Katolik-SDPovac je napisao/la:
Ne Gorane, neću povući kartu lopovluka od strane HDZ-a, nego ću postaviti pitanje koje me zanima, još od kampanje za predsjedničke izbore. Uzevši u obzir i rezultate popisa stanovništva, cijela priča postaje još zamršenija. Naime, da nije bilo glasova Hrvata katolika na strani SDP-ovog kandidata, danas bi predsjednik naše države bio netko drugi. Isto tako, da 2000. godine glas za promjene nisu dali i katolici, SDP-HSLS također ne bi bili pobjednici izbora. Za izbore koji su pred nama stvarno neću ništa komentirati unaprijed jer stvarno ne znam, unatoč svim anketama, kako će na kraju ti izbori završiti niti želim bilo štp prejudicirati.
Ovdje se otvara više pitanja- jasno je da svi koji se deklariraju katolicima nisu i praktični vjernici katolici. Ima ih puno koji svoju pripadnost katoličkoj vjeri poistovjećuju s odojkom ili pečenom patkom za Božić te šunkom za Uskrs. Jasno je da je dio takvih "katolika" dao svoj glas aktualnom predsjedniku, no mene zanima ima li (osim mene) praktičnih vjernika katolika koji su na izborima glasali za Josipovića. Osobno vjerujem da ima.
Činjenica je da se kod nas 90% ljudi izjašnjava katolicima, a da to zapravo nisu. Vrlo jednostavno. Nije katolik onaj koji samo na papir napiše da je katolik. (Sve stoji što si spomenuo za odojak i patku i za glasovanje) I mene ti to jako ljuti, ali šta ću sada nego samo ono što mogu da ja svojim primjerom i svojim djelovanjem nastojim stvari popraviti. Ukazati bližnjemu svome da Isus nije samo floskula, već živi Bog, živa osoba i da je On ostavio
SVOJU CRKVU i
SVOG NAMJESNIKA da ga zamjenjuje da slušamo glas te Crkve. Znači pokušati i kod sebe ali i kod ljudi oko sebe još više probuditi sinovski osjećaj pripadnosti Crkvi (Tijelo Kristovo). Malo ovo više naglašavam i tupim po tome jer mislim da je to jako bitno a i malo osjećam neko zamjeranje u tvom pisanju na Biskupsko vodstvo. Nisi jedini vjernik koji tako misli, dok sam ja osobno mišljenja da je takvo razmišljanje više u krivu no što je u pravu.
I još nešto, ne mislim ja da su SDP-ovci loši ljudi (moj brat je SDP-ovac) i on je potaknut skroz ideološkim idejama za popravak društva i vidi da se to može ostvariti kroz tu stranku (ja to ne vidim, i smatram da on ne vidi cijelu sliku problema s odabirom te stranke). I ti nisi htjeo prejudicirati o pobjedi. Ali evo ja ću: mislim da će pobjediti kukuriku koalicija. Nije mi drago, ali tako mislim. Ide im puno na ruku što imaju Hdz za suparnika. A u narodu imam osjećaj vlada mišljenje ili Hdz ili Sdp i ništa drugo ne postoji.
I da i ja mislim da ima vjernika koji su odabrali Josipovića. Evo ako baš hoćeš i ja sam se jako dvoumio kome dati glas. Jer nije mi ni Bandić super izbor. (Govorim o drugome krugu, jer sam u prvom dao glas nekom trećem).
Što se pak tiče Tvog primjera, opet postavljam pitanje na koje na ovom forumu nisam dobio konkretan odgovor. Naime, u "priručniku", odakle je ova debata i krenula, se spominje se, uz prekid trudnoće i umjetna oplodnja, kao i eksperimenti s matičnim stanicama. Naime, umjetna oplodnja je u našj državi, kao i prekid trudnoće, dozvoljena. Politička opcija koja je na vlasti, a tu ne mislim samo HDZ već i njihove sadašnje partnere HSS, u svojim se programima zalaže za pravo na život od začeća. Konkretno, ta se rečenica u programu HDZ-a nalazi na 3. stranici, pod "temeljnim načelima". Od 21 godine naše države HDZ je na vlasti 17 godina i do sada nije čak niti pokrenuo, kako je to Adrijana predložila, javnu raspravu o mogućoj zabrani prekida trudnoće. Prema tome, s katoličkog stanovišta bi po tome obje najjače stranke u RH bile u istom košu- jedna se zalaže za pravo na ženin izbor, dok druga deklarativno podržava pravo na život od začeća ali ga unatoč mogućnosti izmjene zakona 17 godina nije pravo na život od začeća i pravno zaštitila.
Prema tome, s moralnog stanovišta niti jedna niti druga najjača stranka ne zadovoljava katolička načela. Sada ću možda biti malo zločest, no činjenica jest da je HDZ jako puno za Crkvu u Hrvata jako puno učinio na materijalnom planu. Upravo radi toga smatram da bi "priručnik" o kojem ovdje raspravljamo morao izgledati drugačije. Možda sam subjektivan, no ja ga iščitavam na način da je za vjernika manje zlo izabrati HDZ unatoč svemu što sam gore napisao.
Što se tiče mog primjera nisi dao svoje mišljene nego si samo okrenuo na drugo pitanje. (čitaj standardne parole)
Ali odgovoriti ću ti otvoreno.
S moralnog stanovišta niti jedna niti druga najjača stranka ne zadovoljava katolička načela. I da smatram da stranka koja se otvoreno ne zalaže kako si to lijepo napisao za pravo na ženin izbor (izbor za šta, da ubije drugo živo biće) manje zlo, iako zlo mi nikada nije prihvatljiva opcija.
I takve također treba raskrinkati i pokazati šta su i kakvi su.
Iako mi smo zakon o abortusu preuzeli iz bivše države i ako bismo ga sada stavili na glasovanje ne samo da ga ne bismo skinuli već bi ga i potvrdili i onda ga tek ne bi nikada skinuli. Jer se svi boje da nisu liberalni. Znači potrebno je odgojiti narod i političare prije izglasavanje nekih stvari. Definitivno sam mišljenja da nije trenutno ozračje za glasovanje o tome. Ali je definitivno vrijeme (već smo i zakasnili) da podučavamo narod, da poduzmemo neke korake........ Da političari postanu svjesni kome odgovaraju. Većini ili glasnoj manjini. Da i narod postane svjestan kome političari trebaju odgovorati.
Možda sam bio površan, no nisam nigdje vidio da u priručniku piše da bi bilo dobro da katolik prilikom odabira na izborima izabere neki treći put (Gorane ti si ga spominjao) jer se katoličkih načela ne drže niti trenutno vladajući, niti oni koji bi htjeli preuzeti vlast.
Ja ga tako ne iščitavam, i u priručniku nije navedeno ništa što ni dan prije nego je izašao priručnik nisam znao.
Meni se osobno najviše sviđa u priručniku dio koji govori o usklađivanju savjesti sa savjesti Crkve. Jer nekada svećenici znaju reći da bi trebli vjernici glasati prema savjesti a preskoče ovaj bitan dio.
Sada ću možda biti malo zločest, no činjenica jest da je HDZ jako puno za Crkvu u Hrvata jako puno učinio na materijalnom planu.
Za ovakve stvari bi te molio konkretne dokaze inače se ostavimo optužbi bez pokrića, jer ja vidim drukčiju sliku.
S ovakvim izjavama bi se vjernici trebali odmah braniti od optužbi koje ne stoje.
To mi je isto kao kada s nekim "zalutalim vjernikom" pričam i kaže mi svi svećenici imaju žene okolo, i sada bi ja to trebao braniti, a on ne poznaje niti jednog a ja ih znam barem dvadesetoricu.