adrijana je napisao/la:
Poslanice sv. Pavla i Evanđelje po Ivanu govore o sjedinjenju; na pameti mi uopće nisu ni istočnjačke religije niti opasne misli ni sumnjive namjere…
„Živim, ali ne više ja, nego živi Krist u meni!“ (Gal 2, 20)
"Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam.” (Iv. 15:7)
Svi mi volimo misliti o sebi da su nam na pameti samo dobre namjere i pozitivne misli, ali nebitno, raspravljamo. Možda si u pravu a možda i nisi.
Baš mi je zanimljivo da si se pozvala na riječi svetog Pavla. Što bi one značile, da je Pavao u tom trenutku poprimio Kristovu narav a ne da se Krist s njime pomiješao, ušao u Njega i osobno živi umjesto njega? S ovim je povezano pitanje što se događa s Tijelom Kristovim kad uđe u nas. Kad prestaje biti Tijelo Kristovo? Ili ne prestaje po tebi?
Na drugom mjestu čitamo kako Isus kaže da tko učini nešto ovim najmanjima da je Njemu učinio. Ta ne znači to da su oni osobno postali Isus Krist nego to mora biti parabola.
Isto tako, ovo ostati u Njemu je nešto drugo. U Njemu živimo, mičemo se i jesmo. Ali smo i dalje mi, ne postajemo On. Možemo poprimiti tek Njegovu narav.
Svakako tvrdim da se kod ovoga sjedinjenja radi tek o poprimanju Isusove naravi, ulaženja u Njegovu volju. Kod pravoslavaca postoji izraz 'oboženje' i 'pobožanstvenje'. Meni kad ih čujem nešto zvoni na uzbunu.
adrijana je napisao/la:
Ne slažem se s tvrdnjom da mistik hijerarhiji „samo stvara probleme“, dapače, ako su na svetost pozvani svi, onda su i na mistiku pozvani svi. Ali to ne čini sve vjernike umah misticima, kao ni svecima.
Nije to moja tvrdnja, nego dojam kad vidim prečesta trvenja između nužnosti da pojedinci karizmama protresu stvari i najčešće reakcije na to njihovih nadređenih. Mislim da će uvijek biti tako te da je dobro tražiti balans između karizme i institucije. Čak mislim da je dobro mistike malo 'spustiti na zemlju' i vidjeti jesu li pravi ili lažni mistici, ali u granicama korektnog ophođenja.
adrijana je napisao/la:
Drugi puta ćemo o još nečemu: o povezanosti psihofizičke konstitucije (slabosti) pojedinaca i njihove sklonosti „mistici“. Rastrojenosti, manija proganjanja, pretjerana emotivnost i slične pojave, za koje nisu krivi sami pojedinci, već to Bog dopušta iz sebi poznatih razloga…
Čekam taj drugi put. Je li s ovim povezano pitanje o tome koliko su mnogi pojedinci koji nisu ostvarili svjetovne ambicije u većem postotku skloni i mistici i traženju čudesa?