adrijana je napisao/la:
Matija je napisao/la:
Piratski filmovi grijeh su i zlo, te evo jednog linka u kojem o piratstvu piše sve samo ne dobro
http://www.poslovni.hr/15495/Vezani-clanci.aspx?ID=15495&pg=3Budući da downloadanjem nečega što krši zakon i mi kršimo zakon koji također ne odobrava njihovo skidanje, već bi o tome gdje ima takvih sadržaja trebalo reći nadležnima, činimo grijeh.
Da bi nešto bio teški grijeh mora biti počinjeno pri punoj svijesti, punim pristankom i mora se raditi o teškoj stvari.
ti uvjeti moraju biti ispunjeni, a budući da stvarno se mora desit neko "čudo" da bi čovjek bez bune svijesti i pristanka to downloadao, te se ne radi o maloj stvari, to je 100% teži grijeh.
I sam si napisao: da bi nešto bilo težak grijeh, mora se raditi i o teškoj stvari.
Dakle nije isto preslušati pjesmu ili pogledati film i zarađivati piratstvom i tako oštećivati drugoga.
Ovisno o stvari i ovdje postoji raspon grijeha od lakših prema težima, ali treba i uzeti u obzir da državni zakonik nije identičan Božjim zapovjedima, jer država ne određuje što je grijeh, a što nije.
"Načelno možemo reći da korištenje programa/glazbe/filmova bez dozvole autora predstavlja jedan oblik kršenja moralnog, ali i državnog zakona (premda se državna zakonodavstva po tom pitanju dosta razlikuju u svojim odredbama). Međutim, ako osoba doista nema novaca da plati njihovo korištenje, bilo bi protiv naravnog zakona da joj uskratimo sudjelovanje u znanju i informacijama, tj. duhovnim dobrima kojima je glavna svrha razvoj čovječanstva. Grijeh je kategorija koja vrlo široko varira, uvelike ovisno o tome tko ga i s kojom namjerom čini. Svakako nije u istoj poziciji netko tko će preslušati pjesmu i netko tko će krasti tuđa djela s Interneta da bi na njima zarađivao. Danas na svu sreću ima i sve više besplatnog software-a koji je često jednako dobar (ili čak bolji) od komercijalnog. Ako nam on može poslužiti, nema razloga da ga ne koristimo."
Ovo je odgovor don Damira Stojića na slično pitanje...
Izvrstan odgovor adrijana.

Uostalom, ako ćemo govoriti o pravom grijehu, onda govorimo o grijesima ZAMP-a i Hollywooda, koji na svaki način pokušavaju izvući gomilu novaca iz filmova, glazbe i sl, pa čak i onda kad im to pravo ne pripada ili je moralno dvojbeno. Pogledajte samo koliko maltretiranje proživljavaju vlasnici kafića i ugostiteljskih objekata od ZAMP-a, a da ne spominjemo HRT i harač zvan pretplata, koji definiraju kao porez, a što porez nije, budući se porez na neko dobro može naplatiti samo jednom.
Što se mene tiče, ja ću i dalje skidati i filmove i software i glazbu, jer ionako tim lopovima plaćam pristojbu za korištenje kroz kupljene CD-e i DVD-e, a da ne spominjemo kako navedeno koristim samo za osobne potrebe (baš kao što je naveo don Stojić), a ne za nekakvu trgovinu i dilanje. Uostalom, tako radi 99% ljudi.