Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 23, 2012 22:11 

Hvala na linku.

Vrh

PostPostano: Pon tra 23, 2012 22:17 

Bogu hvala za dar Puta! :wink:

Vrh

PostPostano: Uto ruj 04, 2012 13:36 

Evo, ja sam članica Neokatekumenskog Puta već više godina, i moram priznati da imam pozitivna iskustva..Put pomaže za konkretan život..

Vrh

PostPostano: Uto ruj 04, 2012 20:06 

Franky je napisao/la:
Evo, ja sam članica Neokatekumenskog Puta već više godina, i moram priznati da imam pozitivna iskustva..Put pomaže za konkretan život..

Slobodno napišite malo detaljnije o čemu se radi...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 04, 2012 21:43 

adrijana je napisao/la:
Franky je napisao/la:

Slobodno napišite malo detaljnije o čemu se radi...

Ok :). Ovako, to Vam je crkveni pokret. Inicijatori Pokreta su španjolci Kiko Arguello i Carmen Hernandez. Sastajemo se subotom na Euharistiji i jednom tjedno na Službi Riječi..

Evo, Vas zanima i želite malo više znati o Putu, preporučam slijedeće web stranice:

http://www.gospa-lurdska.hr/index.php?o ... &Itemid=46

http://www.camminoneocatecumenale.it/ne ... sp?lang=hr

http://www.gospa-lurdska.hr/index.php?

Sad, možda ste zapravo tili da Vam napišem kako konkretno meni put pomaže u životu, ili..?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 04, 2012 21:52 

Konkretno napiši svoja pozitivna iskustva.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 05, 2012 13:27 

...na primjer: koliko vas je u zajednici, kako dugo ste već na Putu, o čemu je naglasak u katehezama, što vas se najviše dojmilo na susretima, ima li uključenosti u pastoral župe, jesu li zajednice u RH povezane međusobno i na koji način, preporuka možda koje dobre knjige ...
...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 05, 2012 21:01 

adrijana je napisao/la:
...na primjer: koliko vas je u zajednici, kako dugo ste već na Putu, o čemu je naglasak u katehezama, što vas se najviše dojmilo na susretima, ima li uključenosti u pastoral župe, jesu li zajednice u RH povezane međusobno i na koji način, preporuka možda koje dobre knjige ...
...

Ovako:
1. Nas je u zajednici možda malo više od dvadeset (možda oko 25..). Ali ta brojka je u svakoj zajednici različita...u nekim zajednicama ima manje, u nekim više ljudi..isto tako, u svakoj župi nije isti broj zajednica..u našoj župi ima 7 zajednica, u nekim župama ima 3 zajednice..u jednoj župi u Splitu ima 20 zajednica..
2. Na Putu sam odprilike oko 11 godina (ako se ne varam)..
3. Prije ulaska u zajednicu potrebno je odslušati kateheze. Sada napamet ne bi mogla izdvojiti na što se posebno stavlja naglasak..općenito je na Putu naglasak na novom čovjeku..znači, naglasak je na tome da postanemo nove osobe, novi ljudi..ljudi koji će biti koliko-toliko nalik Kristu, koji će slijediti Krista i Evanđelje, čiji će program života biti Govor na Gori..
4. Na susretima me se dojima apsolutno sve :): Od zajedništva, Duha koji tamo vlada..do naših pjesama koje pjevamo..kateheze koje slušamo od katehista, od inicijatora Puta i ostalih..sad mi je palo na pamet- naša hodoćašća posebno volim zbog Pohvala koje imamo u autobusu..ako želiš i ako imaš priliku, odi jednom na neko hodoćašće sa Neokatekumenima.
5. Što se tiče uključenosti u pastoral župe, mislim da jesu uključeni-barem u mojoj župi. Dosta neokatekumena predaje (ili je predavalo) vjeronauk..neki su uključeni u čišćenje crkve (i prostora oko crkve)..pomažu kada je slavlje u župi..uglavnom, mislim da župnik i vikar stvarno mogu računati na Neokatekumene..
6. Povezanost zajednica..pa mislim da smo povezane utoliko što se viđamo na hodoćašćima, možda na nekim konvivencijama..i tako..
7. Knjiga..hm..misliš na knjigu o neokatekumenima, ili..?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 05, 2012 21:10 

toni1 je napisao/la:
Konkretno napiši svoja pozitivna iskustva.

Hm..teško mi je sad ovako napamet reći :). Mislim da mi zajednica pomaže da živim svoju vjeru u konkretnom životu..život u zajednici je stvarno jedan život di moraš živiti svoju vjeru konkretno..od svakog pojedinca se traži da doslovno živi vjeru u svakodnevnom životu, da primjenjuje u život ono što Krist naučava i traži..inaće ne može napredovati na Putu..

Vrh

PostPostano: Čet ruj 06, 2012 20:04 

Franky je napisao/la:
Ovako:
1. Nas je u zajednici možda malo više od dvadeset (možda oko 25..). Ali ta brojka je u svakoj zajednici različita...u nekim zajednicama ima manje, u nekim više ljudi..isto tako, u svakoj župi nije isti broj zajednica..u našoj župi ima 7 zajednica, u nekim župama ima 3 zajednice..u jednoj župi u Splitu ima 20 zajednica..
2. Na Putu sam odprilike oko 11 godina (ako se ne varam)..
3. Prije ulaska u zajednicu potrebno je odslušati kateheze. Sada napamet ne bi mogla izdvojiti na što se posebno stavlja naglasak..općenito je na Putu naglasak na novom čovjeku..znači, naglasak je na tome da postanemo nove osobe, novi ljudi..ljudi koji će biti koliko-toliko nalik Kristu, koji će slijediti Krista i Evanđelje, čiji će program života biti Govor na Gori..
4. Na susretima me se dojima apsolutno sve :): Od zajedništva, Duha koji tamo vlada..do naših pjesama koje pjevamo..kateheze koje slušamo od katehista, od inicijatora Puta i ostalih..sad mi je palo na pamet- naša hodoćašća posebno volim zbog Pohvala koje imamo u autobusu..ako želiš i ako imaš priliku, odi jednom na neko hodoćašće sa Neokatekumenima.
5. Što se tiče uključenosti u pastoral župe, mislim da jesu uključeni-barem u mojoj župi. Dosta neokatekumena predaje (ili je predavalo) vjeronauk..neki su uključeni u čišćenje crkve (i prostora oko crkve)..pomažu kada je slavlje u župi..uglavnom, mislim da župnik i vikar stvarno mogu računati na Neokatekumene..
6. Povezanost zajednica..pa mislim da smo povezane utoliko što se viđamo na hodoćašćima, možda na nekim konvivencijama..i tako..
7. Knjiga..hm..misliš na knjigu o neokatekumenima, ili..?

Ako sam dobro razumjela, u Vašoj župi ima 7 zajednica neokatekumena od uzmimo 25 osoba svaka - to bi značilo da ste vi zapravo priličan potencijal i blago ne samo za vašu župu, nego i šire... 8)
Desetljeće i više prisutnosti u Hrvatskoj mislim da zaslužuje i više od jedne knjige... npr. o duhovnoj formaciji članova i iskustvima :wink:

PS. inače ne volim te strane izraze: formacija i slično.... možda je bolje reći: duhovni rast ili vjernička zrelost

Vrh

PostPostano: Čet ruj 06, 2012 21:40 

Hvala na komplimentu ;).

Našla sam ti jedan post di je jedan forumaš ili forumašica upravo dala popis knjiga koje govore o neokatekumenima.

On/ona piše:

"Evo odlučio sam vam preporučati neke knjige koje govore o neokatekumenskom putU, neka iskustva itd.

NEOKATEKUMENAT-Jedan put kršćanske inicijacije
sa Španjolskog preveo porečKo-pulski biskup u miru Antun Bogetić, koji je do nedavno bio itinerant na Tajvanu

U ZATVORU ALI SLOBODNI- iskustva zatvorenika u talijanskim zatvorima koji su slušali kateheze u zatvoru, mongi od njih su bili ubojice, lopovi, ali i "sitni" delinkventi. Ovu knjigu možete narućiti:
Karitativni fond UPT "NE ŽIVI ČOVIJEK SAMO O KRUHU", pp51, Đakovo; 031 811 774

NEOKATEKUMENSKI PUT-PREMA PAVLU VI i IVANU PAVLU II

NEOKATEKUMENSKE ZAJEDNICE-teološka prosudba

Sve ove knjige su dobre za lakše shvaćanje što je to neokatekumenski put. I svima preporučam da poslušaju kateheze kad budu bile u vašoj župi, ako ništa drugo bar iz znatiželje.

Mir s vama"

Vrh

PostPostano: Pet ruj 07, 2012 21:10 

Hvala, pa to je s ovog foruma.... :wink: Nekako mi promaklo!
Malo sam googlala, pa vidim da je najmanje tri (od ove četiri knjige) preveo mons. Antun Bogetić i objavio u svojoj vlastitoj nakladi, što bi značilo da je Poreč zapravo izvor (na duhovni način) neosa u RH.

U mojoj biskupiji (varaždinskoj) zaista nemam informacija postoje li uopće, tj. jesu osnivane zajednice, ali je zbog nekih poteškoća (promjena župnika) dolazilo do njihovog gašenja. Sve što znam dalje samo su glasine, a pošto Admin to baš ne preferira na forumu nisam nikad ovdje spominjala, al me zanima postoje li one u svim biskupijama ili su negdje obustavljene (i iz kojih razloga)?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 08, 2012 10:14 

adrijana je napisao/la:
Hvala, pa to je s ovog foruma.... :wink: Nekako mi promaklo!
Malo sam googlala, pa vidim da je najmanje tri (od ove četiri knjige) preveo mons. Antun Bogetić i objavio u svojoj vlastitoj nakladi, što bi značilo da je Poreč zapravo izvor (na duhovni način) neosa u RH.

U mojoj biskupiji (varaždinskoj) zaista nemam informacija postoje li uopće, tj. jesu osnivane zajednice, ali je zbog nekih poteškoća (promjena župnika) dolazilo do njihovog gašenja. Sve što znam dalje samo su glasine, a pošto Admin to baš ne preferira na forumu nisam nikad ovdje spominjala, al me zanima postoje li one u svim biskupijama ili su negdje obustavljene (i iz kojih razloga)?

Draga Adrijana!

Mislim da ne postoje zajednice u svim biskupijama. Stvarno ne znam da li je to zbog toga što u pojedinim biskupijama uopće i nisu održavane kateheze pa nisu ni nastajale zajednice, ili su zajednice nastale ali su obustavljene nakon nekog vremena.

Znam da zajednice postoje u Istri (Pula..), u Splitu, u Zadru, u Zagrebu, u Dubrovniku, čak i u Sinju (čini mi se..)..i tako :)..

Vrh

PostPostano: Sub ruj 08, 2012 23:21 

Zajednica ima svugdje po Istri po selima i gradovima ( Pula, Poreč, Pazin, Kanfanar, Roč, Sv. Petar u šumi, Sv. Martin, Premantura) jer ima dosta župnika koji su nakon završene formacije u Redemptoris Mater sjemeništu u Puli i ređenja, dobili župe u porečko-pulskoj biskupiji.

U Dalmaciji zajednice su u: Split, Zadar, Biograd, Posedarje, Sinj, Imotski, Makarska, Dubrovnik. Dosta braće ima u Splitu jer je tamo krenuo Put u HR prije više od 20. god.

Onda još postoje zajednice u Varaždinu, Zagrebu( u zadnjih par godina ima dosta novih zajednica u dosta župa), sad neznam točno,ali čini mi se da je bilo i u Samoboru zajednica.

Zajednice ne postoje u svim biskupijama, samo u onima u kojima biskup dopusti i župnik zatraži početak, koji kreće sa katehezama.

Zanimljivo je da istočnije od Zagreba tek sada polako kreće katehizacija, do sada nisu dopuštali/tražili.

Nisam nikad čuo da je Put negdje ugašen/ukinut, ali promjenom župnika zna doći do prekida katehizacije u toj župi. Primjera znam iz zadarske nadbiskupije( pax tibi piše nešto o tome, trude se to istaknuti što je više moguće), vjerojatno ih ima i u drugim biskupijama.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 10, 2012 09:48 

citajuci sve ove postove, pomalo sam zbunjen
radi li se ovdje o nekim ekstremima
molio bih ako ima neki forum ili neka stranica da malo bolje proucim sve
jer neke stvari koje primjenjuju nemaju veze sa zdravim razumom
ispricavam se, nemam namjeru nikoga uvrijediti

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata