Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 21:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 07, 2012 16:35 

Ne želim generalizirati ali promatrajući ponašanje većine katolika, stekao sam dojam kako se ne razlikuju od nevjernika! U nekim stvarima su i gori jer jedno pričaju a drugo rade. Ja ne vidim razlog zašto vjerujete! Može li mi netko navesti razloge zašto bi trebalo biti katolik kad se ne vidi da vjera vidljivo i djelotvorno mjenja one koji vjeruju. Možda sam pristran i kritizerski gledam na vjernike, ako je tako može li mi netko navesti primjere gdje ga je vjera promjenila i kako je postao drugačiji.

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2012 18:46 

Odlično pitanje, meni nije ni najmanje glupo, i ja sam si postavljao ista takva pitanja.
Po logici stvari ako mi katolici vjerujemo u Boga stvoritelja, bolje rečeno Boga ljubavi i susrećemo se s Njim u euharistiji, postajemo jedno s Njim. Mi bi trebali djelovati u svijetu "superiornije" nego ostali. Trebali bi biti "bolji" nego ostali.
Takav stav je logičan iako postoji mala greška u logici.
Ja bih rekao za sebe da sam ono što se naziva praktični vjernik, odnosno da mi je stalo do odnosa sa mojim Bogom i da pokušavam implementirati katolički nauk u svom svakodnevnom životu.
Greška u logici je ta što ja ne tvrdim da sam bolji od tebe, ali tvrdim da sam bolji od samog sebe (od mene kakav bi bio da se ne molim, da ne sudjelujem u misnim slavljima itd...) Mogao bih ti navoditi i osobni primjer gdje me je moje upoznavanje s Bogom promjenilo ali sigurno možeš naći hrpu svjedočanstava, progoogla, ne da mi se sada moje pisati.

To je što se tiče lokalne razine.
Što se tiče globalne razine zašto katoličanstvo.
Katolici vjeruju da je Isus koji je sam Bog ustanovio, sagradio organizaciju koju je nazvao Crkva. Znači On je na čelu, stoga je logično da takva jedna struktura (kojoj je Isus na čelu) bude bolja od ostalih.
E tu se već može katoličanstvo nadmetati u odnosu na druge pod onim "ja sam bolji"
Smatram da je katoličanstvo (Crkva, redovnici, svećenici, narod......) kao jedna zajednica tokom povijesti znatno više doprinjela svijetu od bilo koje druge organizacije.
Da to malo objasnim. Mnogi danas "pametni" će pokupiti informacije s razno-raznih mjesta i omalovažavati Crkvu a zapravo su u popriličnoj zabludi.
Ovo sada što ću napisati mislim da bi ti potvrdio svaki povjesničar koji drži do sebe.
Ovo ću sada samo onako nabacati što mi padne na pamet:

1. Sve kulture svijeta su u svojoj povijesti poznavale robovlasnički sistem, jedino katoličanstvo ne, čak se od svojih prvih početaka glasno i oštro bori protiv robovanje. Temeljno načelo je da je čovjek slobodno biće.
2. Isto tako protiv čedomorstva. (koje je skoro svugdje bilo prisutno) Mi danas te stvari shvaćamo zdravo za gotovo, ali su to bilo ogromne borbe na početku.
3. Pogledaj danas 21. st. Na kojim područjima žena ima pravo ravnopravno birati svoga muža i uživati u svim privilegijama braka kao i muž. Područja koje je zahvatilo kršćanstvo.

no dobro ajmo malo konkretnije.
Prve bolnice u svijetu rade katolički misionari (i do tada je postojalo liječenje, ali je uglavnom bilo lokalnog karaktera, (npr. kraljevi su imali svoje liječnike itd.) ali sustavno masovno liječenje za sve osniva tek Crkva
Svečulišta kakva danas imamo ostvarenje su katoličke Crkve (cca XII st.) bez kojih današnji svijet ne bi napredovao ovako kako napreduje.
S tim u sustavna znanstvena istrašivanja (postojali su i do tada otkrića, npr Kinezi barut) ali prva Crkva to stavlja pod jednu kapu sustavnog dograđivanja i prenošenja znanja. (npr. nešto kao sveučilište)
Znanost je procvala u Crkvi, a ne kako neki tvrde da je Crkva gušila znanost.
Pa tu spomenu Galilea, a da ne znaju da je galileo branio sustav okretanja zemlje oko sunca kojeg je postavio Nikola Kopernik - svećenik.
Ruđer Bošković - svećenik.
Marko Marulić - svećenik.
Prvi rektor sveučilišta Matija Mesić - svećenik. (Inače u Hrv. Isusovci osnivaju sveučilišta)
Prvi let avionom ti je napravio jedan svećenik u XI st. (zaboravio sam ime) a ne braća Wright.
Prvi sat je naprvio papa Silvestar II. (IX st.)
itd. itd.

I evo ti samo za kraj primjer koliko je Crkva spasila života u zadnjih 20 godina u samo jednoj zemlji samo učeći svoj nauk.
"Vrlo je znakovita usporedba Tajlanda i Filipina. Prva osoba zaražena AIDS-om otkrivena i na Tajlandu i Filipinima iste 1984. god. Međutim, Tajland je naširoko krenuo s promicanjem prezervativa, a Filipini u kojima je snažna Katolička Crkva, još su više nastavili odgajati za predbračnu suzdržanost, protiv prezervativa i protiv drugih sredstava koja odvajaju seksualni život od braka i od rađanja. I do kakvih je rezultata došlo? 2003. godine na Tajlandu, koji čak ima manje stanovnika nego Filipini, bilo je poznatih već 899,000 zaraženih ( umrlo 125,000), a na Filipinima samo 1,946 zaraženih ( umrlo 260)!"

Nemoj me krivo shvatiti da ja ne priznajem dostignuća, grčke kulture (npr. njihove filozofije), rimske kulture (npr. njihovo pravo), islamske zajednice (koja je btw znatno pridonijela astronomiji) ali globalno gledajući najviše i na najviše polja pridonijela je Katolička crkva.

I da još nešto s početka.
probaj razlikovati netko tko reda radi ode u Crkvu i netko tko ide da bi stvarno se susreo s svojim Bogom.
I na kraju, prema neki statistički podatcima iz SAD-a.
Svi znamo da se broj razvoda popeo na skoro 25%.
Kod katolika koji stvarno se trude poimati katolički nauk i implementirati ga u svoj život taj je postotak jedva 0,6%

Itd.itd. :D
Pazi se prijatelju, sa znanjem dolazi i odgovornost :D

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2012 19:42 
Administrator

Vjernik je uvijek bolji od onoga što bi bio da je (p)ostao bezbožnik. Svatko (pa i ti) bi se vidljivo promijenio da se pokaje za svoje grijehe i oduševi se za Boga, za Ljubav (i prema prijateljima što i nije tako teško, ali i prema neprijateljima - što je bezbožniku nemoguće) Sve to se mora jasno vidjeti u odnosu prema sebi, u odnosu prema drugim ljudima i u odnosu prema Bogu.
Kod nas u Hrvatskoj je većina katoličkog stanovništva ali samo na papiru, mnogi ne žive niti uopće ne poznaju svoju vjeru, neki nisu više ni službeno katolici a da to ni ne znaju. Kod takvih nema razlike jer ionako žive bez Boga.
Nasuprot toga, onaj tko želi živjeti vjeru nije savršen, ali je uvijek bolji od prije, dakle ako je nekome promjena da više ne krade iz firme što mu ne pripada ili ne pristaje na mito koji je eto postao normalan, drugome je pak promjena da postaje vjeran ženi i više je ljubi. Vjernik je i bivši ubojica ili prostitutka, kao i onaj koji je imao drugačije okolnosti, pa mu je promjena da se npr. više ne šverca u tramvaju. Tu "biti bolji" nije samom sebi svrha, nije svrha "biti dobar", već je to samo jedna posljedica stalnog obraćenja i okretanja Bogu. U praksi iskreni vjernik je uvijek bolji (kako je goran to pojasnio - od "samoga sebe") i ta razlika je vrlo konkretna.

Vrh

PostPostano: Uto vel 07, 2012 19:53 

stimrol je napisao/la:
Ne želim generalizirati ali promatrajući ponašanje većine katolika, stekao sam dojam kako se ne razlikuju od nevjernika! U nekim stvarima su i gori jer jedno pričaju a drugo rade. Ja ne vidim razlog zašto vjerujete! Može li mi netko navesti razloge zašto bi trebalo biti katolik kad se ne vidi da vjera vidljivo i djelotvorno mjenja one koji vjeruju. Možda sam pristran i kritizerski gledam na vjernike, ako je tako može li mi netko navesti primjere gdje ga je vjera promjenila i kako je postao drugačiji.

Dođi na kateheze :mrgreen:

I imam jedno pitanje za tebe...što ako je sve ovo u što mi (kršćani) vjerujemo istina? Zašto ti ne vjeruješ? Zbog drugih ?

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 10:14 

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Mw2EaA0-mo

odličan kratki filmić

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 12:43 

Moram priznati da sam ugodno iznenađen jer me niste napali kao na onom krizu-zivota gdje sam postavio isto pitanje. Kao da sam nešto kriv jer oni ne znaju niti hoće odgovoriti na logično pitanje. Nisam s odgovorima baš zadovoljan ali u njima ima logike!

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 12:47 

Zasto biti katolik?

Odgovor je vrlo jednostavan.

Ukoliko si dobar katolik zagarantirano ti je mjesto u Kraljevtvu Nebeskom.

Manje vise sve se na kraju svodi na to, spasavanje vlastitog sebe!

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 13:54 

edargrim je napisao/la:
Zasto biti katolik?

Ne svodi se na to, to je krivo postavljalje i iskrivljavanje katoličkog nauka, iako možda izvana to izgleda tako.
postoje tri vrste katolika u odnosu sa svojim Bogom, sve tri su legitimne.
1. Robovlasnički. Ti si Gospodine Bog i Stvoritelj i Gospodar i ja moram se tebi apsolutno i bezuvjetno pokoriti inače sam proklet.
2. Trgovački. Eto Gospodine ti znaš što je za mene dobro, pa ću ja to činiti da mi bude dobro u životu. Otići ću nedjeljom na misu , pomoliti se itd. ali moraš i ti meni napraviti da mi bude dobro.
3. Sinovski. Bože ti si moj Otac, ja sam u tvojoj kući, imam svu potrebnu ljubav. Taj osjećaj pripadnosti Tebi meni je naravni osjećaj. I ja nisam u tvojoj kući zato da me ti ne bi kaznio, ja sam u tvojoj kući zato što te volim. Volim Tvoju volju. Jer onaj koji ljubi može raditi što god hoće. (sv.Augustin)

Crkva uza sve poteškoće trudi se propovijedati ovaj treći odnos s Bogom. I mi katolici težimo ovom trećem odnosu makar se često znamo zapetljati i u ova prva dva. Ovo što je edargim napisao palo bi u prva dva odnosa. No iako legitimno to nije ono pravo.
I sjetimo se nismo mi ništa bolji od židova starog saveza. Da nas se pusti i mi bi završili u ova prva dva odnosa.
Isus je prva osoba u povijesti čovječanstva koja je nazvala Boga "Abba". Oče. - što je za židova bilo nezamislivo.
Mislite li da je sv Ivan apostol bio ispod križa samo zato da bi išao u raj. Mislim da mu to u tom trenutku nije ni na kraj pameti bilo. Bio je ispod križa iz jednoj posve jednostavnog razloga - jer je VOLIO ISUSA.

P.S. Stimrol, prijateljski savjet. Mani se Križa života, tamo nećeš naučiti katolički nauk. Svaki forum ima svojih poteškoća pa ako malo popratiš i ovdje nekada rasprave krenu nekonstruktivno. stoga su potrebni moderatori, admini kako bi ipak koliko toliko uveli reda. Ali križ života su postavili ljudi koji bi sami sebe mislim svrstali u ovu treću grupaciju, a ne kuže zapravo što je Crkva. Trebalo je vremena da ispliva prava narav. Nije svatko tko se predstavlja katolikom katolik, isto tako niti svatko tko ti govori da poznaje katoliki nauk, ne mora nužno ga poznavati. Ima ona super rečenica koja se meni sviđa. Stajanje u Crkvi neće me učiniti katolikom isto kao što ni stajanje u garaži me neće učiniti automobilom.
Ovo što ovdje pitaš je ok, ali ako stvarno misliš propitati da li je ovo što mi vjerujemo istina, morat ćeš otići u Crkvu. na neki vjeronauk ili sl. Ako si iz Zg imaš par mjesta po gradu. Mislim da bi se vrlo ugodno iznenadio s logički argumentiranjem nekih Crkvenih istina. Ne moraš zazirati od toga kao npr. odlazak kod mormona, jehovinih svjedoka.
Dok je npr. Jehovcima zadaća regrutirati ljude, katolicima je zadaća navještati evanđelje. Ovo ti je OGROMNA RAZLIKA.
Katolik će ti reći istinu, (argumentirano - nikako drugačije ne dolazi u obzir) a hoćeš li je ti prihvatiti ili ne tvoja stvar. Tko bi rekao opet iskače ta glupa SLOBODNA VOLJA svakog čovjeka :D . Ne znam šta ćemo s njom.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 14:18 

Stimrol, ne znam kakav ti to odgovor tražiš, ali mislim da ti je Goran vrlo lijepo protumačio i ja osobno potpisujem njegovo tumačenje.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 14:20 

edargrim je napisao/la:
Zasto biti katolik?

Ako se itko i najmanje interesirao za katoičku vjeru zna da je ovo što ti govoriš glupost.
Što je suprotno vjeri? Strah. Vjerovati znači ne bojati se, ne imati straha.
I Pismo i Učiteljstvo i teolozi i pastiri i što ja znam tko sve ne inzistiraju na vjeri protiv straha i trgovačko-robovskog (religioznog) odnosa sa Bogom koji je karakterističan za prirodne religije, muslimane itd. ali je sasvim revolucionarno drukčiji kod nas.
Ne kažem da su oni koji nemaju takav odnos zli, glupi u teškoj zabludi ili što više, ali jednostavno nije istina da katolici imaju taj pristup.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 14:32 
Administrator

Edargrim zamolio bih te da ne trolaš i da ipak prepustiš vjernicima odgovore zašto vjeruju.
Vjerniku nije krajnji cilj "biti dobar", niti je ikome zagarantirano spasenje jer je "dobar katolik", naprotiv, gledati samo na sebe je posljedica udaljenja od Boga. Vjernik teži prema svetosti na način da korjenito mijenja ne samo sebe, već posvećuje i cijeli ovaj svijet u cjelini, uostalom vjernik se raspoznaje po ljubavi prema drugima:
"Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!" (Gal 5,15)
I ateista može biti jako dobar prema onima koji su prema njemu dobri, koji mu paše ili od koga možda ima neke druge koristi, no naš bližnji je i onaj koji nam je neprijatelj, i tu je velika razlika između vjernika i eto nevjernika koji, bez Boga, neprijatelja nikako ne može ljubiti.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 14:55 

Jeste li znali da je knjigu "Zašto se trebamo zvati kršćanima" napisao jedan ateist?

Iz kojih razloga, može se dijelom pročitati na linku...

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 15:28 

adrijana je napisao/la:
Jeste li znali da je knjigu "Zašto se trebamo zvati kršćanima" napisao jedan ateist?

Iz kojih razloga, može se dijelom pročitati na linku...

Pogledat ću ali nisam pitao za kršćanine već katolike jer živim među njima pa naviše vidim razlike u ponašanju i pričanju. Možda je nekome to isto ali kršćani su i pravoslavci, protestanti itd. Kad se uzme širi pojam teže se dođe do nekog zaključka!

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 16:16 

stimrol je napisao/la:
Ja ne vidim razlog zašto vjerujete! Može li mi netko navesti razloge zašto bi trebalo biti katolik kad se ne vidi da vjera vidljivo i djelotvorno mjenja one koji vjeruju. Možda sam pristran i kritizerski gledam na vjernike, ako je tako može li mi netko navesti primjere gdje ga je vjera promjenila i kako je postao drugačiji.

Slavomir je napisao/la:
Što je suprotno vjeri? Strah. Vjerovati znači ne bojati se, ne imati straha.

Dakle, suprotno vjeri je strah, i koji to strah?
Strah od smrti, i fizičke i one kada se osjećaš odbačeno,prezreno, nesretno, ne prihvaćeno u bilo kojem okruženju...jednostavno strah od toga da nisi ljubljen...ako si čuo navještaj da te Bog uistinu ljubi takvog kakav jesi, da i imaš iskustvo toga da je Bog tebi uvijek bio vjeran i da ti daje slobodu odabira u svakom trenutku tvoga života, da kada si ti njega prezreo, da je on poslao svoga sina na križ da bi mene i tebe otkupio, da je uskrsnuo da bi mi imali spasenje, onda je ta ljubav vrijedna blagoslivljanja i zahvalljivanja svaki dan! Bez nekog velikog moraliziranja, Bog ti uvijek daje slobodu.

Konkretno, vjera je promijenila mnoge ljudi kroz povijest koji su svojim djelima prije i poslije Božje objave jednostavno kao dan i noć različiti. Jedan primjer ti je Sv.Pavao koji je ubijao i mučio kršćane, da bi nakon spoznaje božje ljubavi bio najveći navjestitelj evanđelja u to vrijeme. I takvih primjera ima na tone.

Drugo, konkretno danas, u Crkvi postoje mnoge obitelji koji su svjedoci vjere i koji svojim životom bez puno priče pokazuju da je Bog živ, da je on taj oslonac koja njima daje snage da budu otvoreni životu (znači da imaju djece koliko im Bog daje), da su živjeli u ćistoči prije braka, da netko tko se prije drogirao i živio površno je mogao sve to ostaviti i krenuti putem Crkve, da jedna djevojka koja je prije spavala sa svakim momkom više to ne radi, da netko tko je krao na poslu to više ne radi itd...ja sam takvih primjera čuo i vidio na stotine, i neželim pisati svoje iskustvo jer je ovo internet :mrgreen: ali mogu ti svjedočiti da je ovo gore napisano istina i da primjera ljudi koju su čuli da ih Bog ljubi takve kakve jesu, koji su se obratili i postali drugačiji ima na stotine...pogledaj stavio sam na ovaj forum jedan video, zove se "Ljubav bez žaljenja" imaš ga i na youtube-u, također konkretno iskustvo jednog momka i jedne djevojke koji su zaručeni.

Vrh

PostPostano: Sri vel 08, 2012 17:17 

Giovi je napisao/la:
Edargrim zamolio bih te da ne trolaš i da ipak prepustiš vjernicima odgovore zašto vjeruju.
Vjerniku nije krajnji cilj "biti dobar", niti je ikome zagarantirano spasenje jer je "dobar katolik", naprotiv, gledati samo na sebe je posljedica udaljenja od Boga. Vjernik teži prema svetosti na način da korjenito mijenja ne samo sebe, već posvećuje i cijeli ovaj svijet u cjelini, uostalom vjernik se raspoznaje po ljubavi prema drugima:
"Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!" (Gal 5,15)
I ateista može biti jako dobar prema onima koji su prema njemu dobri, koji mu paše ili od koga možda ima neke druge koristi, no naš bližnji je i onaj koji nam je neprijatelj, i tu je velika razlika između vjernika i eto nevjernika koji, bez Boga, neprijatelja nikako ne može ljubiti.

Ne trolam nego imam misljenje. Ili cu opet dobiti ban zato jer imam misljenje?

A oko ovoga s ljubjenjem neprijatelja pricas gluposti.
Mozda bi bilo bolje stajalista nevjernija ostaviti nevjernicima a ne svasta govoriti. (jednako ovako je i meni savjetovano)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata