Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 22:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 17, 2009 09:18 

:wink: Fedja, repetitor nije osoba, nego stroj, aparat, mrtva stvar koja samo pojačava signal i ništa više. Tu nema moralne odgovornosti ili neodgov0rnosti.
Ti signali ''putuju'' svuda oko nas i kroz nas.
Zar misliš da svi koji dolaze u crkvu imaju čiste i moralne misli i nakane. Posebno kada je firma ili prva pričest pa dolazi rodbina kao prijatelji, ali ne i kao vjernici. Koji se sve komentari i misli i primisli vrte po njihovim tikvama.
Zatim turisti po velikim katedralama koji razgledavaju umjetnine, pa sudionici na koncertima koji se održavaju u crkvama. Naplaćuju se ulaznice, jer se crkva mora nečim uzdržavati.
Repetitor ,je, ponavljam po stoti puta, najbezazlenija stvar, gore u tornju, među golubovima, sovama i šišmišima....
Nemaš ti pojma koliko u jednoj velikoj crkvi stoji grijanje. Uvijek su neki popravci i potrebe. Mladi bi na susrete i pitaju župnika ima li novaca za autobuse. Išli bi na tečaj za župne animatore i to treba platiti. Treba častiti i ministrante kada su hodočašća... Nema novaca, aha, onda dobro dođe takav jedan izvor koji to pokriva. Repetitor je tu u službi pastorala. Vjeruj mi, daleko decentniji nego hrpe turista koji polugoli razgledavaju, a često i ismjehuju naše svetinje....
Zbog financijskih problema se na Zapadu zatvaraju i prodaju crkve. One postaju diskači, dječji vrtići, kojekakvi lokali.....
Graditelji orgulja i Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj.... nemaju posla. Ako se i izgradi neka nova crkva ili koncertna dvorana, do orgulja nije teško doći. Mnogi novi vlasnici crkava, koji su crkvu tek kupili nikad u životu nisu bili u crkvi i neznaju što bi s onim predmetom koji mi zovemo orgulje. Kada čuju da to nešto vrijedi, stavljaju u oglas i tako se može kupiti kvalitetne orgulje poznatih majstora za bagatelu.
Da ti sada ne govorim kako to izgleda kada radnici ulaze u crkveni prostor i s cigaretom i psovkom na ustima počnu razbijati svetohranište i krstioncu isto kao neku dotrajalu kanalizaciju, jer će sad tu biti šank i biljari.
Tko je za to kriv? Je li dovljno citirati onu biblijsku: ''Očevi naši jedoše kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi''? Ili ima još razloga za to. Vjerujem da ima, ali za to bi trebalo možda novo poglavlje. Ne samo ovdje na forumu, nego i u svijestima vjernika.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2009 11:56 

Ja ipak mislim da Isusu nije drago što se na takav način dolazi do sredstava, iako netko može prokomentirati da i to može biti Božja providnost i novčana pomoć odozgor. Za ono što je potrebno uvijek će se naći, preko dobrotvora, ne preko trgovine. Onaj tko se pouzdaje i vjeruje zna da neće ostati bez nužnoga u pravo vrijeme. U to sam se puno puta uvjerio.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2009 13:48 

Gdje su crkve otvorene za novu evangelizaciju i karizme nema problema s namicanjem novčanih sredstava.
No kad zvlada bezidejnost i očaj, koji su uvijek pretioci nevjere, kao što je to nejviše na zapadu slučaj onda se crkve pretvaraju u muzeje a ne služe pravoj svrsi.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2009 17:44 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
Gdje su crkve otvorene za novu evangelizaciju i karizme nema problema s namicanjem novčanih sredstava.
No kad zvlada bezidejnost i očaj, koji su uvijek pretioci nevjere, kao što je to nejviše na zapadu slučaj onda se crkve pretvaraju u muzeje a ne služe pravoj svrsi.

:wink: To je parcijalno razmišljanje na koji način svi mi po svome donosimo pojednostavljene zaključke. Bojim se da su stvari puno kompleksnije i da su problemi isprepleteni kao kučine o koje se saplićemo....
Osobno sam se tih nekoliko desetljeća naslušao takvih ocjena i kritika, ali kada sam tražio od tih istih suradnju, ona je izostala.
Ima još puno toga što nas sapinje, jedino što nam nije oduzet duh kritike. Time ne mislim nikome osporavati da donosi svoje mišljenja.
Repetitori nisu problem, nego duh mlakosti i indiferentnosti koji je u nama i oko nas.

Vrh

PostPostano: Ned sij 18, 2009 02:05 

angelus,
Uz dužno poštovanje, ja nemogu promeniti svoj stav prema ovom slučaju.Ono što je u mislima ljudi koji iz raznoraznih razloga dolaze u ckvu nemožemo kontrolisati niti bitno uticati ako inače nisu vernici, ali na postavljanje te "mrtve stvari" možemo i trebamo.
Veruj mi da sam poprilično upoznat sa problemima oko finansija u crkvi i nemogu ti protivrečiti po tom pitanju jer je zaista stanje jako loše,ali nemogu to da primim kao valjan razlog da se na toranj kače kojekakvi repetitori, jer sam taj toranj nije izgrađen iz nekog hira već sa nekom simbolikom i funkcijom i kao takav po nekom mom viđenju nije baš beznačajan.
Ja to vidim kao neki simbol predaje i uzmicanja i ako ćeš mi verovati teško mi to pada ali oni koji odlučuju nose taj teret i pomoliću se za njih u veri da to rade samo za dobro crkve.
Ponavljam takođe da sa zdravstvene strane uopšte nije tako bezazleno kao što nam se predstavlja.

Vrh

PostPostano: Ned sij 18, 2009 07:35 

:wink: Postoji vrijeme kada odustajući od daljnje rasprave i dalje poštujem sugovornike ali ne i njihova mišljenja po tom pitanju. :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Uto sij 20, 2009 00:35 

Opasno življenje u blizini odašiljaèa

Neurolog Egidio Gregoroviæ pridružio se tezi o štetnosti po zdravlje govoreæi o istraživanju koje je pratilo utjecaj zraèenja na biološka tkiva, pogotovo centralni nervni sustav. O dvije studije koje ukazuju na štetnost zraèenja govorio je i epidemiolog Dragan Prpiæ.
Danas se prodaje gotovo sve, pa i zemlja i voda. Zrak je ostao još jedino opæedruštveno dobro koje pripada svima i koje valja zaštititi. Obje studije, jedna provedena 2002. u francuskom Institutu »Louis Pasteur« i druga provedena 2004. u jednom njemaèkom gradiæu imale su zadatak utvrditi postoji li veza izmeðu nastanka karcinoma i blizine baznih stanica (odašiljaèi raznih operatera mobilne telefonije i antenskih sustava, op. a.).
Njemaèka je studija dokazala da je pojava malignih tumora proporcionalna blizini življenja kod bazne stanice. Tako su unutar zone od 400 metara oko baznih stanica stanovnici obolijevali osam godina ranije nego oni u udaljenijim zonama i u pet godina imali su trostruko veæi rizik da obole od malignih bolesti u odnosu na udaljenije stanovnike.
Francuska je studija ispitivala 18 nespecifiènih simptoma poput glavobolja, teškoæa sa snom i drugih u odnosu na blizinu bazne stanice. Rezultat je da unutar 300 metara od bazne stanice zraèenje poveæava umor, glavobolje, poremeæaje sna, nelagodu, unutar sto metara uzrokuje uznemirenost, poteškoæe s pamæenjem i smanjuje libido, a uzrokuje èak i neke oblike depresije. Stoga je preporuka tih studija bila da radi zaštite zdravlja ljudi najmanja udaljenost bazne stanice od zone stanovanja mora biti 300 metara i da u blizini ne smiju biti smještene bolnice, ni škole, ni vrtiæi, ni stambene zgrade, rekao je Prpiæ.
------------------------------------------------------------------
Jedan od razloga protiv.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 09:45 

Naišla sam na ovu temu, čitam postove i - toga sam se i ja bojala.

Živim u gradiću, blizu crkve, a bivši župnik je u toranj dao ugraditi antenu za mobilnu telefoniju, naravno radi neke provizije, trebao je novac, a kažu da se nije savjetovao ni sa crkvenim odborom (a da o takvim stvarima odlučuje i biskupija - prvi put čitam ovdje!), mnogo ljudi to niti ne zna, jer nikad nije javno objavio...

Sadašnji župnik je namjerio prekinuti ugovor, ali navodno otkazni rok je dvije godine (?!). Da stvar bude gora u blizini je toranj s antenom jedne druge tvrtke, a nedaleko njega dječji vrtić.

Angelus piše:
Citat:
Repetitor ,je, ponavljam po stoti puta, najbezazlenija stvar, gore u tornju, među golubovima, sovama i šišmišima....
Nemaš ti pojma koliko u jednoj velikoj crkvi stoji grijanje. Uvijek su neki popravci i potrebe. Mladi bi na susrete i pitaju župnika ima li novaca za autobuse. Išli bi na tečaj za župne animatore i to treba platiti. Treba častiti i ministrante kada su hodočašća... Nema novaca, aha, onda dobro dođe takav jedan izvor koji to pokriva. Repetitor je tu u službi pastorala. Vjeruj mi, daleko decentniji nego hrpe turista koji polugoli razgledavaju, a često i ismjehuju naše svetinje....
Zbog financijskih problema se na Zapadu zatvaraju i prodaju crkve. One postaju diskači, dječji vrtići, kojekakvi lokali.....

Naravno da je to gruba stvarnost... i utješne su riječi, ako me shvaćate, za nas koji živimo u blizini takva dva tornja.... tješimo se da bar nekome to koristi.

Fedja piše:
Citat:
Francuska je studija ispitivala 18 nespecifiènih simptoma poput glavobolja, teškoæa sa snom i drugih u odnosu na blizinu bazne stanice. Rezultat je da unutar 300 metara od bazne stanice zraèenje poveæava umor, glavobolje, poremeæaje sna, nelagodu, unutar sto metara uzrokuje uznemirenost, poteškoæe s pamæenjem i smanjuje libido, a uzrokuje èak i neke oblike depresije.

Slažem se da se s time trebaju upoznati svi župnici...
... ali ljudi nemojte dizati paniku... Umor i ja osjećam, čak nekad sumnjam da je kroničan, al spavam ko malo dijete...
ustvari, ja mogu zaspati u bilo koje doba dana i noći, možda je i to neki poremećaj...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 10:05 

:wink: Crkve su u povijesti bile i svjetionici, i obrambene kule i utvrde za zbjegove a i grobnice visokog plemstva i ničim nije bio narušen njihov digtnitet.
Vama kojima smetaju repetirori budite dosljedni, bacite mobitele, pa tek onda tražite da se repetitor makne s tornja.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 10:55 

ja se pem moliti na mešu f cerkvu a ne f antenu!
pa nesem nora!

Tko je vidio, moliti se u anteni?
Pćele su totalno izgubile svoju moć signalizacije i snalaženja u prostoru. Domaći pćelari mi se žale, kako su pćelice skroz izbezumljene...i izgubljene, a meda je malo i premalo...
bojim se da za nekih 20 godina ako ne i prije ako se ovako nastavi sa svim mogućim zujećim aparatima i komunikatorima, neće biti niti crkve u miru i tišini, a neće biti niti pćelica, moj angelusek!

a tebi se za to živo fućka......znam ja.... :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 10:57 
Administrator

angelus je napisao/la:
:wink: Crkve su u povijesti bile i svjetionici, i obrambene kule i utvrde za zbjegove a i grobnice visokog plemstva i ničim nije bio narušen njihov digtnitet.
Vama kojima smetaju repetirori budite dosljedni, bacite mobitele, pa tek onda tražite da se repetitor makne s tornja.

Pošto sam elektro struke, mogu reći da je mobitel štetan samo dok je blizu tijela, dok su bazne stanice stalno štetne do određene udaljenosti i položaja. U svakom slučaju o tome bi se župnici trebali informirati ako već dopuštaju stavljanje repetitora u toranj, jer pristaju na takve ugovore upravo zbog neinformiranosti i neznanja.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 11:07 

Moji su klinci mobitele dobili tek u prvom razredu srednje škole, jer su mi udaljeni i u džačkom domu. Njihovi su vršnjaci imali ta čuda već u 4. osnovne. Kad su radili preko ljetnih praznika, lijepo su si zaradili i kupili si sami mobitele, na koje sam ja bila alergična upravo zbog zračenja!
Da je naša crkva imala repetitor na tornju, svojoj djeci ne bih dala da idu na misu.
Pa si vi mislite što hoćete...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 11:10 
Administrator

zumzum je napisao/la:
Kad su radili preko ljetnih praznika, lijepo su si zaradili i kupili si sami mobitele, na koje sam ja bila alergična upravo zbog zračenja!
Da je naša crkva imala repetitor na tornju, svojoj djeci ne bih dala da idu na misu.

U samoj crkvi koja ima repetitor na tornju je najmanje zračenje, jer antene zrače u širinu, a ne ispod sebe. No zato su ozračeni
susjedi ako su na nepovoljnoj udaljenosti i položaju.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 11:27 

Giovi, hvala na objašnjenju.
svejedno nikave kafiće ili neke druge bedastoće ne podržavam po crkvama...čak niti neke knjige koje se prodaju, pod kao nazivom "vjerske štampe".
i ljuti me ovo sad....
Zapravo kad si pogledaš, mi obični ljudi smo bespomoćni pa i crkva..sve je u jednoj istoj mašini koja sve samelje po svome..i gubi se pravi pogled, gubi se skroz ono iskonsko vjersko..a jedino iz toga ide sve što je za čovjeka zdravo i dobro..ono sve drugo je lažnjak.

sad me sigurno ni pustinjak ne razme.... :(

Vrh

PostPostano: Uto ruj 15, 2009 12:17 

...a mi uspjeli da se repetitor ne ugradi u toranj.. :D :D :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata