Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 05:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 21, 2011 08:18 

Vanja je napisao/la:
sara je napisao/la:
Žena nosi novog čovjeka koji nije njezino vlasništvo nego posebna osoba.

To je tvoj stav. Moj stav je drukčiji.

Giovi je napisao/la:
Ne može biti katolik onaj tko se zalaže za ubojstvo nerođenog ljudskog bića.
Svatko tko učini pobačaj ili sudjeluje ili nagovara na njega automatski je izopćen iz Katoličke Crkve.

Ja sam katolkinja, a mom stavu može suditi samo Bog.

Nema tvog i mog stava po pitanju nauka Crkve.
Osim toga, glupost je reći da ti imaš svoj stav u stvari koja je znanstveno dokazljiva.

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 22:01 

Citat:
Sta bi bilo? Ne bih nikada postojao, isto kao da je i pobacila.

Gospodine Pristojni niste shvatili pitanje....Ja govorim, da ste već postojali... ili vi niste postojali kad ste bili u utrobi majke? Zanimljivo da vi dijete u utrobi majke ne shvaćate kao živog čovjeka , osobu nego nešto što počne postojati tek kad se rodi....sad shvaćam i vaš ateizam....i da abortus i pobačaj nisu iste stvari....nije isto izgubiti dijete ili ubiti ga

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 22:18 

Berny je napisao/la:
Citat:

Zanimljivo da vi dijete u utrobi majke ne shvaćate kao živog čovjeka , osobu nego nešto što počne postojati tek kad se rodi....sad shvaćam i vaš ateizam....

Ovo nije istina. Po "ateistickom" shvacanju problema covjek ne postaje covjekom kad se rodi, nego kad mu se razvije mozak, tj. u trecem mjesecu trudnoce. Procitaj niz prethodnih postova. Shvatit ces i argumente, slagao se s njima ili ne.

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 23:39 

atheos je napisao/la:
Berny je napisao/la:
Citat:

Zanimljivo da vi dijete u utrobi majke ne shvaćate kao živog čovjeka , osobu nego nešto što počne postojati tek kad se rodi....sad shvaćam i vaš ateizam....

Ovo nije istina. Po "ateistickom" shvacanju problema covjek ne postaje covjekom kad se rodi, nego kad mu se razvije mozak, tj. u trecem mjesecu trudnoce. Procitaj niz prethodnih postova. Shvatit ces i argumente, slagao se s njima ili ne.

Smijesna mi ta "ateisticka" shvacanja :)
http://www.vecernji.hr/zivot/tinejdzeri ... nak-358773
A da ne ulazim u mnoge detalje sa bebinim razvojem od samog zaceca ...
samo pitanje znas li kad srce pocinje kucati?

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 02:07 

kalimero je napisao/la:
Smijesna mi ta "ateisticka" shvacanja :)
http://www.vecernji.hr/zivot/tinejdzeri ... nak-358773

Pa kako sam to previdio! Razvoj mozga je proces, a ne čin! Mora da se moj um pomračio u zabludi... :roll:
Postoji period od začeća do 10-12. tjedna, kad mozak funkcionalno ne postoji, stoga po "materijalističkom/ateističkom" shvaćanju embrij tada nije još čovjek. Jedini način da se embrij u tom periodu može definirati čovjekom, je neznanstvena pretpostavka sjedinjenja nematerijalne duše sa zigotom u trenutku začeća. Argument koji je neprihvatljiv za ateiste. Protivljenje vjernika prekidu trudnoće je legitiman stav i stav koherentan vjeri, ali stav koji derivira iz vjere, a ne iz činjenica.

kalimero je napisao/la:
A da ne ulazim u mnoge detalje sa bebinim razvojem od samog zaceca ...

Ajde, uđi. Možda nađemo zajednički teren za razgovor.

kalimero je napisao/la:
samo pitanje znas li kad srce pocinje kucati?

Znam. To sam polagao još na prvoj godini faxa. Nego, kakve veze ima stezanje mišićnih vlakana s definicijom čovjeka? Osim možda psihološkog impakta?

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 08:12 

atheos je napisao/la:
Jedini način da se embrij u tom periodu može definirati čovjekom, je neznanstvena pretpostavka sjedinjenja nematerijalne duše sa zigotom u trenutku začeća. Argument koji je neprihvatljiv za ateiste. Protivljenje vjernika prekidu trudnoće je legitiman stav i stav koherentan vjeri, ali stav koji derivira iz vjere, a ne iz činjenica.

Ponovno kao ateist svjedočiš da ateizam ne poštuje ljudski život od samog početka. To smo i prije znali.
....Zato i nismo ateisti.

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 08:25 

Ne generaliziraj!
Sto je s nama ateistima koji postuju i protive se pobacaju? Jesam li zato manje ateist? Ili sam cak mozda i katolik?

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 13:09 

edargrim je napisao/la:
Ne generaliziraj!
Sto je s nama ateistima koji postuju i protive se pobacaju? Jesam li zato manje ateist? Ili sam cak mozda i katolik?

Pa iskreno, poznajem par osoba i to u stvarnom životu koji razmišljaju kao i ti...
Ali iz iskustva javljanja raznih ateista na ovom forumu ne mogu ne primijetiti kako nam oni neprestano izlaze s idejama da je negativan stav prema pobačaju nešto suprotno i znanosti i činjenicama, i stvar samo naše osobne vjere.

Moj komentar odnosi se na takve forumaše i mene osobno uvijek iznenađuje što se redovito na ovom forumu "u ime ateizma" suprotstavlja nekim općeljudskim vrijednostima.

A ateizam je samo stav koji podrazumijeva nevjerovanje u Boga, ali ne povlači nužno za sobom drugačiji sustav moralnih i etičkih vrijednosti.

Ne slažem se da svaka druga tema na ovom forumu postane neki obračun s ateistima, ali pretjerana aktivnost nekih izgleda baš to želi...

:wink:

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 13:52 

Upravo tako.

Odobravanje ili protivljenje takvog cina nema nikakve direktne veze s ateizmom (a usudio bih se reci i teizmom jer u razgovorima mi je od strane vjernica receno da bi ga ucinile) vec sa osobnim stavom i osjecajima pojedinca.

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 20:14 

edargrim je napisao/la:
Upravo tako.

Odobravanje ili protivljenje takvog cina nema nikakve direktne veze s ateizmom (a usudio bih se reci i teizmom jer u razgovorima mi je od strane vjernica receno da bi ga ucinile) vec sa osobnim stavom i osjecajima pojedinca.

Ti reče- vjernica!! :oops: :oops: :oops:

Vrh

PostPostano: Čet pro 22, 2011 22:32 

adrijana je napisao/la:

Ne slažem se da svaka druga tema na ovom forumu postane neki obračun s ateistima, ali pretjerana aktivnost nekih izgleda baš to želi...

:wink:

Ja se nisam više ni htio javljati na ovoj temi, svoje sam argumente već iznio. Odlučio sam intervenirati jer sam bio isprovociran ovakvim neistinama:

Berny je napisao/la:

Ali ok, evo možete odahnuti, neću više nametati svoje stavove na ovoj temi, niti kao reakciju na provokacije.

edargrim je napisao/la:

S ovim se mogu samo djelomično složiti. Pripadanje katoličkoj vjeri nužno podrazumijeva točno određeni sustav moralnih normi koje su određene u apsolutnom smislu. Kršenje takvih normi je jednostavno nespojivo sa statusom katolika i podrazumijeva automatsko isključenje iz zajednice vjernika (bar u ovom slučaju). Po vjerničkom stavu, prekid trudnoće u bilo kojoj fazi je ubistvo i točka, nema tu mjesta za osobno mišljenje i osjećaje pojedinca. Kad osoba prihvati jedan moralni sustav koji ima prirodu apsolutnog kao katolički, mora ga shvatiti u dubinu sa svim implikacijama koje slijede. Ne može površno birati ono što mu paše a odbacivati ostalo, jer će tada zapasti u ono što moj prijatelj antiteist zove "Caffetteria faith". Pitam se koliko su onda takve osobe vjernici. Zato me uvijek čudi pozitivno mišljenje vjernika/ca spram prekida trudnoće.

Kod ateista je stvar drukčija. Ateisti nisu homogena skupina i nemaju određene moralne norme u apsolutnom smislu. Svatko bira što želi. Većina prihvaća sekularni humanizam kao moralnu smjernicu, ali nije nužno da je tako kod svakog.

Edargrim, jedno pitanje: koji su razlozi da ne prihvaćaš prekid trudnoće? Imaš točno određeno objašnjenje (koje bi moralo biti drukčije od onog vjerničkog, pošto ne vjeruješ u nematerijalnu dušu) ili ti je taj čin jednostavno odbojan?
Nemoj me krivo shvatiti, tvoj je stav legitiman i duboko ga poštujem, volio bi samo razumjeti.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2011 08:07 

@Alan Ford

Da, vjernica. Osoba zenskog spola koje su rekle da vjeruju u trojedinoga boga. Za mene su to vjernice a za tebe?

@atheos

Postujem i volim svaki zivot. Za mene covjek postaje covjekom jos u majcinoj utrobi. Nevin, neiskvaren, nesvjestan svoga ogromnog potencijala. Zivo bice sa zeljom za zivotom.
Da, ne vjerujem u nematerijalnu dusu ali vjerujem u covjeka, potencijal dobrote koji svi imaju u sebi.

I kada se o zivotu prica, znanost, na koju se mi/vi ateisti volimo/volite oslanati nema tu ljepotu rijeci i izrazavanja vec i zivot objasnjava sa jednakom hladnocom kao i kamen. To je znanost, jednostavna i hladna i ne treba biti drugacija. No covjek je duhovno bice (molim te da ne shvatis krivo to duhovno) koje u nekim slucajevima poseze za ljepotom filozofije kako bi opisalo zivot.
Znanstvene cinjenice jednostavno nisu i ne smiju biti osnova po kojoj bi se zivot trebao promatrati.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2011 14:10 

edargrim je napisao/la:
Postujem i volim svaki zivot. Za mene covjek postaje covjekom jos u majcinoj utrobi. Nevin, neiskvaren, nesvjestan svoga ogromnog potencijala. Zivo bice sa zeljom za zivotom.
Da, ne vjerujem u nematerijalnu dusu ali vjerujem u covjeka, potencijal dobrote koji svi imaju u sebi.

Drago mi je da tako misliš. Ne mogu niti kanim suditi uvjerenja ili motive drukčije mislećih ljudi, ali nelagodno mi je pomisliti na to da sam i sam mogao biti "ostrugan" iz majčine utrobe da je moja majka razmišljala o meni kao o životnom teretu ili neprilici...ili da je bila uvjerena da sam do određene dobi obična nesvjesna nakupina stanica, jednako kao tumor ili miom...jednako tako se moglo dogoditi i bilo kome od nas koji ovdje raspravljamo.
U takvom svjetlu Isusovo zlatno pravilo "Čini drugome ono što želiš da on čini tebi" reže poput skalpela.

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2011 15:34 

sara je napisao/la:
Osim toga, glupost je reći da ti imaš svoj stav u stvari koja je znanstveno dokazljiva.

Možeš li mi ovo objasniti da je glupo da imam svoj stav o stvari koja je znanstveno dokazljiva? Što je znanstveno dokazljivo?

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2011 18:21 

Vanja je napisao/la:
sara je napisao/la:

Možeš li mi ovo objasniti da je glupo da imam svoj stav o stvari koja je znanstveno dokazljiva? Što je znanstveno dokazljivo?

Kad počinje život i da novo ljudsko biće nije nokat svoje majke kojega može lagano odrezati jer je predugačak

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata