T.H. je napisao/la:
Pa za početak, u samoj Crkvi jedva da se više govori o spasenju. A ako se i govori, ne vezuje ga se uz pripadnost Crkvi. Po meni tu je negativan trend došao usljed nektitičkog ekumenizma i međureligijskog dijaloga, jer se usljed takvih pristupa poručuje da je protestantizam OK, da je islam OK, da je ateizam OK... A ako su oni OK, nameće se logično pitanje: čemu Katolička Crkva i zašto joj pripadati?
Kao posljedica, današnji čovjek više ne zna što će mu uopće Crkva. Nikakvo čudo da onda lako ide van.
Prvi korak prema rješenju bio bi ponovno početi inzistirati na najstarijoj dogmi: izvan Crkve nema spasenja, te neumorno raditi na tome da svijest o ovoj istini ponovno prodre u narod koji toga danas nije svjestan.
Ne kažem da će to automatski riješiti sve probleme, ali to je nužni preduvjet bez kojega ništa drugo nema smisla i bez kojega će se stvari samo dalje raspadati, što god drugo da se poduzimalo.
Kao prvo smatram da se u Crkvi dovoljno govori o tome da izvan Crkve nema spasenja.
Tezu da je ateizam OK čak smatram potpuno pogrešnom jer se u svim strukturama Crkve (od pape do vjernika koji o tome promišljaju) upozorava na štetnost ateizma.
Isto je tako nejasan pojam nekritičkog ekumenizma odnosno implikacija da je npr. islam OK.
Tako je meni u ovom postu ostalo nejasno koja razina djelovanja u Crkvi tu zapravo nedostaje, odnosno, koja je bila pogrešna?
Osobno je svaki međureligijski dijalog i ekumensko nastojanje kod mene samo učvrstilo svijest o pripadnosti Crkvi. Pripadam Crkvi koja je u stanju sa svima ostvariti dijalog, suradnju... vodeća uloga zapravo me čini ponosnim.
U "nekritičkog ekumenizma", mislim da je više štete od bilo čega donijela planetarno popularna pjesma Imagine Johna Lennona od bilo čega drugog. Da ne bi bilo zabune, meni se ta pjesma sviđa ... samo hoću reći da i te teze o mogućnosti spasenja izvan Crkve dolaze izvan Crkve, ali kod dijela vjernika mogu pasti na plodno tlo... Sad je tu, po mojem mišljenju više pitanje svjedočenja i autentičnosti Crkve nego bilo čega drugog...