BETLEHEM je napisao/la:
Zna li netko kad su kateheze u skorije vrijeme u nekoj od zajednica u Zagrebu?
Mogu li se slušati kateheze, a ne pristupiti u zajednicu?
Ne znam za ZG. Kateheze se mogu slušati i ne pristupiti u zajednicu. Može se pristupiti u zajednicu i izaći kad god hoćeš. Slobodni smo.
adrijana je napisao/la:
Da ne dođe do nesporazuma, možemo citirati taj ulomak da znamo o čemu pričamo:
Kad autor nabraja do kakvih opasnosti može doći općenito u pokretima piše:
Citat:
"e) Ovisnost o grupi - Nedavno sam čuo iz prve ruke jednog psihologa, člana neokatekumenskog hoda, da su uočili jedan zabrinjavajući fenomen kod onih koji nakon 15 - 20 godina završavaju hod, relativno visok broj samoubojstva i rastave braka. Njegovo je tumačenje da je to zbog panike odvajanje od grupe, gubitak oslonca; oni su sve dosad živjeli povezani duhovnom pupčanom vrpcom s grupom pa sad ostaju bez oslonca. Još je dodao da ovaj nezdravi vez počinje onog časa kad se osoba ispovijedi pred grupom: na taj način ona se izručuje grupi. Kardinal K. Becker, u jednom razgovoru mi je rekao da upravo tu točku kritizira Kongregacija za vjeru i smatra da je nemoralno poticati ljude na javnu ispovijed."
Znači sam taj psiholog je i član neokatekumena, pa je vjerojatno primijetio ono što i inače psiholozi kažu kad je riječ o jakoj grupnoj koheziji (i ne odnosi se samo na neose). Ta "ovisnost" i taj fenomen se javlja i kod ljudi vezanih za posao, školu ili bilo koje drugo društvo / skupinu gdje su međusobni odnosi toliko jaki, da čovjek pomalo gubi potrebnu zdravu distancu.
A ovo o ispovijedi, to je njegovo mišljenje...
(...rekao mi je... smatra ...)U cijelom članku se dosta kritično osvrnulo na neose. Ajmo pokušati ispočetka.
-26. prosinca 2010. odobren je Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta.
-Papa Ivan Pavao II podržao je otvaranje biskupijskog bogoslovnog misijskog sjemeništa za formaciju kandidata za prezbiterat čiji su pozivi niknuli u zajednicama. Prvo takvo sjemenište je nastalo u Rimu. Sam Papa je predložio ime sjemeništa "Redemptoris Mater" što na latinskom znači Majka Otkupiteljeva.
- Prvo odobrenje Statuta Neokatekumenskog puta ad experimentum dogodilo se u lipnju 2002. dok je konačno odobrenje stiglo u lipnju 2008.
Benedikt XVI, Audijencija 17. siječnja 2011.
Neokatekumenski put pomaže obnovi i učvršćivanju kršćanske inicijacije u župama i biskupijama, promičući postupno i radikalno ponovno otkrivanje bogatstva krštenja, pomažući da se kuša božanski život, nebeski život koji je Gospodin započeo svojim utjelovljenjem, svojim dolaskom među nas, svojim rođenjem kao jedan od nas. Taj Božji dar svojoj Crkvi stavlja se "biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri.
Dakle ovo što sam stavio je valjda jasno. Program po kojem se odvija put i njegove etape odobren je od Katoličke Crkve kao valjan i ispravan. Sad ako se na kraju puta događaju samoubojstva i rastave braka onda je put promašen. Jer je put zamišljen tako da od ljudi koji površno žive svoju vjeru napravi radikalne kršćane. Kroz čitanje Biblije ,Euharistije, učenja KKC , molitve časoslova, krunice itd. Kako u ST nema puno zajednica koje su završile put tako ni nemamo visok postotak samoubojstava i rastava. Stvarno bi volio vidjeti negdje te postotke. Jer opet ponavljam čovjek koji živi sakramente i uveden je u molitvu časoslova i krunice+sv.Pismo ,i poznaje nauk KC da napravi samoubojstvo ili se rastavi.....
Meni je stvarno ovo malo nebulozno. Što više i kad su jako teške situacije koje ljudi žive u braku (npr. muž alkoholičar) uvijek se sugerira ljudima da ostanu u braku i nose svoj križ oslonjeni na Isusa Krista. Što Crkva naučava o samoubojstvu znamo.
Meni je jasno da razni ljudi imaju i razne vizije kako bi po njima trebali funkcionirati pokreti koji su unutar Crkve. Recimo pisac ovog citiranog članka bi promijenio dosta toga. I u mnogim pokretima. Niti jednu pozitivnu stranu ni jednog pokreta nije iznio nego samo kritike. Neosima se spočitavala Euharistija. U ovom članku im se spočitava sve. Svećenici im nisu baš poslušni. Program im nije baš dobar jer se ljudi ubijaju i rastavljaju. Po autoru je Naučiteljstvo Crkve očito pogriješilo. Ili sam ja previše subjektivan

.