Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 15:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 02, 2013 14:15 

Vidio sam da na ovom forumu nema postova vezanih uz okultno...
Dali je netko istraživao i tu tamnu stranu vjere?

Mislim ako vjerujemo u Boga onda vjerujemo i u Sotonu - njegovog protivnika. Kako je nastao tj. postao Sotona ili pali anđeo i ostali demoni?
Dali je u pitanju bila pobuna protiv Boga?
Ako jest, zbog čega bi takva pobuna nastala ako je Bog pravedan?

I zašto se o Sotoni i demonima malo uči na vjeronauku kad su i oni sastavni dio vjere ili nisu?

:evil: :twisted: :evil:

Vrh

PostPostano: Sub kol 03, 2013 18:13 

Daredevil je napisao/la:
I zašto se o Sotoni i demonima malo uči na vjeronauku kad su i oni sastavni dio vjere ili nisu?

:evil: :twisted: :evil:

Za početak...

...kako ne, ja učila na vjeronauku da nisu baš za igrati se, Daredevil. 8)

Vrh

PostPostano: Sub kol 03, 2013 23:59 

Daredevil je samo lik iz filma. Slijepi borac za pravdu koji ide u Crkvu i cvrsto se drzi za kriz. Buduci da je slijep kriz mu je jedini oslonac.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 09:24 

Daredevil je napisao/la:
Daredevil je samo lik iz filma. Slijepi borac za pravdu koji ide u Crkvu i cvrsto se drzi za kriz. Buduci da je slijep kriz mu je jedini oslonac.

Hm, da mi je samo znati kako je đavlu križ jedini oslonac ili je riječ devil promijenila značenje?

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 09:37 

To je samo izmisljeni lik iz filma. I Daredevilov svecenik u filmu mu je rekao da mu se bas ne svida kostim koji je odabrao.

Vezano za pravog vraga, dali je istina da je Sotona prije bio Bozji andeo?
I da je doslo do pobune u Kraljevstvu Nebeskom i da je Bog nakon te pobune izgnao Lucifera i ostale pale andele?
Mozda se zato za Lucifera kaze Pali Andeo?

Zasto je doslo do te pobune andela na celu sa Luciferom?

Zadnja izmjena: Daredevil; Ned kol 04, 2013 10:01; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 09:59 

Daredevil je napisao/la:
To je samo izmisljeni lik iz filma. I Daredevilov svecenik u filmu mu je rekao da mu se bas ne svida kostim koji je odabrao.

Tko god je odabrao ime, čini se đavao mu nije nesimpatičan.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 10:13 

Pravi davao mi je itekako nesimpatican. A pravi davao sigurno nema napisano niti nacrtano da je on vrag. Najveci sotonin trik je da uspije uvjerit ljude da ne postoje ni on ni Bog.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 20:54 

Daredevil je napisao/la:
Vezano za pravog vraga, dali je istina da je Sotona prije bio Bozji andeo?
I da je doslo do pobune u Kraljevstvu Nebeskom i da je Bog nakon te pobune izgnao Lucifera i ostale pale andele?
Mozda se zato za Lucifera kaze Pali Andeo?

Najprije ti vrijedi ovo pročitati i proučiti:

II. Pad andjelâ
391 Iza neposlusnog izbora nasih praroditelja nalazi se zavodnicki glas koji se protivi Bogu, a koji ih iz zavisti strovaljuje u smrt. Pismo i crkvena Predaja vide u tom bicu palog andjela, zvanog Sotona ili djavao. Crkva uci da je on bio najprije dobar andjeo, stvoren od Boga. "Djavao i ostali demoni stvoreni su od Boga po naravi dobri, ali su od sebe postali zli".

392 Pismo govori o grijehu tih andjela. Taj se "pad" sastoji u slobodnom izboru tih stvorenih duhova koji su iz dna bica i neopozivo otklonili Boga i njegovo kraljevstvo. Odraz te pobune nalazimo u zavodnikovim rijecima praroditeljima: "Bit cete kao Bog" (Post 3,5). Djavao "grijesi od pocetka" (1 Iv 3,8), on je "otac lazi" (Iv 8,44).

393 Ono sto cini da grijeh andjela ne moze biti oprosten jest neopoziv znacaj andjeoskog izbora, a ne manjak beskonacnoga Bozjeg milosrdja. "Nema kajanja za njih nakon pada kao sto nema kajanja za ljude nakon smrti".

394 Pismo potvrdjuje zlokobni utjecaj onoga koga Isus naziva "covjekoubojicom od pocetka" (Iv 8,44), koji je i Isusa pokusao odvratiti od poslanja koje je dobio od Oca. "Zato se pojavio Sin Bozji da razori djela djavolska" (1 Iv 3,8). Po posljedicama je najteze od tih djela bilo lazljivo zavodjenje koje je navelo covjeka da ne slusa Boga.

395 Ipak Sotonina moc nije beskonacna. On je samo stvorenje, mocno zato sto je cisti duh, ali ipak samo stvorenje: on ne moze sprijeciti izgradnju Kraljevstva Bozjega. Iako Sotona u svijetu djeluje mrznjom protiv Boga i njegova Kraljevstva u Isusu Kristu i premda njegovo djelovanje, za svakoga covjeka i za drustvo, prouzrokuje teske stete - duhovne, a posredno i fizicke naravi - bozanska providnost dopusta to djelovanje, snazno i blago upravljajuci ljudskom i svjetskom povijescu. To bozansko pripustanje djavolskoga djelovanja velika je tajna, ali "mi znamo da onima koji ljube Boga sve pomaze na dobro" (Rim 8,28).

* * *
To je ulomak iz Katekizma Katoličke crkve. Dakle, ako nešto vrijedi pročitati i prihvatiti kao istinu, to je to. U nekim filmovima demoni su prikazani gotovo nevino i simpatično, kao da bi se mi mogli poistovjetiti s njima i čak ih sažalno gledati, ali istina ti je sasvim suprotna.

Vrh

PostPostano: Ned kol 04, 2013 22:41 

Zanimljivo.
Ali ipak bolje da se drzim Boga, Isusa i Duha Svetoga i osnovnih vjerskih istina.
Ovo ucenje je prekomplicirano za mene da idem proucavat. I nemam vremena za to ja sam obican radni covjek.
Nije moja vjera toliko jaka.
Bolje da se drzim one jednostavnosti kojoj nas nas papa Franjo uci.

Vrh

PostPostano: Pon kol 05, 2013 07:36 

Daredevil je napisao/la:
Zanimljivo.
Ali ipak bolje da se drzim Boga, Isusa i Duha Svetoga i osnovnih vjerskih istina.
Ovo ucenje je prekomplicirano za mene da idem proucavat. I nemam vremena za to ja sam obican radni covjek.
Nije moja vjera toliko jaka.
Bolje da se drzim one jednostavnosti kojoj nas nas papa Franjo uci.

Ovo što ti je adrijana napisala je sasvim jednostavno i spada u osnovne vjerske istine, uostalom Katekizam se i ne bavi teološkim raspravama, nego donosi temeljne vjerske istine. Na poznavanje i prihvaćanje tih vjerskih istina cilja i papa Franjo.

Vrh

PostPostano: Uto kol 06, 2013 21:44 

sara je napisao/la:
Ovo što ti je adrijana napisala je sasvim jednostavno i spada u osnovne vjerske istine, uostalom Katekizam se i ne bavi teološkim raspravama, nego donosi temeljne vjerske istine. Na poznavanje i prihvaćanje tih vjerskih istina cilja i papa Franjo.

Znam, ali tko će to sve čitat. Pa to treba studirat. Bolje da to prepustim svećenicima i stručnjacima za te stvari.
A ja da se držim temelja vjere.
To papa ističe - jednostavnost vjere.

Vrh

PostPostano: Pet kol 09, 2013 13:08 
Administrator

Daredevil je napisao/la:

Zbog oholosti, poželjeli su biti kao Bog, a samo su stvorenja. Ali slično se i čovijek može odijeliti od Boga u svojoj slobodi, i sam sebi željeti biti "bog", no to je samo zavaravanje i ne donosi sreću.

Daredevil je napisao/la:

Bog je dao svima slobodu, dakle i mogućnost pobune. Boga koji je sama Ljubav ne može se ljubiti iz prisile, ako nismo slobodni. No ta pobuna nema veze sa pravednošću, već sa ohološću stvorenja, koja su poželjela biti "kao Bog", a to ne mogu biti. Vidimo i na što čovjek padne kada odbaci Boga, kada samog sebe postavi kao mjerilo, onda opravdava i krađu i laž i ubojstvo, i druge grijehe.

Vrh

PostPostano: Sub kol 10, 2013 09:13 

Odabir nika govori sve o nositelju...I pokretaču ovakve teme!!!!!!!!!!! Time i besmislju upetljavanja u daljnje rasprave!
Pozz!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 12:54 

Jedan protestantski teolog vrlo je dobro oslikao sotoninu karijeru ovakvim riječima: "On je poput policajca koji je u jednom trenutku potpuno odlučio postati nepošten".

Vrh

PostPostano: Sub ruj 14, 2013 12:40 

Daredevil je napisao/la:

Baš zbog PRAVEDNOSTI!!! Ali ne naše, ljudske, dakako.
Početak:
"Maknimo iz škole ocjenu "1", neprestano akcentirajući "5" kao nagradu. Uskoro će prosječna ocjena u cijeloj školi biti jedva nekakva dvojka ili trojka, jer ako nema kazne, a nedostaje i motiv za peticom - čemu se truditi zbog one ocijene "5"?! Ako me učestala autoprojekcija samo sebe kao "bezgriješnog" bića/čovjeka toliko zaokuplja da više ne vidim ni jednu svoju manu, slijedom toga ni tuđe vrline nego samo negativnosti - što će na kraju "ispasti" od mene, u što ću se pretvoriti, jer moji kriteriji, moja mjerila - to je svetinja ne samo meni, nego i drugima. Jao si ga meni!
Živimo u vremenu obasipani informacijama bez kojih kao da više ne možemo; robovi smo mobitelima(pored "pravoga" barem jedan još u rezervi); više ne čitamo klasike, zato buljimo u TV sa svime i svačime, ne mareći što nam mnoge srce paraju srce, pa malo dušu, a sve skupa cijelo naše biće navikavaju da je "krvavi svijet" - stvarnost, koja se MORA prihvatiti kao normalna(???).
Ništa više nije normalno kao "na početku".....
Ostalo na linku:
http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 17#p195717

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata