evo dalje : našli nekog jadnička da skuplja drva u subotu, pitaju Jahvu što s njim. Pogubiti- kaže...Morali ga kamenovati...onda, tko takne mrtvaca, nečist je 7 dana...Za svaki "grijeh" (pod navodnicima,jer grijeh je svašta) i dalje stradavaju životinje...
Slušam na r-Mariji knjigu Adalberta Rebića, gdje pojašnjava Bibliju, postanak. On pak sve povezuje s povijesnim okolnostima vremena u kojem je koji navod nastao. Tako se on referira na te biblijske riječi, no u tom pojašnjenju, koje može logično objasniti neke nejasnoće, samo je ljudski uticaj. Kako da kažem, premalo je ili ništa objašnjenja glede Božje intervencije. Tako mi je rekao i pater Ramos, u stilu, ljudi su to pisali...jer neće valjda Bog narediti da sve poubijaju, da nitko ne pobjegne, tamo gdje osvajaju. Što upravo čitam. Ali onda je upitna "svetost" te knjige, što je ljudsko, a što božansko. Pa i ljudi, koji su sve poubijali i zaposjeli na taj način tuđi teritorij, kako mogu biti voljeni i vođeni od Boga...a tek Mojsijevo pogađanje s Bogom, nemoj ove ubiti, ove poštedi jer ti inače neće narod vjerovati, kao da Bog nema pojma, pa ga Mojsije mora savjetovati...Pa mjedena zmija, koju Mojsije napravio, da ljudi koji u nju gledaju, ne umru od ugriza zmije...kao bajke za malu djecu.
I meni je SZ često nepojmljiv u tim nekim krvoločnim stvarima isl...ponekad Jhva / Bog izgleda kao nepravedan i tiran...nespojiv sa Isusom...ali ima sve , svoje zašto ?
btw, Kojeg patera Ramosa znaš...da li onog iz Opus deija ( mislim da je bio u Splitu prije)
ako ima nekih problema javno oko toga, možeš mi i na pm