Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 07:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 12, 2011 11:20 

adrijana je napisao/la:
Prošlo je već 4 mjeseca od zadnjeg upisa na ovoj temi, pa bih pitala i ostale forumaše što misle:

1. o društvenom angažmanu vjernika da se što prije iziđe iz stanja moralne krize - ima li ovdje nade ili još uvijek vlada defetizam ?

2. što iskreno mislite o dosadašnjem predstavljanju i djelovanju pokreta HRAST - slažete li se s njihovim prijedlozima ili imate drugačije stavove ?

3. jesmo li, inače kao vjernici, više usmjereni samo na negativnosti i na obranu od napada sa svih strana, a manje na stvarni pozitivni doprinos društvu, od kojeg bi koristi imali svi ?

Imate li kakav pozitivan primjer, možete navesti i pohvaliti ...

1. Slabo, jer 90% vjernika je u moralnoj krizi. Nade ima.
2. Najbolje što se Hrvatskoj i katolicima moglo desiti u ovo doba. Osobno poznajem neke pokretače HRasta.
3. Često se samo branimo. Pozdravljam akciju Stop kršćanofobiji, ali to nije krajne rješenje, rješenje je totalni angažman u svim područjima. Uz obranu nam je potrebno i djelovanje, HRAST je odlična prilika da se izborimo za svoje mjesto u ovoj državi i time doprinesemo društvu.

Vrh

PostPostano: Uto tra 12, 2011 18:22 

I dalje podupirem Hrast, ali čini mi se da su mu vođe postale malo neodređene i neprepoznatljive, vodstvo je nekako kolektivno rasplinuto i malo se ne pribojavam da ne padnu u sindrom davne na prvim izborima propale Koalicije narodnog sporazuma gdje se nije točno znalo tko vodi i tko za što odgovara. Predsjednica Željka Markić je OK osoba, ali zasad kod nje ne vidim potencijal za političarku od formata niti pravu snagu vođe. Nadam se ipak da će svi kroz ovo vrijeme sazrijeti.

Vrh

PostPostano: Čet svi 19, 2011 21:17 

Hvala na ovim iskrenim odgovorima. Ne treba gubiti nade. Znaju oni da nažalost ne mogu računati s time da će ih podržati većina medija u RH i da su razmjeri moralne krize u zemlji proporcionalni statistici birača na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. A svaka kriza znači i velik ispit za društvo.

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 08:25 

Jedan zanimljiv osvrt na subotnji Gay Pride, nizozemsku veleposlanicu i Dan državnosti... :lol:

http://www.dnevno.hr/kolumne/zvonimir_h ... 25746.html

Vrh

PostPostano: Pet kol 12, 2011 21:00 

:roll: Kako vas se dojmila ova vijest: http://www.jutarnji.hr/hrast--svada-cla ... la/965395/ ?

Vrh

PostPostano: Sub kol 13, 2011 10:56 

adrijana je napisao/la:
:roll: Kako vas se dojmila ova vijest: http://www.jutarnji.hr/hrast--svada-cla ... la/965395/ ?

Teško je komentirati, a da čovjek dublje ne zaroni u našu političku situaciju, ...
Teško je i baviti se politikom, pogotovo ako si katolik, pri čemu mislim da savjesne katolike čija je moralna crta postavljena dosta visoko. Kad u toj areni pretpostavimo da se politička borba vodi i ubacinjem krtica u protivničke redove, onda nas ništa ne može iznenaditi (svaka sličnost s bivšom krilaticom je slučajna).
Kada još znamo da je glupost uvijek najdrskija (izreka moje bivše profesorice marksizma), onda je sve jasno ...
Kako se katolik može politički boriti u društvu, ne znam.

Eto uspio sam nešto napisati bez da spomenem bilo koju političku stranku. Bravo za mene.

Vrh

PostPostano: Sub kol 13, 2011 15:43 

Evo, meni je iskreno žao što su šanse za tzv. "treću opciju" sad relativno male. Vidim da se prije nekog vremena počeo formirati još jedan pokret, ali nažalost s krajnje-desničarskim programom, koji, opet nažalost, "vabi" katolike, uz navodnu (a čini mi se i stvarnu) potporu nekih biskupa.

Mislim, velika šteta...

Vrh

PostPostano: Sub kol 13, 2011 15:58 

Nije korektno plasirati glasine (to na ovom forumu nikada nije bila praksa) o nekakvom uplitanju biskupa u političke stvari i proglašavati svako zalaganje za nacionalno za desničaranje. Dakle molio bih izvor o čemu se konkretno radi?

Vrh

PostPostano: Sub kol 13, 2011 16:00 

Kad smo već kod treće opcije, čekam što će napraviti Tonči Tadić!

Vrh

PostPostano: Pon kol 15, 2011 18:02 

Barnaba je napisao/la:
Nije korektno plasirati glasine (to na ovom forumu nikada nije bila praksa) o nekakvom uplitanju biskupa u političke stvari i proglašavati svako zalaganje za nacionalno za desničaranje. Dakle molio bih izvor o čemu se konkretno radi?

Otkuda znaš da su to glasine? Ono što je objavljeno u svim dnevnim novinama i portalima kao vijest, pa makar i "navodna" to ne znači da se radi odmah o podmetanju novinara. Takve vijesti obično plasiraju same stranke koje se na taj način reklamiraju, a nisam vidjela nikakav demanti biskupa!

Otkuda znaš da ta stranka na koju ja mislim se sigurno "zalaže za nacionalno", a ne "desničari"?

Vrh

PostPostano: Pon kol 15, 2011 18:14 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Otkuda znaš da su to glasine? Ono što je objavljeno u svim dnevnim novinama i portalima kao vijest, pa makar i "navodna" to ne znači da se radi odmah o podmetanju novinara. Takve vijesti obično plasiraju same stranke koje se na taj način reklamiraju, a nisam vidjela nikakav demanti biskupa!

Otkuda znaš da ta stranka na koju ja mislim se sigurno "zalaže za nacionalno", a ne "desničari"?

Pa baš zbog tih razloga ja sam tražio izvor da se vidi pozadina tih napisa i njihova vjerodostojnost, nekorektno je širiti nešto što nije potvrđeno a pretpostavljam, kako biskupi ne bi ništa drugo radili ako bi morali obavezno demantirati svaku glasinu koja se širi.

Vrh

PostPostano: Uto kol 16, 2011 08:30 

Kažu mi ljudi iz HRAST-a da im na terenu ide odlično i da će na izborima biti iznenađenja. Držim im fige.

Vrh

PostPostano: Uto kol 16, 2011 11:01 

Da im ne ide dobro, da li bi,
1. oni tebi priznali
2. ti nama napisao
P.S.
i ja im držim fige

Vrh

PostPostano: Sri kol 17, 2011 16:13 

Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Ono što je objavljeno u svim dnevnim novinama i portalima kao vijest, pa makar i "navodna" to ne znači da se radi odmah o podmetanju novinara. Takve vijesti obično plasiraju same stranke koje se na taj način reklamiraju, a nisam vidjela nikakav demanti biskupa!

Pa baš zbog tih razloga ja sam tražio izvor da se vidi pozadina tih napisa i njihova vjerodostojnost, nekorektno je širiti nešto što nije potvrđeno a pretpostavljam, kako biskupi ne bi ništa drugo radili ako bi morali obavezno demantirati svaku glasinu koja se širi.

Evo tu je izvor, a otuda je ista vijest prenesena na sve ostale portale:
http://www.jutarnji.hr/izbori-u-hrvatsk ... nu/956355/

Osobno ne vidim dobroga u tome da se imena biskupa vežu uz stranku koju je osnovao jedan otmičar aviona.

Vrh

PostPostano: Uto lis 25, 2011 12:46 

Mnoge stranke u ovim predizborima naglašavaju koliko je važan napredak, gospodarski rast i visok standard, a malo njih uzima u obzir koliko je štete taj „gospodarski rast“ već donio na Zapadu i kod nas. U ime rasta „dobiti poduzeća“ i većeg profita, radnici rade i nedjeljom (zakon ih tu ne štiti), rade prekovremeno i rade „dobrovoljno“, tj. bez plaće. Kad tvrtkama padnu dionice, ostaju bez posla i bez nade. Istovremeno, banke su porobile cijeli svijet i stvorile od ljudi i čitavih država svoje dužnike. Svi znamo da je takav ekonomski sustav koji se desetljećima gradi upravo na Zapadu duboko nepravedan u sebi i kao takav neodrživ.

U dokumentu što ga je ovih dana objavila vatikanska komisija „Iustitia et Pax“ - "O reformi međunarodnog financijskog i monetarnog sustava u kontekstu globalne javne vlasti" – govori se o toj ekonomskoj krizi izazvanoj padom morala i nepoštivanja čovjekovog dostojanstva u radu. Institucije koje upravljaju svijetom (UN, MMF i sl.) neučinkovite su i zastarjele.

Tekst osuđuje "idolatriju tržišta" kao i "neoliberalno razmišljanje" jer ono, kaže se, traži isključivo tehnička rješenja za gospodarske probleme.
"Kriza je zapravo razotkrila ponašanja poput sebičnosti, kolektivne pohlepe i masovnog zgrtanja", kaže se u dokumentu i dodaje da svjetska ekonomija treba "etiku solidarnosti" između bogatih i siromašnih zemalja.
"Ne pronađu li se rješenja za te razne oblike nepravde, negativni učinci na socijalnoj, političkoj i ekonomskoj razini nužno će stvoriti klimu sve većega neprijateljstva, čak i nasilja, i na koncu potkopati i same temelje demokratskih institucija, čak i onih koje se smatraju najčvršćima", dodaje se.
(dnevno.hr)

Vatikan predlaže da preobrazbe trebaju započeti u samim Ujedinjenim narodima, a ekonomski sustav treba iz temelja izmijeniti (i stvoriti nov), počevši od vrha (globalnih institucija).

Puni tekst: http://www.news.va/en/news/full-text-no ... the-pontif

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata