objavio:

Paolo Maria Siano,

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2022 14:19 

https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... -od-zloga/
http://www.kristofori.hr/clanci/622-mas ... icka-crkva
https://www.glas-koncila.hr/treba-li-ka ... cka-crkva/
https://hkm.hr/vijesti/domovina/argumen ... -masonima/

Kao sto rekoh, masonerija nejde u istu recenicu s krscanstvom..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata