Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 23:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 17, 2011 08:18 

arsen je napisao/la:
5. Na kraju je pričest bila kao da jedeš običan kruh u kockicama s tacne
6. Kud svi tu i ja po pričest i dobio

A najavili su to kao pričest, kao kruh u kojem je Tijelo Kristovo, ili samo kao nekakav simboličan čin?

Vrh

PostPostano: Pon sij 17, 2011 10:12 

Bernard je napisao/la:
arsen je napisao/la:

A najavili su to kao pričest, kao kruh u kojem je Tijelo Kristovo, ili samo kao nekakav simboličan čin?

Puno me pitaš?

Vrh

PostPostano: Pon sij 17, 2011 12:50 

arsen je napisao/la:
Opet ću ja o davnoj 1984 (davno je bilo pa možda ni godina nije možda točna)...

To je sigurno bilo samo "simbol"...jer ne mogu se pricestiti oni koji nisu pravoslavni..
Pravoslavno pricesce jeste...kocka bezkvasnog kruha...i vino ( crveno)...( oni mnogi ,smatraju da nase " pricest" nije ispravno...)
Na svim Ekumenskim Slavljima djele takav kruh...

Kod Grkokatolika...se mjesa kruh i vini u jedno.....i djeli zlicicom..

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 11:26 

Ovdje kod mene u Pakracu i Lipiku (ta dva grada su kao jedan) ima organizirana molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a na molitve u župne crkve su pozvane i druge konfesije. Godinama su pozivane. Koliko sam čuo, još se nitko nije odazvao tijekom godina... Treba se sjetiti i da je ovdje počeo rat '91 (Pakrac). Osim pravoslavaca, postoje još i baptisti i subotari.
Žalosno je znati da se neke stvari presporo ili nikako ne mjenjaju. Npr. dok je za nas kard.Alojzije Stepinac blaženik, za SPC je on izgleda još ustaški suradnik: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/110838/Papa-se-klanja-Stepincu
slično kao što je za njih Oluja zločin, a za nas pravedna stvar.
Žalosno je što još uvijek žive od mitomanije kao npr. da je u Jasenovcu ubijeno stotine tisuća umjesto realnih desetke tisuća ljudi. Čak traže od Pape da se za to "izvini" (pogledajte u tekstu anketu za i protiv Papinog dolaska u Srbiju 2013.g):
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/96831/Papa+u+Srbiji+2013.+godine!.html
Sneni, što misliš o ovim stvarima?

Vrh

PostPostano: Sri sij 19, 2011 19:59 

Nije baš sneni, ali nekakvo mišljenje jest...
Nisam dugo pratio mišljenja naših istočnih susjeda pa sam se možda negdje pogubio, ali...
koliko ja znam oni su žrtve Jasenovca zaokružili na milijun, a Stepinac je blagoslivljao oružje kojim su činjeni zločini.

Ako se sada u Jasenovcu priča samo u stotinama tisuća, a za Stepinca "saznajemo" da je bio Solunski dobrovoljac,
dizao glas protiv zločina, te u pokrštavanjima navodno vidio spasavanje Srba, onda je to veliki napredak.
Najjača je optužba da je "bio upoznat",...
Obzirom na težinu i duljinu propagande koja je vođena u komunističkom režimu i sve ostalo što je suvišno spominjati, vidim neke pozitivne elemente u oba članka.
Neka netko od aktivnih čitatelja tih vijesti samo malo uključi mozak, donijet će i sam neke zaključke.
Što se papinog posjeta Srbiji tiče, napredak je još veći, za mene pozitivno iznenađujući...

S druge strane, dok oni tako misle, naša komunikacija će biti jako otežana,...

Vrh

PostPostano: Uto sij 25, 2011 20:26 

Rio je napisao/la:
Ovdje kod mene u Pakracu i Lipiku (ta dva grada su kao jedan) ima organizirana molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a na molitve u župne crkve su pozvane i druge konfesije. Godinama su pozivane. Koliko sam čuo, još se nitko nije odazvao tijekom godina... Treba se sjetiti i da je ovdje počeo rat '91 (Pakrac). Osim pravoslavaca, postoje još i baptisti i subotari.

Ne poznajem toliko pravoslavnu situaciju, ali protestantsku znam dosta dobro. U njihovim zajednicama ima velikih prijepora oko ekumenizma. Pa samo u Zagrebu imaš jednu baptističku crkvu koja sudjeluje u ekumenskoj molitvenoj osmini i dvije koje ne sudjeluju. Kod pentekostalaca je nesrazmjer još puno veći (protiv ekumenizma). To ovisi o prevladavajućoj teologiji i o osobnosti pastora. Ako je on sklon fundamentalizmu koji u Katoličkoj crkvi vidi sotoninu sinagogu, tad je za njih ekumenizam manevar "rimskog antikrista" da ih vrati u svoje stado... i što to, kao, mogu imati zajedničko "spašeni" i "nespašeni"? Ako su pastor i vodstvo umjereniji, pa vide među katolicima iskrene kršćane unatoč "nebiblijskom nauku", tad možda i budu za ekumensko druženje. Naravno, i za njih je to prilika da pred katolicima posvjedoče svoju vjeru i naglase potrebu osobnog obraćenja, važnosti Biblije itd. To možeš očekivati sto posto. Koliko mi je poznato, protestantske zajednice u Pakracu i Lipiku fundamentalistički su orjentirane.
Bio sam prije na više ekumenskih skupova i bilo je dobro ozračje, samo što nitko nije znao što da se čini dalje. Čini se da zapravo ima jako malo područja na kojima možemo zajednički dugoročno sustavno nešto raditi kao pripadnici različitih konfesija.
Ja inače jesam za ekumensku suradnju i dobre odnose gdje god je moguće i s kim god je moguće, ali nemam baš iluzija da ćemo tako skoro vidjeti nekakvo jedinstvo. Osim ako nas vanjski neprijatelj ne natjera na savezništvo i neku čvršću suradnju unatoč doktrinalnim razlikama.

Vrh

PostPostano: Uto sij 25, 2011 22:35 

Bernard
Citat:
Ne poznajem toliko pravoslavnu situaciju, ali protestantsku znam dosta dobro. U njihovim zajednicama ima velikih prijepora oko ekumenizma. Pa samo u Zagrebu imaš jednu baptističku crkvu koja sudjeluje u ekumenskoj molitvenoj osmini i dvije koje ne sudjeluju. Kod pentekostalaca je nesrazmjer još puno veći (protiv ekumenizma). To ovisi o prevladavajućoj teologiji i o osobnosti pastora. Ako je on sklon fundamentalizmu koji u Katoličkoj crkvi vidi sotoninu sinagogu, tad je za njih ekumenizam manevar "rimskog antikrista" da ih vrati u svoje stado... i što to, kao, mogu imati zajedničko "spašeni" i "nespašeni"? Ako su pastor i vodstvo umjereniji, pa vide među katolicima iskrene kršćane unatoč "nebiblijskom nauku", tad možda i budu za ekumensko druženje. Naravno, i za njih je to prilika da pred katolicima posvjedoče svoju vjeru i naglase potrebu osobnog obraćenja, važnosti Biblije itd. To možeš očekivati sto posto. Koliko mi je poznato, protestantske zajednice u Pakracu i Lipiku fundamentalistički su orjentirane.
Bio sam prije na više ekumenskih skupova i bilo je dobro ozračje, samo što nitko nije znao što da se čini dalje. Čini se da zapravo ima jako malo područja na kojima možemo zajednički dugoročno sustavno nešto raditi kao pripadnici različitih konfesija.
Ja inače jesam za ekumensku suradnju i dobre odnose gdje god je moguće i s kim god je moguće, ali nemam baš iluzija da ćemo tako skoro vidjeti nekakvo jedinstvo. Osim ako nas vanjski neprijatelj ne natjera na savezništvo i neku čvršću suradnju unatoč doktrinalnim razlikama.

Lijep upis Bernard. Nemam dodatka; hvala ti.

Vrh

PostPostano: Uto vel 08, 2011 11:54 

arsen je napisao/la:
tad je u sklopu turneje u Zg došao Taize križ (ne znam kako se to službeno zove)
pa je u nedjelju bio u SPC na Cvjetnom trgu.
1. Mi došli na početak, recimo u 10.00, bilo malo ljudi
2. Bogoslužje je trajalo cca 2 sata
3. do samog kraja se skupilo dosta ljudi
4. Homilija je bila pred sam kraj

Nije mi cilj bio uvrijediti pravoslavne vjernike, samo samo sam iznio svoj doživljaj. Bilo bi dobro da se netko od njih javi (možda netko i prati ovaj forum). Možda sam nešto krivo i rekao, opet se ispričavam.

Ti se care nisi ni pričestio. Pravoslavni se danas uglavnom pričešćuju po vizantijskom tipu, dakle iz putira (kaleža), pod oba vida, i vinom i hlebom, i to na kašikicu (možda malo nehigijenski ali šta ćeš), a ti si dobio ono što se kod nas pogrešno naziva "nafora" a u stvari se zove "antidor" (na grčkom i znači umesto dara), to se daje onima koji se nisu pričestili da ne odu kući praznog stomaka. To mi na ekumenskim skupovima redovno dajemo katolicima, čak i biskupima.

Vrh

PostPostano: Uto vel 08, 2011 16:43 

Sir Oliver je napisao/la:
Ti se care nisi ni pričestio. Pravoslavni se danas uglavnom pričešćuju po vizantijskom tipu, dakle iz putira (kaleža), pod oba vida, i vinom i hlebom, i to na kašikicu (možda malo nehigijenski ali šta ćeš), a ti si dobio ono što se kod nas pogrešno naziva "nafora" a u stvari se zove "antidor" (na grčkom i znači umesto dara), to se daje onima koji se nisu pričestili da ne odu kući praznog stomaka. To mi na ekumenskim skupovima redovno dajemo katolicima, čak i biskupima.

Nekako sam mislio da je to u pitanju. Dobro je to znati da se ne brkaju pojmovi.

Vrh

PostPostano: Uto vel 08, 2011 17:17 

Sir Oliver je napisao/la:
arsen je napisao/la:
tad je u sklopu turneje u Zg došao Taize križ (ne znam kako se to službeno zove)
pa je u nedjelju bio u SPC na Cvjetnom trgu.
1. Mi došli na početak, recimo u 10.00, bilo malo ljudi
2. Bogoslužje je trajalo cca 2 sata
3. do samog kraja se skupilo dosta ljudi
4. Homilija je bila pred sam kraj

Nije mi cilj bio uvrijediti pravoslavne vjernike, samo samo sam iznio svoj doživljaj. Bilo bi dobro da se netko od njih javi (možda netko i prati ovaj forum). Možda sam nešto krivo i rekao, opet se ispričavam.

Nije meni krivo krivo da to nije pričest, al onda je kruh mogao biti svježiji :lol: , samo mi nije jasno kad su se onda vjernici pričestili, ne sjećam se tog čina... , bilo je davno, možda sam nešto i prizaboravio...
A žličicom sam se pričestio u Grkokatoličkoj Crkvi i mislim da tu nema dileme... Zaključio sam da je osobit uspjeh kad ti svećenik žličicom lagano kucne u zubić da svi čuju, nek se zna...

Vrh

PostPostano: Pon vel 14, 2011 09:12 

Rio je napisao/la:
Lijep upis Bernard. Nemam dodatka; hvala ti.

Hvala na komplimentu.
Da dodam još nešto važno: kod nas učiteljsku službu imaju biskupi, pa su oni shodno tome autoritet na tom planu. Kod protestanata najveći autoritet imaju istaknuti teolozi (jer biskupa uglavnom nemaju, a u denominacijama u kojima ih imaju oni nemaju takav autoritet kao biskupi u katolicizmu). Zato se često događa da pastori svoje teološke nedoumice konzultiraju s teolozima ili profesorima na teološkom fakultetu na kojem su studirali. Tako da teološko usmjerenje fakulteta (konzervativni, liberalni, fundamentalistički) bitno uvjetuje teološki profil pastora. Zna se dogoditi da jedna protestantska crkva ima pastora sklonog liberalizmu (ređenje žena za đakonice ili pastorice), a druga crkva iste denominacije ima pastora koji je studirao na konzervativnom fakultetu i smatra ređenje žena herezom. Otud takav kupus. Primjerice, kod pentekostalaca Evanđeoska crkva koju vodi Peter Kuzmič redovita je u ekumenskim molitvenim osminama, ali, koliko znam, nijedna druga pentekosna crkva nije; ni Kristova pentekosna crkva, ni Crkva cjelovitog evanđelja, a osobito ne Riječ Života.

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 09:16 

da i ja kažem kju o ekumenizmu. Nedavno sam slušao vijesti radio vatikana i nešto što mi se jako svidjelo. Papa je naglasio da je ekumenizam, koji je drugi vatikanski naglasio kao prioritet, za našu crkvu prioritet do kraja i nasljeđe koje nemamo prava prekidati. Vidim da se neki previše koncentritaju na protestantima. Istina, s njima će ići teže. smatram da snaga ekumenizma najprije leži u dijalogu pravoslavne i katoličke crkve, a onda polako i sa drugima

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 17:13 

anahoret je napisao/la:
da i ja kažem kju o ekumenizmu. Nedavno sam slušao vijesti radio vatikana i nešto što mi se jako svidjelo. Papa je naglasio da je ekumenizam, koji je drugi vatikanski naglasio kao prioritet, za našu crkvu prioritet do kraja i nasljeđe koje nemamo prava prekidati. Vidim da se neki previše koncentritaju na protestantima. Istina, s njima će ići teže. smatram da snaga ekumenizma najprije leži u dijalogu pravoslavne i katoličke crkve, a onda polako i sa drugima

He, kako je to sve tesko nama malenima za shvatiti..Ako smijem nesto da kazem,nama najvise odgovara PC,jer smo s njom najblizi,ali isto tako duznost nam i s ostalim konfesijama uci u dijalog..Na zapadu KC se suocava sa Protestantima...a na istoku s PC..

Sudeci po onome sto se u pravoslavlju dogadja(jer oni izmedju sebe imaju (?)nesporazume)biti ce tesko naci pravi zajednicki Dijalog...Moje osobno misljenje da PC u srbiji,jos nije tako daleko ,jer cak nisu spremni prihvatiti ni posjet Pape Benedikta XVI ,2013 god..

No,drugo i sto je dobro,da Svetu Crkvu vodi sam Duh Sveti..Bez njega nam jos tisucu godina nije moguce ni s PC...ni s EC..ni drugim granama krscanstva...

Vrh

PostPostano: Pet vel 18, 2011 20:30 

U pravu si Leja, samo za razliku od pravoslavne crkve koja je racjepkana, protestantska je rascjepkanija tisucu puta vise. i cijepa se neprestano cim se malo posvadjaju, eto ti nove crkve. Pravoslavna je podjeljena al međusobno surađuju kako tako...
ma mislim da je problem u svijesti nas ljudi, crkva to smo mi, kršteni u Ime Isusovo i jedno smo s onima koji se tako osjecaju. Treba se moliti da nam način razmisljanja ode na jednu višu razinu. iznad nacionalnih, rasnih, konfesionalnih... okvira

Vrh

PostPostano: Sub vel 19, 2011 21:27 

Anahoret brate..

Hm,ne znam sta reci za Protestante..pojasni malo,kako to mislis..?
Da li je KC ,ta koja tesko prihvaca,njih- ili su protestanti koji se nece sloziti s nama..?
Ja ipak mislim da PC,je "stroza" u svome,jer smatraju da smo se mi "raskolom" odvojili od njih..tako,da se oni mole,i vjeruju da ce doci do jedinstva.."kada ce svatko biti vracen u pravoslavlje"..???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata