Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 19:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 28, 2011 21:40 

Zanjima me što mislite vi, i koji je stav Crkve prema bračnom odnosu između supružnika kada je žena u drugom stanju?

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 00:23 
Administrator

Stav Crkve je isti kao i van trudnoće, jedino treba više pažnje dati tome kako se žena osjeća (npr. obično se idealno osjeća u drugom tromjesečju), kao i da li je trudnoća uredna, itd. i tome se podrediti, te pokazati više strpljivosti i razumijevanja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 15:36 

Mislim da nisam dobro formuliral pitanje...dakle kad mislim na bračni odnos mislim na čin sjedinjenja, tj. da li su dozvoljeni spolni odnosi...Znam da je Crkva uvijek okrenuta prema životu, i da bračni čin tj. spolni odnos uvijek treba biti otvoren za novi život i stavljen u potpunosti u Božju volju...ali ako je žena već trudna i nosi dijete...nemoguče je biti otvoren u tom smislu....znam da medicina ne stavlja ograničenja na taj dio osim u situacijama nekih rizičnih trudnoća. Spolni odnos iz čiste požude je grijeh, ali ako nema požude ili žara između supružnika ne bi bilo danas ni jednog čovjeka na zemlji...dakle supružnici stupaju u bračni čin tj. spolni odnos u ljubavi, bez prisile , potpuno slobodno...iako je žena u drugom stanju... da li je to grijeh ili nije....oprostite kaj nisam bil jasan u prvom postu :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 15:47 

Berny je napisao/la:
Mislim da nisam dobro formuliral pitanje...dakle kad mislim na bračni odnos mislim na čin sjedinjenja, tj. da li su dozvoljeni spolni odnosi...Znam da je Crkva uvijek okrenuta prema životu, i da bračni čin tj. spolni odnos uvijek treba biti otvoren za novi život i stavljen u potpunosti u Božju volju...ali ako je žena već trudna i nosi dijete...nemoguče je biti otvoren u tom smislu....znam da medicina ne stavlja ograničenja na taj dio osim u situacijama nekih rizičnih trudnoća. Spolni odnos iz čiste požude je grijeh, ali ako nema požude ili žara između supružnika ne bi bilo danas ni jednog čovjeka na zemlji...dakle supružnici stupaju u bračni čin tj. spolni odnos u ljubavi, bez prisile , potpuno slobodno...iako je žena u drugom stanju... da li je to grijeh ili nije....oprostite kaj nisam bil jasan u prvom postu :mrgreen:

Požuda u bračnom sjedinjenju nije dozvoljena bez obzira da li je žena trudna ili ne.Kad pogleđaš ženu sa požudom u srcu poćinio si preljub bilo da se radi o tvojoj ženi bilo da si pogledao drugu.

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 15:57 

I kad ne bi bilo požude puno više žena bi uživalo u odnosu, a ne bi služile samo kao objekt za zadovoljavanje muževe požude.

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 17:19 

Draga Anki oprosti ako si se našla uvrijeđenom...ja sam i to sam napisal da je sjedinjenje iz požude grijeh...jasno kao dan...ali kažem ako nema te iskre između supružnika nema ni djece....kak bi to bilo da muž i žena legnu i jedan drugome iz ljubavi otpjevaju po jednu pjesmu, lijepe riječi, pusa i sad....gasi svijetlo, svaki na svoju stranu i spavanac....mislim da ta žena nikad ne bi zatrudnjela....Ok šalu na stranu..to nije ni bilo pitanje, zato molim da se držimo teme.

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 17:29 

Berny je napisao/la:

:wink: Ja mislim da si bio jako dobro shvaćen u prvom postu...

Nije grijeh, jer je tada par već trudnoćom otvoren životu, pa je kontradikcija tvrdnja da tada bračni odnosi nisu otvoreni trudnoći...

Ne znam kako da ti drugačije objasnim, ali Bog nas je stvorio takve... Bog ne traži od nas ono što nije moguće...

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 17:36 

Ljudi moji, ne razumijem neke stvari.
Jasno je da između supružnika mora postojat želja pa kakav bi to brak i bračni odnosi bili kad ne bi bilo želje. Samo požuda je želja iskoristit drugoga, a ne se darovat i primit dar. Stoga je uvijek prekrasno i potrebno željet bračnog druga, bio joj trbuh do nosa ili ne. A spolni odnosi nisu dozvoljeni da bi se radila djeca, nego su poželjni i potrebni kao međusobno darivanje supružnika koje ostaje otvoreno životu. Ja, stoga, nisam baš shvatila bit problema.

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 18:13 

sara je napisao/la:
Ljudi moji, ne razumijem neke stvari.
Jasno je da između supružnika mora postojat želja pa kakav bi to brak i bračni odnosi bili kad ne bi bilo želje. Samo požuda je želja iskoristit drugoga, a ne se darovat i primit dar. Stoga je uvijek prekrasno i potrebno željet bračnog druga, bio joj trbuh do nosa ili ne. A spolni odnosi nisu dozvoljeni da bi se radila djeca, nego su poželjni i potrebni kao međusobno darivanje supružnika koje ostaje otvoreno životu. Ja, stoga, nisam baš shvatila bit problema.

sara ti si to super objasnila, ja sam se žurila vani pa nisam stigla pažljivije odgovoriti

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2011 21:47 
Administrator

Berny je napisao/la:
Znam da je Crkva uvijek okrenuta prema životu, i da bračni čin tj. spolni odnos uvijek treba biti otvoren za novi život i stavljen u potpunosti u Božju volju...ali ako je žena već trudna i nosi dijete...nemoguče je biti otvoren u tom smislu...

Koliko vidim, tebi je nejasno što za Crkvu znači biti otvoren životu?
Vidimo da normalan bračni odnos ne rezultira uvijek začećem i ima svoju važnu funkciju i u neplodnom razdoblju. To su dva neodvojiva smisla braka: sjedinjenje i prokreacija.
Ako svaki bračni čin mora ostati otvoren za prenošenje života, to znači da se prokreativna funkcija ne smije odvajati. To ipak ne znači da se u svakom bračnom činu mora začeti dijete, jer je to nemoguće, niti je smisao braka samo rađanje. Stvoritelj je htio da neka razdoblja budu plodna, a neka neplodna, i prirodno i potpuno vođenje ljubavi u bilo kojem od tih dana ili perioda ostaje u skladu sa Crkvenim pojmom otvorenosti životu. Svako prirodno sjedinjenje muškarca i žene je punina odnosa i ne ukida ni prokreativnu ni unitivnu dimenziju, te je zbog toga otvoreno životu. Bog je tako naumio, da ne rezultira svako sjedinjenje sa začećem, te bračni čin u neplodnim periodima ima svoju svrhu.

Vrh

PostPostano: Čet pro 01, 2011 07:59 

Hvala svima na odgovorima....puno put se uhvatim sa nekom mišlju...i kao da mi razum govori jedno a srce drugo....malo skrupuloznosti , malo napasti rogatoga i već sam na krivom putu tj. imam krivo shvaćanje u svezi nečega...al hvala Bogu da je danas Crkva povezana i na način kao što je ovaj forum, pa se uvijek u takvim trenucima neodlučnosti i nerazumjevanja možemo nekome obratiti...teško je čovjeku danas živjeti vjeru bez duhovnog vođe..kao što su npr. nekad imali ljudi...ima ih i danas ali je to neznatno manje, jer nemaju svećenici danas toliko vremena...al to je za neku drugu temu

Vrh

PostPostano: Sub tra 21, 2012 18:12 

Pozdrav!
Eto ja naime zbunjena dali je grijeh ili nije...naime, evo ja sam sad u drugom stanju, muz i ja odlucili smo se za "cistoću" za vrijeme trudnoće, tj. on je predlozio,a ja sam pristala. hmmm,on je od jednih nasih prijatelja cuo da se mora za vrijeme trudnoće "zivjeti čisto" jer u suprotnom, bracni čin ne odgovara otvorenosti prema zivotu..
eh, sad, moram priznati da meni nije bas lako..ne zato jer nema bracnog cina nego ni iceg tjelesnog medu nama, tj. nema poljubaca, zagrljaja i sl. jer on musko kao musko odmah "reagira"..zelim reci da osjećam neku hladnoću, nedostatak paznje, odvojenost medu nama..mislila sam da cemo se jos vise zbliziti, kao sto smo prosle godine kad smo se za korizmu odrekli bracnog cina.za tih 40 dana bas smo se vise zblizili, cijenili, sprijateljili, slagali itd. no eto sad je drugacije,. s trudnoćom je sve u redu, nemam zabranu od doktora, tako da nas nista ne drzi osim stava da je to grijeh,. kao sto sam napisala, to smo culi od nasih prijatelja...

Vrh

PostPostano: Sub tra 21, 2012 18:29 

Argument tih naših prijatelja je ovaj: otvorenost u bračnom činu znači da Bog može čudom začeti dijete i u neplodne dane, ali u trudnoći ne može jer je žena već trudna pa je i teoretski nemoguće da u isto vrijeme bude dva puta trudna te je po tom mišljenju bračni čin u trudnoći faktično zatvoren životu?
Ovo mi se mišljenje čini vrlo logično?

Vrh

PostPostano: Sub tra 21, 2012 20:38 

+!
1 Kor 7,5
Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti.

Iako je već prije dovoljno objašnjeno, još jednom bih naglasio,
da nije grijeh bračni čin supružnika za vrijeme ženine trudnoće,
a dužni smo živjeti u sv. Čistoći bez obzira je li netko vjenčan ili je nevjenčan.
Kao što sve trebamo činiti čista duha, pa tako i supružnici trebaju čista i sveta duha pristupati bračnom činu.

Sv. Ženidba je sv. Sakrament.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Ned tra 22, 2012 10:36 

lotta je napisao/la:
Argument tih naših prijatelja je ovaj: otvorenost u bračnom činu znači da Bog može čudom začeti dijete i u neplodne dane, ali u trudnoći ne može jer je žena već trudna pa je i teoretski nemoguće da u isto vrijeme bude dva puta trudna te je po tom mišljenju bračni čin u trudnoći faktično zatvoren životu?
Ovo mi se mišljenje čini vrlo logično?

Po toj logici supružnici koji su neplodni ne bi uopće smjeli imati spolni odnos. To je rigoristička logika koja ne odgovara naravi katoličkog braka. Vi niste sebe namjerno, umjetnim načinom obesplodili, nego nosite novi život i trebate jedan drugoga u punoj pažnji i darivanju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata