romanac je napisao/la:
Papa Franjo je odmah premjestio na niže rangirane položaje tri istaknuta člana rimske kurije: kardinala Maura Piacenza, nadbiskupa Guida Pozza, i biskupa Giuseppea Sciacca, koji su zbog svog teološkog i liturgijskog senzibiliteta svrstani među najviše poklonike Ratzingera u Rimskoj kuriji. Sljedeća žrtva bi zapravo trebao biti američki kardinal Raymond Leo Burke kojeg imam u profilnoj sličici. On je u više navrata zauzeo stav protiv ideje kardinala Waltera Kaspera – koji je, dobro je poznato, u milosti pape Franje. Prekrst!
Rajna se i dalje ulijeva u Tiber, na žalost.
Disidentski svećenik Hans Kung oduševljen je novim Papom
http://eponymousflower.blogspot.com/201 ... -pope.htmlOtac Kung (formalno, on to jest, bez obzira što vjeruje da je Josip biološki Isusov otac), između ostalog,
pripisuje Papi namjeru da ukine zabranu pristupanja Pričesti za osobe u drugom civilnom braku, koliko god bilo bizarno da se čovjek koji ne vjeruje u Isusovo Božanstvo raduje nečem takvom (što je njemu uopće pričest, da mi je samo to znati?!).
Preostaje nam da čekamo kako će se Papa sam odrediti prema liberalnim "katolicima" i svemu onome što mu dotični pripisuju, ako se uopće ikad jasno odredi. Dotada, Bergoglio ostaje enigma. Ali, kakvog smisla ima Papa-enigma, ako iza svega što gledamo i slušamo ne stoji neka nedokučiva strategija?
Neokonzervativci, koliko god se skrivali iza 2 vatikanskog sabora, morat će prije ili kasnije birati između apostazije tipova kao što je Hans Kung, ili Walter Kasper možda (i on je, u neku ruku, enigma), i katoličke vjere. Zasad još mogu držati glavu u pijesku, ali neće dugo.