Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 19, 2008 13:57 

Barnaba je napisao/la:
U čemu je problem ako se euharistija na neokatekumenski način slavi u nedjelju?! :!: :shock:
Nikakva, pa radi se o Danu Gospodnjem koji traje od subotnje večernje do druge večernje u nedjelju.

meni osobno nije nikakav problem,dapače sasvim mi je svejedno jel subota navečer ili nedjelja ujutro jer svakako idem u nedjelju na misu.Jedino mi je razlog za subotu navečer to što volim otić svaki dan na misu a u subotu imamo cjelodnevni program pa tako ne stignem na misu negdje u crkvu i taj dan ostanem bez nje.

Ali ako to nisu provjerene informacije za nedjelju ujutro onda su to dezinformacije i na to se treba reagirat

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 14:34 
Administrator

Mir s tobom, na svim konvivecijama na kojima se slavi euharistija, ona se slavi u nedjelju ujutro.
Tako je u Zagrebu, i vidim da i Matthaios to potvrđuje, a ne znam da li je to krenulo i kod vas u Splitu.

A što se tiče mise svaki dan, i petkom ti je na četverodnevnoj konvivenciji pun program, pa ćeš isto
teško stići na misu, osim ako ima rano ujutro prije doručka?

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 21:50 

Giovi je napisao/la:
Mir s tobom, na svim konvivecijama na kojima se slavi euharistija, ona se slavi u nedjelju ujutro.
Tako je u Zagrebu, i vidim da i Matthaios to potvrđuje, a ne znam da li je to krenulo i kod vas u Splitu.

A što se tiče mise svaki dan, i petkom ti je na četverodnevnoj konvivenciji pun program, pa ćeš isto
teško stići na misu, osim ako ima rano ujutro prije doručka?

raspitao sam se malo i dobio sam odgovor.Euharistiju slave samo neki neokatekumeni u nedjelju ujutro na godišnjim konvivencijama,drugi ne slave.Tako je bilo i tako će bit i dalje.Razlog tome nije Papina želja da se euharistija slavi nedjeljom nego kako Matthaios reče praktičnost.

Tako je i u Splitu i u Zagrebu.

Kad mi petkom bude cjelodnevni program onda ću morat i tu misu propustit,osim ako ne bude neka crkva u blizini i baš kad je vrijeme mise da imamo kratku pauzu.AKo ne hvala Bogu,idem prvom slijedećom prilikom

Vrh

PostPostano: Sri stu 19, 2008 23:22 

Ako je to dogovor odgovornih onda dobro i ako je iz praktičnih razloga i to je ok. nevidim da to može biti problem jedino što nisam čuo da je Papa to izrekao kao želju.Ipak iz praktičnih razloga u zajednici više odgovara subotom tako da u nedelju ujutru ko želi može ići na službu.
Dali u svim zajednicama subotom uveče euharistija počinje u 20h ili to može da se menja.
Mir svama

Vrh

PostPostano: Čet stu 20, 2008 11:49 

fedja je napisao/la:
Ako je to dogovor odgovornih onda dobro i ako je iz praktičnih razloga i to je ok. nevidim da to može biti problem jedino što nisam čuo da je Papa to izrekao kao želju.Ipak iz praktičnih razloga u zajednici više odgovara subotom tako da u nedelju ujutru ko želi može ići na službu.
Dali u svim zajednicama subotom uveče euharistija počinje u 20h ili to može da se menja.
Mir svama

1 - sto se tice mise nedjeljom, Papa jest izricito preporucio da se ode u zupu jednom mjesecno, ili kako to biskup u pojedinoj biskupiji kaze. To sam cula jos na navjestaju prosle godine uoci adventa.
2 - euh. ne mora poceti strogo u 20h, (ne pamtim kad je kod nas tako pocela :) Moze se pomicati, jednom smo poceli tek u 21.30h (cekali prezbitera)

3 - Moja MOLBA: ako netko zna koji je ovaj tjedan psaltira, malo sam u zaostatku :oops:

Vrh

PostPostano: Čet stu 20, 2008 11:56 

kalimero je napisao/la:
3 - Moja MOLBA: ako netko zna koji je ovaj tjedan psaltira, malo sam u zaostatku :oops:

:lol:
Psaltir: 1
Običan dan u 33. tjednu kroz godinu

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2008 00:26 

Evo večeras smo bili u hladnoj prostoriji zapravo našli smo jedan mali kalorifer ali to je jako slabo ipak ostali smo malo duže zbog dogovora oko konvivencije ukupno 2 sata sedenja u hladnom.Izgleda da će tako biti cele zime.Dajte koju reč podrške i pomolite se za neko rešenje.Hvala. Mir sa vama

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2008 07:32 

fedja je napisao/la:
Evo večeras smo bili u hladnoj prostoriji zapravo našli smo jedan mali kalorifer ali to je jako slabo ipak ostali smo malo duže zbog dogovora oko konvivencije ukupno 2 sata sedenja u hladnom.Izgleda da će tako biti cele zime.Dajte koju reč podrške i pomolite se za neko rešenje.Hvala. Mir sa vama

U našim si mislima i molitvama brate Fedja, Bog će sve okrenuti na dobro.

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2008 10:45 

fedja je napisao/la:

Ma hrabro, imali smo i mi takvu situaciju, onda dodjemo "opremljeni" - zabundani i s toplijim carapama, znalo je bit najhladnije
s nogu, jer su na podu pločice, a tepih prekratak :)
U krajnjem slucaju mozete skupiti kolektu pa nabaviti neki radijator, mozda i polovni, da je ispravan, i ako imate mogucnost biti u manjoj prostoriji.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2008 19:10 

samo da napomenem,kod nas u Splitu u sklopu neokatekumenskog puta ima Centar za duhovna zvanja u crkvi sv.Marka na Neslanovcu,voditelj je don Šime.Redovito dolazi oko 20-tak mladića koji žele ić u svećenike ili nisu sigurni imaju li poziv pa bi htjeli to malo rasvijetliti.Prije nekoliko mjeseci je otišlo mislim njih 5 koji su išli tamo u sjemeništa širom svijeta,jedan čak na Madagaskar

Vrh

PostPostano: Ned stu 30, 2008 08:12 

GABRIJEL_NTS1 ! je napisao/la:
Zanima me što mislite o konvivencijama? Po meni su preskupe odnosno predstavlja veći financijski izdatak. Mislim da bi to trebalo riješiti drugačije.

Ovo bi moglo biti zanimljivo. Imaš li kakav izračun koliko to košta kod vas? Kako bi se to moglo riješiti drugačije i jeftinije?

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2008 00:16 

Barnaba je napisao/la:
GABRIJEL_NTS1 ! je napisao/la:
Zanima me što mislite o konvivencijama? Po meni su preskupe odnosno predstavlja veći financijski izdatak. Mislim da bi to trebalo riješiti drugačije.

Ovo bi moglo biti zanimljivo. Imaš li kakav izračun koliko to košta kod vas? Kako bi se to moglo riješiti drugačije i jeftinije?

Uoravo sam se vratio sa godišnje konvivencije i mogu da kažem sledeće:počeli smo u petak u 19h a završili danas u 17h to je što se tiče smeštaja dva puna pansiona bili smo u jednom ekumenskom centru to nas je koštalo bez puta 28 eura, put nas je malo koštao jer je blizu nekih 30km.Iako deluje skromno za nekoga je i to bilo skupo.U principu zavisi od objekta u kome se održava konvivencija.Pre nekih mesec dana neke sestre su išle na jednu drugu konvivenciju i tamo je bilo 70eura plus prevoz ali mislim da su bili u nekom hotelu stim da su počeli u četvrtak.
još jedna stvar, euharistiju smo imali u subotu uveče.Moram reći da je bilo jako lepo.

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2008 11:16 

fedja je napisao/la:
Uoravo sam se vratio sa godišnje konvivencije.......U principu zavisi od objekta u kome se održava konvivencija......Moram reći da je bilo jako lepo.

Pitanje je je li on mislio na godišnje konvbivencije kad su troškovi veći.

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2008 14:46 

Barnaba je napisao/la:
fedja je napisao/la:
Uoravo sam se vratio sa godišnje konvivencije.......U principu zavisi od objekta u kome se održava konvivencija......Moram reći da je bilo jako lepo.

Vjerojatno je rijec o godisnjim konv. i konv. kad su prijelazi u pitanju. Obicna mjesecna odrzava se nedjeljom,
jednom mjesecno i to bude nesto sitno, za prostor, eventualno za rucak, ako nisu agape (zimi moze bit malo jace, jer
se placa grijanje). Po samostanima je dosta povoljno, a i mjesto je prikladno - za mjesecne.
A ove 3-dnevne, sve smo cesce po hotelima, ne zbog nekog luksuza i 10-tog razloga, vec jednostavno cesto su samostani rezervirani za druga zbivanja (npr. duhovne vjezbe, seminari...) mjesecima unaprijed, ili nemaju dovoljno soba, niti mogu pruziti
nama odogvarajuci da tako kazem "tretman" (ponekad se kateheze otegnu do kasno, a onda bi mi trebali na veceru i gdje ce sad casne imati i tu obavezu ... zna biti malo prezahtjevno sa nase strane). Onda su hoteli bolja solucija, ali i skuplja.
Kaze se koliko je po osobi, ali uvijek je davanje novaca u kolektu, tako da onaj tko fakat nema dovoljno ili nikako, moze ici
a onaj komu Bog providja vise, moze dati i vise od izrecene cifre.
"Sve sto imamo, od Boga je."
Kad jednom iskusis da dajes vise nego ti mozak to govori (ili sve), onda ces dozivjet potpuno predanje u Providnost
i znat ces sta to znaci. Takav dozivljaj slobode, punine, povjerenja i ljubljenosti (od Oca) nitko ne moze dati. :D

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2008 18:33 

Barnaba je napisao/la:
fedja je napisao/la:

Ja sam mislio općenito, s tim da su godišnje konvivencije i 1000 kn 3 dana. to naravno uključuje boravak u hotelu (nebi znao koliko zvjezdica). Prijenosne konvivencije su nešto jeftinije occa 500 kn. i to se održava najčešće u duhovnim centrima. Generalno stojim kod onoga što sam napisao da su preskupe. Mislim da bi trebalo to malo reorganizirat tako da budu dostupne svima.I da navedene cijene su bez transporta, dakle samo boravak.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata