Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 12:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub lis 30, 2021 19:47 

Za roditelje!
Popularna serija na Netflixu zadnjih nekoliko tjedana puna brutalnosti i bolesnih ideja - preko društvenih mreža postaje pristupačna i djeci. Međutim, serija uopće nije za djecu (+18) i zabrinjavajuće je ako roditelji ne prate što njihova djeca gledaju, lajkaju ili čak imitiraju...

"Squid Game" je TV drama preživljavanja u kojoj su stotine ljudi prisiljene od strane elite sudjelovati u velikoj nagradnoj igri (za velik iznos), a zadatak im je sudjelovati u dječjim igrama '70-tih i '80-tih godina, a one koji gube elita eliminira, maltretira, brutalno ubija...

Preko Netflixa serija je već ušla i u naše škole, na igrališta, u domove... zato, roditelji, pripazite!

Gledajući i doživljavajući nasilnu eliminaciju gubitnika uslijed običnih dječjih igara (koje i naša djeca vole igrati) mogu se javiti traume i psihičke posljedice osobito kod najmlađih.

Više o tome:
https://www.commonsensemedia.org/tv-reviews/squid-game

https://en.wikipedia.org/wiki/Squid_Game

https://vigilantcitizen.com/moviesandtv ... symbolism/

Vrh

PostPostano: Pon stu 15, 2021 00:45 

Pogledao sam, u trenutku dosade.

Da, serija je malo čudna za ovo podneblje, međutim ne razlikuje se od ostalih korejskih serija, koje su, pa, blago rečeno morbidne, ali to je dio korejske kulture (koja je usput budi rečeno i kršćanska, kršćana je tamo velikih 25 %)

Po mom mišljenju, serija nije nikako za djecu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 16, 2021 19:42 

Hvala na komentaru, ono što djecu može privući ovoj seriji je reklama (s lutkom) koja sugerira da se vjerojatno radi o zabavi za djecu... nažalost...

A ovo s korejskom kulturom - kako misliš da je kršćanska, pa da stoga serija proizlazi iz takve kulture?
Ne razumijem, može pojašnjenje...?

Vrh

PostPostano: Ned stu 28, 2021 16:08 

Možda sam se krivo izrazio - htio sam pojasniti korejsku kulturu općenito, nevezano za ovu seriju. Korejska kultura je naime mješavina i konfucijanizma i budizma, i zapadne europske kulture, zbog toga je nama nepoznata i teško će se iz naše prespektive naći išta kršćansko iako su veliki broj stanovnika upravo kršćani.

Vrh

PostPostano: Uto stu 30, 2021 16:54 

Možda sam se krivo izrazio - htio sam pojasniti korejsku kulturu općenito, nevezano za ovu seriju. Korejska kultura je naime mješavina i konfucijanizma i budizma, i zapadne europske kulture, zbog toga je nama nepoznata i teško će se iz naše prespektive naći išta kršćansko iako su veliki broj stanovnika upravo kršćani.

Ova serija kao da na preneseni način govori o globalnim elitama koje upravljaju masama. Masama koje su deprivirane, ljudima koji su izgubili svoj položaj, ugled, čast i pridružili se nagradnom natječaju koji je doslovce morbidan i služi ne samo zadovoljenju elite u smislu zabave, već i njihovim zacijelo okultnim porivima.

U Koreji su, istina, četvrtina stanovništva kršćani, čak više od budista (kojih ima oko 15%), ali zadnji popisi kažu da se više od polovice stanovnika smatra ireligioznima. Iz takvog etosa mogla je nastati ova serija - a da sve ne bude crno - ona možda i može nadahnuti kojeg gledatelja da kritički promišlja o serijama i igricama koje se već godinama nude na tržištu, a u kojima je ubijanje čista zabava.

Vrh

PostPostano: Čet lip 02, 2022 20:58 

vrijednost zivota u ljudskim ocima je ocito pala
kad zivot ima cijenu djecije igre.
zato ne mogu pogledati tu seriju sve kad bi i htio.
previse sam se mucio da bi meni zivot bio djecija igra.
odbijam da sudjelujem na bilo koji nacin.
pocevsi od onih na vlasti pa sve do najsiromasnijih.
zivimo relativno dobro , imamo za jesti, nije hladno, dosta slobode.
ali zelje su absurdno visoke i zahvalnosti za sve to uopce nema
jel se konstantno usporedjujemo sa najboljima , najbogatijima .
ili bar onima koji se tako prikazuju.
iako realno vecina ljudi nikada nece biti jako uspjesna koliko god se trudili , to je danas jedini standard koji se cijeni jel se lako slika i posta.
pa kada nema instant uspjeha a nema ga cudne ideje se radjaju.
kriminal , odustajanje od zivota , propustanje zivota , konstantno krivljenja drugih ili sebe za kvazi neuspjeh, internet prepunih instant rjesenja itd.
rjesenja nema , tj nije sudjeno vecini da tek tako bude uspjesno ali mogu zivjeti zadovoljno ili cak sretno sa onim sto imaju bez obzira na okolinu.
jedino rjesenje je da se mora se poceti raditi i uciti ne samo za osobnu korist vec
za nesto vise , neki veci cilj.
npr zasto je pica u mojoj pekari losa kad ima milion recepata online kako se moze napraviti da bude odlicna ili barem pristojna.
drugim rjecima raditi najbolje sto se moze a ne samo za najveci profit.
. to je tesko ali i jednostavno rjesenje za svatkog , koje mozda tek dugorocno funkcionira ali se ipak isplati.

Vrh

PostPostano: Sri lip 08, 2022 15:00 

Mozes dobit traumu od gledanja squid game-a? :mrgreen:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata