sneni je napisao/la:
O čemu vi raspravljate, o stvarima koje ništa i ni u čemu ne ovise o nama već o Svevišnjemu, koji za sebe govori "Moje misli nisu vaše misli i moji puti nisu vaši puti" A Isus reče: "Da će radost na nebu biti velika za svakog grješnika koji se obrati." Naučite i shvatite: Dotični je učinio na zemlji korake (sakramente umirućih) kojima je ukazao kajanje.. Ostalo vjerujmo u Božju pravdu i ljubav. Bit će to mnogo bolje za nas i za čitatelje!
S ovim bi se uglavnom složio.
Ali mislim da bi mogli reći za pojedinca koji je prije svoje smrti iskazao kajanje i primio sakramente sa sigurnošću da se spasio.
Normalno da sud dajemo Bogu u konačnici.
I nisu naše misli Njegove misli. Ali, za to se Isus već pobrinuo. Zato je i došao na zemlju da bi nam se u potpunosti objavio i ne dopustio nama da Ga mi tumačimo kako nam je volja, i zato nam je ostavio Crkvu s Petrom na čelu, da ga ni kada On ode ne tumačimo kako nam je volja.
A Crkva nas uči da su nam u ispovijedi oprošteni grijesi ukoliko je valjan sakrament pa makar bilo i nesavršeno kajanje (po svemu sudeći bio je valjan u dotičnom slučaju koji se komentira).
Znači kazati da postoji mogućnost da se osoba (koja se ispovijedi pa umre) nije spasila bilo bi suprotno nauku Crkve i nijekala bi se sama narav sakramenta.
Znam da ovo što sam napisao zvuči malo grubo i onako više matematički, ali mislim da nam Crkva daje tu sigurnost. Tu moć da što svećenik odriješi na zemlji u ispovijedi da je odriješeno i na nebu.