Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 18:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Idol...
PostPostano: Sri ruj 11, 2013 21:25 

Znamo da je država=ideologija=idol. Novac kojeg štampa država je manifestacija tog idola. To je potvrdio i papa Franjo:

http://www.vecernji.hr/vijesti/papa-zat ... nak-554493

Zašto i danas u 21. stoljeću kad imamo svetu Katoličku Crkvu, ljudi i dalje prinose žrtve za te idole?

Slično kao stari Maje ili stara poganska plemena.

Nije li težak zločin protiv Boga prinjeti ljudsku žrtvu za idola, a to je na neki način i upozorio papa Franjo na molitvi za mir.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/papa ... 99202.aspx

Koliko ćemo i mi dugo ispaštati jer smo radili isto tijekom rata - prinosili smo žrtvu za našeg idola - Hrvatsku državu? Dali moramo čekat Biblijskih 40 godina (dakle do 2031.) da nam Bog oprosti?

Vrh

Naslov: Re: Idol...
PostPostano: Čet ruj 12, 2013 06:54 

Da parafraziram Zdravka Mamića - koji si ti mučki provokator. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 14:37 

A jeli. Čime si to isprovociran?

Pitanja i topic: "žrtvovanje za ideologije i idole" su sasvim na mjestu i nisu provokativna, a vezana su uz aktualna događanja u svijetu, a i iz naše nedavne prošlosti.

Možda je u ljudskoj prirodi da prinose ljudsku žrtvu za idole sličano način kako su to radili stare Maje ili poganski narodi prije Crkve.

Samo mi to tako ne zovemo i žrtvovanje nije institucionaloizirano kao u starih Maja, ali to što rade u Siriji i što smo radili mi u nedavnoj i davnoj prošlosti, je u svojoj biti to - žrtvovanje za idola - državu.

Ljudska priroda se nije promjenila u zadnjih barem 20 000 godina, samo tehnika, nazivi...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2013 17:11 
Administrator

Daredevil je napisao/la:
Pitanja i topic: "žrtvovanje za ideologije i idole" su sasvim na mjestu i nisu provokativna, (...)

Upozoravam te da ne trolaš, i ne ponavljaš da su tvoji postovi na mjestu, o tome odlučuje moderator.

Linkovi na papine govore koje si dao nisu uopće povezani sa tvojim pisanjem.
Papa traži konkretnu pomoć ljudima u teškoćama. Kaže "Novac je postao idol", traži pomoć siromašnima i u ime Krista ima dužnost podsjetiti bogatog da mora pomoći siromašnom. Na drugom linkuje poziva na molitvu za mir, vezano uz probleme u Siriji.
Upozoravam te da počneš pisati razumno i ne izmišljaš povezanost svojih ideja sa papinim riječima.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 12:49 

Daredevil je napisao/la:

Samo mi to tako ne zovemo i žrtvovanje nije institucionaloizirano kao u starih Maja, ali to što rade u Siriji i što smo radili mi u nedavnoj i davnoj prošlosti, je u svojoj biti to - žrtvovanje za idola - državu.

Malo si predaleko otišao. Glede odnosa prema poslušnosti državnim vlastima vidi Isusovu poznatu izreku "Dajte caru carevo, a Bogu Božje" (Lk 20:20-26). Još konkretnije to razrađuje Sv. Pavao tvrdnjama o potrebi pokoravanja državnim vlastima (najsustavnije u Rim 13:1-7; 1 Tim 2:2; Tit 3:1), pa Sv. Petar u 1 Pt 2:17). Dakle, državu smo dužni podupirati u njenoj prirodnoj sferi-očuvanje reda, mira i društvenog poretka-ali ne u nastojanjima da nas zavede na idolopoklonstvo. Zato su rani kršćani poštovali rimske zakone, ali ne i zakonske obveze žrtvovanja poganskim božanstvima ili čašćenjem istih, čak i kad im je to donijelo progone i mučeništvo. Svaka država koja na takvo što sili kršćane debelo griješi pred Bogom. U Bibliji ima brojnih primjera u svezi s time (Nabukodonozor, Antioh Epifan, itd.)

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 16:39 

Da ipak sam malo predaleko otišao.

Užasnut slikama iz Sirije i žrtvama pokušao sam pretjerano racionalizirati i postaviti pitanje ZAŠTO i dati nekakav racionalan odgovor. Pretjerano racionalan.

Možda Bog tako želi... Da ne želi bi kao svemoćan i sveprisutan spriječio ubijanje. Bog ima plan.

Možda da ipak poslušam našeg svetog Oca papu Franju: molitva, rad i pomaganje drugima. Vjerujem da je to prava žrtva.

I da ne gledam više te užasne slike po medijima gdje negativci pobjeđuju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata