Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 14, 2011 19:23 

Riječ je napisao/la:
Iako ću opet završiti smeću, ali nema veze i dalje tvrdim da požudu može izazvati bilo što, sve je individualno i u čovjekovoj glavi, pa i malo šminke na slavlju i uređena frizura.

Svakako,u podpunosti se slazem...!

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 14:35 

Što se tiče brijanja intimnih dijelova tijela moramo razgraničiti dvije stvari. Brije li se žena zbog higijene, praktičnosti i sl. razloga ili da bi mogla obući oskudni kupaći kostim. Banaliziranje problema u stilu: brijanje je stvar ukusa me zaista začudjuje. Kao što me istinski čudi ne znam možda naivnost upisa koji se temelje na ideji da pitanje kostima nije neko bitno pitanje kršćanstva.

Ako ćemo banalizirati i relativizirati, onda će puno toga ispast nebitno. Pitanje kostima kupaćeg, mini suknje i uopće odijevanja i "prezentiranja" vlastitog izgleda je po meni itekako bitan i nažalost posve zanemaren problem kršćanstva. Kao što kaže Bernard: po čemu smo mi kršćani?!

Odijevanje je samo odraz nas samih i jako puno o nama govori. Koliko imamo poštovanja prema hramu Duha Svetoga, koliko brinemo za dobrobit bližnjega i koji su nam uopće prioriteti u životu. Nije to samo moda ili tako je to danas normalno. P ačak i taj stav puno govori o tome koliko smo skloniji konformizmu nego li radikalnom kršćanstvu.

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 19:35 

Citat:
Uopće o tome nismo raspravljali, sve dok se nije uključila "Riječ" i pokušala podvaliti da naše kćeri hodaju dlakavih nogu i slične gluposti. Možda su i ti postovi trebali otići u reciklažu, ali uglavnom toleriramo postove dok ne dođe do otvorenog vrijeđanja.

Riječ se nije uključila nego se uključio. Ovo je sad već vrijeđanje! Širenje dezinformacija i neistina da sam žensko.

Isto tako dezinformacije su da sam napisao i podvaljivao da nečije kćeri hodaju dlakavih nogu. Ja sam postavio pitanje da li hodaju.

Citat:
Odijevanje je samo odraz nas samih i jako puno o nama govori.

Ne slažem se s ovim! Odjeća ne čini čovjeka!

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 20:25 

Lina je napisao/la:
Odijevanje je samo odraz nas samih i jako puno o nama govori. Koliko imamo poštovanja prema hramu Duha Svetoga, koliko brinemo za dobrobit bližnjega i koji su nam uopće prioriteti u životu. Nije to samo moda ili tako je to danas normalno. P ačak i taj stav puno govori o tome koliko smo skloniji konformizmu nego li radikalnom kršćanstvu.

S ovime se potpuno slažem. Što je ustvari moda? Znamo naime da se i u skupoj odjeći može izgledati "jeftino". Drugim riječima, oskudno, neukusno, kičasto. U ljetnim mjesecima to više dolazi do izražaja: prekratka odjeća, za broj manji kostimi, otkrivanje dijelova tijela... I nije tu više samo riječ o izazovnosti ni o požudi koju izaziva, jer jedna te ista odjeća (ili način oblačenja) može kod nekoga razbuditi maštu, a kod drugoga izazvati odbojnost. Modni kritičari znaju takve gafove razvlačiti po novinama pogotovo ako se tiču estradnih zvijezda i zvjezdica. Ali u svakidašnjem životu je isto. Mene recimo uopće ne zanima kako se oblači netko iz šoubiznisa, niti marim za to, ali mi dakako upadne u oči kad se tako obuče netko koga doživljavam vjernikom, i to praktičnim vjernikom, koji mi je možda uzor u Crkvi ili osoba od poštovanja. Htjeli mi to ili ne, doživljavanje druge osobe u susretu s njome ovisi o tome kakvo je njeno oblačenje.
Može to doživljavanje biti i čisto subjektivno, ali iznenada on ili ona kao vjernik pred našim očima gubi svoju vjerodostojnost.
Kao što je Sofi rekla da bi najprije trebali poći od sebe samih, pitam se i ja, mogu li za sebe tvrditi da nisam možda svojim oblačenjem nekoga odvratila od svoje vjere. Iskreno, ne mogu garantirati.

Moram priznati da prije i nisam razmišljala često o tome, zato hvala Mihaelu što je pokrenuo ovu temu...

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 20:38 

Citat:
Što se tiče brijanja intimnih dijelova tijela moramo razgraničiti dvije stvari. Brije li se žena zbog higijene, praktičnosti i sl. razloga ili da bi mogla obući oskudni kupaći kostim. Banaliziranje problema u stilu: brijanje je stvar ukusa me zaista začudjuje. Kao što me istinski čudi ne znam možda naivnost upisa koji se temelje na ideji da pitanje kostima nije neko bitno pitanje kršćanstva.

Ja i dalje tvrdim da je to pitanje sporedno; jer sve kreće iz srca. Tko ima čisto srce, bit će čist i u tijelu.

Citat:
Ako ćemo banalizirati i relativizirati, onda će puno toga ispast nebitno. Pitanje kostima kupaćeg, mini suknje i uopće odijevanja i "prezentiranja" vlastitog izgleda je po meni itekako bitan i nažalost posve zanemaren problem kršćanstva. Kao što kaže Bernard: po čemu smo mi kršćani?!

Po dijelima ljubavi.

Citat:

Slažem se da odijevanje može dati sliku o čovjeku, ali ne može biti presudno. Nikako. Može žena hodati zakopčana do grla, a biti hodajuće zlo...a može i hodati i uskoj majici i trapericama, i biti "bolja" katolkinja.

Citat:
Htjeli mi to ili ne, doživljavanje druge osobe u susretu s njome ovisi o tome kakvo je njeno oblačenje.
Može to doživljavanje biti i čisto subjektivno, ali iznenada on ili ona kao vjernik pred našim očima gubi svoju vjerodostojnost.

Ja na to ne gledam tako. I zaista odjeća, barem za mene, nije nikakvo mjerilo ni morala, ni vjerodostojnosti - pod pretpostavkom da se ne radi o teškim krajnostima.

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 21:27 

Citiram s ove stranice...

Zbog prirodnih razlika u spolovima žene su podložnije tome da budu grešnom prigodom i budući da su “slabiji spol” (1. Pet. 3:7) da se prema njima postupa s manjkom dostojanstva ili poštovanja. Odgovarajućim odijevanjem ovo se može u znatnoj mjeri prevladati i to je razlog zašto je Sv. Pavao u Novom Zavjetu pisao da bi žene trebale biti “u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom” (1. Tim. 2:9).

Nažalost, mnoge današnje žene nisu svjesne koliko snažnu reakciju na nečedno odijevanje imaju muškarci. Iz toga je razloga Papa Pio XII. čak prije 50 godina izjavio: “Koliko je mladih djevojaka koje ne vide ništa loše u tome da slijede određene bestidne stilove kao tolike ovce. Zacijelo bi se zacrvenjele kad bi samo znale kakav utisak ostavljaju i kakve osjećaje bude kod onih koji ih gledaju.”6

Drage katoličke žene, morate jasno shvatiti da iako svi muškarci ne dolaze u iskušenje na isti način ili u istoj mjeri, ipak općenito gola bedra, goli trbuh, ramena, leđa; duboki izrez, tanke ili prozirne bluze i košulje, haljine s dugim rasporkom izvori su napasti. Stoga sve ovo treba apsolutno izbjegavati da se izbjegne ozbiljan grijeh.

To su neki od onih “tvrdih govora” (Iv 6:61) iz Evanđelja, danas tako nepopularnih. Ipak, budući da se Evanđelje mora naviještati “bilo zgodno ili nezgodno” (2. Tim. 4:2) ne može biti kompromisa. Riječi evanđeoskog naučitelja pomoći će nam zauzeti ispravno motrište: “Dobrobit naše duše je važnija od one našeg tijela; duhovnu dobrobit svojeg bližnjega moramo staviti ispred naših osobnih tjelesnih ugodnosti."10 Upravo iz tog razloga Papa Pio XII. zaključuje da ako neki način odijevanja “postaje teška i bliska opasnost za spas duše.. dužnost vam je od nje odustati.”11

Kršćanske dame morale bi zapamtiti da iako su muškarci jači od žena po tjelesnoj snazi – slabiji su po pitanju sjetilnosti. Ako je dužnost muškarca svojom nadmoćnom snagom ženu štititi a ne ugrožavati, dužnost je žene na području sjetilnosti (svojim odijevanjem i svojim vodstvom) pomoći muškarcu da ostane čedan. Kaže se: Žene su čuvari čednosti svijeta.” Kršćanska gospoda mora imati na umu da se žene obično odijevaju sa željom da ugode gospodi. Stoga oni moraju biti oprezni kako svojim pogledima ili riječima ne bi izrazili odobravanje ženama koje se odijevaju na bilo koji način koji Bogu ne bi bio ugodan. Naprotiv, može biti od koristi da kompliment daju onima koje se odijevaju s dužnim obzirom.

Drugi vid kršćanske čednosti - biti ispunjen duhom čednosti – ne odnosi se na opasnost od smrtnog grijeha ako postanemo prigodom za grijeh protiv čistoće. Ovaj drugi vid odnosi se u više pozitivnom smislu na to da moramo naučiti odijevati se na način koji odgovara kršćanskom dostojanstvu. To znači prigrliti razmišljanje da svrha odijevanja nije tek naša ugodnost i užitak nego poštivanje i izgradnja bližnjega, kao i to da budemo zdrav kvasac u tijestu društva i iznad svega da ugodimo Bogu na najbolji način. Za mnoge, ovo će značiti žrtvu: žrtvovanje vlastitih želja, ugodnosti i navika kao i žrtva suprotstavljanja popularnim načinima odijevanja koje donosi Kulturni prevrat.

Mjerila
Ova se mjerila mogu činiti zastarjelima ali riječi Gospe nas uvjeravaju da se odnose i na današnje vrijeme: “Crkva ne poznaje modu; Gospodin je uvijek isti.”Papa Pio XII. isto nas je uvjeravao da iako može biti velikih razlika u načinima odijevanja “uvijek postoji apsolutno mjerilo koje treba čuvati”35 koje se ne može mijenjati s vremenom i običajima. “Opravdavanje” nepristojne mode nazivajući je nečim na što “smo navikli” kaže, je među “najpodmuklijim među sofizmima.”36
Stoga sljedeća bezvremena mjerila treba s radošću dočekati i prigrliti. Nadalje, katolici bi trebali i dobrostivo poticati i opominjati jedni druge da se odijevaju na odgovarajući čedan način.

http://ihs.blog.hr/#twsgsnff

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 21:54 

To bi isto treblo vrijediti kako za žene tako i za muškarce.

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 22:14 

Riječ je napisao/la:
To bi isto treblo vrijediti kako za žene tako i za muškarce.

Da,da...slazem se..(stavit cu)

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 22:20 

Zanima me kako bi to trebali biti odjeveni katolici, gdje je granica. Bilo bi dobro da neke slike vidimo.

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 22:35 

Dr. Horvat nastavlja - “Kršćanstvom smo oduvijek nazivali projekciju katoličkih načela u svaki vid svjetovnog života.”To znači da su katolici pozvani biti protuteža ovoj protukatoličkoj kulturnoj revoluciji ponovnim uspostavljanjem katoličkih načela u društvu. Jedan od načina nakoji bi mogli i trebali to učiniti je birati odjeću koja u cijelosti odražava našu kršćansku vjeru. Jer kako dr. Horvat napominje – “Što civilizacija bude postajala kršćanskijom, muška će odjeća biti muževnijom, dostojanstvenijom, plemenitijom – od najvišeg velikodostojnika do najnižeg radnika.

Potreba za razlikovanjem
Najprije primijetimo da je tradicionalna odjeća muškarca i žene različita. Pa čak i u ranija vremena kad su muškarci nosili gaće, njihova se odjeća jasno razlikovala od ženske. U suvremenoj kulturi postoji opasno nastojanje da se smanje ili uklone razlike između muškarca i žene a s time i njihove komplementarne uloge. Kao što je Horvatova istaknula, postajemo “unisex” društvo. Nije li najčešći i najomiljeniji način odijevanja i za muškarce i za žene sveden na traperice i pamučnu majicu? Ipak,[i][i][i] Bog ih je “stvorio muško i žensko” (Post 5:2);
[/i][/i]stoga iako su jednaki po dostojanstvu ipak su zamišljeni da budu različiti jedno od drugog. Toliko da Biblija kaže: “Žena ne smije na se stavljati muške odjeće, a muškarac se ne smije oblačiti u ženske haljine. Tko bi to činio bio bi odvratan Jahvi, Bogu svome...” (Pon. Zakon 22:5) O ovome o. William C. Breda, O.S.A., piše u članku naslovljenom “Odgovarajuća odjeća nas čini ljudima” u izdanju “The Wanderera” od 10. rujna 1981.:

Naša je odjeća prvi i najznačajniji simbol našega staleža i društvenog ugleda. Načinom na koji se odijevamo i predstavljamo sebe izražavamo svoju muževnost i ženstvenost... obznanjujemo svoja vjerovanja i uvjerenja i kao i svoje nakane i namjere i pokazujemo svoje ukuse i težnje. Stoga možemo ili bismo trebali moći prepoznati muškarca i ženu već prema odjeći koju nose.18

Mjerila za muškarce

Ranije u ovoj knjižici citiran je Sv. Pavao koji kaže da bi žene trebale biti “u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom” (1. Tim. 2:9). Iako je ovo puno važnije za žene, Sv. Franjo Saleški komentirajući ovaj ulomak ne oklijeva primijetiti da “se isto može reći za muškarce.”39 Da, muškarci se također moraju odijevati s odgovarajućim kršćanskim dostojanstvom. Kako pretjerano ležerni su postali. Nije prikladno za kršćanskog muškarca da svoje dnevne poslove obavlja u sportskoj odjeći ili drugoj oskudnoj odeći koja pokriva tijelo tek malo više od odjeće urođenika. Sjetimo se da su kršćanski misionari tijekom stoljeća obraćajući urođenike, učili ih kako se pokrivati sukladno kršćanskom dostojanstvu.

Iako nam Crkva nije dala jedinstveno mjerilo prema kojem bi se muškarci odijevali ipak nam mogu pomoći određene smjernice. U ožujku 1946. kanadski biskupi su muškarcima upravili slijedeće riječi o čednosti: “Ni sam muškarac ne može pobjeći od sklonosti izlaganju tijela; neki se javno kreću goli do pasa ili u vrlo uskim hlačama ili vrlo oskudnim kupaćim kostimima. I oni počinjaju povrede kreposti čistoće. I oni mogu biti grešna prigoda (misli ili požude) za bližnjeg.”40
Dakako da muškarci moraju izbjegavati usku odjeću, kratke hlačice, raskopčane košulje, majice za mišićave ili biti bez košulje. Zbog svog kršćanskog dostojanstva za svoje svakodnevno odijevanje trebali bi se pridržavati idealnog (ili tradicionalnog) načina odijevanja za muškarce: “Prostrana košulja i hlače”. Duže, prostrane kratke hlače su prihvatljive za sport, pješačenje i određene poslove. Konačno, ne bi trebalo napominjati da naušnice i slične znakove ženskosti treba izbjegavati.
Mjerila za djecu i mlade
Konačno, u pogledu mladih, Crkva uči da čak i malu djecu treba poučiti pravilnom pokrivanju i odijevanju tijela. Na taj će način do puberteta njihov osjećaj čednosti postati vrlo jak a obazrivost u pogledu čednosti dio njihove svakodnevice. Tako da u stvarnosti postoji vrlo mala razlika između načina na koji će se odrasli i djeca pridržavati čednog odijevanja ako ona uopće postoji. Pogled na sliku troje fatimske djece nam daje dobar primjer. Iako su to bila samo mala djeca koja su čuvala ovce ipak vidimo kako su potpuno odjeveni, dječak kao muško a djevojčice kao žensko. A najmlađa među njima, bl. Jacinta daje nam ovaj divan primjer tijekom svoje bolesti. Sa samo 10 godina morala se podvrći medicinskom zahvatu u nazočnosti svojih liječnika. Iako anestezija u ono vrijeme “nije imala čime ukloniti bolove”, govori se da je “više trpjela zbog poniženja što je morala izložiti svoje tijelo...nego zbog tjelesne boli”.41 1930., pismom je Sveta kongregacija koncila (već spomenuto) odlučila između ostalog i sljedeće:

Roditelji, svjesni teške zadaće u pogledu obrazovanja svojeg poroda, osobito onog vjerskog i moralnog, trebali bi ustrajno usađivati u njihove duše, riječju i primjerom, ljubav prema krepostima čednosti i čistoće a budući da bi njihova obitelj trebala slijediti primjer Sv. Obitelji moraju se vladati tako da svi njezini članovi podignuti unutar zidova njihova doma nađu smisla i poticaja za ljubav prema čednosti kao i za čuvanje iste...Neka roditelji nikada ne dopuste da njihove kćeri nose nečednu odjeću.42

Kasnije, veliki branitelj kršćanske čednosti, Papa Pio XII. dao je ove snažne opomene roditeljima:

Jao onim očevima i majkama koji nemaju snage i opreza, koji se prepuštaju hirovima svoje djece i predaju očinski autoritet upisan na čelu oca i majke kao odraz božanskog Dostojanstva.43

...O kršćanske majke (i očevi), kad biste samo znali kakve buduće nevolje, opasnosti i sramotu pripremate svojim sinovima i kćerima koje nesmotreno navikavate da žive jedva odjeveni i kod kojih ste zanemarili razvijati smisao za čednost, sramili biste se sami sebe i štete učinjene tim malenima koje je Nebo povjerilo vašoj brizi, da budu podignuti u kršćanskom dostojanstvu i kulturi.44

Konačno 8. prosinca 1995. Papinsko vijeće za obitelj podsjetilo je roditelje
Iako društveno prihvatljive, neke navike govora i odijevanja nisu moralno ispravne i predstavljaju obezvrjeđivanje spolnosti, svodeći je na predmet potrošnje. Roditelji bi trebali podučiti svoju djecu vrijednosti kršćanske čednosti, pristojnog odijevanja i kad se radi o trendovima, neophodnoj samostalnosti.45

Sportovi i rekreacija
Mnogi misle da kada su na izletu ili na pikniku da mjerila čednosti ne vrijede. Ipak, 20. srpnja 1954. Papa Pio XII. je izjavio:

Na plažama, na selu, gotovo posvuda na ulicama gradova i naselja, na javnim i privatnim mjestima i zaista, čak i u građevinama posvećenim Bogu, prevladao je nedostojan i nepristojan način odijevanja.46

Dobrobit naše duše je važnija od one našeg tijela; duhovnu dobrobit našeg bližnjega moramo staviti ispred svojim tjelesnih ugodnosti... Ako određena odjeća predstavlja tešku i blisku grešnu prigodu i ugrožava spasenje naše duše i duše drugoga, dužnost vam je od nje odustati.47
Ove riječi nas podsjećaju da ista mjerila čednosti vrijede uvijek i posvuda budući da je u svim okolnostima ljudska priroda podložna istim iskušenjima.

Vjerojatno će za mnoge zbog postojećih navika, primjena čednosti na ovom području biti najteža. Naša se kultura uistinu klanja sportu. Zbog toga, čednost sportske odjeće žrtvovana je bogu postizanja natjecateljske prednosti – čak ako natjecanje i ne postoji! Dobro je prisjetiti se ponovno riječi Pape Pija XII.:

Očito je iz istog razloga Papa Pio XI. učio u svojoj enciklici “O kršćanskom obrazovanju mladeži” da “u gimnastičkim vježbama i ponašanju treba voditi posebnu brigu o kršćanskoj čednosti kod mladih žena i djevojaka, koja se jako narušava bilo kakvim javnim izlaganjem.”48 Kasnije je Papa Pio XII. dodao: “Zar ne vide štetu koja proizlazi iz pretjeranosti u nekim gimnastičkim vježbama i sportovima koji nisu prikladni za kreposne djevojčice?”49

Stoga Marijanska vojna uči da dva načela vrijede svugdje: “Dovoljna pokrivenost i odgovarajuća prostranost.”50 To je razlog zašto su nekada katoličke škole odijevale svoje djevojke u Marijansku gimnastičku odjeću za tjelesno obrazovanje. Vidimo kako je nekada Bog bio na prvom mjestu!

U pogledu plivanja zapravo ne postoji suvremeni kupaći kostim koji bi odgovarajuće pokrivao. Pripijene kostime za muškarce jednako treba odbaciti. Još 1959., kardinal Enrique Play Daniel, nadbiskup Toleda u Španjolskoj bio je potaknut dati sljedeći naputak:

Posebnu opasnost za moral predstavlja javno kupanje na plažama, u bazenima i riječnim kupalištima... Mješovito kupanje muškaraca i žena koje je gotovo uvijek bliska grešna prigoda i sablazan treba izbjegavati.51

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 22:37 

Riječ je napisao/la:
Zanima me kako bi to trebali biti odjeveni katolici, gdje je granica. Bilo bi dobro da neke slike vidimo.

Na zalost,na tim stranicama nema slika...ali pise dovoljno jasno...

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 23:05 

Citat:
Posebnu opasnost za moral predstavlja javno kupanje na plažama, u bazenima i riječnim kupalištima... Mješovito kupanje muškaraca i žena koje je gotovo uvijek bliska grešna prigoda i sablazan treba izbjegavati.51

Sve navedeno prije ovoga mogu uz izvjestan napor staviti u realne okvire, ali ovo...nikako. :shock: eh, ne znam gdje ću na kupanje ove godine...

Vrh

PostPostano: Uto vel 15, 2011 23:49 

Leja je napisao/la:
Citiram s ove stranice...

Leja na forumu njegujemo vlastito izražavanje koje ne uključuje kopiranje ovakvih velikih djelova teksta s drugih stranica. Dosta je staviti link i vlastitim se riječima osvrnuti na bitno, eventulno prenjeti manji dio teksta. Isto tako molio bih te da ne uvećavaš slova jer je to vikanje kad se piše na internetu.

Što se tiče teme mislim da je danas odjeća izgubila funkcionalnost i krajnje je nesvrhovita te su skoro svi odjevni predmeti svedeni samo na modne detalje. Kad bi se svrhovito gledalo na odjeću, lako bi se moglo nositi s ovakvim problemima primjerene odnosno neprimjerene odjeće.
Npr iako je u današnje vrijeme poznata štetnost prevelikog izlaganja tijela suncu, odjeće za plažu to uopće ne prati. No naprosto nije istina da Crkva ne pozna modu (ja se slažem da ne bi trebala), no i u samoj "crkvenoj" odjeći tradicionalno je bilo i ima onoga što se zove moda Ponekad kad tradicionalani katolici počnu raspravljati o crkvenoj ili liturgjskoj odjeći, mislim da ih ni modni mačci ne zasjenjuju u načinu komunikacije i pogleda na ono što im se sviđa.

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 08:27 

Citat:

Ovo je glupost! Što bi sad posebne plaže i bazene trebalo organizirati!?
Pa nisu svi ljudi jednaki, to stalno ponavljam.Onaj koji ima problem da bude na plaži s ženskom osobom ima ozbiljan problem sam sa sobom i svojom psihom, te će takav i pored žene koja je odjevena isto reagirati. Isto može biti i kod žena.
Ima pametnih stvari u ovome svemu Leja, a li ima i takvih gluposti da se smiješ!

Citat:
No naprosto nije istina da Crkva ne pozna modu (ja se slažem da ne bi trebala), no i u samoj "crkvenoj" odjeći tradicionalno je bilo i ima onoga što se zove moda Ponekad kad tradicionalani katolici počnu raspravljati o crkvenoj ili liturgjskoj odjeći, mislim da ih ni modni mačci ne zasjenjuju u načinu komunikacije i pogleda na ono što im se sviđa.

Tako je! Itekako komentiraju!

Vrh

PostPostano: Sri vel 16, 2011 10:11 
Administrator

U vezi odvojenog kupanja to je izvlačenje citata iz konteksta i vremena u kojem su postojala odvojena kupališta. To nije niti je bio Nauk Crkve.

Isto tako je protivno Nauku Crkve relativizirati da se možemo bilo kako odijevati, bestidno ili čestitio, da je to svejedno ili da ovisi o trenutnoj modi.

Crkva nam govori da "Čistoća zahtjeva stidljivost. ... Stidljivost čuva intimnost osobe. Ona odbija otkrivati ono sto mora ostati skriveno."(KKC 2521)
"Postoji stidljivost ne samo osjećaja nego i tijela. Tako, na primjer, ustaje protiv “radovidnih” istraživanja ljudskog tijela za određene reklame ili protiv nastojanja nekih medija da idu predaleko u prikazivanju intimnih odnosa. Stidljivost nadahnjuje način življenja koji omogućuje oduprijeti se navaljivanju mode i pritiscima vladajućih ideologija." (KKC 2523)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata