+!
Barnaba je napisao/la:
U ovom slučaju koji opisuje Utopija i prema onome što o njemu za sada znamo iz njegovih riječi, zasigurno krivicu snosi ponajviše svećenik.
Međutim, pojedinačne zloupotrebe kojih će nažalost uvijek biti, ne znače kako je u cijelosti loš sustav podjele sakramenata ženidbe.
Ljubljeni,
Što drugi znaju o meni iz mojih riječi, ne znam niti je važno za ovu temu na ovom forumu. Moguće je, da okrivljujem mnoge učesnike gore spomenutog slučaja, pa tako i svećenika. Ako sam od čuđenja prešao u osuđivanje, te još k tome vagao tko snosi veću krivicu, onda sam pogriješio i sagriješio. Možda je i čuđenje neka osuda. Doduše, Gospodin se čudio ljudskoj nevjeri. Hvala ti, brate, što si me potaknuo na ispit savijesti. Od nekih će se više tražiti.
- Osim toga, lako meni za biskupe i svećenike, što ću ja sa sobom?
No, Gospodin je odgovoran za sve stvoreno i za sva stvorenja. On izgrađuje Crkvu u kojoj je prisutan i ljudski materijal kao naslabija karika. Sve zna Savršeni.
Sv. Sakrament nije poput dodjele neke medalje.
"
Sustav podjele sakramenata ženidbe" (što god se pod tim misli) ne dovodim uopće pod sumnju kvalitete (teorija), nego samo naša djelovanja ili propuste (plodovi), koji mogu zakomplicirati življenje nekima (praksa). Što manje kikseva, bit će manje loših posljedica, ali svejedno sve može izaći na korist. I zato: Bogu hvala!