Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 24, 2011 17:56 

Jučer sam dobila obavijest od jednog teologa u vezi ovih krunica: da postoji biblijsko tumačenje prikaza zmije na stupu (što se nalazi iza Isusovog lika), a tumačenje se oslanja na ovaj ulomak SZ:

Knjiga Brojeva
21 Od brda Hora zapute se prema Crvenom moru da zaobiđu zemlju edomsku. Narod putem postane nestrpljiv. I počne govoriti i protiv Boga i protiv Mojsija: “Zašto nas izvedoste iz Egipta da pomremo u ovoj pustinji? Nema kruha, nema vode, a to bijedno jelo već se ogadilo dušama našim.” Onda Jahve pošalje na narod ljute zmije; ujedale ih one, tako te pomrije mnogo naroda u Izraelu. Dođe narod k Mojsiju pa reče: “Sagriješili smo kad smo govorili protiv Jahve i protiv tebe. Pomoli se Jahvi da ukloni zmije od nas!” Mojsije se pomoli za narod, i Jahve reče Mojsiju: “Napravi otrovnicu i stavi je na stup: tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda.” Mojsije napravi zmiju od mjedi i postavi je na stup. Kad bi koga ujela ljutica, pogledao bi u mjedenu zmiju i ozdravio.
(Br 21,4-9)

“Simbol ili znak ne mora uvijek biti baš jednoznačan, to se vidi na primjeru zmije. Zmija, naime, može u Bibliji biti i pozitivni simbol, što je prisutno i u tradiciji, židovskoj i kršćanskoj. Kada se radi o "negativnoj" zmiji, SZ upotrebljava riječ "nahaš" (npr. u Edenu, ili ljutice iz Br koje su kažnjavale Izraelce). U pozitivnom smislu označena je riječju "seraf"-tako da serafin (anđeo) u hebrejskom doslovce znači-zmija, zmijoliki anđeo, a takvom riječju je opisan i Nehuštan, mjedena zmija Mojsijeva. Ta je zmija bila gotovo sakramentalni simbol, djelotvorni, Božje iscjeliteljske moći i pomirenja Boga i čovjeka. Na tu istu zmiju referira se i sam Isus, proglasivši, u razgovoru sa Nikodemom, Mojsijevu zmiju na stupu, predznakom svoga raspeća, svoga iscjeliteljstva, i svoje misije pomirenja Boga i čovjeka. Tako, po izričitim Isusovim riječima, a naslanjajući se na SZ, zmija na stupu postaje simbol Krista i Njegovog djela pobožanstvenjenja ljudskog roda. To je smisao onih krunica: SZ zavjet pozadina Novoga, zmija na stupu pozadina Krista. I pravoslavni i grkokatolički biskupi imaju zmije na svojim štapovima uz križeve. Nikakve magije ni sotonizma tu nema.“

Vrh

PostPostano: Čet kol 25, 2011 19:49 

Draga Adrijana ..hvala ti za ovaj post..Nisam do sada nikada cula za ovu verziju tumacenja..
A,i nikada prije nisu pravili takve krunice..to jest Kriz sa zmijom..da smo mogli vidjeti..
Ja sama pravim krunice, to mi je Hobi,ali samo za mene..i iz tih razloga mozda obracam paznju vise na njih..
Meni se jednostavno ta krunica ne svidja..?
Zato je dobro znati..pa tko zeli..slobodno..!
Hvala.

Vrh

PostPostano: Čet kol 25, 2011 21:03 

Leja je napisao/la:
Draga Adrijana ..hvala ti za ovaj post..Nisam do sada nikada cula za ovu verziju tumacenja..
A,i nikada prije nisu pravili takve krunice..to jest Kriz sa zmijom..da smo mogli vidjeti..
Ja sama pravim krunice, to mi je Hobi,ali samo za mene..i iz tih razloga mozda obracam paznju vise na njih..

Moram priznati, Leja, da sam i ja tad prvi put čula za ovo tumačenje i meni još uvijek predstavlja problem to što i ti kažeš: nikada prije nisu pravili takve krunice. Neuobičajeno je kod krunice vidjeti takav križ, tim više kad se zna danas, kad su se sotonističke sekte umnožile i uvećale svoju „ikonografiju“, da baš oni koriste križeve sa zmijama, okrenute križeve i pentagrame. Američke sekte su sve to stavile na Internet i može se lako pronaći… Pitanje je sad tko proizvodi takve krunice i s kojom namjerom…?

Citat:
Meni se jednostavno ta krunica ne svidja..?

Blago rečeno, ni meni… Možda intuicija?

Citat:
Zato je dobro znati..pa tko zeli..slobodno..!

Slažem se.
Hvala ti na mišljenju!

Vrh

PostPostano: Pet kol 26, 2011 08:29 

Bila sam u Medjugoruju prije Velike Gospe..U subotu popodne je velika masa naroda cekala na ispovjed ..Kada smo prolazili u toj guzvi pored ovoga predivnog kipa,koji je prekrasno nacinjen..zapelo mi odmah za oko,netko je takvu bijelu krunicu,objesio na ruke tu na kip..????Ne smijem da kazem javno moje misljenje,ali toj krunici nije mjesto na tom kipu..jer vec na samom kipu ima krunica u rukama Sv.Leopolda Mandica..(cemu sada ova-koja ne pase uz taj kip)
Nisam mogla da pridjem blize,to jest da uzmem naocala da bolje pogledam,jer mi muz vec vikao..hajde,sta cekas..??
Da vidim da li je stvarno ta.?
Na svim brdima,kamenu i kipovima ,leze po Medjugorju predivne krunice..od razlicitog materijala,od razliciti boja i oblka..
Zasto bas ta krunica mora vjesiti pored tih ispovjedaonica ,na tome predivnome kipu..?

Ovo je slika sa interneta...
Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata