Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 23:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 07, 2013 08:34 

adrijana je napisao/la:
Ukratko: neki drže da bi odnosi trebali trajati 45 minuta i sličiti na one u "filmovima za odrasle".
To je po meni izopačeno.
Nježnost i ljubav su nešto sasvim suprotno.
Ne odvajam smisao prokreacije od nježnosti i ljubavi, samo mislim da me netko krivo razumio.

Pa ni ja te sad baš ne razumijem. Zašto je važno koliko odnos traje? Zašto je odnos koji traje 45 minuta izopačen? :?? Zar zbog toga isključuje nježnost i ljubav? Ne držim da bi odnos terbao trajati 45 minuta niti da bi trebalo biti propisano koliko traje, može i 7 i 20 i 60 ali ako traje, gdje je problem?

S druge strane, tko želi biti kao u filmovima za odrasle, nema ni malo sluha za svoga bračnog druga, njegove želje i osjećaje, nema osjećaja za ljubav i nimalo svog stava, slijedi šablonu koja je čisto prenemaganje i izmišljanje. U uzajamnom darivanju, sve je bolje nego u tim filmovima. Oni su blijeda kopija, ma ni to, na kojoj neko masno zarađuje i ponižava druge.

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2013 11:35 

sara je napisao/la:
Bojim se da ljubav i nježnost imaju vrlo malo ili ništa s mnogim spolnim odnosima. Smatram da je tehnika otrov za zdrav spolni odnos, ono što je važno jest duboki, iskreni, potpuni odnos osoba koji se onda upotpunjuje spolnim odnosom. Tada nije problem ni prihvatiti dijete koje dođe, nije problem ničiji užitak, a posebno ne pažljivost i obazrivost i pitanja što se smije a što ne.

Nema se stvarno šta nadodati.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2013 09:12 

sara je napisao/la:
Bojim se da ljubav i nježnost imaju vrlo malo ili ništa s mnogim spolnim odnosima. Smatram da je tehnika otrov za zdrav spolni odnos, ono što je važno jest duboki, iskreni, potpuni odnos osoba koji se onda upotpunjuje spolnim odnosom. Tada nije problem ni prihvatiti dijete koje dođe, nije problem ničiji užitak, a posebno ne pažljivost i obazrivost i pitanja što se smije a što ne.

Naravno. Neke stvari se same po sebi podrazumijevaju.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2013 17:25 

adrijana je napisao/la:
Ukratko: neki drže da bi odnosi trebali trajati 45 minuta i sličiti na one u "filmovima za odrasle".
To je po meni izopačeno.
Ne odvajam smisao prokreacije od nježnosti i ljubavi, samo mislim da me netko krivo razumio.

S onime što se danas naziva "tehnikom" se pretjeruje i to u bolesnim granicama, dok se odgovornost i želja za djecom odbacuje. Pa danas mladi sve ranije stupaju u odnose, a parovi sve kasnije dobivaju djecu... Znači, ima ljubavi i nježnosti i tehniciranja napretek, a sve je to protivno Božjoj volji ako se sprječava začeće...

:?

i meni je dugo trajanje izopaceno ali sta cu kad je modernizam uzeo maha. Kako nauciti suprugu ispravnom stavu o seksualnosti?

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2013 21:55 

Henok je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
To je po meni izopačeno.

S onime što se danas naziva "tehnikom" se pretjeruje i to u bolesnim granicama, dok se odgovornost i želja za djecom odbacuje. Pa danas mladi sve ranije stupaju u odnose, a parovi sve kasnije dobivaju djecu... Znači, ima ljubavi i nježnosti i tehniciranja napretek, a sve je to protivno Božjoj volji ako se sprječava začeće...

:?

i meni je dugo trajanje izopaceno ali sta cu kad je modernizam uzeo maha. Kako nauciti suprugu ispravnom stavu o seksualnosti?

A kakav je to njezin neispravan stav?

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2013 22:43 
Administrator

Henok je napisao/la:
Kako nauciti suprugu ispravnom stavu o seksualnosti?

Pa o seksualnosti u braku se razgovara, ne možeš ti jednostrano o tome naučavati svoju suprugu. Uostalom ako tvoj stav nije ispravan, kako ćeš njoj objašnjavati što je ispravno?
Za osnovne smjernice slušamo stoga što nam govori Crkva, a crkveni nauk temelji se na "neraskidivoj vezi između dvojakog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja" (GS 32). Ako odbacuješ taj nauk Crkve i ne gledaš svoju suprugu cjelovito, nego prilikom bračnog čina samo kao objekt za rađanje, jer su ti spolni odnosi samo radi prokreacije, onda je problem u tvom shvaćanju. Naime Crkva uči da nitko ne može ta dva smisla razdvajati bez degradiranja bračnog čina jer je to povezanost koju je "Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti"(EV).
Razgovor među supružnicima o svemu tome je potreban, a ponekad kad nam nisu jasne crkvene smjernice dobro je možda dogovoriti zajednički razgovor sa svećenikom (kao npr. Damir Stojić u ZG). Ali nema tu sreće ako ne priznaješ Nauk Crkve, i misliš da znaš bolje i više od živog crkvenog učiteljstva (koje jedino ima zadaću vjerodostojno tumačiti sv. Pismo i Predaju), jer povezanost koju je Bog htio i dalje nećeš moći svojom odlukom ukinuti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 13:46 

Henok je napisao/la:

Pa jesli li ti svoju suprugu poznao prije braka (ne mislim "poznao" u biblijskom smislu nego - jeste li uopće komunicirali?) Jeste li ikada prije braka razgovarali o stavu prema seksualnosti, bračnoj vjernosti, o broju djece koji želite imati, načinu na koji ih želite odgajati, o odnosu prema novcu i materijalnim dobrima, o odnosu prema duhovnim dobrima, vjeri, sakramentima i o ostalim svojim životnim stavovima i stremljenjima?
Meni cijela ta tvoja besjeda djeluje nevjerojatno. Što uopće misliš da ćeš riješiti na forumu?

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 17:34 

sara je napisao/la:
A kakav je to njezin neispravan stav?

Cini mi se da je nezadovoljena i previse skrece u modernizam.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 17:39 

Giovi je napisao/la:
Henok je napisao/la:
Kako nauciti suprugu ispravnom stavu o seksualnosti?

Pa o seksualnosti u braku se razgovara, ne možeš ti jednostrano o tome naučavati svoju suprugu. Uostalom ako tvoj stav nije ispravan, kako ćeš njoj objašnjavati što je ispravno?
Za osnovne smjernice slušamo stoga što nam govori Crkva, a crkveni nauk temelji se na "neraskidivoj vezi između dvojakog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja" (GS 32). Ako odbacuješ taj nauk Crkve i ne gledaš svoju suprugu cjelovito, nego prilikom bračnog čina samo kao objekt za rađanje, jer su ti spolni odnosi samo radi prokreacije, onda je problem u tvom shvaćanju. Naime Crkva uči da nitko ne može ta dva smisla razdvajati bez degradiranja bračnog čina jer je to povezanost koju je "Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti"(EV).
Razgovor među supružnicima o svemu tome je potreban, a ponekad kad nam nisu jasne crkvene smjernice dobro je možda dogovoriti zajednički razgovor sa svećenikom (kao npr. Damir Stojić u ZG). Ali nema tu sreće ako ne priznaješ Nauk Crkve, i misliš da znaš bolje i više od živog crkvenog učiteljstva (koje jedino ima zadaću vjerodostojno tumačiti sv. Pismo i Predaju), jer povezanost koju je Bog htio i dalje nećeš moći svojom odlukom ukinuti.

Moj stav je ispravan jer je utemeljen na tradiciji Crkve kako je ona nepromjenjeno naucavala tisucama godina. Nije mi don Damir blizu ali sam pricao sa starijim svecanicima i oni su mi dali neke prakticne upute. Ne mogu o tome jer je ispovjedna tajna.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 17:44 

ruta je napisao/la:
Henok je napisao/la:

Pa jesli li ti svoju suprugu poznao prije braka (ne mislim "poznao" u biblijskom smislu nego - jeste li uopće komunicirali?) Jeste li ikada prije braka razgovarali o stavu prema seksualnosti, bračnoj vjernosti, o broju djece koji želite imati, načinu na koji ih želite odgajati, o odnosu prema novcu i materijalnim dobrima, o odnosu prema duhovnim dobrima, vjeri, sakramentima i o ostalim svojim životnim stavovima i stremljenjima?
Meni cijela ta tvoja besjeda djeluje nevjerojatno. Što uopće misliš da ćeš riješiti na forumu?

Pricali smo mi o svemu prije braka. Ona nije izgledala previse zainteresirana za te stvari zato sam je i izabrao. Kucevan je tip ali intelektualka. Sta ocu rjesiti na forumu? Nisam nikoga dosao vrijedjati. Moje su namjere iskrene i dobronamjerne. Smatram da kvalitenti forumasi mogu pomoci nekmi zbunjenim ljudima u pronalasku odgovora na neka zivotna pitanja s bilo kojeg podrucja. Ovdje otvorenije pricam jer ovaj forum nitko ne cita previse. Ali mozda sam ipak dosao na krivo mjesto.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 18:27 
Administrator

Henok je napisao/la:
Moj stav je ispravan jer je utemeljen na tradiciji Crkve kako je ona nepromjenjeno naucavala tisucama godina. Nije mi don Damir blizu ali sam pricao sa starijim svecanicima i oni su mi dali neke prakticne upute.

Zašto misliš da je baš tvoje tumačenje tradicije ispravno? Iz kojih razloga vjeruješ da si baš ti vjerodostojan tumač tradicije i nauka a ne biskupi u zajedništvu s papom koji jedini imaju tu zadaću i to čine s autoritetom u ime Isusa Krista? Bog je od početka htio povezanost smisla sjedinjenja i smisla rađanja, i sve stvorio upravo sa tom nakanom. Crkva upravo to naučava, i ne može se prenaglašavanje samo jednog djela suprotstaviti cjelovitom smislu bračnog čina, nitko ne može razdvojiti ono što je Bog htio. Baš to je ono nepromjenjivo i ujedno Nauk Crkve.
Ne znam što su ti ti stariji svećenici savjetovali, ali ako iskreno tražiš odgovor, a ne možeš uživo do don Damira (ili možda nekog drugog svećenika koji se bavi tim pitanjima), možeš mu pokušati poslati e-mail.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 20:38 

Henok je napisao/la:

Zašto bi dugo trajanje spolnog odnosa bio znak nekakve nastranosti? Ako se radi o osobama u braku koje se međusobno vole i poštuju, onda je sve ostalo njihova stvar. Kršćanstvo ne uči da je užitak u spolnom odnosu grijeh, takvo tumačenje je blisko gnosticizmu koji prezire tjelesnost.

Vrh

PostPostano: Sub stu 09, 2013 21:21 

Henok je napisao/la:
Nisam nikoga dosao vrijedjati. Moje su namjere iskrene i dobronamjerne.

Ne vrijeđaš ti nikoga. Imaš problem. Riješiti ga nećeš na forumu nego iskrenim razgovorom sa svojom ženom. Reci svoj stav ali se potrudi poslušati i nju. To što ona prije braka nije bila zainteresirana za "te stvari" a sada jest, je posve normalno i prihvatljivo kad je riječ o predanoj katolkinji. Sada ste pred Bogom sjedinjeni u brak i dozvoljeno vam je ubirati sve plodove koje jedno drugome možete pružiti. Možeš potražiti pomoć u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta.

Vrh

PostPostano: Ned stu 10, 2013 08:16 

I dodala bih - ja se ipak nadam da je ovdje riječ o izmišljenoj situaciji i izmišljenim osobama. Nadam se da nekome treba za diplomski iz sociologije.

Jer ovo:
Henok je napisao/la:
Ona nije izgledala previse zainteresirana za te stvari zato sam je i izabrao.

ako je istinito, onda me jako žalosti.

Motiv za brak trebao bi biti - ljubav.

Vrh

PostPostano: Ned stu 10, 2013 08:31 

WikiHow je napisao/la:
Henok je napisao/la:

Zašto bi dugo trajanje spolnog odnosa bio znak nekakve nastranosti? Ako se radi o osobama u braku koje se međusobno vole i poštuju, onda je sve ostalo njihova stvar. Kršćanstvo ne uči da je užitak u spolnom odnosu grijeh, takvo tumačenje je blisko gnosticizmu koji prezire tjelesnost.

Bravo!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata