Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 05:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned srp 10, 2011 16:53 

atheos je napisao/la:
Hmm, jedna stvar mi je komična: kako vidim po facebook grupama "s druge strane barikade", te iste liberalne udruge se žale na istu stvar. Kažu da je Vlada previše "katolički" orijentirana i da Crkva ima prevelik "neformalni" utjecaj, pa da se zato ne može učiniti gotovo ništa.

Pa samo se sjetimo kako su vladini i saborski dužnosnici komentirali govor biskupa Župana na misi s Papom, kada je rekao, između ostaloga: Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt.
http://www.jutarnji.hr/zakon-o-abortusu ... ve/951521/

To što podmeću da Crkva ima preveliki utjecaj, to je radi toga jer je jedan od njihovih (prikrivenih) ciljeva smanjiti što je više moguće taj utjecaj na društvo i politiku. Neke od tih udruga su i otvoreno anti-katoličke i ne ustručavaju se pljuckati po Crkvi gdje god stignu.

Logično je da vjera, ukoliko se doista živi, utječe i na društveni i politički život, pogotovo u zemljama gdje je toliki postotak vjernika. Ali bitna je stvar da poslanje Crkve nije u prvom redu ni socijalno ni političko, nego religijsko. Zato nije poslanje Crkve mijenjati državnu politiku niti donositi državne zakone (mi već imamo Zakon kojeg se treba držati), ali svaki vjernik ima pravo (i dužnost) imati svoje mjesto pod suncem i u tim područjima, kao što i biskupi i njihove komisije imaju pravo predlagati rješenja ili poticati promjene. Po svemu dosad viđenome najmanje se mogu složiti s time da je Vlada katolički orijentirana.

Vrh

PostPostano: Čet lis 13, 2011 09:14 
Administrator

Prošlog mjeseca Lihtenštajn se referendumom izjasnio protiv legalizacije pobačaja:
http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... je-pobaaja
52% glasača glasovalo je protiv legalizacija pobačaja, zašto "katolička" Hrvatska ne bi mogla skupiti preko 50% glasova?

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 16:03 

Zato što postoje dva katolicizma u Hrvata. Osviješteni i neosviješteni. Nisam siguran da su osviješteni u većini niti da bi zabrana abortusa prošla na referendumu.

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 22:33 

Giovi je napisao/la:
Prošlog mjeseca Lihtenštajn se referendumom izjasnio protiv legalizacije pobačaja:
http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... je-pobaaja
52% glasača glasovalo je protiv legalizacija pobačaja, zašto "katolička" Hrvatska ne bi mogla skupiti preko 50% glasova?

Bernard je napisao/la:
Zato što postoje dva katolicizma u Hrvata. Osviješteni i neosviješteni. Nisam siguran da su osviješteni u većini niti da bi zabrana abortusa prošla na referendumu.

Lihtenštajn je 2000.g. imao 78,4% katolika, sumnjam da se radilo o nekoj super-evangelizaciji i osvještavanju katoličke vjere, prije bi bilo ono što se danas naziva "senzibiliziranje javnosti" za određeni problem, a prednost je to što je Život umjesto Smrti općeljudska vrijednost, znači ne-katolici nisu nužno uvijek oni "protiv"...

Vrh

PostPostano: Ned stu 13, 2011 22:21 

Ovaj tekst sam vidio na fb-u maloprije pa da stavim tu da ljudi vide.

Hej mama. Ja sam tvoja beba. Još me
nepoznaješ, tek sam par tjedana stara.
Ubrzo ćeš me upoznat, obećavam ti. Da
ti kažem nešto o sebi ? Žensko
sam,, imam predivne plave oči, i smeđu
kosu. Nemam
još, ali imat ću kad se rodim. Želim bit
doktorica kad odrastem, ti ćeš me
poduprijeti. Jel tako ? Volim te mama !
Mama, danas si bila tako
sretna, svima si pričala o meni, imaš
prekrasan
osmijeh, kad pričaš o meni tako si
sretna. Danas si rekla tati da si
trudna, nije mi se činio sretnim, činio se
ljut, zašto mama ? Zar me on
nevoli ? Nije mu drago kao i tebi. Onda je
učinio nešto strašno, udario
te, osjetila sam kako si pala i kako si
rukama zaštitila mene, ja sam
uredu, al' bojim se za tebe, rekao ti je
oprosti i da te voli, ali zašto
je onda to učinio ? Nesviđa mi se to
mama !
Napokon me možeš
vidjeti, stomak ti je malo veći, i jako si
ponosna na mene. Danas si
išla sa svojom mamom i kupovala robicu
za mene, bila si tako sretna.
Pjevaš mi također, imaš najljepši glas na
svijetu. I kad mi pričaš
osjećam se tako sigurno, volim te svim
svojim malim srcem !
Mama, mogu micati rukice i nogice ! Kad
staviš ruke na svoj stomak,
škakljaš me i mičem se, i onda se i ti
smiješ, volim te mama !
Danas je opet došao tata, opet te udario,
rekao je da moraš abortirati i
da me neželi, rastužio me, ali mama, što
znači abortirati ? Objasni mi,
i zašto me nevoli ?
Nisi pričala samnom, mama, jel sve
uredu ?
Prošla su 3 dana otkad si vidjela mog tatu,
nisi dirala stomak, nisi mi
pjevala, nisi mi pričala, ništa, zar me
nevoliš ? Ja te još uvijek
volim, svim srcem. Mislim da si tužna !
Stara sam 21 tjedan,
mama, zar nisi ponosna na mene ?
Idemo negdje, negdje gdje nismo bile,
uzbuđena sam, izgleda kao bolnica !
Jesam ti rekla kad odrastem da želim
bit doktorica ? Nadam se da si uzbuđena
kao i ja, ja nemogu čekati !
Mama, plašim se. Srce ti ubrzano kuca,
doktori pričaju s tobom, imam
osjećaj da će se nešto loše dogoditi.
Jako, jako, jako, jako, sam
uplašena mama, reci da me voliš molim
te, moolim te ! Ja tebe volim !
Mamaaaaaa, štooo mi to radeee ? Boli
mee, reci im da prekinu, užasno me boli,
molim te mamaa, pomozi mi, molim tee.
Nebrini mama, na sigurnom sam, sad
sam sa anđelima u raju. Rekli su mi što si
napravila, i da se to zove abortus !
Zašto, zašto ? Zašto si to napravila ? Više
me nevoliš ? Zašto si me se
riješila ? Mama, meni je jako žao, jesam
ja nešto loše uradila ? Volim
te. Volim te svim svojim srcem, ali zašto
si me ubila ? Što sam učinila
da mi ono naprave ? Mama, želim živjeti.
Boli me kada te nije briga za
mene, neželim biti tu, želim da me voliš
opet, želim biti doktorica, što
sam učinila da si me ubila ? Mama, volim
te.
Zaista te volim mama !
SRCE KOJE NEĆE KUCATI.
OČI KOJE NEĆE GLEDATI.
RUKE KOJE TE NEĆE MOĆI DOTAĆI.
NOGE KOJE NEĆE TRČATI.
USTA KOJA NEĆE PRIČATI.

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 03:54 

Pitala sam SDPovca kad po njemu čovjek postaje čovjek, ali je otišlo u recycled jer sam pitala pod glasovanje. Pa sada ovdje prenosim.
On je rekao, da citiram, "Formiranjem svijesti."
Svijest se formira tek kad se dijete rodi i to nakon nekog vremena. Dijete i nakon što izađe iz utrobe misli da je dio jedne cjeline sa majkom, a ne vidi sebe kao zasebno biće (tako sam bar čitala kad sam bila trudna).
Po toj logici možeš ubiti dijete i u 9-tom mjesecu trudnoće i to nazvati "abić". U biti možeš ga ubiti i nakon što ga rodiš jer još nije svijesno sebe. :shock:

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 08:24 

Pristalice abortusa se vade na koje kakve gluposti, ova o svjesnosti je jedna od njih. Što onda s retardiranom osobom koja nikada neće biti svjesna sebe? Nismo li tako na Menegeleovom tragu?

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 10:11 

anki je napisao/la:
Pitala sam SDPovca kad po njemu čovjek postaje čovjek, ali je otišlo u recycled jer sam pitala pod glasovanje. Pa sada ovdje prenosim.
Svijest se formira tek kad se dijete rodi i to nakon nekog vremena. Dijete i nakon što izađe iz utrobe misli da je dio jedne cjeline sa majkom, a ne vidi sebe kao zasebno biće (tako sam bar čitala kad sam bila trudna).
Po toj logici možeš ubiti dijete i u 9-tom mjesecu trudnoće i to nazvati "abić". U biti možeš ga ubiti i nakon što ga rodiš jer još nije svijesno sebe. :shock:

Ja te molim da ne interpretiraš moju misao. Jesam li ja bilo gdje napisao da se onda nasilni prekid trudnoće može izvršiti prije nego što se svijest formira? Pitanje je bilo kada čovjek postane čovjekom, a ja sam rekao da oplođenu jajnu stanicu ne mogu smatrati čovjekom.

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 10:29 

SDPovac je napisao/la:
anki je napisao/la:

Ja te molim da ne interpretiraš moju misao. Jesam li ja bilo gdje napisao da se onda nasilni prekid trudnoće može izvršiti prije nego što se svijest formira? Pitanje je bilo kada čovjek postane čovjekom, a ja sam rekao da oplođenu jajnu stanicu ne mogu smatrati čovjekom.

A ti onda odgovori na pitanje kako se možeš zvati katolikom? Čovjek je čovjek jer mu Bog daje dušu. Ako ne u času spajanja spolnih stanica, kada - po tvoju - čovjek postaje čovjekom?

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 10:39 

sara je napisao/la:
Čovjek je čovjek jer mu Bog daje dušu. Ako ne u času spajanja spolnih stanica, kada - po tvoju - čovjek postaje čovjekom?

Jedno pitanje bez namjere provociranja: Kako možete biti sigurni da Bog sjedinjuje dušu i tijelo baš u trenutku spajanja spolnih stanica?

Po židovskoj vjeri trenutak spajanja duše i tijela je, ako se dobro sjećam, 40om danu trudnoće, a jedan korisnik ovog foruma (Barnaba) me uči da je trenutak sjedinjenja duše i tijela "u domeni Božje volje i svojevrsna tajna".

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 13:27 

U trenutku začeća čovjek je definiran u cjelosti. Kako će izgledati, koji spol će imati, tko su mu roditelji... Da ne govorim da već sa 6 tjedana ima glavicu, živčani sustav, kralježnicu itd. a pobačaj je dozvoljen mislim do 10-tog tjedna u HR.

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 14:09 

atheos je napisao/la:
sara je napisao/la:
Čovjek je čovjek jer mu Bog daje dušu. Ako ne u času spajanja spolnih stanica, kada - po tvoju - čovjek postaje čovjekom?

Jedno pitanje bez namjere provociranja: Kako možete biti sigurni da Bog sjedinjuje dušu i tijelo baš u trenutku spajanja spolnih stanica?

Po židovskoj vjeri trenutak spajanja duše i tijela je, ako se dobro sjećam, 40om danu trudnoće, a jedan korisnik ovog foruma (Barnaba) me uči da je trenutak sjedinjenja duše i tijela "u domeni Božje volje i svojevrsna tajna".

Ne mogu biti sigurna, no prihvaćam vjerovati ono što Crkva kaže. Osim toga, tako izbjegavam svaku mogućnost da naudim čovjeku - poštujem ga od prvog časa od kojega može postojati. I još nešto: koji se to bitan trenutak zbiva u razvoju trudnoće da se temeljno mijenja narav začetog - kada to i po čemu nečovjek postaje čovjek?

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 15:06 

Životinja npr. nikad neće postati čovjek pa ni njih nije dozvoljeno ubijati (osim kad su jako bolesne i na samrti).

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 15:18 

sara je napisao/la:
I još nešto: koji se to bitan trenutak zbiva u razvoju trudnoće da se temeljno mijenja narav začetog - kada to i po čemu nečovjek postaje čovjek?

Znaš da ne postoji trenutak koji se može točno odrediti, pošto je trudnoća proces, a ne čin. Po materijalističkom mišljenju čovjek se definira postojanjem mozga, tako da je dovoljno da se trenutak prekida trudnoće definira prije 10-12og tjedna, prije teoretske mogućnosti postojanja mozga.
Tako da i ja izbjegavam svaku mogućnost da naudim čovjeku - poštujem ga od prvog časa od kojega može postojati.

Samo...molim te, ne bi volio opet diskutirati o ovoj temi, pošto sam o tome već pisao do besvijesti.

Vrh

PostPostano: Sub stu 19, 2011 17:36 

Vrlo dobar filmić: http://www.youtube.com/watch?v=7y2KsU_dhwI koja majeutika :)
Išao bi dobro i na onu temu kome dati glas.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata