Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 11, 2011 13:46 

Kako bi jedna katolička obitelj trebala provesti nedjelju? Osim ići na misu naravno.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:43 

Pa...svaki bi katolik trebao svake Nedjelje ići na Misu, pa tako i cijela obitelj, i ne raditi poslove koji priječe svetkovanje Dana Gospodnjeg. Točno.
No, ja ću preformulirati "trebala provesti" , u kako bi bilo lijepoda provede:
Važno je da Nedjelja bude i zakonski priznata kao blagdan, da svatko može otići na Svetkovanje Dana Gospodnjeg, te da bi imao dovoljno vremena, odnosno sigurno taj jedn Sveti Dan, kada se i Bog odmarao, za odmor, učenje, umjerenu zabavu i druženje, molitvu, izlazak van...
Tako da bi bilo lijepo da katolička obitelj Nedjelju provede u Svetkovanju, molitvi, druženju, umjerenu i odmoru, druženju, ako može da otiđe i na neki izlet, te da taj dan provede uglavnom u, svetom obiteljskom zajedništvu i druženju, u miru, bez da bude ometana i prekidana (ali treba biti otvoren za bližnjeg).
Te da taj jedan dan ima i obitelj za sebe i Gospodina.
A evo, nemam tu tako puno za reći, ali to je važno:molitva, svetkovanje i zajedništvo.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 18, 2012 15:07 

Za nas je nedjelja puno više nego običan slobodan dan, a žalosno je što su i taj dan mnogi zaposlenici (trgovci najviše) ovisnički vezani uz svoje poslodavce, te im nedjelja nije niti slobodan dan, a kamoli nešto više.

Poslodavci se pravdaju profitom i "potrošačkim društvom" koje zapravo činimo svi mi, a ne vidimo da je i to jedna vrsta robovlasničkog sustava koja iskorištava svoje zaposlene.

Ima li ikoji vjernik koji smatra da bi trgovine nedjeljom obavezno morale biti otvorene i iz kojeg razloga, neka slobodno iznese... Ako se pak mirimo s time iz čistog razloga "linije manjeg otpora" (a tu barem možemo nešto učiniti), kako onda možemo na drugim mjestima sebično zahtjevati svoja radnička prava...?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 18, 2012 16:52 

Kako provesti nedjelju?
Za mene je Nedjelja Dan Gospodnji,dan molitve i odmora.
Da pocnem odmah sa kritikom,nije dobro,ali je cinjenica ,Kako bi jedna katolička obitelj trebala provesti nedjelju?
Pocet cu od mojih pradjedova.Nekada je to bilo uobicajeno,i shvacalo se obaveza ici na sv.misu ,i poslje odmarati..
Ici u goste,kod robine i prijatelja itd.
Moje pitanje.Koliko nam je danas obitelj katolicka?( pogotovo ako dodamo ovaj drzavni rad,nedjeljom?)
Budemo iskreni.Ima dosta pravih katolickih obitelji,ali ima i onih koji su daleko od pravoga.

Samo mali primjer..
U nekim krajevima ,majka nedeljom kuha za cijelu obitelj,a otac i musko drustvo ode da igra,nogomet,tenis,bilijar,itd,ili gostionicu,da malo procaska sa ljudima..
Ima onih,i hvala Bogu koji zajedno sa cijelom obitelji idu prvo na sv.misu pa poslje dolazi sve ostalo na red..Opet po nekoj podjeli i pravilu obitelji..
Mnogi u obitelji imaju problem kako iskoristiti svoje vrijeme u Dan Gospodnji.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 18, 2012 17:05 

A što ću ja, stari seoski kurot (župnik) reći. Jedno su prekrasne izjave, pobožne željedrugo je stvarnost. Nestalo je svetosti iz života. Nestalo je potrebe za Bogom u društvu kako u gradu tako na selu. Današnje prvo čitanje (4 korizmene nedjelje 2 Ljet 36, 14- 25) jasno govori. Ono što se događalo nekada događa se i sada. U gradu jedno ovdje na selu drugo. Kad je rad u vinogradu, nedjeljo zbogom! Kad su turisti nedjeljo zbogom, kad je berba grožđa, mandarina, maslina, nedjeljo zbogom) ali i zato će biti jednog dana kasno sa suzama govoriti "gdje su oni dani" Ništa ne možemo drugo očekivati nego sudbinu Jeruzalema. A zbog onog malog broja pravednika Bog će ipak skratiti dane nevolje i bijede. Ovo me uči povijest, ovo mi govori vjera i zdrav razum... Crno sa zrakom svjetla na izlazu iz tunela... (sa gaženjem nedjelje povezani i drugi grijesi!)

Vrh

PostPostano: Čet svi 03, 2012 14:02 

anki je napisao/la:
Kako bi jedna katolička obitelj trebala provesti nedjelju? Osim ići na misu naravno.

U molitvi.

Vrh

PostPostano: Čet svi 03, 2012 15:44 

U prirodi i u druženju s prijateljima. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet svi 03, 2012 18:58 

Nedjelju je najbolje provesti kad se ode na svetu misu poslje toga može se još moliti čitati vjerska literatura ispitivati savjest planirati kako krenuti u novi tjedan biti bolji.Nije sve u jelu i piću to je poseban dan kad se mogu odmoriti i tijelo i duša to čini nedjelju.

Vrh

PostPostano: Sub svi 05, 2012 13:51 

Paskal je napisao/la:
Nedjelju je najbolje provesti kad se ode na svetu misu poslje toga može se još moliti čitati vjerska literatura ispitivati savjest planirati kako krenuti u novi tjedan biti bolji.Nije sve u jelu i piću to je poseban dan kad se mogu odmoriti i tijelo i duša to čini nedjelju.

... ja sam za to da se svako slobodno vrijeme ovako posveti, jer vjera daje duhovnu snagu.

Vrh

PostPostano: Sub svi 05, 2012 16:44 

adrijana je napisao/la:
Paskal je napisao/la:

... ja sam za to da se svako slobodno vrijeme ovako posveti, jer vjera daje duhovnu snagu.

Za vjernika bi nedjelja trebala biti svaki dan moliti se pomoći svom bližnjem...Meni su skoro sve misli uperene prema Bogu pa kad se sjetim da trebam umrijeti uhvati me strah i depresija.Svjestan sam da je to zbog mojih osobnih grijeha i grešaka ali opet sam u isto vrijeme sretan i ispunjen jer moleći se i razmatrajući samo mi je lakše i mnoge stvari kreću na bolje.Kao što si napisala tako se dobiva duhovna snaga.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata