Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 14:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 11, 2013 15:57 

Bok svima, katolik sam, idem redovito u crkvu i slusam heavy, black, death metal glazbu.

Misljenja sam da u stabilnim i zrelim ljudima glazba nece odredjivati njegove smjernice zivota. Iako nosim majice Iron Maiden-a, Nile, Entrails ... itd, u mojem životu ti bendovi nisu predstavljali nista vise nego bendove. Nikakvo idolopoklonstvo.
Takva glazba je surova, sadrzi brutalne rijec ali ona na mene utjece pozitivno, smiruje me, daje mi energiju i budem pozitivnih misli. update: brzopletno sam napisao - misli su mi neutralne ni negativne ni pozitivne
Ono sto me ljuti su stavovi da onaj tko slusa takvu glazbu odbacuje dobre plodove i pozitivne vrijednosti zivota, da je okrenut protiv crkve, krscanstva i Krista. (naravno ima i takvi ali u manjoj mjeri)
Metal glazba je umjetnost i ne trpati glazbu i vjeru trpati u isti kos.

Ocu reci ne postoji ta glazba, ta sila koja bi mene okrenula na nemoralne stvari.

Zadnja izmjena: Metalac; Sri ruj 11, 2013 22:34; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 17:25 

Metalac je napisao/la:
Bok svima, katolik sam, idem redovito u crkvu i slusam heavy, black, death metal glazbu.

Misljenja sam da u stabilnim i zrelim ljudima glazba nece odredjivati njegove smjernice zivota. Iako nosim majice Iron Maiden-a, Nile, Entrails ... itd, u mojem životu ti bendovi nisu predstavljali nista vise nego bendove. Nikakvo idolopoklonstvo.
Takva glazba je surova, sadrzi brutalne rijec ali ona na mene utjece pozitivno, smiruje me, daje mi energiju i budem pozitivnih misli.
Ono sto me ljuti su stavovi da onaj tko slusa takvu glazbu odbacuje dobre plodove i pozitivne vrijednosti zivota, da je okrenut protiv crkve, krscanstva i Krista. (naravno ima i takvi ali u manjoj mjeri)

Ocu reci ne postoji ta glazba, ta sila koja bi mene okrenula na nemoralne stvari.

Onda si jedinstven primjerak na svijetu!
Kao što tjelesna hrana gradi ljudsko tijelo, tako duhovna hrana hrani ljudsku osobu. Tko dakle danomice sluša ili čita o zlu, lagano postaje neosjetljiv i indiferentan na to.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 20:06 

Još jedan primjer tzv. "liberalnog katolika", koji si misli kako vjeru može prilagođavati sebi, onako kako mu paše, kao da je vjera švedski stol, smatrajući da neke stvari nisu grijeh.

Svakodnevno se susrećem s takvim tipom razmišljanja, pa se tvrdi da razvod i ponovna ženidba nakon crkvenog braka nije grijeh, pa da nije grijeh orati i sjeći drva nedjeljom jer kao "Bog voli radišne, a lijenčinama je odmor nedjeljom tek izlika za nerad", pa kako ljubav između gejeva može biti iskrenija i zašto ne bi posvajali djecu jer, kao, heteroseksualni parovi ionako sklapaju brakove uglavnom iz interesa, a ne iz ljubavi, pa onda tvrdnje kako biskupi i Rimska kurija izgledaju stari i zastrašujući sa svim onim silnim zlatom na sebi, pa onda tvdnje kako su sve žene prije bile roblje, i kako je danas bolje jer su se "oslobodile" i sl. liberalna veselja. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 21:26 

Liberalnog sam stava samo po pitanju glazbe, a ti si otisao u krajnost.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 21:27 

Citat:

Pozdrav ti, Metalac.
Odmah prelazim na stvar pa ću ti na ovo citirano samo reći da duša koja je doista srela Gospodina nema nikakve potrebe za zvukovljem ni zvučnom slikom kakvu proizvode metal bandovi, to je zasigurno. I ne samo metal bandovi, da se razumijemo nego bilo kakva prebučna, distorzirana i disharmonična glazba.
I ne samo to - takva duša ne samo da nema potrebu nego se miče što dalje od takvoga zvuka.

Nadalje, reći ću i ovo: zašto si uopće napisao svoj post? Zašto si ga napisao tako kako si ga napisao? U njemu nema nikakvog pitanja, nema potrebe za sugovornikom, nema nikakvih nejasnoća (kvazi) s tvoje strane pa se čovjek onda i zapita zašto si uopće došao na forum i čemu ovakav post?
Dakle, nameće mi se nekoliko odgovora:
- mada ideš u crkvu (ne kažeš živiš li sakramentalnim životom?) vjerojatno ipak ideš reda radi i nisi doista sreo Gospodina i pustio Ga u svoj život
- možda si došao provocirati?
- nisi dovoljno iskusan niti poučen u vjeri (a možda čak ne znaš dovoljno ni o toj glazbi koju slušaš)

Kažeš:
Citat:

Nikakvo idolopoklonstvo? Zašto onda nosiš majice tih bandova? Zašto se uklapaš u tu klasičnu metal ikonografiju, u šablon?
Moraš biti svjestan da noseći majice tih bandova ti odašilješ poruku o sebi, ali tu poruku odašilješ svojoj okolini u kojoj vjerojatno ima i mladih osoba koje će upravo tvoja pojava u tim majicama potaknuti da počnu slušati istu glazbu.
Što ima veze sa slobodnom voljom svakog pojedinca, znam to ali svakako ima i veze s određenjem i usmjerenjem jednog 13godišnjaka, recimo. (Možda tvoga mlađeg brata, rođaka, susjeda? Ne bi valjda bio ponosan ako bi nekoga od tako mladih ljudi uvukao u tu mračnjačku glazbu, slobodno kažem i sotonističku?) Što nam opet veže zadnju rečenicu tvoga posta:

Citat:

I vezano za tu izjavu - to ne mora uopće biti nikakva glazba. Tako je lako kliznuti u nemoral tj. grijeh i opačinu. Čim se čvrsto ne držiš Krista i života u Njemu i po Njemu svaki sljedeći korak ti je potencijalni korak u nemoral.

Citat:
Takva glazba je surova, sadrzi brutalne rijec ali ona na mene utjece pozitivno, smiruje me, daje mi energiju i budem pozitivnih misli.

Neću stavljati ovdje nikakve linkove, ali ako na tebe glazba i riječi black metal bandova djeluju smirujuće i daju ti pozitivne misli onda stvarno...
Ne mogu vjerovati u to. Mislim da nitko tko poznaje tu vrstu glazbe ne može potvrditi tvoju izjavu.
Hoćeš reći da tekstovi bandova poput Deicidea, Dissection, Slayer, Death, Satyricon, Emperor, Behemoth, Marduk, Impaled Nazarene, Mayhem, Immortal, Darkthrone, Cannibal Corpse....da nabacam samo neka imena kojih se mogu sjetiti u tebi izazivaju mir, pozitivne misli i općenito povoljno utječu na tebe??

Jesi li ti uopće vidio kako izgledaju cdovi tih bandova, oprema cda - knjižica, tekst, sve? Pročitao neki tekst? Smiruje te kad vidiš kod Satyricona (mislim da su oni, govorim napamet) na omotu tipa kako držu u prvi plan gurnut križ na kojem je razapet štakor?
Kad čuješ nekog blekera kako kriči slavu sotoni i kako treba pobiti sve kršćane?
To su najčešći motivi i nisu baš nešto maštoviti pri izboru motiva i njihovim varijacijama.
Dakle, ili si jako, jako mlad ili si pak neosjetljiv i neodgovoran. Ako prije svega toga nisi provokator koji se samo malo došao zabaviti na forum "poplašiti" katolike.

Uglavnom, brate moj, ako stvarno jesi Kristov ili želiš pripadati Kristu mani se metala, pogotovo death i black. Mada ni speed ni trash nisu nešto sretniji izbor baš. Možda nešto power metala ili slično ali i to je puno.... Ma, mani se metala općenito.
Kad se sav predaš Gospodinu izgubit ćeš potrebu za tom nakaradnom glazbom. A vjeruj mi, "nakaradna" nije prejaka riječ jer ta glazba i ljudi koji stvaraju takvu glazbu rade to sasvim svjesno i s puno žara, negativnog žara, naravno.

Citat:

Naravno da ima takvih stavova i znaš šta - uglavnom su u pravu. I vjeruj mi, puno je više takvih nego "neutralnih" (namjerno ne kažem pozitivaca).

Citat:

Naravno da metal glazba nije umjetnost. Kao što nije umjetnost ni 95% bilo koje druge glazbe. Čak ni sva klasična glazba nije umjetnost.
Ja običnom kažem da je 90 do 95% BILO KOJE glazbe - smeće. Imaš određen broj kreativnih ljudi i njihovih ostvarenja - odlične glazbe, albuma, turneja a svi ostali su horda loših glazbenika, klonovi koji pokušavaju kopirati uspješne glazbenike, lovci na hitove i brzu zaradu te na kraju lovci na duše koji su i sami prodali svoje duše - da li doslovno da li su ih zanemarili pa ih "hrane" hranom propadljivom.

I kako zapravo misliš "metal je umjetnost i ne trpati glazbu i vjeru u isti koš"?
Što je vjera u ovoj tvojoj izjavi? Koje si mjesto njoj namijenio?
I naravno da osoba koja je u vjeri kroz tu istu vjeru gleda i vrednuje sve što radi, sve što misli, čita, sluša, piše.....sve, baš sve...jer dugačije ne može.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 21:49 

I ja isto volim poslušati Iron Maiden, heavy metal rijeđe. :evil: :evil: :evil:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 22:16 

Filip je napisao/la:
Pozdrav ti, Metalac.
Odmah prelazim na stvar pa ću ti na ovo citirano samo reći da duša koja je doista srela Gospodina nema nikakve potrebe za zvukovljem ni zvučnom slikom kakvu proizvode metal bandovi, to je zasigurno. I ne samo metal bandovi, da se razumijemo nego bilo kakva prebučna, distorzirana i disharmonična glazba.
I ne samo to - takva duša ne samo da nema potrebu nego se miče što dalje od takvoga zvuka.

Djelomicno se slazem, ako to na njega ne utjece lose zasto ne. Mada to je tesko razumijet vecini ljudi

Filip je napisao/la:
Nadalje, reći ću i ovo: zašto si uopće napisao svoj post? Zašto si ga napisao tako kako si ga napisao? U njemu nema nikakvog pitanja, nema potrebe za sugovornikom, nema nikakvih nejasnoća (kvazi) s tvoje strane pa se čovjek onda i zapita zašto si uopće došao na forum i čemu ovakav post?
Dakle, nameće mi se nekoliko odgovora:
- mada ideš u crkvu (ne kažeš živiš li sakramentalnim životom?) vjerojatno ipak ideš reda radi i nisi doista sreo Gospodina i pustio Ga u svoj život
- možda si došao provocirati?
- nisi dovoljno iskusan niti poučen u vjeri (a možda čak ne znaš dovoljno ni o toj glazbi koju slušaš)

Postao sam zato sto crkva zestoko osudjuje takvu glazbu, ali nije sve tako crno.
Zasto bi provocirao *?
Trudim se zivjeti sakramentnim zivotom, u crkvu ne idem radi reda, ili da li me netko tjera, ili zbog svecenika i sl. Svecenik je tu da prenosi Bozju rijec, u crkvu idem na razgovor s Bogom.

Filip je napisao/la:
Kažeš:
Citat:

Nikakvo idolopoklonstvo? Zašto onda nosiš majice tih bandova? Zašto se uklapaš u tu klasičnu metal ikonografiju, u šablon?
Moraš biti svjestan da noseći majice tih bandova ti odašilješ poruku o sebi, ali tu poruku odašilješ svojoj okolini u kojoj vjerojatno ima i mladih osoba koje će upravo tvoja pojava u tim majicama potaknuti da počnu slušati istu glazbu.
Što ima veze sa slobodnom voljom svakog pojedinca, znam to ali svakako ima i veze s određenjem i usmjerenjem jednog 13godišnjaka, recimo. (Možda tvoga mlađeg brata, rođaka, susjeda? Ne bi valjda bio ponosan ako bi nekoga od tako mladih ljudi uvukao u tu mračnjačku glazbu, slobodno kažem i sotonističku?) Što nam opet veže zadnju rečenicu tvoga posta:

Onda svi mi pripadamo idolpoklonstvu, skoro svatko na majici ima neki znak, sliku i sl.
I ne nosim stalno takve majice, tako kad mi dodje - sloboda pojedinca sta je tu lose.
Uopce nikome na namecem svoj glazbeni ukus, vecin vama neukus. Neka slusa tko sta hoce

Filip je napisao/la:

Citat:

I vezano za tu izjavu - to ne mora uopće biti nikakva glazba. Tako je lako kliznuti u nemoral tj. grijeh i opačinu. Čim se čvrsto ne držiš Krista i života u Njemu i po Njemu svaki sljedeći korak ti je potencijalni korak u nemoral.

Djelomicno se slazem, stoji iza onog napisanog

Zadnja izmjena: Metalac; Sri ruj 11, 2013 22:31; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 22:27 

Filip je napisao/la:
Neću stavljati ovdje nikakve linkove, ali ako na tebe glazba i riječi black metal bandova djeluju smirujuće i daju ti pozitivne misli onda stvarno...
Ne mogu vjerovati u to. Mislim da nitko tko poznaje tu vrstu glazbe ne može potvrditi tvoju izjavu.
Hoćeš reći da tekstovi bandova poput Deicidea, Dissection, Slayer, Death, Satyricon, Emperor, Behemoth, Marduk, Impaled Nazarene, Mayhem, Immortal, Darkthrone, Cannibal Corpse....da nabacam samo neka imena kojih se mogu sjetiti u tebi izazivaju mir, pozitivne misli i općenito povoljno utječu na tebe??

Jesi li ti uopće vidio kako izgledaju cdovi tih bandova, oprema cda - knjižica, tekst, sve? Pročitao neki tekst? Smiruje te kad vidiš kod Satyricona (mislim da su oni, govorim napamet) na omotu tipa kako držu u prvi plan gurnut križ na kojem je razapet štakor?
Kad čuješ nekog blekera kako kriči slavu sotoni i kako treba pobiti sve kršćane?
To su najčešći motivi i nisu baš nešto maštoviti pri izboru motiva i njihovim varijacijama.
Dakle, ili si jako, jako mlad ili si pak neosjetljiv i neodgovoran. Ako prije svega toga nisi provokator koji se samo malo došao zabaviti na forum "poplašiti" katolike.

Uglavnom, brate moj, ako stvarno jesi Kristov ili želiš pripadati Kristu mani se metala, pogotovo death i black. Mada ni speed ni trash nisu nešto sretniji izbor baš. Možda nešto power metala ili slično ali i to je puno.... Ma, mani se metala općenito.
Kad se sav predaš Gospodinu izgubit ćeš potrebu za tom nakaradnom glazbom. A vjeruj mi, "nakaradna" nije prejaka riječ jer ta glazba i ljudi koji stvaraju takvu glazbu rade to sasvim svjesno i s puno žara, negativnog žara, naravno.

Smiruje me, daje me energiju i pomalo euforiju. Malo sam brzopleto napisao za pozitivne misli, misli su mi nakon te glazbe neutralne (ni negativne ni pozitivne)
Pa naravno da sam dobro upoznar s tekstvima te glazbe ali to se uopce ne shvaca DOSLOVNO (tipa ubij nekog i sl... da sad ne izvlacim brutalne rijeci iz tekstova)
Onaj tko shvaca te tekstove doslovno su sotonisti, ljudi dno dna.
A zasto me zestoka glazba smiruje, pa recimo kao kad se s nekim posvadjas pa ti kasnije bude ugoda jer si izbacio sve iz sebe.
Brutalnija glazba mi izbacuje negativne stvari iz sebe.

U crkvenom smislu naravno najjbolje, ali opet ne trpam glazbu i vjeru u isto

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2013 22:37 

Daredevil je napisao/la:

:lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 12:20 

Metalac je napisao/la:
Daredevil je napisao/la:

:lol: :lol:

Malo pročitaj ovaj članak.
http://www.dnevno.hr/vjera/vjera-i-kult ... arade.html

Evo jedan primjer teksta iz pjesme "Iron Maiden":

"Hoćete li ući u moju sobu, želim vam pokazati sve moje sprave.
Samo želim vidjeti vašu krv, samo želim da stojim i gledam.
Gledajte krv kako počinje teći, dok pada po podu.
Iron Maiden se ne može poraziti, Iron Maiden se ne može naći.

Pa da, bilo kuda, bilo gdje da ste,
Iron Maiden će vas zgrabiti, bez obzira koliko daleko ste.
Gledajte potok krvi, promatrajte kako je šiknuo iznad moje glave.
Iron Maiden vas želi mrtve!"

Ne znam kako se ovakvi tekstovi mogu opravdati. Taj isti Iron Maiden na koncertu je predstavio kip Sotone prilikom izvođenja pjesme "Number of the beast". Tko je tu lud? Je li takva glazba za jednog kršćanina. Da takve stvari Crkva podržava onda bi izgubila svaki autoritet.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 13:05 

U crkvi sto se govori tako se i misli, dok je u metal glazbi obrnuto

Metal je glazba koja obiluje apokaliptičnim govorom. Svakom vjerniku odgovara razlicit oblik duhovnosti, pa tako i glazbenog izrazavanja, stoga generaliziranje i uniformiranje ne mogu prihvatiti kao pozeljno ponasanje.

Metal je priznajem sklizak teritorij. Jedan dio svecenika, bas kao i laika, prednjaci u generaliziranju i osudjivanju vjernika koji, prema njihovu misljenju, ne idu pravom stazom.

Ako netko i jest svecenik, to ne znaci da je automatski u pravu, te da se u sve razumije. Pogotovo je, ako niste upuceni kao sto vecina svecenika uistinu u ovakvu vrstu muzike nije upucena, tesko razumjeti metal glazbu. Nije ona za svakoga, nisu to lake note. Metal je s jedne srane mocna i strastvena glazba, a s druge duboka i transcendentna. Stoga ne cudi sto neupucene zbuni kad im kazem da su mnogi metalci vjernici.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 13:15 

Ako obucem odijelo spidermana ja sam covijek pauk,, hahhahaha malo morgen
Ako slusam metal glazbu ja sam sotonist hahahha

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 13:43 

Metalac je napisao/la:
U crkvi sto se govori tako se i misli, dok je u metal glazbi obrnuto

Metal je glazba koja obiluje apokaliptičnim govorom. Svakom vjerniku odgovara razlicit oblik duhovnosti, pa tako i glazbenog izrazavanja, stoga generaliziranje i uniformiranje ne mogu prihvatiti kao pozeljno ponasanje.

Metal je priznajem sklizak teritorij. Jedan dio svecenika, bas kao i laika, prednjaci u generaliziranju i osudjivanju vjernika koji, prema njihovu misljenju, ne idu pravom stazom.

Ako netko i jest svecenik, to ne znaci da je automatski u pravu, te da se u sve razumije. Pogotovo je, ako niste upuceni kao sto vecina svecenika uistinu u ovakvu vrstu muzike nije upucena, tesko razumjeti metal glazbu. Nije ona za svakoga, nisu to lake note. Metal je s jedne srane mocna i strastvena glazba, a s druge duboka i transcendentna. Stoga ne cudi sto neupucene zbuni kad im kazem da su mnogi metalci vjernici.

Pa normalno da će ti većina svećenika reći da ne slušaš to. Svaki razuman čovjek bi drugome preporučio da to ne sluša. Naveo sam ti gore tekst pjesme koja govori za sebe. Naveo sam i na koji način oni nastupaju i što promoviraju. Članovi benda će se možda pravdati da je to samo gluma.
Jako dobro znam što pričam jer sam prošao tu fazu slušanja žestoke glazbe. Upoznat sam i sa Iron Maidenom.
I sam kažeš da je to sklizak teren. Znam jedan primjer benda koji u svojim pjesmama prvo veliča zlo, da bi se zatim nekim drugim pjesmama pravili kao neki mirotvorci. Kada su ih novinari pitali kako mogu i jedno i drugo promovirati, oni su rekli kako imaju publiku koja je šarolika pa se trebaju svima prilagoditi. Dakle, prodaju dušu za slavu. Njima nije bitno kome će se pokloniti, važno im je samo da ugode svačijim ušima.

Metalac je napisao/la:
Ako obucem odijelo spidermana ja sam covijek pauk,, hahhahaha malo morgen
Ako slusam metal glazbu ja sam sotonist hahahha

Ja to nisam rekao. U toj glazbi je dosta zamki. Ne bih ja uzeo sve zdravo za gotovo.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 15, 2013 13:10 
Administrator

Kada netko kaže da glazba na njega ne utječe, moguće da je glazba nekvalitetna pa mu ne može ništa prenijeti ili da čovjek nije osjetljiv na glazbeni izričaj ("nema sluha" ili senzibiliteta za glazbu).
Jer svaka glazba nešto prenosi, nekako utječe na emocije, raspoloženje i na cijelog čovjeka.
Pitanje je samo utječe li na dobar ili loš način.
Glazba koja promovira zlo može biti jako kvalitetna u smislu da može prenijeti raspoloženje. Zato i može jako utjecati na čovjeka i odvući ga u krivom smjeru.
Govoriti "na mene to ne može utjecati" nema smisla, jer normalan čovjek ne sluša glazbu da bi pokušao odbiti ono što glazba prenosi, već naprotiv da ga ona na nešto potakne, da "dodirne" njegove emocije ili raspoloženje.
Glazba utječe na ljude, a i glazba koja promovira zlo može biti jako kvalitetna u smislu da to zlo prenosi na slušaoca, odnosno može imati vrlo jak utjecaj na čovjeka.

Stoga je zavaravanje slušati zlo i pritom misliti da to neće utjecati na mene.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 16, 2013 18:18 

Giovi - moj naklon. Kao i uvijek, našao si prave riječi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata