sofi je napisao/la:
Ja nemam ništa protiv osobnog stava na koji svatko ima pravo, ali imam protiv da se moja Katolička Crkva prikazuje kao skupina vjerskih fanatika koja određuje što žena smije, a što ne kako ne bi muškarce navela na grijeh.
Pošto si nova na forumu, evo malo upoznavanja s pravilima: ukoliko smatraš da je neki post neprimjeren ili nije u skladu s naukom Crkve, slobodno prijaviš formom za prijavljivanje posta ili odgovoriš konkretno na čiji se post to odnosi. Ovakva uopćena shvaćanja mogu se doista krivo shvatiti.
Citat:
Slažem se ja s vama da je danas sve otišlo predaleko u smjeru javnog pokazivanja seksualnosti i izazovnog i grešnog ponašanja, da svijetu nedostaje osnovnog stida i čednosti, ali ne treba ići ekstremno i dovoditi u pitanje intimne stvari. Kršćani trebaju svojim ponašanjem i djelima govoriti o sebi i biti prepoznatljivi u svijetu zatrovanom grijehom, ali radeći na sebi, a ne upirući prstom na drugoga.
Znači li to da npr. u radnom okruženju šef ili šefica, ako su kršćani, ne bi trebali upozoravati ni opominjati svoje zaposlenike zbog neprimjerenog oblačenja?
Smiju li učitelji (i vjeroučitelji) upozoravati učenike?
Smiju li roditelji opominjati svoju djecu?
Župnik svoje župljane?
Ili šutjeti, da ne ispadnu licemjeri i farizeji, te gledati samo svoja posla?
Ne vidim razloga da se Mihaela proziva zbog ikakvog licemjerstva samo zato što mu njegova vjernička savjest govori da je nešto grijeh?
Citat:
Na stranici Glasa Koncila na pitanje o nudizmu ovako odgovaraju:
Čovjek kojemu je do kupanja i do sunčanja, ako je iole zreo, može biti gospodar svojih očiju i normalno se ponašati. Toliko što se tiče Vaše osobne vjerničke savjesti. Razumije se da vjernik koji ne bi imao snage obzirnom disciplinom očiju i mašte odupirali se napastima, ne bi smio ići na takve plaže.
Slobodno se stavi i link da se može pročitati odgovor u cijelosti. To se odnosi na čovjeka koji se nenamjerno nađe na plaži gdje se kupaju i nudisti, te je to posve razumljivo. Ali za nudiste odgovor glasi:
Drugo je pitanje savjesti samih nudista, ako su vjernici. U raznim zemljama uvriježila su se različita mjerila. Vjerojatno je istina da se osoba pokrivena samo oskudnim krpicama može ponašati izazovnije i grešnije nego neka razodjevena koju na to navode poglavito zdravstveni razlozi.
Državne bi vlasti bile dužne građanima koji ne podnose nudizam osigurati plaže bez takvih izgreda. Tko ne računa s vjerničkom savješću, morao bi se barem pridržavati pravila javne pristojnosti.http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 2&act=showZanimljivo je i pitanje:
Je li smrtni grijeh nositi mini suknju?, te odgovor koji je dan.
Citat:
A stvarno mislim da je degutantno raspravljati treba li se žena depilirati, šminkati i farbati kosu i to trpati u grijeh.
Uopće o tome nismo raspravljali, sve dok se nije uključila "Riječ" i pokušala podvaliti da naše kćeri hodaju dlakavih nogu i slične gluposti. Možda su i ti postovi trebali otići u reciklažu, ali uglavnom toleriramo postove dok ne dođe do otvorenog vrijeđanja.