Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Ned lis 05, 2014 11:36 

sara je napisao/la:
Ajme, a gdje ti nalaziš da sam ljutita?! Ni slučajno. Samo, mi smo ljudi uvijek skloni imati kalupe kakav netko mora biti. I pitala sam da se i tebi to nije dogodilo. Ništa više i ništa manje. :))

:)
TNX, Sara!

Vrh

PostPostano: Ned lis 05, 2014 23:56 

[quote="Ignisardent"]
Giovi, prije odgovora na pitanje što je enigmatsko u vezi Pape, po treći put postavljam pitanje što znači ovaj odlomak iz Papine apostolske egzortacije "Gaudium Evangelii"? Što su "ideje", a što "stvarnost", koja je veća od ideja. Ako se stvarnost shvati kao pitanja i problemi crkvenog pastorala, a nema puno šanse da "stvarnost" shvatimo drugačije, što su onda "ideje"? Vjerojatno ništa drugo nego ono što inače nazivamo "dogma". Ako se doslovno primijeni načelo primata pastorala nad dogmom, ostaje pitanje kako će se premostiti jaz između to dvoje, i kakve će to posljedice imati s obzirom na moguće novitete koje će pastoralna praksa eventualno (zapravo sigurno) nametati u budućnosti? Tko će nas spasiti od antinomijanizma, ili nečeg sličnog?

"Postoji konstantna napetost između ideja i stvarnosti. Stvarnost naprosto "jest", dok su ideje "razrađene". Mora postojati kontinuirani dijalog između to dvoje, da ideje ne bi izgubile vezu s realnošću. Opasno je zatvoriti se u svijet ideja... Tako drugo načelo dolazi u obzir: stvarnost je veća od ideja. To poziva na odbacivanje različitih načina maskiranja stvarnosti: anđeoske forme čistoće, diktatura relativizma, prazna retorika, ciljevi više idealni nego stvarni, ahistorijski fundamentalizam, etički sistemi lišeni mudrosti."

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Zadnja izmjena: Ignisardent; Pon lis 06, 2014 00:45; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2014 00:49 

sara je napisao/la:
Je li ti možda zbunjujuće što ti imaš šablonu u koju bi se papa trebao uklopiti? Svaki je papa osoba za sebe i ima svoje vlastitosti. Važno je kako se odnosi prema nauku Crkve, a ne prema željama i impresijama bilo koga. Nije se rodio tko je svijetu ugodio!

Bravo Sara. Tako razmišlja pravi katolik - važno je kako se tko odnosi prema Nauku. Sve ostalo je nebitno.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2014 07:09 

Ignisardent je napisao/la:
sara je napisao/la:
Je li ti možda zbunjujuće što ti imaš šablonu u koju bi se papa trebao uklopiti? Svaki je papa osoba za sebe i ima svoje vlastitosti. Važno je kako se odnosi prema nauku Crkve, a ne prema željama i impresijama bilo koga. Nije se rodio tko je svijetu ugodio!

Bravo Sara. Tako razmišlja pravi katolik - važno je kako se tko odnosi prema Nauku. Sve ostalo je nebitno.

Čitam što si iznad napisao pa zaključujem da su ti mediji izvor informacija. Ne znam koliko to može biti pouzdano. Toliko se već toga stavilo Papi u usta istrgnuto iz konteksta da bi se pokazalo kako to nije baš tako. Sjetimo se samo rečenice "tko sam ja da sudim" i njezine interpretacije.
Crkva nema poslanje svadit se sa svijetom, nego navijestiti Radosnu vijest o Božjoj ljubavi. A ljubav ne može biti nego pravedna i istinita. Ta cjelovitost mnogima smeta. Ljudi u drugoj "bračnoj" vezi - ja sama vidim koliko neki trpe. Zar Crkva nije majka? Ali mati kaže istinu, no s pažljivošću i traži načina kako pomoći.
Sve ovo što si gore nabrojio je meni vrlo upitno. Čitam papine propovijedi i ono što je napisao i nastojim čuti što kaže i ne interpretiram stvari, jer je interpretacija vrlo osobna. A to je ono što ti radiš - ne vjerujem da si dostatno i objektivno informiran o tome zašto je Papa smijenio ovog ili onog, imenovao ovog ili onog.

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2014 08:45 

Ignisardent je napisao/la:

Pozivanje na "današnje vrijeme", "narod" itd. kao da rezonira s onim što govori kardinal Kasper, da je, za današnje vrijeme, ono što crkveni moral traži od vjernika zapravo heroizam, i kao takav neostvariv većini ljudi. A priziva i "primat djelovanja nad teorijom", ili pastoralnih potreba u odnosu prema Nauku. I tu smo došli do prve jote za koju se Franjo odmakao od Nauka, i to prilično debele jote (a nije ni jedina).

Tako je "Ignisardent"....Slika

Vrh

PostPostano: Pon lis 06, 2014 08:57 

zdrave je napisao/la:

Papa Franjo...Prvo je bio prevelik publicitet oko njega, a sada nekakvo zatišje. Ili se to samo meni čini? Zanemarimo neke njegove geste u početku (onu s loptom na oltaru).... Nekad mi se doima presvjetovnjački, s druge strane njegovo teološko obrazovanje i obraćanje narodu često me zapanji. Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm.

"Zdrave" Dobar dan, (ovako bi te pozdravio i" papa" Franjo)...ne boj se zdravo razmišljati,
imaš pravo na to, i nisi zato sagrešio. Osobno razmišljam, zašto današnji Petar, tako malo
drži do POKLADA VJERE, i to me jako zbunjuje... :??

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 06:30 

Inače ne stavljam linkove od izrazito antikatoličkih novina, ali u svrhu usporedbe stavit ću sada jedan pa usporedite ima li razlike između ovoga
Citat:
http://www.jutarnji.hr/papa-franjo-napusta-latinski-jezik--od-sada-ce-sluzbeni-jezik-vatikana-biti-talijanski-/1225614/
http://www.jutarnji.hr/papa-franjo-napu ... -/1225614/ i pisanja nekih o Papi, na ovoj temi. Lako se uočava kako su različite pozicije, ali isti duh koji nadahnjuje, nažalost na loše.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 08:42 

Barnaba, mislim da si u pravu!
.
VATIKAN - "Papa Franjo je odlučio da latinski neće biti službeni jezik svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, izvješćuje u ponedjeljak Reuters i dodaje da je ovo još jedan potez kojim je Papa raskrstio s prošlošću", - piše u Jutarnjem, (s tog linka).
.
To me asocira kao da bakica, koja se zamjerila cijelom selu ogovarajući koga je stigla, odjednom odluči da će joj "meta biti samo ona jedna njoj slična alapača".
Znam, loša asocijacija, ali meni je bila prva.
Istina, latinski je u uporabi još samo u akademskim (medicinskim, povijesnim,...i td.) krugovima, pa ako bi "vatikanski jezik" trebalo mijenjati, zašto onda to ne učiniti, zamijeniti ga ENGLESKIM koji, kako je započelo, sve više postaje univerzalnim "sredstvom" komunikacije?
I eto, Saro, još jedan kamenčić u mozaiku profila našeg Pape koji kod mene rađa samo nedoumice u njegovo poslanje, stvaranje slike o njemu kao najpozitivnijem liku Crkve. Sorry...

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 08:51 

Domenika je napisao/la:
zdrave je napisao/la:

Papa Franjo...Prvo je bio prevelik publicitet oko njega, a sada nekakvo zatišje. Ili se to samo meni čini? Zanemarimo neke njegove geste u početku (onu s loptom na oltaru).... Nekad mi se doima presvjetovnjački, s druge strane njegovo teološko obrazovanje i obraćanje narodu često me zapanji. Čas sam oduševljen, čas zbunjen. Nisam siguran da znam zašto. Vjerojatno da sam unaprijed znao što očekujem od novog Pape (nakon Benedita XVI), znao bih što mi je to zbunjujuće. Ovako...Hmmmm.

"Zdrave" Dobar dan, (ovako bi te pozdravio i" papa" Franjo)...ne boj se zdravo razmišljati,
imaš pravo na to, i nisi zato sagrešio. Osobno razmišljam, zašto današnji Petar, tako malo
drži do POKLADA VJERE, i to me jako zbunjuje... :??

Što je to za tebe POKLAD VJERE, pozdrav? Poklad vjere je ipak nešto mnogo važnije od pozdrava.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 09:00 

zdrave je napisao/la:
Barnaba, mislim da si u pravu!
.
VATIKAN - "Papa Franjo je odlučio da latinski neće biti službeni jezik svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu, izvješćuje u ponedjeljak Reuters i dodaje da je ovo još jedan potez kojim je Papa raskrstio s prošlošću", - piše u Jutarnjem, (s tog linka).
.
To me asocira kao da bakica, koja se zamjerila cijelom selu ogovarajući koga je stigla, odjednom odluči da će joj "meta biti samo ona jedna njoj slična alapača".
Znam, loša asocijacija, ali meni je bila prva.
Istina, latinski je u uporabi još samo u akademskim (medicinskim, povijesnim,...i td.) krugovima, pa ako bi "vatikanski jezik" trebalo mijenjati, zašto onda to ne učiniti, zamijeniti ga ENGLESKIM koji, kako je započelo, sve više postaje univerzalnim "sredstvom" komunikacije?
I eto, Saro, još jedan kamenčić u mozaiku profila našeg Pape koji kod mene rađa samo nedoumice u njegovo poslanje, stvaranje slike o njemu kao najpozitivnijem liku Crkve. Sorry...

DAkle, kada je papa dao dozvolu da sv. Ćiril i Metod prevedu Bibliju i liturgijske knjige na slavenski jezik, onda je valjda isto doveo u pitanje...što? Istina da su ih germanski svećenici napali, no papa im je glatko odbrusio da je onaj tko je stvorio tri "sveta" jezika, stvorio i sve ostale.
Pitanje jezika je posve nevažna stvar i činjenica je da se latinskim jedva itko koristi. Najprije je u Crkvi bio grčki pa mu je primat uzeo latinski, u srednjem vijeku je u našim krajevima bilo obilje sukoba oko jezika, prevladao je latinski, a samo su oaze sačuvale liturgiju na narodnom jeziku. Eto i ostali su štosevi o tome kako se u narodu molilo na latinskom - pa je simile adoratur ispalo šime jaši na doratu itd.
Dok se toliko zla i patnje valja ovim svijetom, mi bismo valjda trebali trošiti snage na pitanje jezika i možda kardinalskih šešira i ornata?!

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 09:41 

sara je napisao/la:
Dok se toliko zla i patnje valja ovim svijetom, mi bismo valjda trebali trošiti snage na pitanje jezika i možda kardinalskih šešira i ornata?!

Točno to!
I ova Sinoda - OK, no može li biti neka sinoda (i poanta/zaključak iste): Crkva se mora angažirati u poticajima na sve moguće načine da bogati počnu misliti na sve gladne i siromašne svijeta?
E, to nije (moguć) posao Crkve? ...Missione impossibile, aliter: atto insensato(tal.).
Ja ponavljam - engleski kao sveprisutniji jezik, bio bi dobar izbor/odluka/primjena. Ovako, kao trlababalan(uđuture napisano). Dok istinski bitne "stvari" prolaze kao karavani pored nekoga, razglaba(ti će) se o možda najsporednijem elementu za Crkvu, o jeziku!
TO je, ponavljam, još jedan "kamenčić"...Spoticanja? Neee...
Ii mi, ovdje na forumu, sad ćemo "glabti kost", pisati postove koji uglavnom rezultiraju bilo neshvaćanjem, bilo ipak shvaćanjem, ali kao napadom na osobne stavove itd. itd. I onda pravimo kobasice od tema - bez imalo začina).

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 11:34 

zdrave je napisao/la:
sara je napisao/la:

Točno to!
I ova Sinoda - OK, no može li biti neka sinoda (i poanta/zaključak iste): Crkva se mora angažirati u poticajima na sve moguće načine da bogati počnu misliti na sve gladne i siromašne svijeta?
E, to nije (moguć) posao Crkve? ...Missione impossibile, aliter: atto insensato(tal.).
Ja ponavljam - engleski kao sveprisutniji jezik, bio bi dobar izbor/odluka/primjena. Ovako, kao trlababalan(uđuture napisano). Dok istinski bitne "stvari" prolaze kao karavani pored nekoga, razglaba(ti će) se o možda najsporednijem elementu za Crkvu, o jeziku!
TO je, ponavljam, još jedan "kamenčić"...Spoticanja? Neee...
Ii mi, ovdje na forumu, sad ćemo "glabti kost", pisati postove koji uglavnom rezultiraju bilo neshvaćanjem, bilo ipak shvaćanjem, ali kao napadom na osobne stavove itd. itd. I onda pravimo kobasice od tema - bez imalo začina).

Nije baš da sam shvatila što želiš reći.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 12:36 

Meni se jako dopala papina molitva za sinodu.

Isuse, Marijo i Josipe
u vama promatramo
sjaj istinske ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.

Sveta Nazaretska obitelji,
učini i naše obitelji
mjestima zajedništva i prostorom molitve,
istinskim školama evanđelja
i malim domaćim Crkvama.

neka u obiteljima nikada više ne bude
nasilja, zatvorenosti i podjele:
neka svatko tko je povrijeđen i sablažnjen
brzo osjeti utjehu i doživi ozdravljenje.

neka predstojeća Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom značaju obitelji
i njezinoj ljepoti u Božjoj promisli.

Isuse, Marijo i Josipe,
čujte našu poniznu molitvu i uslišite nas.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 12:58 

Možda ovaj link, ne spada pod ovu temu, možda ste ga već negdje i vidjeli, ali pogledajte i prosudite sami...? Sve se odvija u prisutnosti kardinala Raymunda Damasca Assisa, bliskog prijatelja pape franje !
Zmijoliki ples, u čast Gospe ili Poganske Božice...? Dotični kardinal, je na sinodi u Vatikanu. Zar od njega može doći nešto dobro...? Samo mi ne mojte reći: "Tko sam ja, da mu sudim"

http://youtu.be/y6SvqjvSjzs

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 13:04 

Mislim da ne trebamo izbjegavati reći ni svoje osobne dojmove, ma kakvi oni bili, ako ih izričemo u dobroj namjeri i s poštovanjem. Isus je dopuštao da ljudi pitaju, komentiraju, pa čak i da budu maliciozni, da se jogune i daju "izjave za ludnicu". Demantij njihovih pogrešnih stavova, tvrdoću srca, zakržljalost duha, izvršio je svojim životom, smrću i uskrsnućem. I time nam dao vlastiti primjer kako se s ovim problemom subjektivnih dojmova izlazi na kraj.
Kreiranje mentalne slike, kalupa i sheme po kojoj nekoga procjenjujemo kao dostojanstvenog svećenika, redovnika, biskupa ili papu, nije zanemarivo jer takvu viziju u sebi stvaramo kao vjernici na temelju vjere i živoga predloška koji je sam Isus Krist. Kako bismo ikada mogli nekoga bratski opomenuti ako nemamo mentalnu sliku o tome kakve osobine bi trebao netko njegovati u svome pozivu?
Naravno da mi u svojim ljudskim nesavršenim procjenama možemo itekako pogriješiti, a jednako tako griješe svi ljudi koji žive svoje pozive. Pa nije to takav problem.
Ne sviđa mi se što se stječe dojam da ne smije biti govora oko subjektivnoga dojma.
Nemam osjećaja ( evo opet subjekcije) da ovdje netko pokušava pozvati na bojkot Pape. Dapače, svi punom snagom srca priželjkujemo blagoslovljen i nadahnut pontifikat u teškim i izazovnim vremenima kada je ljudima voda došla do grla i naprosto ih mori strepnja da Petar negdje ne popusti. I to opet po meni nije ništa loše, vjerujem da se rijeke molitava slivaju da Bog bdije nad Crkvom i Papom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata