sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Možda će ti biti lakše razumjeti ako citiranu rečenicu primjeniš na problem prijedloga da se omogući crkveno vjenčanima pa civilno razvedenima i ponovno vjenčanim vjernicima primanje Sv. pričesti. Zar će oni biti u punom zajedništvu ako im svećenik da Euharistiju?
Oprosti, o tome ovdje nije bilo ni riječi - govori se o proglašenju braka nevaljanim. A o punom zajedništvu odlučuje Crkva, zna se kojim dijelom, ni ti, ni ja.
Pokušavao sam ti pomoći razumjeti, a sada mi prigovaraš. Ona moja rečenica je bila razumljiva i imala kontekst rasprave na ovoj temi. Kad si ju izvukla iz cjeline kao nejasnu, predložio sam ti način kako se može probati razumjeti. Prijedlog nije daleko od ove tematike, nije mu bila svrha rasprava nego razumijevanje pa ne razumijem tvoju reakciju.
Iskoristio bih priliku pa ispravio tvoju tvrdnju o odluci za puno jedinstvo sa Crkvom. Svakim grijehom, vjernik se sam isključuje iz punog jedinstva, a Milošću Božjom, preko sakramenta Pomirenja, vraća se u jedinstvo s Crkvom. U tom sakramentu važan dio je odluka da se više ne griješi kao i prihvaćanje Milosti Božje. Dakle, itekako se traži aktivna uloga vjernika te se logično može reći kako svaki pojedinac donekle utječe na to je li ili nije u punom jedinstvu s Crkvom odnosno je li ili nije u stanju Milosti.
Da se još vratim na temu. Ovdje smo raspravljali o proglašenju sklapanja braka nevaljanim. Puno se toga bitnoga napisalo, ali jedan moment nije naglašen. Trebalo bi se naglasiti kako je nečija prevara prilikom sklapanja braka veliki grijeh pa se na to ne bi smjelo gledati nimalo pozitivno iako je ta činjenica osnova za ništavnost pa samim time i za olakšavanje života nekim vjernicima koji su pokrenuli parnicu. Za Crkvu kao zajednicu vjernika, rješenje problema parničenja radi ništavnosti, nije u ubrzanju sudskih postupaka već u aktivnijem djelovanju pri pripremi za katolički brak.