Je, je, ima još puno bogospasonosnih
''zadeva''.Ta mi se slovenska riječ 'zadeva' priljepila za uho od kad slušam njihova prepucavanja u parlamentu obzirom na ''zadevo s Hrvaško''. Naravno, da ne moramo biti zabrinuti jer nad svime bdije naš nadasve umni i sveznajući 'profesor Baltazar s Pantovčaka'. On ima uvijek najgenijalnija rješenja, pa i savjetnici su mu poizbor klase koje crvena nit povezuje sa samim praocima Marxom i Engelsom, da ne nabrajam ostale 'velikane'.
Nego, u posljednje vrijeme, vjerojatno zbog starosti, vraćam se studentskim predavanjima i nekim detaljima, koji su mi tada izgledali, onak, u najmanju ruku čudnima. Međutim, kroz dugogodišnju provjeru u praksi, došao sam do zaključka da su mnoge takve spoznaje točne.
Tako je sasvim točno da se čovjek (homo sapiens) grupira po načelima krda iliti grupe po kojoj se grupiraju životinje koje žive u krdu. Bilo da se radi o vukovima, bizonima, majmunima, čimpanzama, jelenima....
Kako tekovine civilizacije ipak razbijaju urođeni model po kojem se u prirodi zasniva jedno krdo, i to iz jednostavnih utilitarnih interesa i međusobne civlizacijske odgovornosti, to je praćenje moderne grupe u kojoj sudjelujemo i mimo svoje volje, teško ili barem teže pratiti, jer nam se isprječuju razni nevidljivi sofisticirani mehanizmi koji sirovi oblik prirodnog krda prikrivaju, kako bi nastavio nesmetano djelovati u novim, izmjenjenim uvjetima.
Područje, na kojem je razmjerno vrlo lako pratiti kako djeluje jedna grupa po urođenim zakonitostima krda jesu razni forumi.
Razlog tomu je vrlo jednostavan. Na forumu je osoba potpuno lišena nekih svojih bitnih ljudskih odrednica, po kojima je u konvencionalnom i stvarnom svijetu definirana. Ljudska osoba, bez društvenog statusa, dobi, obzira (koji je onoliki koliko sam ocijeniš da ga treba poštivati), takva osoba postaje lebdeći duh u nevidljivom prostoru, koji, kada pristupa nekoj grupi ili ju sam formira,
ako nije dobro osviještena osoba, koja zna kakva mu opasnost prijeti, sigurno da će osnovati grupu ili će se uključiti u nju po načelu krda.
To 'dobro osvještena osoba' vrijedi i obvezuje ljude koji teže biti slobodni i neometani prema nekim višim ciljevima, poput, vjere, humanizma.... Dok će primitivac, koji je često sapet konvencionalnim načinom života u svojem realnom životu, poput kornjače u oklopu; skliznuti u novi virtualni svijet, poput ribe u vodu. Jer, tu se sada za njega, konačno, otvaraju mogućnosti da zaigra igru po prirodnom zakonu krda i da u njoj uživa.
Takvo forumaško krdo možemo vrlo brzo uočiti. Posebno na forumu koji djeluje više godina i gdije su sudionici na jednoj nižoj ljestvici osobnog razvitka. Odmah vidiš tko je bos, koji su njegovi pomočnici, miljenice i miljenici...., a tko je tu da se po njemu pljucka, a ipak je tu jer je po svojoj slabo izraženoj osobnosti našao svoje determinirano mjesto.
Nema tome tako dugo, da sam našao jedan, tobože katolički forum. Istina, to nigdje ne piše, jer su ipak toliko svijesni da bi za korištenje imena katolički trebali imati imprimatur neke biskupije. Na internetu, nažalost, to još izgleda nije obvezujuće, ali čisto s moralne strane bi bilo u redu.
Dotični forum se odmah pokazao kao savršeno organiziran po načelima prirodnog krda, pa sam pokušao provjeriti da li je to doista tako u detaljima.
Došao sam do fascinantnih otkrića.
Kako sam imao dovoljno materijala da započnem s malim, dozvoljenim provokacijama, topa; zašto, kako... Večina sudionika iskazuje naglašenu sentimentalnu pobožnost rubnih kršćanskih vrijednosti. Gaji se neka tobožnja skromnost, koja, kad bi se vizualno htjela prikazati, onda bi to bilo savijanje do dna i stalno busanje u prsa. Pa i pokoji trol, koji uza svu tu silnu nabožnost nije mogao obuzdati svoju sirovu narav poput balvana, dobivao bi povremene 'napade' sentimentalnog samoomalovažavanja kakvo je svojstveno za najobičniju prijetvornu farizejštinu nazovi katolika.
Kad sam dirnuo u taj sveti osinjak reakcija je bila savršeno u skladu s očekivanim.
Prvo je jurnuo glavni trol u grupi i navalio rogovima besmislenih optuživanja, u želji diskvalifikacije u startu. Kako nije uspio, javlja se bos. Očito žutoljunac, jer ima potrebu samopotvrđivanja. Njegova zamjerka je da sam na forum samo tako banuo... Točno, nisam poštivao elementarno pravilo krda da priđem i učinim neke neophodne prepoznatljive geste koje su, recimo u grupi pasa vrlo očite. Ako novi pesek, koji se želi pridružiti nekoj grupi pasa koja se zajedno igra, on treba leči pred glavnog, eventualno se i pomokriti i onda bos odlučuje, hoće li ga primiti, a dalje je na njemu da si u krdu izbori svoje mjesto koje zaslužuje.
Pokazavši jasno da nemam namjeru slijediti nevidljivi zov zakonitosti prirodnog krda, uslijedili su napadi.
Takvi napadi su po svojoj prirodi iracionalni, jer ne govori razum nego emocija.
U jednom drugom slučaju, kada sam došao kao novi na forum, a nisam imao namjeru poštivati zakonitosti krda ( zanimljivo, to se uvijek okarakterizira kao nepristojnost), i kada je uslijedilo 'kljucanje', otvoreno sam im objasnio po kojem principu se vladaju ( mislim da sam im dao usporedbu s kokošima u kokošinjcu), a kako su po strukturi bili nešto inteligentniji, nastao je smijeh i bio sam prihvaćen, premda sumnjam da je baš svima bilo jasno o čemu sam govorio.
Iz svega iznesenog bi, vjerujem, trebalo biti jasno o čemu se radi i koje su 'opasnosti', ako se prepustimo nevidljivim zakonitostima krda.
U tom smislu treba gledati i ''obračune'' na razini dokazivanja i urazumljivanja drugih ili drugoga, a sve u interesu vjere, pravovjerja....Dok će osrednji znalac u svemu tome vidjeti lupanje rogovima, jelena, kozoroga, očnjake vukova, koji se bore za bolji i povlašteniji status u krdu.
Ne samo voditelji, ili administratori, nego i svaki sudionik koji se 'navukao' na neki forum trebao bi si postaviti razumno pitanje, prije nego klikne mišem na određenu stranicu; što želim biti na tom forumu: osviještena osoba, koja ima za cilj druženje s ljudima i proširivanje plemenitih težnji i saznanja na prihvatljiv i human način, ili ću se prepustiti zamamljivosti zova prirode i njenih zakonitosti krda koji čuće u nama željno očekujući da skliznu u virtualni svijet samorealizacije.
Takvo samoosvješćivanje bi se zvalo
odgovrnost.