atheos je napisao/la:
Htio sam vas pitati: Ako Bog odluci tako smrcu kazniti grijesnike, zasto to ne radi selektivno? Zasto poplaviti citav grad i odnijeti tisuce zivota, ukljucujuci i one sigurno nevine (djecu), a ne "kazniti" teske grijesnike recimo infarktom??
Slično je pitao još i Job u istoimenoj biblijskoj knjizi (poglavlja 21 i 24). Odgovor bi dao Isus u Mt 25:31-46. Odgovor je u vječnosti: tko je što za života sijao, to će i požnjeti u vječnosti, neovisno o tome je li za zemaljskog života iz raznih razloga patio mnogo ili malo.
Zašto Bog tolerira postojanje očiglednih i nepokajanih griješnika? Nema baš egzaktnog odgovora osim Mt 13:24-30, koji bi dao do znanja da bi trenutno odstranjivanje griješnika iz svijeta živih moglo imati kobne posljedice po čovječanstvo (!). Možda zvuči sumanuto, ali zamislite kolika bi djeca ostala siročad da Bog trenutno odstrani njihove roditelje koji su u grijehu. Bi li to donijelo dobro?
Također, zašto dobri i nevini trpe? Zašto je Bog dopustio lisabonski potres baš na blagdan Svih Svetih, kad su se crkve srušile na vjernike koji su bili na misama? Unatoč nazočnosti živoga Isusa u svetohraništima? Nitko na to ne može baš sasvim točno odgovoriti, osim gledajući misterij Isusa razapetog na križu kojeg ni njegov Otac nije poštedio patnje. Svijet je mjesto u kojem postoje kaotični prirodni procesi kao njegov važan dio. Tsunamiji, potresi, ratovi...sve je to dio života kao i rođenje i smrt. Da nema patnje, bi li itko imao motiva pomagati ljudima?
Na neke stvari jednostavno nema odgovora (rekao bi stariji đavao C. S. Lewisa), osim ako ne bismo uzeli u obzir ono što je rekao jedan suradnik Majke Tereze. Pitao ga jedan hinduist, na umoru od bolesti: Kakav je taj tvoj Bog koji dopušta da ja ovako patim? Kako može biti dobar? Onaj mu odvrati: Ne znam zašto je dopustio da ovako patiš, ali znam da je mene poslao da ti pomognem.
Sve su to pokušaji odgovora. Ipak mislim da je pred problemom ljudske patnje najbolje šutjeti. I nastojati pomoći gdjegod možemo.