Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 15, 2011 12:56 

EDIT: u skladu s pravilima prebačeno sa teme Igre na sreću sa podforuma Odgovori.
Admin

pozdrav svima
mislim da igre na sreći nisu grijeh naravno ako je sve to u granicama normale. znači treba znati kada prestati i koliko se može uložiti. ne smije se dovesti do situacije da obitelj trpi radi toga.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 13:05 

Hm..inače nije ok podizati teme koje su već stare, no sad kadje podignuta mogu odgovoriti.
Igre na sreću su u sebi zapravo teško nemoralne, te je najbolje i Bogu najdraže sticati materijalno poštenim radom ruku svijih.
Evo iz katekizma (pune verzije):
Citat:
Kladiti se i sudjelovati u igrama na sreću nemoralno je i opasno kada igrač ugrožava ono što mu je potrebno za uzdržavanje života.Još je gore kada netko riskira i ono što j nužno za život drugih ljudi, posebno onih koji su mu povjereni(2413)

A i iz katekizma za mlade:
Citat:
Moralno je vrlo upitno u igre na sreću ulagati velike iznose dok drugima nedostaje najnužnjije za život. Osim toga, klađenje i igre na sreću mogu stvoriti ovisnost i tako čovjeka zarobiti.

Moje mišljenje je također da se treba čuvati toga, a držati poštena rada!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 15:42 

Kad igraš recimo loto u tom trenutku ti se više ne uzdaš u Boga nego u novac koji ćeš možda dobiti , znaći stavljaš novac ispred Boga. To je jedna velika stvar koju često previdimo...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 15:57 

A ja igram ponekad iz čiste zafrkancije - jednom sam igrao u Austriji cijelu godinu i vodio "knjigovodstvo" "i zaradio" oko 25o šilinga to je bilo čini mi se 25 kapuč :oops: ina...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 17:43 

sneni je napisao/la:
A ja igram ponekad iz čiste zafrkancije - jednom sam igrao u Austriji cijelu godinu i vodio "knjigovodstvo" "i zaradio" oko 25o šilinga to je bilo čini mi se 25 kapuč :oops: ina...

A misli li sada da je taj posao kojim ste se bavili biop uredu? I mislite li da je uredu ti igrati, a biti svećenik?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 19:28 

Matija je napisao/la:
sneni je napisao/la:

A misli li sada da je taj posao kojim ste se bavili biop uredu? I mislite li da je uredu ti igrati, a biti svećenik?

Igrati na karte je objektivno neškodljivo - čak nekad korisno (radi društva i druženja)
Igrati na karte za novac (hazard) bez obzira na dobitak ili gubitak je grijeh.

Popiti čašu vina je objektivno neškodljivo (čak i po preporuci sv Pavla i korisno "propter stomacum" ) neumjerenost u piću je grješna.

baviti se sportom je objektivno neutralno (čak korisno radi zdravlja) sportu podrediti sve pa i nedjeljnu misu je grješno.

Isto mjerilo i pravilo vrijedi i za kupovanje jedne srećke lutrije ili binga.. čista zabava a ako se što dobije dobro je a šteta je praktično nikakva (veća je kutija cigareta ili jedna žestica u kafiću).

I za kraj jedan vic: Bračanin se tuži dragom Bogu, pa daj već jednom da i ja dobijem. A Bog odgovoriu Bračaninu: pa hajde kupi već jednom jednu srećku na lutriji..

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 21:00 

ok, no evo još pitanja.
Od mog frendea tata je na kladionici osvojio nekoliko tisuća kuna (prvi put 5, pam onda opet nešto, ma kako god), a njegova obitelj se i ovako ne može pohvaliti novčanom moći i bogatstvom, što se toga tiče, nemaju ni auto, nego njegova sestra, al je otišla.
I je li grijeh to što se kladio i dobio toiko novca? I može li slabo imovinsko stanje biti opravdanje za mnogobrojne igre na sreću i to, koje su kad su pretjerane grijeh?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 21:28 

Iz mojih gornjih primjera sasvim je jasno da o nakani pojedinca ovisi i moralnost čina. Ako netko igra lutriju (ja sam kao dijete sa cijelim susjedstvom igrao tombolu - i sada mnogi igraju kao razonodu ulog je neznatan 2 kune pa je i dobitak neznatan a i gubitak) pa to nikako ne mogu ubrojiti u grijeh.
Ako neki ljudi - u ovoj kriznoj situaciji - žele dobitkom poboljšati svoje materijalno stanje (ulogom ne oštećuju ni sebe ni druge - na pr. članove obitelji) ne vidim razloga za grješnost.

Ali ako netko sve stavlja na kocku pa su izgubili mnogo ili čak sve svoje imanje - e onda je to strahovita nepravda prema drugima (članovima obitelji) onda je to strahoviti grijeh.

Dakle sve ovisi o nakani čovjeka i nema jednog općeg mjerila grješnosti koji je za sve ljude isti.
ja i ti prekršimo istu zapovijed - moja i tvoja grješnost je potpuno različita. To isto vrijedi i za ovaj slučaj.
Principi i pravila stoje kao putokaz i o njima ovdje nije diskusija - nego o grješnosti onoga koji ta pravila i principe krši.
Pijanstvo je teški grijeh. Ja sam tri puta u životu bio pijan - prvi puta kao dijete od tri godine a zadnji put 5.I. 1967 pri blagoslovu glasovitih đakovačkih biskupskih podruma (bio sam 4.godina teologije) i ni jedan od tih pijanstava mi nije bio smrtni grijeh!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 19, 2011 16:50 

A je li grijeh igrati nagradne igre u kojima nema "uloga"?
Skupljanje kupona za Mercedes? Osim što se potroši na novine, nema "uloga". Dakle, je li to uredu?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata