Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 05:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 09, 2011 12:20 

Zanima me da li je grijeh brijanje i depiliranje tijela kod žena? Danas žene masovno briju noge, zonu ispod pazuha, čupaju obrve, a po ljeti i bikini zonu zbog kupaćeg kostima.
Na moru sam prošle godine došao na plažu i jedna prijateljica koja ide u Crkvu se skinula u badić i ono imao sam što vidjeti. Kupaći koji malo pokriva pa si ti misli. Da li bi katolkinje trebale imati kupaći kao prije 70 godina ili je ovo danas po vama normalno (mislim na brijanje bikini zone)?, jer ima za kupit i takvih kupaćih koji sve pokriju samo što nijedna ne kupuje takav model. Barem od ovih koje ja znam, a idu na misu svake nedjelje.

Vrh

PostPostano: Sri vel 09, 2011 21:28 

Papa Pio XII.,znao je reći: "Najveći grijeh suvremenog naraštaja je u tome da je izgubio svaki osjećaj za grijeh."

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 08:54 

Mihael je napisao/la:
Zanima me da li je grijeh brijanje i depiliranje tijela kod žena? Danas žene masovno briju noge, zonu ispod pazuha, čupaju obrve, a po ljeti i bikini zonu zbog kupaćeg kostima.
Na moru sam prošle godine došao na plažu i jedna prijateljica koja ide u Crkvu se skinula u badić i ono imao sam što vidjeti. Kupaći koji malo pokriva pa si ti misli. Da li bi katolkinje trebale imati kupaći kao prije 70 godina ili je ovo danas po vama normalno (mislim na brijanje bikini zone)?, jer ima za kupit i takvih kupaćih koji sve pokriju samo što nijedna ne kupuje takav model. Barem od ovih koje ja znam, a idu na misu svake nedjelje.

Dakle, to je trend koji među muslimankama postoji ne znam ni sama od kada. Recimo, bila sam na svadbi u Maroku kada su večer prije vjenčanja, mladoj obrijali svaku dlačicu na tijelu osim kose.
Svakako je upitan pogled žene na samu sebe ako se oblači tako da u prvi plan stavlja seksualnu privlačnost. Pa ako si dobar prijatelj, probaj potaknut takav razgovor, možda otkriješ što ona misli ili baš ništa ne misli nego se povodi za trendom.

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 09:17 

Citat:

Kad već pitaš, po meni je to normalno...i zaista ne znam nikoga iz mog kruga ljudi koji su akitivni vjernici, tko oko toga pravi polemiku. Ako su ljudi normalni, nikome neće biti problem vidjeti ženu u bikiniju na plaži. Onome tko ima iskrivljen pogled na tijelo i seksualnost, neće pomoći ni željezni oklop.

Citat:
Papa Pio XII.,znao je reći: "Najveći grijeh suvremenog naraštaja je u tome da je izgubio svaki osjećaj za grijeh."

A kako bi se to primijenilo na ovu temu?

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 13:21 

Kumpić je napisao/la:
Citat:
"Najveći grijeh suvremenog naraštaja je u tome da je izgubio svaki osjećaj za grijeh."
A kako bi se to primijenilo na ovu temu?

Hramovi Duha Svetog

Kao što je već rečeno, čedno odijevanje nije ograničeno samo za žene. Svi kršćani, muškarci, žene i djeca moraju se odijevati s prikladnim dostojanstvom. Ako svojim načinom odijevanja “izražavamo” ne samo “svoju muževnost ili ženstvenost” kao što je objasnio o. Breda, nego i “svoja vjerovanja i uvjerenja”, možemo shvatiti i razlog tome. Što je naše uvjerenje? Što vjerujemo kao kršćani? Sv. Pavao kaže:

Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1 Kor 6:19-20)

http://ihs.blog.hr/#seksisv

Znaci,nase odjevanje nikako ne odgovara Hramu Duha Svetoga...

Ako cemo biti iskreni....danasnji kupaci kostimi "prekrivaju" ,one "stidne djelove tjela",covjek nije "go"..no masta cojeka ide dalje,i cesto oko vise vidi nego sto je za vidjeti..,mozda nije samo uvjek kupaci kostim kriv za to...?

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 18:09 

Zavisi što stoji iza toga. Ako je cilj ženske mode (ne samo kupaćih kostima) da što više otkrije tjelesnu privlačnost žene, tada mislim da je to odmak od kršćanske čednosti kakvu primjerice spominje Sv. Pavao u 1 Tim 2:9-10: "isto tako žene - u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, nego - dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost."
To ne pišem da bih bilo koga osudio, ali čini mi se da smo mi kršćani u nekim stvarima izgubili osjećaj za razlikovanje svetog od svjetovnog. Kako žene, tako i muškarci. Kad ste zadnji put čuli propovjed o svjetovnosti?

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 19:26 

"Cedne zone"
Don Pavao Banić, župnik župe sv. Marka
Da sam u poziciji, uveo bih stroga pravila
Nisam previše razmišljao o tome, ali sam primjetio kako je nepropisno odijevanje na javnom mjestu uzelo maha. U vrijeme komunizma u Splitu se nije moglo ući u prodavaonicu u kupaćem kostimu, a sad u Keruma ulaze takvi bez problema. Nisam taj koji može određivati zone, ali bi, da sam u poziciji, svakako strogo odredio pravila odijevanja na javnim mjestima.

http://www.kronika.hr/index.php?option= ... &Itemid=83

Sta reci..narod prihvaca,a svi znamo da nije dobro...iako bi trebali dici svoj glas......sutimo..?
No,na nama je da mi,i svoje u obitelji usmjerimo na "cedne kupace kostime",kojih je u zadnje vrijeme sve manje...Mislim da odrasla osoba mora biti sama toga svjesna...
Cudno bi bilo,da netko od mladezi..dodje sa kupacim..iz 50-etih god..
Ipak,mogu i u danasnje vrijeme birati "modu" koja "skriva" ona,naj (?) mjesta,djelove tjela..i ostati dobar katolik...ne smije biti izazovno,a to je pravilo za kompletno odjevanje...

Vrh

PostPostano: Čet vel 10, 2011 20:42 

Leja je napisao/la:
Ipak,mogu i u danasnje vrijeme birati "modu" koja "skriva" ona,naj (?) mjesta,djelove tjela..i ostati dobar katolik...ne smije biti izazovno,a to je pravilo za kompletno odjevanje...

Tako nekako. Cure i dečki, ne škodi da pročitate "Pisma starijeg đavla mlađem" C. S. Lewisa. On točno uočava koliko muškarce "škaklja" pogled. Svaki poznavalac materije reći će vam da je muškarcima najveći izazov pogled na obnaženo žensko tijelo. Naravno da su to odavno shvatili modni kreatori i medijski moguli i kreatori svjetonazora. Modne trendove diktira biznis koji je po sebi a-moralan (bez morala). Da pojednostavim: treba li postojati nešto što se zove kršćanski način života? Kršćanska kultura ili kontra-kultura? Uvjeren sam da ne samo da treba, nego i da mora postojati. Odnos prema novcu, prema spolnosti, prema materijalnoj i duhovnoj kulturi oko nas. Čini mi se da smo previše u sakristiji, a izvan nje da trendove određuje logika ovoga svijeta, a mi smo to nekako uzeli zdravo za gotovo.

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 14:45 

A vaše kćeri sigurno hodaju u najlonkama sa dlakavim nogama!

Ma dajte molim Vas!

Pa ovo nema veze s ničim, niti s vjerom, moralom niti s Bogom!

Mnoge su dlakave i brkate hodale i bile u prvim redovima u Crkvi, a takvo zlo su radile da to se ne može ni zamisliti!

Nije mjerilo pobožnosti i moralnosti niti dlake, depilacija niti bikini.

Ako nešto ne želim gledati okrenuti ću glavu pa da je cijela plaža nudistička.

Ovdje ispada po nekima da smo svi hrpa pohotnih životinja koje ne znaju i ne mogu kontrolirati niti nagone niti misli niti poglede itd!

E dragi moji, upravo to nije kršćanski, niti katolički niti moralno!

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 18:42 

Riječ je napisao/la:
E dragi moji, upravo to nije kršćanski, niti katolički niti moralno!

Malo bolje čitaj o čemu to ovdje pišemo. Barem među katolicima bi trebao postojati bratski duh i uvažavanje, čak i ako se ne slažemo. U ovoj temi ne razgovaramo o osobnoj moralnosti, nego o kršćanskoj kulturi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 18:59 

Dovoljno dobro sam pročitao o čemu pišete!

A što je to kršćanska (ne)kultura?

Što znači da žena, djevojka, koja se šminka, depilira itd., je kršćanski nekulturna.!?

Što je to izazovna odjeća? Svatko može drugačije definirati izazovno.

Djevojke, žene se ne oblače samo da budu izazovne, ima i onih koje vole modu i to čine jer im se to sviđa.

Normalnom čovjeku nije problem sjediti ni međi nudistima na plaži, a kamoli šetati gradom i gledati ženu u dekolteu isl.

A kod mnogih odjeća tipa muslimanke s burkom, može izazvati gore reakcije nego žena u dekolteu i minici, jer ovo prvo može biti i zanimljivije jermože probuditi znatiželju.

Sve to ovisi o osobi, a ne o tome da li ispred nekoga je netko u bikiniju ili zakopčan od glave do pete!

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 20:02 

Riječ je napisao/la:
.Za vas jedno pitanje:
Da li vi bojite kosu ili stavljate na lice bilo kakvu šminku?

Ne,nemam potrebu..muz kaze,da me voli ovakvu..ja dajem vise vrijednost na nutarnju ljepotu...

Mozda vi to radite..??

"Pristojnost i čednost su mlađa braća čistoće," govorio je Sv. Josemaría Escrivá.

Kada se neka žena, mlađa ili starija, nečedno odijeva, ona nije samo iskušenje muškarcima da griješe protiv čistoće nego ona navlači i na svoju vlastitu dušu grijeh zavodnice. Nečedna žena koja otkriva svoje tijelo dok se kreće u javnosti (trgovački centar, sportska dvorana, koncert) može biti povod stotinama, možda tisućama muškaraca da počine grijeh ‘požude očiju’ i ‘preljuba u srcu’ unutar jednog sata.

Vrh

PostPostano: Pet vel 11, 2011 20:10 

Riječ je napisao/la:
Kakve veze sad ima moj avatar? Tema nije moj avatar, nego nešto drugo.

"Šarmirao" si nas svojim dostojanstvenim kopčanjem do grla, a propovijedaš izazovno oblačenje...
Nije baš uobičajeno da se sve toliko relativizira, kao naprimjer:
Citat:
Što je to izazovna odjeća? Svatko može drugačije definirati izazovno.

Svatko može i drugačije definirati moral. Što ne znači da je to kršćanski.

Poveži izazovnu odjeću i ponašanje kod žene sa relativističkim odgojem i autoritetom u obitelji, pa dobiješ ljubomornog i agresivnog muškarca, koji baca noževe po kući + automatski povod za razvod braka...
Zar je slučajnost što se najviše nasilja među mladima događa pokraj narodnjačkih klubova...?
A mi kao da zatvaramo oči pred grijehom... jer sve treba opravdati?

Citat:
Pisanje pojedinaca odje koji su najveći moralizatori inkvizitori ovdje neka se zapitaju koje oni kršćanstvo navještaju.

Sigurno ne isto kao i ti. A istine ne mogu biti dvije, znači netko od nas ili vas ipak griješi.

Ovakav preusiljen način argumentiranja zaslužuje opomenu, pa makar i ja dobila kompliment "moralizator-inkvizitor".

Vrh

PostPostano: Sub vel 12, 2011 11:54 

Citat:
onda vi zaslužujete opomenu,

Pa nisam ja napisala da su pojedinci ovdje koji drugačije misle od mene „moralizatori i inkvizitori“.

Citat:
Ako vam je ovo argument za nasilnog i ljubomornog muškarca,

Daleko od toga da opravdavam nasilje i agresiju, pogotovo u obitelji, ali pretpostavljam da ste muškarac, pa ne znate da žena dosta rano nauči uzročno-posljedičnu vezu da svojim nametljivim i izazovnim odijevanjem itekako izaziva pažnju muškaraca, (ma koliko muškarci to ne žele priznati). Ta pažnja nije uvijek pozitivna ni dobronamjerna. One „dlakave i brkate“ što si spomenuo prije (to su vjerojatno feministkinje) sigurno ne odobravaju suvremeni trend da žena u javnosti mora biti ponajprije seksualni objekt. Ali taj trend postoji i vidljiv je posvuda. Nisu tome samo muškarci krivi, nego i žene same – a to priznati ne znači ponižavati ženu, nego truditi se da sačuva svoje dostojanstvo…

Možda mislite da je netko ovdje protiv ljepote, a o tome uopće ne govorimo. Ljepota je nešto sasvim drugo. Postoji vanjska i unutarnja ljepota, kao što je Leja rekla. A ljepota je i jedan od Božjih glasova kojima nas doziva k sebi…

Citat:
I gdje ja to propovjedam izazovno oblačenje?

U rečenici: Što je to izazovna odjeća? Svatko može drugačije definirati izazovno. relativizira se više-manje...
Možeš napisati, dakle, što je za tebe uopće izazovna odjeća?

Vrh

PostPostano: Sub vel 12, 2011 15:50 

Da se vratimo na temu...
Svakako,da covjek moze biti i na FKK..a da mu ("pozude") miruju..(muskarcu,kazu drugi-to je tesko "odoliti")Kada su svi goli,onda se to drugacije gleda...i osjeca,barem tako mislim ja.
Ja,recimo nemam nikakav problem s tim..,ali ne mora da znaci da moj muz nema problem..?
Ipak,katoliku je zabranjeno da izlaze svoje golo tijelo.i s njim ( provocira) izaziva,drugog na grijeh..Kod,katolika se kaze,da tko god pogleda s pozudom na djevojku ili zenu,ucinio je grijeh.."preljub"Povrijedjeno je dostojanstvo ,bez obzira sto je u mislima,povredjena je njena cistoca..Onaj tko ju je pozelio,vec je sebe vidio u krevetu,sjedinjenu s njom....Tako,i nekada oskudni kupaci kostimi ,mogu biti uzrok mnogo -cemu...da misli odvede cak u krevet..
Svakako da cu zene reci,pa tko tjera muskarca da tako daleko ide...u svojim mislima "pozude"?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata