Alan Ford je napisao/la:
Ali evo ja imam dva pitanja za tebe.
Što je konkretno ateizam, jel vi vjerujete da Bog ne postoji??
I koji je simbol vaše vjere, ako je naš simbol križ??
Alan, ti imaš potpuno krivu sliku o ateizmu/ateistima. Ateizam nije vjerovanje/religija. Ateisti ne vjeruju da Bog postoji, a ono što si ti zamišljaš je antiteizam tj. vjerovanje da Bog ne postoji. Ta su dva pojma prilično različita i gotovo u suprotnosti jedan s drugim.
No idemo redom: ateizam je manjak vjerovanja u Boga. Ateist je osoba koja živi bez Boga ili mimo Boga. Ateist ne tvrdi da Bog ne postoji, pošto je jasno da se ne može dokazati ne postojanje bilo čega. Ateisti prepuštaju teistima dokazivanje postojanja Boga, a u manjku tih dokaza odlučuju ne vjerovati. Ateizam nije određena, afirmativna društvena skupina sa nekom svojom kulturom i sustavom pravila, oni su jednostavno širok skup ljudi koji ne vjeruju u nešto. Reći a-teist/ne-vjernik je isto što i reći a-dalmatinac/ ne-dalmatinac. Naravno, već si pogodio da ateisti ne mogu imati vlastiti simbol, jer nisu određena društvena skupina. Tako da ne stoji tvoja teza da je manjak simbola na zidu državne institucije simbol ateizma.
Za razliku od ateista koji
ne vjeruju (naglasak je na NE), antiteizam je pak aktivno vjerovanje da Bog ne postoji (naglasak je na VJEROVANJE) . Antiteizam
jest vjera. Za ateiste je antiteizam isto tako neprihvatljiv kao teizam, jer se zasniva na, po njihovom mišljenju, iracionalnoj vjeri u nepostojanje nečega. Stoga, ako je nemogućnost znanstveno/racionalnog dokaza postojanja Boga za ateistu dovoljan razlog u njegovo nevjerovanje, antiteizam mu je još manje prihvatljiv, pošto se bazira na vjeri u nepostojanje, što je logički paradoks. Antiteisti bi mogli imati svoj simbol, ali ja ne znam koji je.
Alan Ford je napisao/la:
Prva stvar je, da li sad primjećuješ koja je razlika između krščanstva i tvog ateizma, a to je da ti je državni zakon iznad čovjeka, nema veze što te križ ne smeta na argumentiran način ili da te vrijeđa, već ti želiš u ime nekog slova na papiru gaziti preko osječaja ljudi koji taj križ gledaju stolječima na zidu.
...
Zato brate ateistu, nečeš ti biti lošije uslužen u državnoj stanovi kao ateist, niti ćeš duže čekati, nit će ti smetati ikad gay parada kao meni, niti zaboliti zakoni o abortusu, eutanaziji i umjetnoj oplodnji kao mene. Mene ne smetaju ljudi, stvari, zakoni već djela koja se čine u ime zakona i gdje su zakoni iznad ljudi i njihovih osjećaja!!
Da ti odgovorim i na ovo. Ti nisi ni primijetio da vi katolici križem i vjeronaukom gazite preko osjećaja nevjernika i osoba drugih vjera. Mi itekako gubimo,
gubimo osjećaj ravnopravnosti. Ako križ ostaje unutar državnog aparata, kako ja mogu taj državni aparat smatrati neutralnim za sve građane?
A ako maknemo križ i vjeronauk iz državnih ustanova i učinimo ovu državu istinski sekularnu, kako piše u Ustavu, koja bi to prava tebi bila zakinuta i koji osjećaji pogaženi? Dovoljno je da izađeš iz kuće i vidjeti ćeš križ na svakom koraku, od vrha zvonika do krunica na retrovizorima. Ako nema državnog vjeronauka, tko ti brani da djecu ne šalješ na župni vjeronauk? Ne bi imao ništa protiv i da se župni vjeronauk održava u prostorijama škole, ako je poslije nastave. Ti ćeš uvijek imati prilika biti u kontaktu sa simbolima svoje vjere, zašto moraš nametati te simbole u jedini dio društva koji bi morao ostati istinski neutralan, a to je državni aparat?
Alan, kad bi ti i ja mogli na neki način trgovati oko tog pitanja, ja bi pristao da se količina križeva i religioznih simbola u ovoj zemlji udeseterostruči, ako bi ti pristao da makneš križeve iz državnih ustanova. Ne samo da bi pristao nego bi bio sretan, jer bi se konačno osjećao ravnopravnim tebi.
Kažeš mi da te bole gay parade, zakoni o abortusu i umjetnoj oplodnji. Vidiš mene isto tako boli taj osjećaj neravnopravnosti koji doživljavam s križem i vjeronaukom. Nemoj misliti da ja ništa ne gubim i samo tjeram inat. Ja se samo borim za osjećaj jednakosti, koji je, priznat ćeš, civilizacijska stečevina za bilo koga, bio on vjernik ili ne.