adrijana je napisao/la:
Ok. Ako vam ne paše, neću više komentirati.
Nije mi do nadmudrivanja.
Danas je Nedjelja Božanskog Milosrđa.
Nitko se ne nadmudruje. Piši što god hoćeš. Međutim postoji problem u pisanju. To je kao da ti stojiš s jedne strane zatvorenih vrata, ja s druge strane i pričamo. Krnja je to komunikacija.
sara je napisao/la:
Toni, sigurna sam da nitko ne želi reći kako se u mnogim, možda i većini, neokatekumenskih zajednice ne živi onako kako zahtijeva Crkva. Ipak, mnogi ljudi svjedoče da se kojekuda događaju stvari posve neprihvatljive - od liturgijskih zlouporaba, do zatvorenosti u odnosu na župu i stava krajnjeg ekskluzivizma i veličanja Kika. Gledaj malo šire od osobnog iskustva. Nemam osobnog iskustva s neokatekumenima, ali poznajem ženu koja ostavlja svoju obitelj da bi bila u neokatekumenskoj zajednici. To ne vidim kao življenje vjere, dapače čini mi se upravo suprotnim.
Čitao sam i ja o liturgijskim zlouporabama. Bila je menora na jednoj euharistiji. Prigovara nam se svašta. Opet postoje forumi na kojima se provjerava svaka misa po svim župama i po pisanju najpravovjernijih katolika možda postoji jedan ili dva svećenika u cijeloj RH koji ne krše liturgijske propise i nisu modernisti i heretici. Naša liturgija je specifična po tome što mi obični vjernici smijemo sudjelovati u njoj tj. možemo i nešto reći (odjek na čitanja) i smijemo poslje molitve Crkve sami moliti osobne molitve. Npr. kad završi molitva Crkve ja mogu raširiti ruke i moliti: Oče sveti budi blagoslovljen, molim te pogledaj milostivo na moju obitelj, daj nam zajedništvo i pomozi nam da rastemo u vjeri. Zajednica odgovara: Gospodine usliši nas. Pričest primamo pod obje prilike. Pjesme koje pjevamo su uglazbljeni psalmi sa prizvukom španjolskog melosa. Župnik vodi misu.
Zatvoreni jesmo iz razloga što se poznajemo i često ljudi pričaju o Bogu kroz konkretna životna iskustva. Tako da bi se ljudi sa strane možda i sablaznili da čuju da sam ja živio u ropstvu bludnosti i droge i da me Crkva i Krist kroz sakramente vratio u život. I možda bi to poslje prepričavao po kafićima i ismijavao me kao budalu što tamo pričam o svom životu, umjesto da nosim masku kako sam lijep,pametan i dobar.
Jesm li eksluzivan ? Poznajem par starih bakica u mojoj župi (nisu neosi). Ako ikad u životu budem ima njihovu vjeru smatrat ću se ekskluzivnim

.
O Kiku sve najbolje. Inicirao je put. Ostavio je sve što je imao u životu i otišao živjeti s ciganima, ostarjelim prostitutkama, narkomanima. Ti ljudi su ti prva neokatekumenska zajednica.
Da li su franjevci veličali sv. Franju za vrijeme njegovog zemaljskog života. Znam sad će se javiti sablažnjeni ljudi i pitat će me jesam li ja normalan i kako mogu povlačiti takve paralele. Ali svi ljudi koji su bili za života oduševljeni s Kristom su privlačili druge ljude. Spomenut ću npr. Ivana Pavla II, Majku Tereziju, Ivana Mertza.......Kiko je osnivač puta i koliko god puta sam ga slušao uvijek je pokazivao na Krista i Majku Mariju. Tko tvrdi suprotno nije ga nikad slušao, laže i vadi stvari iz konteksta. Pročitaj Kerigmu i o putu ćeš saznati mnogo. Ako je ne možeš nabaviti drage volje ću ti je poslati na bilo koju adresu.
Ne znam kako žena ostavlja svoju obitelj. Ja konkretno ostavljam svoju obitelj kad imam obaveza prema Crkvi tj. zajednici. Mojoj ženi je put tlaka. Ja redovito idem na slavlja Riječi i na Euharistiju. Otiđem tamo sat-dva i vratim se kući. Gospodin me mijenja polako preko zajednice i moja obitelj to vidi. Žena je kuntentna. Uvijek može samnom. Djeca su u svojim zajednicama i važno mi je da idu kontinuirano, da se ne gube u ispraznostima ovoga svijeta. Ako ja u zajednici primam Riječ koja ima snagu da me liječi i oblikuje i daje mi život onda ja to mogu i nositi kući.
Dok sam živio u paklu svojih grijeha, onda sam ja taj pakao nosio kući. Djeci sigurno nije bilo drago slušati svađe između mene i žene kad bi se vraćao kući iz cjelonoćnih turneja po kafićima. Uzrok svakog trpljenja koji čovjek ima je isključivo i jedino zbog grijeha. I dok sam bio pod sotoninim jarmom doma je uvijek bio pakao. Mene je zajednica vratila u Crkvu.
P.S. Ovo za knjigu stoji. Ako je ne možeš nabaviti pošalji pp i šaljem ti je poštom.
http://verbum.hr/knjige/kerigma-5220/