Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Čet vel 03, 2011 17:46 

Frida je napisao/la:
sara je napisao/la:
Pa i tu vrijedi ono što je Isus rekao apostolima: "Tko vas sluša, mene sluša." Dakle, Crkva (Učiteljstvo) zna što govori.

Ok,ali nadam se da i svaka osoba uz to moze imati svoje misljenje i stajaliste,s tim da napominjem da ja postujem i crkveno bez daljnjeg!

U temeljnim stvarima vjere ne postoje osobni stavovi i mišljenja. Tu se, naime, radi o ključnim pitanjima vjere i to nije ostavljeno ljudskom doumljivanju. Naravno, da je dobro da sam čovjek i te stvari premišlja, odnosno da ih pokuša "sažvakati" i "provući kroz svoj želudac".
Konkretno ovdje se radi o tome da je smrt potvrda čovjekovih izbora i oni smrću postaju konačni. Naravno, čovjek može razmišljati koliko je osobi moguće sve promijeniti u zadnjim sekundama života. I sigurno da jest, samo valja realno razmišljati koliko je to vjerojatno. No, valja biti svjestan i toga da Bog svakoga toliko voli da mu daje šanse za spasenje do zadnjeg daha.
Uf, nadam se da sam bila dovoljno jasna.

Vrh

PostPostano: Čet vel 03, 2011 18:38 

Frida je napisao/la:
Znam da Crkva uci kako poslije smrti nema pokajanja al ja sam eto govorila neko svoje stajaliste i misljenje(i naravno ono sto sam vec spomenila da sam citala o tome).Na koncu tko nam moze reci sta se TOCNO dogada nakon smrti?To cemo tek saznat...Ali eto mozda je moja zelja da mi gresnici dobijemo i opet jos jednu priliku stvarno velika jer mi je zao same pomisli da ce netko zavrsiti u paklu,to je prestrasno.

Naravno da i kod velikih grješnika ili onih koji su umrli na glasu kao veliki grješnici mi moramo ostaviti prostora milosti, jer nitko toliko ne poznaje čovjeka kao Bog sam, i u konačnici za nikoga ne možemo tvrditi "ovaj je sigurno u paklu"... Kad osudimo nekoga na pakao, to znači da više za njega ne molimo i ne marimo, a time mu propuštamo pružiti pomoć jer uvijek postoji nada da je na putu očišćenja.
S druge strane, moramo biti svjesni da baš svakome svojim molitvama nećemo moći pomoći jer ljudi doista proigravaju svoje prilike ovdje na zemlji. Stari je crkveni nauk da nitko s teškim grijesima na duši ne može pred lice Božje, a u čistilište dolaze oni s lakim grijesima neispovijeđenima prije smrti. Kad bi ljudi o tome razmišljali tijekom života, manje bi bilo grijeha - a time i manje paklenih muka.

Citat:
Sta se tice pokajanja prije smrti,mislim da definitivno ima takvih slucajeva,al naravno ne u vecini.Vjerojatno jedan mali broj to dozivi na takav nacin,a zasto?E to zna samo Bog!Svaki zivot je razlicit i svaki kriz je drugaciji.Tesko je pricati o ovoj temi.

Da, postoji mogućnost da se čovjek neposredno prije smrti iskreno pokaje za svoje grijehe, ali on više ne stigne učiniti pokoru, niti ispraviti nepravde koje je počinio, ni pomiriti se s neprijateljima, ostaje i bez sakramentalne ispovijedi - pomirenja sa Crkvom. To su puno teže okolnosti nego da se čovjek obrati dok je još zdrav i dok je pred njim budućnost. Ali treba se uvijek nadati Božjem milosrđu i moliti...

Vrh

PostPostano: Pon vel 07, 2011 13:14 

Šta mislite je li ovo istina?

Vrh

PostPostano: Pon vel 28, 2011 15:55 

Miroslav je napisao/la:
Šta mislite je li ovo istina?

Tu se nema što misliti, Tito je bio visokopozicionirani mason, zato i nema nikakvog obilježja na grobu.
I Juda Iskariotski je zaurlao:"Izdadoh Krv nevinu", pa ode i objesi se.
Tako je bilo i sa "Ispovijedi" bivšeg "katolika i hrvata" maršala paklenih hordi.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2011 12:11 

Tema o posljednjoj ispovijedi je izgleda intrigantna i onima koji ne vjeruju da išta dolazi poslije smrti. Sjećam se prošle godine jedne kazališne predstave. Ključni događaji vrtjeli su se oko ispovijedi jednog bahatog poduzetnika i moćnika koji je skrivio smrt desetaka ljudi koji su radili na njegovim gradilištima, ali policija nije imala dokaze, pa mu na samrti (kad se poželio ispovijediti) šalju glumca preobučenog u svećenika da izvuče iz njega što više "grijeha". Ironija je trebala biti u tome što se takav krvavi tajkun prikazuje kao veliki katolik (i Hrvat, usput...), željan ispovijedi i odrješenja, ali bez imalo kajanja. Dobija se dojam kao da se "ulazak u raj" može novcem kupiti i kako to bogati uspijevaju. Opća poanta predstave na kraju nije bila drugo nego skrenuti pozornost na to kako se ovozemni moćnici drže u bliskosti s Crkvom radi sakrivanja svojih grijeha. Netko bi mogao kritizirati što se i na taj način izruguje sa jednim sakramentom dostojnim svakog poštovanja, a radi se i o kompromitaciji Crkve kao institucije. Na to me podsjetio ovaj slučaj s Titom...
Ispovijed je vjerojatno najviše osoban i intiman čin među svim vjerskim činima, a događa se prvenstveno između Boga i čovjeka, vezano uz to mislim da nedovoljno upućeni doista misle kako je Crkva ta koja određuje tko će u raj, a tko neće, međutim, to samo Bog zna i On jedini odlučuje.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 00:55 

Mihael je napisao/la:
Ja u takvom raju di je Hitler sigurno nebi bio. Koliko ljudi je poginulo zbog njegove bolesne ideje, na milijune. Ja jesam za oprost i kajanje, ali trebaju postojati granice. Nedugo sam gledao dokumentarac kad su švabe sravnali Staljingrad sa zemljom. Tamo je poginulo na tisuće nevinih ljudi. Tko će odgovarati za to? Tko će odgovarati za plač nevine djece? Ne želim iskreno napisati što mislim da bi im se trebalo desiti da me ljudi krivo ne shvate. Hitler sa svim generalima je svjesno znao što rade i tu nema puno priče. Znali su oni dobro što se događa na terenu. Nek snose odgovornost.

U slučaju da su se obratili prije smrti za te grjehe i za plač nevine djece će odgovarati Otkupitelj grijeha . Ako je Krist na križu molio "Oče , oprosti im jer neznaju što čine" dok je bio proboden čavlima , tko smo mi da kažemo "Ja u takvom raju di je Hitler sigurno nebi bio". Još je gore što bi mogli završiti u paklu u kojem nema Hitlera a ima tebe koji ne znaš praštati .

Daba je napisao/la:
U pogledu rasprava koje se ovdje vode o tomu jesu li Juda i Hitler u paklu ili su se pokajali, zaboravljate na njednu ključnu činjenicu: oni su obojica izvršili samoubojstvo. mogli su se sto puta prije toga pokajati, ali čin samoubojstva pokazuje da to pokajanje nije iskreno jer samoubojstvo je svakako teški grijeh.
Ostali koji su umrli na drugi način, a nisu za života bili "cvijeće" teoretski su mogli doživjeti obraćenje. No, sudeći po svemu takvih je malo. Usudio bih se reći da iskrenih obraćenika među takvima i nema

Nebih se čudio da Juda završi u raju . Samo Krist je taj koji bi oprostio svaki grjeh pa i izdaju Judinu . Juda je tragična osoba . I sam sam napravio neke loše stvari u životu koje su završile sa gorim posljedicama nego što sam mislio. Bog je vječito praštanje , slava mu .

Vrh

PostPostano: Čet ožu 10, 2011 02:03 

+!
Lk 23,39-43
Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: "Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!"
A drugi ovoga prekoravaše: "Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom?
Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on - on ništa opako ne učini."
Onda reče: "Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje."
A on će mu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"

1. Koji će čovjek priznati sam sebi, da je zalužio smrtnu presudu (brzu, sporu, tešku, laku,...),
bolest, invaliditet ili bilokakvu kaznu (puno ili malo batina)?
2. Zašto raskajani razbojnik ide u Raj?

Raskajani razbojnik, koji je završio na križu, sigurno nije bio mali kriminalac.
Velika je razlika između mučenja i patnje.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata