+!
Henok je napisao/la:
Moj stav je ispravan jer je utemeljen na tradiciji Crkve kako je ona nepromjenjeno naucavala tisucama godina. Nije mi don Damir blizu ali sam pricao sa starijim svecanicima i oni su mi dali neke prakticne upute. Ne mogu o tome jer je ispovjedna tajna.
Ljubljeni!
Ne ulazim u to, jesu li stavovi ispravni ili neispravni, te neko temeljenje na tradiciji Crkve. Bitno je samo, da nešto nije grijeh (sve ono što nema smisla u Ljubavi).
Svaki pojedinac ima svoju savjest, pa tako i supružnici.
Teško je, kad se neka osoba zabarikadira na svom stavu, pa makar bio katolik 100 godina.
U svakom slučaju je bolje imati usku savjest, koja nije preporučljiva, nego preširoku kako tvrdi sv. Thomas More, koji je napisao jednu lijepu priču na tu temu.
No, ako brak ne postane
dvopjev, onda lako postane
dvoboj.
Lako možemo postati pismoznanci i farizeji. Čak možemo pedantno od mladosti obdržavati sve zapovijedi (samo jedna postoji), a da ne ljubimo.
Preporučam knjigu "
Glava obitelji" od Claytona C. Barbeau (Verbum), jer supružnici su dužni odgojiti djecu (osobe), koja su im povjerena u Radosti i Miru kako bi mogla biti slobodna i jakog značaja.
Sv. Thomas More je tukao svoju djecu paunovim repom, a on sam je nosio kostrijet za koju je njegova druga žena saznala tek godinu dana poslije vjenčanja.
No, kako bi shvatili smisao posta, trapljenja i uzdržavanja od nečega, preporučam knjigu "
Duhovnost posta" Charles M. Murphy (Verbum).
Sve to treba raditi radosno.
Za sve one, koji žele biti što manje štetni u komunikaciji s potrebitima, preporučam knjigu p. Mihaly Szentmartoni DI "
Osjetljivost za čovjeka" (Glas Koncila).
Ne tražim i ne očekujem, da muževi svojim ženama pišu pjesme nad pjesmama, ali dužnost nam je svima biti blag prema svima i nepopustiljiv prema grijehu,
jer smo svi pozvani na svetost.
Tko je spreman za svećeništvo, onda je spreman i za brak. Tko je spreman za brak, onda je spreman i za svećeništvo. Pitanje je samo, je li Gospodin nekoga pozvao za ministerijalnog svećenika ili ne. Osim toga, čovjek može i ne prihvatiti poziv za svećeništvo.
- No, kad je netko spreman?
Supružnici sve trebaju raditi
radosno i na Božju Slavu, pa tako i ljubavni intimni odnos, kojim se predaju potpuno jedno drugom pred našim Ocem.
Življenje je igra.
Ima nekih, koji ne vjeruju, da je Isus Bog, pa ih sablažnjava pomisao, da bi On kao čovjek vršio nuždu.
Nekoga može sablazniti čin Lotovih kćerki, koje su od prve zatrudnile sa svojim ocem.
Nekoga može sablazniti i dojenje u sakralnom prostoru (crkva, bazilika,...).
Nekoga može sablazniti i golotinja ljudi, koji žive u tropskim uvjetima. I neki od njih može pasti pod požudu tijela.
Dvojica staraca neovisno jedan od drugoga su neuredno snovali, dok je Suzana bila obučena.
Odnos prema spolnosti po Duhu je ideal, koji želi Gospodin i prije nego je stvorio čovjeka.
Kao što se kao djeca radosno igramo s drugima, tako i supružnici bi trebali radosno se prepuštati potpuno jedno drugome.
Kako su Bogorodica i sv. Josip bili samo zaručnici, onda bih preporučio svim supružnicima zagovor blaženih roditelja sv. Terezije, da im pomognu u mogućim poteškoćama oko spolnosti u braku.
http://www.bitno.net/vijesti/svetost-u- ... -terezije/Zaboravio sam napisati, da je samo svećenik dužan čuvati ispovijednu tajnu.