Hrca je napisao/la:
Jeli vjera i nauk ista stvar?
Meni svecenik može reć što je u redu, a što nije, ocu li ja tako steć vjeru?
Zar vjeru nebi trebao tražiti?
Zavisi što podrazumijevaš pod vjerom: znanje o religijskim istinama i stvarima, ili osoban odnos i povjerenje u Boga?
To ti je kao kad naučiš prometna pravila, ali još nisi naučio upravljati automobilom. Da bi bio dobar sudionik u prometnu, moraš vladati jednim i drugim. Vjera nije poznavanje prometnih pravila. To je odnos sa živim Bogom, u kojeg imaš povjerenja i s kojim možeš razgovarati kao s bliskom osobom. Međutim, vjera ima individualnu i zajedničarsku razinu. Individualni (osobni) odnos s Bogom, i odnos s Bogom u sklopu zajednice vjernika koja ima svoja pravila, ustroj, nauk, itd. Za ispunjen vjernički život potrebno je jedno i drugo. Jedno bez drugog je nepotpuno.
što se tiče čitanja nekatoličkih izvora, sv. Pavao bi rekao da je sve dopušteno, ali nije sve korisno. Ima stvari koje te mogu zbuniti i pokolebati. U Ničeovim knjigama sigurno nećeš naći odgovor na to kako biti bolji kršćanin; prije ćeš se nakon čitanja pitati zašto uopće biti kršćanin.
Predložio bih ti sljedeće: kad budeš sam, u tišini zamoli Isusa: Gospodine Isuse, uđi u moj život, predajem ti se sav, vodi me kamo ti želiš. Želim te slijediti u svemu što imaš za mene.
To je za početak.