Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 22:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 09, 2009 10:52 

Za protestantsku crkvenu pokrajinu Hessen i Nassau želi protestantski liturgičar obnoviti i preurediti slavlje Posljednje večere... Među ostalim predviđeno je uvađanje ispovijedi i to na način da vjernici iskreno pred Bogom napišu" pismo " sve što su sagriješili i to donesu na oltar a svećenik će onda "U ime Isusovo" oprostiti dotičnima te grijehe....

Vrh

PostPostano: Ned vel 14, 2010 11:53 

gdje to ima detaljnije na internetu?

Vrh

PostPostano: Pon vel 15, 2010 15:24 

cunjozu je napisao/la:
gdje to ima detaljnije na internetu?

toliko dugo je prošlo od kad sam ov o stavio ali mislim da sam vidio na kat.net no nisam siguran!

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2010 12:10 

i što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2010 13:23 

cunjozu je napisao/la:
i što mislite o tome?

Očito je i prije je već bilo poznato da brojni protestanti traže uvađanje ispovijedi.. I ne samo protestanti.. Jer čovjek je mnogo više od neke psihosocijološke jedinke čovjek ima i svoju savjest (ogledalo vječne Božje pravednosti) i osjeća da mu samo Bog može oprostiti krivnju...
Ovih dana sam bio svjedokom radosti jedne djevojke koja je abortirala i nije mogla naći mira dok se nije ispoviejdila...
Ljudi koji svode čovjeka na "u se - na se - i - podase" ovo ne mogu shvatiti ovome se rugaju, ali kad ih pritisne životna sudbina onda bi se željeljeli riješiti tereta, ali ne mogu jer nemaju temeljnog vjerskog pristupa..zato su danas ludnice sve punije a samoubojstava sve više i nitko ne želi reći pravi uzrok i pravi način liječenje - jer bi time današnja filozofija života samu sebe pokopala.

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2010 19:30 

ja sa svoga katoličkog gledišta i odgoja ne bih mogao preći na protestantizam. tako simplificirati Kristovu Žrtvu. živjeti razvratno i reći - Bože oprosti mi. - i to je to. dalje mogu kako hoću. ne...ne bi mi savjest bila mirna.
kao da je spasenje instant kava koja se ne može popiti. izgleda da su ti protestanti koji su zatražili ispovijed naletili na jakovljevu poslanicu i malo njoj posvetili pažnje...

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2010 20:02 

Citat:
]ja sa svoga katoličkog gledišta i odgoja ne bih mogao preći na protestantizam. tako simplificirati Kristovu Žrtvu. živjeti razvratno i reći - Bože oprosti mi. - i to je to. dalje mogu kako hoću. ne...ne bi mi savjest bila mirna.

A zbog čega se uvijek pretpostavlja najgore, jeli moguće da protestanti nisu ni manje ni više razvratni nego Katolici?
Moram primjetiti i ovo, netko tko je razvratan, ne samo da neće dolaziti na ispovijedi već najčešće neće ni biti vjernik, no biti vjernik također automatski ne mora značiti da je čovjek čestit.
Ne vjerujem da jedna religija ima manje ili više razvratnih ljudi nego neka druga a i tamo gdje se čini da je manje razvratnih, to je tek privid nastao zbog represije, npr. probaj u Iranu reći da si homoseksualac.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 07:45 

Tekstom mi nije namjera bila raspravljati o broju razvratnika u religijama. Sv. Augustin je bio razvratnik prije nego se obratio. Nego sam htio reći da meni ne bi bilo dovoljno samo reći.,,Bože oprosti mi!'' i da mi sve bude oprošteno. Mislim da je dobro što se uvodi ispovijed jer ipak ispovijed(bila kakva bila) je nešto što se tiče savjesti i njenog odgoja. Bez ispovijedi mislim da se ne može dobro odgojiti savjest.

Vrh

PostPostano: Pon sij 17, 2011 08:27 

S obzirom na to da protestantske crkve nemaju sakrament ispovijedi, mislim da je to za njih napredak s jednim ograničenjem: pastori nemaju sakrament svećenićkog reda pa tako niti vlast otpuštanja grijeha. Oni mogu nekome reći da mu Bog može ili ne može nešto oprostiti, ali ne mogu mu sami otpustiti grijehe prema Božjoj ovlasti.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 09:18 

sneni je napisao/la:
Za protestantsku crkvenu pokrajinu Hessen i Nassau želi protestantski liturgičar obnoviti i preurediti slavlje Posljednje večere... Među ostalim predviđeno je uvađanje ispovijedi i to na način da vjernici iskreno pred Bogom napišu" pismo " sve što su sagriješili i to donesu na oltar a svećenik će onda "U ime Isusovo" oprostiti dotičnima te grijehe....

recimo , donekle dobar pomak...ali daleko od pravog akramenta i punine sakramenta

jer šta znači gore boldano???
jako malo

nije sakrament pokore -ispovijed pisanje pisma Bogu i prinošenje tog pisma na oltar??
ispovijed je razgovor sa svećenikom, gdje svećenik ti daje savjet kako se boriti s grijehom , šta popravljati u svom životu, svojim postupcima prema ljudima
a toga svega nema kod pisma o kojem se ovdje priča
svećenik kod ispovijedi ti daje pokoru i odriješenje grijeha...toga svega nema u ovom slučaju

mislim, da je pozitivno jedino što protestanti počimlju pričati o ispovijedi ,ali opet nemaju pomirbu preko svećenika, nego preko "pisma"...jako falično :cry:

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 14:00 

hrki je napisao/la:
sneni je napisao/la:

recimo , donekle dobar pomak...ali daleko od pravog akramenta i punine sakramenta

jer šta znači gore boldano???
jako malo

nije sakrament pokore -ispovijed pisanje pisma Bogu i prinošenje tog pisma na oltar??
ispovijed je razgovor sa svećenikom, gdje svećenik ti daje savjet kako se boriti s grijehom , šta popravljati u svom životu, svojim postupcima prema ljudima
a toga svega nema kod pisma o kojem se ovdje priča
svećenik kod ispovijedi ti daje pokoru i odriješenje grijeha...toga svega nema u ovom slučaju

mislim, da je pozitivno jedino što protestanti počimlju pričati o ispovijedi ,ali opet nemaju pomirbu preko svećenika, nego preko "pisma"...jako falično :cry:

Protestanti nemaju niti svećenike (nema svetoga reda) pa ne može biti niti sakramentalne ispoviejdi.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 14:23 

Sara
Citat:
Protestanti nemaju niti svećenike (nema svetoga reda) pa ne može biti niti sakramentalne ispoviejdi.

A kako nemaju hijerarhiju ne samo da nema Ispovijedi nego i ostalih sakramenata osim Krštenja; a kako toga nema ne možemo govoriti niti o protestantskoj Crkvi. A toga više nisu svjesni naši katolici nego sami protestanti, pa misle da je Katolička Crkva samo jedna od vrsti Crkve a ne da je Crkva zapravo samo jedna i sveopća - Katolička. Pravoslavna Crkva kako ima sve sakramente (sva sredstva spasenja) i zakonitu hijerarhiju, samo je istočno krilo iste Crkve, a ne još jedna "vrsta" Crkve. Ljudi jako banaliziraju ove stvari kao da je Crkva sladoled (ti voliš vaniliju a ja punč, pa nek svatko jede što mu se sviđa). Tako, biti kršćanin (npr. protestant) još uvijek ne znači biti u Crkvi bez kao što znamo nema spasenja. Ovu suštinsku eklezijalnu razdjelnicu terminološki definiramo da su protestanti crkvena zajednica ali ne i Crkva. Tako, uvođenje ispovijedi kod protestanta je ponovno izumljivanje kotača, ili tople vode (no bolje ikad nego nikad). A kada dođu do otkrića euharistije moći ćemo ostvariti euharistijsko zajedništvo koje unitatis redintegratio i predviđa.

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 19:29 

Poslije ovakvih komentara mi protestanti se jadnici necemo nikada spasiti. Nemamo sve sakramente :cry: . Samo je jedna Sveta Katolicka Crkva, Zapadna i Istocna. Pravoslavci ne postoje. Kako god, katolici prelaze u omrazene protestante. Citat iz clanka s index.hr

"Osim velikoga broja osoba koje napuštaju Katoličku crkvu, velik broj vjernika u Njemačkoj prelazi u protestante. Samo u prošloj godini je to napravilo 20 posto njemačkih katolika."

XXX

- maknut antikatolički sadržaj zbog poticanja netrpeljivosti prema vjernicima

Vrh

PostPostano: Čet sij 20, 2011 19:53 

Citat:
Poslije ovakvih komentara mi protestanti se jadnici necemo nikada spasiti.

To ne znam. No, opomena Sv. Pavla je svevremenska: "ako se tko natječe, ne ovjenčava se ako se zakonito ne natječe"

Vrh

PostPostano: Pet sij 21, 2011 07:04 

vijadukt je napisao/la:
"Osim velikoga broja osoba koje napuštaju Katoličku crkvu, velik broj vjernika u Njemačkoj prelazi u protestante. Samo u prošloj godini je to napravilo 20 posto njemačkih katolika."

20 posto katolika sigurno nije prešlo na protestantizam, jer bi to bilo nekoliko milijuna ljudi u jednoj godini, a to bi bila svjetska senzacija o kojoj bi se brujalo na sve strane. Ne znam zašto index nije napisao da Evangeličku Crkvu napušta još veći broj ljudi nego Katoličku.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata