Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 11:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 29, 2010 08:01 

Čitajući dakle ovu raspravu, nekako sam osjetio u srcu da bi trebao (mogao) i ja reći nekoliko riječi.
Što se tiče časopisa Book, što reći nego hvala Bogu što je počeo izlaziti. Smatram da taj časopis izlazi na slavu Božju i da su tekstovi u njemu jako poučni, potiču na razmišljanje o vjeri i Bogu, približavaju ljude k Bogu. Na poseban način dirnulo me objavljeno svjedočanstvo jedne djevojke koja se rodila za vrijeme abortusa (Book broj 8, kolovoz 2010.). To svjedočanstvo našao sam kasnije i na Youtube-u (prvi dio svjedočanstva http://www.youtube.com/watch?v=kPF1FhCMPuQ i drugi dio svjedočanstva http://www.youtube.com/watch?v=k8B1nKGIAeg ). Kada sam pročitao u Book-u a još i vidio ovo svjedočanstvo na Youtube-u, vjerujte mi zaplakao sam. Zaplakao sam od radosti zbog čuda Božjega i mirnoće duha i odvažnosti te mlade djevojke, koja je u Australskom parlamentu svjedočila. Hvala Bogu za Book, Rhemu i njima slične kršćanske časopise koji donose tako prekrasna svjedočanstva Božje milosti i ljubavi u ovome svijetu.
Da se odmah vjerski izjasnim, ja sam krščanin.
Ova svjedočanstvo potaklo me da još revnije svjedočim svoju vjeru u Boga, pa ću s vama podijeliti svoje svjedočanstvo. Kao mladić nisam mario za Boga, išao sam na Sv. Misu kada bi mi se dalo ići. Kada sam se krizmao, smatrao sam da sam „sve obavio“ i na neki način „pozdravio“ sam se sa Crkvom. Milošću Božjom (što sam kasnije shvatio) došao sam na seminar duhovne obnove kod fra. Zvjezdana Linića u Tabor. Taj seminar bio je seminar mojega obraćenja i povratka Bogu, poput „izgubljenog sina“ vratio sam se Ocu. A što je još radosnije i veselije imam nekih sličnosti sa ovom mladom djevojkom koja je rođena za vrijeme abortusa. Moja pokojna majka imala je saobraćajnu nesreću u šestom mjesecu trudnoće kada je nosila mene i mojega brata, koji je sada kod Boga. Kako smo se brat i ja rodili sa šest mjeseci, išli smo u inkubator u kojemu smo ostali bez kisika. Milošću Božjom ostao sam živ sa neznatnim posljedicama (cerebralna paraliza). Još dan danas poneki doktori mi se čude što tako dobro funkcioniram.
Poslije mojega obraćenja na seminaru kod fra. Zvjezdana Linića. Ono što mi je dalje podizalo vjeru, su bili karizmatski susreti u Bjelovaru i Varaždinu sa vlč. Draženom Radigovićem i Josipom Lončarom. Ti susreti pomogli su mi da uistinu susretnem Isusa u Euharistiji, da gledam drugačije na Sv. Misu, na kojoj me Isus nekoliko puta ozdravio i maknuo bolove koje sam imao. Zahvaljujem Bogu na tome i neka Bog silno blagoslovi Karizmatski pokret u cijelome svijetu, neka poput rijeke žive vode Duh Sveti poteče kroz srca ljudi, neka se očituju i darovi Duha u ovome svijetu, a sve na izgradnju Crkve. Ljubimo jedni druge, kao što Isus ljubi nas.
Oprostite mi ako sam predaleko otišao s teme foruma. Ovo mi je bilo na srcu i htio sam podijeliti s vama. Sretni vam i nadasve blagoslovljeni bili ovi dani stare godine, a u Novoj godini želim vam obilje mira i ljubavi s Ocem, Sinom i Duhom Svetim.

Bog s vama!

P.S. Ivana_Franciska, slušaj svoje srce i otiđi na Jelenovac, raspitaj se za Crown. „Odvaži se i budi hrabra, ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš s tobom je Bog tvoj“.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 08:40 

Citat:
Po onome kako govorite o protestantima dalo bi se zaključiti da vi smatrate da će se samo katolici spasiti i da su jedini pravedni i sa puninom vjere na ovome Svijetu, tj. da protestanti, muslimani i ostale vjere ili denominacije kršćanstva neće?

KATOLICI JEDINI IMAJU PUNINU VJERE U OVOM SVIJETU! SVI OSTALI IMAJU SAMO NEŠTO, SAMO SJENU ILI ČAK IZVRNUTOST VJERE! NIŠTA DRUGO.......
TO NEK SVIMA BUDE JASNO!
AMIN!

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 14:06 

Daba kaže:
"Nisam žešći, ali sam ustrajan u stavu koji sam donio nakon dugog i dubokog razmišljanja. Naši ljudi inače imaju silnu sklonost tzv. kmetskom mentalitetu pa se slažu sa svime. Ja nisam takav, ja analiziram, slušam, razgovaram i znam potom dosta dobro donijeti odluku što je ispravno. Dakle, nisam žestok nego ustrajan."

Slažem se djelomično sa Dabom: dobro je imati svoj stav o nečemu i nekomu, ali nedostaje važan segment a to je molitva. Možda naziv "kmetski" za naš katolički narod nije primjeren, nego prije iz Otkrivenja: "Poznam tvoja djela:niti si studen niti vruć! Oh kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak-ni vruć ni studen-izbacit ću te iz svojih usta." (Otk 3,15-16)

Što se tiče časopisa Book ima dobrih rubrika i u njima poticajnih tekstova za razmišljanje, kao što sam već napomenuo u prošlom postu. Dodao bih još tekstove i svjedočanstva koje piše p. Marko Glogović . U zadnjem broju iznosi dirljivo svjedočanstvo žene koja je učinila pobačaj, a kasnije doživjela obraćenje, iz knjige Jači je u nama. Vjerujem da mnogima može pomoći koji prolaze slične probleme, i pokazati im put spasenja, te kako ih Bog može i takve upotrijebiti da rade na širenju njegova kraljevstva, dati im pravi smisao života. Zahvalan sam Bogu za svako svjedočanstvo objavljeno u Book-u jer me jačaju u vjeri i šire Božju ljubav!

Dragi Bookovci, Bog vas blagoslovio! Samo hrabro naprijed!

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 14:36 

cunjozu je napisao/la:
Citat:
Po onome kako govorite o protestantima dalo bi se zaključiti da vi smatrate da će se samo katolici spasiti i da su jedini pravedni i sa puninom vjere na ovome Svijetu, tj. da protestanti, muslimani i ostale vjere ili denominacije kršćanstva neće?

KATOLICI JEDINI IMAJU PUNINU VJERE U OVOM SVIJETU! SVI OSTALI IMAJU SAMO NEŠTO, SAMO SJENU ILI ČAK IZVRNUTOST VJERE! NIŠTA DRUGO.......
TO NEK SVIMA BUDE JASNO!
AMIN!

Sjedni, 5!... :D Ne moraš vikati toliko, brate...
I drugi imaju onaj dio punine objave i Božje milosti, a sve što je u njima istinito i sveto to Katolička crkva ne odbacuje.
Kako će jednog dana doći do jedinstva među nama, ako mi sami ne priznajemo ono što nam je zajedničko i u čemu možemo biti složni i pokazati međusobno poštivanje i bratsku ljubav pred svijetom...?

Pritom moramo naviještati istinu da se punina vjere i Božje objave nalazi samo u jednoj Crkvi, jer ne možemo Božje istine relativizirati i ponašati se kao da postoje 2 istine u isto vrijeme, potpuno različite... Ali bi bilo u redu da to činimo s pažnjom i ljubavlju i da pokušamo razumjeti razloge koje su druge odveli s puta jedne Istine i punine vjere...

Braćo i sestre, smirimo tenzije i porazgovarajmo u miru.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 14:45 

Psalam 118:
Citat:
Rio je napisao/la:

Potpuno podržavam ovaj Bernardov oprez, koji je možda i ne znajući nanjušio da nešto od toga zaista ima i kod Josipa Lončara i Kristofora. Naime, dotični je izjavio da za njega nema tko što tražiti u vodstvu hr karizmatske Obnove tko ne čita Kennetha E. Hagina - upravo oca teologije prosperiteta, iliti Health and Wealth Gospela iliti pozitivnog priznanja iliti Word Of Faith-a. :roll:

Ovo što ste napisali, ne da ne stoji, nego bih se usudio reći da prelazi u područje klevetanja, što nije moralno ni kršćanski prihvatljivo. Ako ste ikad slušali Josipa Lončara ili ako ste čitali njegove članke u Book-u ili u njegovoj najnovijoj knjizi „Sila odozgor“ (snovi, vizije i proroštva), onda svatko može shvatiti i vidjeti da o teologiji prosperiteta nema nigdje ni slova.
S obzirom da je Josip Lončar napisao čuda toga, molim vas da mi navedete jedan primjer gdje on spominje teologiju prosperiteta ili da ju je isticao ili spominjao na nekom od seminara ili slično?
Koliko ja znadem, on je jedan od najzaslužnijih što je Crown doveden u Hrvatsku (i kao što sam napomenuo katolička crkva je upoznata sa time i to podupire), a Crown tečaj je nešto što u potpunosti negira i jasno pobija evanđelje prosperiteta, tako da pišete nešto što nikako ne stoji.
Pisao sam to u ranijim postovima, no ponavljam i sada, Kristofori su direktan partner sa ICCRS-om (može se pogledati što je ICCRS na http://iccrs.org/index.php/ccr), drugim riječima direktan odnos sa Vatikanom, koji ga itekako podržava, tako da nema riječi o ludorijama ili slično.
Ono što vi nazivate cirkusom ili kako već, je Papa Ivan Pavo II. blagoslovio na skupu karizmatika 1981. godine u tzv. Vatikanskom vrtu, a sve se može vidjeti u filmu A new pentecost (Novi Duhovi) koji su projicirali baš Kristofori i koji je obišao cijeli svijet (preveden na više jezika), a nalog za izgradnju filma su dobili direktno iz Vatikana (cijeli film se može vidjeti ovdje http://www.youtube.com/watch?v=J-QDOcDGDWA, nažalost engleska verzija samo). Vatikan od Kristofora ima velika očekivanja, a i siguran sam da sam Gospodin od njih jako puno očekuje i zato se njihovo ime blati sa svakakvim tvrdnjama koje nisu ničime utemeljene.
Imam taj DVD kod kuće (a može se i naručiti kod Kristofora sa HR prijevodom). Na omotu DVD-a piše točno ovako:
Chief producer: Josip Lončar, Croatia
Executive producer: Oreste Pesare, Italy
COPYRIGHT © 2006 – ICCRS , Vatican city
Distribution by: Kristofori, Institution for promotion of christian values (i adresa Kristofora)

Molitva ozdravljenja, je nešto što se u Novom Zavjetu spominje na mnogo, mnogo mjesta i na što nas se poziva, da molimo jedni za druge i Isus piše da ćemo činiti veća čudesa nego On ako imamo vjere, žive vjere i to je jedan od biti karizmatika i karizmatskog pokreta.
A sam mogu posvjedočiti i stojim iza toga (a i znam stotine ljudi koji mogu posvjedočiti isto), da ako se slijedi nauka žive vjere koju je sam Isus naviještao, pozivao nas na budnost i koju Josip Lončar recimo to tako „zastupa“ ili bolje rečeno živi i želi podijeliti, prenijeti drugima, kao posljedicu može imati samo život vječni, ako se naravno ustraje do kraja.

Žao mi je što vas moram ražalostiti, ali sve je itekako po nauku Svete Katoličke crkve, jer ako nije tako onda ni Vatikan nije po Vašem ispravan.

Svima će nam se suditi, pa neka nam se dragi Gospodin svima smiluje.

Božji blagoslov!

Meni se čini da ste Vi bezuvjetno zaluđeni s g. Lončarom i Kristoforima, što god oni rekli, producirali i slično. Nije mi to ništa čudno jer sam to bio i sam. Ne bih sada želio ići u drugu krajnost, pa da mi prilijepe da zbog nekih osobnih povreda s njim ili vlč. Radigovićem, idem u drugu krajnost, pa govorim da je sve što čine ili uče, loše. Ne znam koji je omjer, niti to itko zna, a ne da mi se ti to toliko točno proučavati, no može se reći da nije sve dobro, a što nije, dio s kojim sam upoznat kažem i ja, a vi ćete se pobrinuti za onu već klasičnu sliku kakvu sam nekad projicirao i sam - da je sve super, da je sve od Duha Svetoga, da je uz blagoslov Crkve, itd. Ima još takvih, kao Mihaela, koja ukazivanje na nešto neispravno kod spomenutih doživi kao da se radi o njoj, dakle nepotrebno osobno.

Istini za volju, ne bih se sasvim složio niti sa Dabom, koji meni drži stranu, ali previše ipak žesti po protestantima. Kod protestanata ima prilično toga dobrog, no pogrešan je pristup, pabirčiti kod njih što je to dobro, dok se ne upozna bogatstvo u katolicizmu, a to je čest slučaj.

Daljnji komentari Psalmu 118. Očito ste (si) preskočio napomenu, da sa crownom stvari djeluju korektno, ali da daljnje ulaženje u Lončarev opus nudi obilje health and wealth, kao što je to slučaj npr. sa učenjem Derrecka Prince-a "struktura Sotonina kraljevstva" koje je Lončar potpuno prekopirao i nudi katolicima. Poslije se oni nađu potpuno zbunjeni zašto im to nitko nije rekao do sada u njihovoj Crkvi. To je jedan od brojnih primjera. Upravo je stvar u tome da Lončar nigdje nije spominjao teologiju prosperiteta, ali ju je u poučavanju provodio. Ne znam na kojem jer mi se ne da tražiti, seminaru od Dobrog pastira, tvrdio je da je u sebi slomio prokletstvo koje si je sam nametnuo kao klinac rekavši "da u životu nikad ne želi biti bogat, već pametan" te kad je to prokletstvo slomljeno, došao je prosperitet: "danas imam kuću i vikendicu na moru". Do tada "mi je novac uvijek curio iz ruku, uvijek bi se nešto pokvarilo pa sam morao plaćati, imao sam novaca, ali ga nisam mogao zadržati". Ima toga još, koliko god hoćete, ali mi se zaista ne da tražiti, a mogao bi. Čini mi se da će ti najbolja škola biti kao i mnogima koji se ne obaziru na upozorenja, da ideš godinama za njim, pa kad se dobro razbiješ, počet će na neka od njih i obraćati pozornost.

Slično ovome, na tragu prosperiteta, Lončarev kompadre Vlč. Radigović kopira i provodi nauku pastora Kennetha Hagina, o upotrebi riječi, "smrt i život u vlasti su tvog jezika". U tom nauku ukorporiran je fundamentalistički pristup svetom Pismu, jer Vlč. Radigović tvrdi da se u njemu nalazi "riješenje za svaki životni problem", te također magijska svijest o upotrebi riječi = dovoljno je da nesmotreno izgovoriš neku autoproklinjuću riječ, i ona će se ostvariti, dok ju ne poništiš. Jednako tako i riječ blagoslova, samo ako budeš dovoljno ustrajan i "imaš vjere". Lončar tako kaže da je Boga "godinama nagovarao sa 'daj mi kuću'", dok nije "u molitiv dobio 'rhemu' o samoprokletstvu iz djetinjstva - 'ja ne želim biti bogat'.

Ima toga hrpa i stvarno mi se ne da to ponovno pretraživati i pisati. Mora se također priznati, da spomenuti dvojac Lončar - Radigović, sve manje koristi u poučavanju problematičnu teologiju, jer su se godinama već naučili malo pripaziti da ne 'melju'. Ipak, ostaje problem da su razni Faith nauci zabilježeni na tisućama videa i cd a, koje je Dobri pastir prodao i još prodaje, a to je dakako štetno. Svi su ti videi pušteni u distribuciju na svoju ruku, nije se pitao ordinarijat za neki blagoslov, imprimatur i sl.

Dobro se ovdje osvrnuti i na video Kristofora "Novi Duhovi" o KO. Može se slobodno reći, da nešto neprofesionalnije nije dugo napravljeno. Prvo video je prekratak - pola sata, za predstaviti tako veliku i kompleksnu stvar kao KO u KC. Video je napravljen po skoro tipičnom 'hrvatluk' modelu - za što manje para napraviti nešto što bi trebalo izgledati profesionalno i kvalitetno. I rezultat je takav. Kada netko gleda taj video a da nikad ništa prethodno nije čuo o karizmaticima, može se samo zapitati, kakvi su ovo luđaci, i ako je to tako moćno, kako to da se to negdje ne može vidjeti, čuti i sl (karizmatici tvrde da ih ima u svijetu 250 miliona). S tehničke strane, video bi bolje napravili video pirati iz osnovne škole (pogledajte samo sinkronizaciju Michell Moren, jedne od utemiljeteljica KO tada). Sve u svemu, tresla se brda, rodio se miš.
Radi istine, treba reći, da se Lončar godinama po karizmatskim susretima hvalio da je on u ICCRSu postao glavni čovjek za financije, a u stvarnosti su to bile druge osobe. Njegovog imena nema nigdje u nekim popisima ili izvještaja ICCRSa o financijama. Čista laž. I nije usamljena, ali neću ići s takvim stvarima, jer će me ili Barnaba brisati, ili će se javiti Lončareva apologetkinja Mihaela sa napadima na mene. Uglavnom, tvrdim da je Lončar samo jedan entuzijast iz Hr koji se ICCRSu ponudi da razvija KO unutar Hr, ali niti ICCRS to vodi, kamoli redovno kontrolira, već je bitni dio te sprege da Lončar šalje svoja polakirana izvješća, obično začinjena superlativ brojevima u ICCRS i piše po svojoj Kristofori stranici da ICCRS sve to blagoslivlja i aludira da vodi. Ako je to sve tako super, ne znam zašto to nije i blagoslovio Lončarev biskup, mons. Mrzljak. Uglavnom, ja tome ne vjerujem, ali je nevolja u tome, da nije sve 'za baciti' od Lončara, tj. da ne treba biti isključiv, ali bi bio pravi kunst da se netko ide time baviti - što zadržati, što odbaciti. Nit je jedno, nit je drugo, ali se od Lončarevih štovaoca ono loše što se pokaže odmah nekritinčno odbacuje, čak naziva klevetanjem. Sam Lončar, ima slabe socijalne vještine. Ima načina da kaže nadahnute propovijedi ali ne i da ih baš pokaže kroz neke konkretne odnose. Zapravo, često se u odnosima s ljudima, ponaša kao slon u staklani, i mnoge nejake je i 'polupao'. Ono što mu se treba priznati je laička revnost. On i Bušić su pravi mali hr pastori sa svojim 'službama' - moja zajednica, moji vjernici, moja knjiga, moj blog, moj nauk. Da žive u americi začas bi bilo 'moja crkva'.

Psalam 118, rekli ste i da je sve od Lončara po nauku Katoličke Crkve. Možete li mi onda objasniti Lončarevu tvrdnju "ne postoje nasljedne bolesti, već samo nasljedna prokletstva"? Hvala

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 14:53 

Ne mogu odoljeti a da ne čestitam Tonytonci na svjedočanstvu! Bravo! To nam više podiže vjeru nego sve rasprave koje se vode! Ovim putem želim pohvaliti časopis Book zbog svjedočanstava koje objavljuju! Sjetila sam se da sam u jednom broju pročitala članak o Sv Misi puno mi je pomogao, mislim da je treći ili četvrti broj, ljudi pročitajte :lol: :lol: Pozdrav svima!!!!

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 16:29 

Citat:
I drugi imaju onaj dio punine objave i Božje milosti, a sve što je u njima istinito i sveto to Katolička crkva ne odbacuje.
Kako će jednog dana doći do jedinstva među nama, ako mi sami ne priznajemo ono što nam je zajedničko i u čemu možemo biti složni i pokazati međusobno poštivanje i bratsku ljubav pred svijetom...?

Pritom moramo naviještati istinu da se punina vjere i Božje objave nalazi samo u jednoj Crkvi, jer ne možemo Božje istine relativizirati i ponašati se kao da postoje 2 istine u isto vrijeme, potpuno različite... Ali bi bilo u redu da to činimo s pažnjom i ljubavlju i da pokušamo razumjeti razloge koje su druge odveli s puta jedne Istine i punine vjere...

Hvala ti Adrijana. Jedna si od rijetkih koja razmišlja kritički, ali s ljubavlju i otvorenošću. Čitajući ove postove pitam se gdje se među nama vidi ona ljubav po kojoj bi kao Kristovi učenici trebali biti prepoznatljivi. Gdje su nam plodovi Duha Svetoga?
Da neki nevjernik zaviri u ovaj katolički forum, što bi ga privuklo katolicima? Prepucavanje, netrpeljivost, nadmetanje...?
Razumijem brigu za pravovjerje i čuvanje katoličkog nauka, samo se brinem da nas ne bi u tom prepucavanju carinici i bludnice pretekli u Kraljevstvo nebesko, kako je spomenuo i Psalam.
Citiram papu Benedikta XVI: "...kršćanstvo daje radost, daje širinu. Onaj tko je uvijek samo protiv nečega uopće ne može podnositi život."

Svima bi nam ovdje za razlučivanje dobro došao savjet Gamalielov iz Dj 5,38-40: "Ako njihov pothvat, ili njihovo djelo, potječe od ljudi, propast će, a ako potječe zbilja od Boga, nećete ga moći uništiti."
Živi bili pa vidjeli!

Pozdravljam dragog brata Ria, već sam se zabrinula što te nema na ovoj temi :wink:

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 17:11 

Kako kaže Pavica... meni osobno puno su važnija svjedočanstva nego ovo drugo kaj se ovdje događa...
puni je važnije kakav je moj odnos spram Boga, kakvo je moje srce, i kakav je moj život…
fascinira me živa vjera, i ono.. Ljubi Gospodina Boga svoga svim srce.... svi znamo kako ide dalje.. za mene je to ono najvažnije!

a ako su ovi zaluđeni Kristoforima i Josipom Lončarom (Kako kaže Rio) na taj način upoznali Boga i obratili se, hvala i slava Bogu! nadam se da su uz tu zaluđenost postali ludi za Boga... pisano nam je: "Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre!"
Rađe sam luda za Boga nego mudra, a srce prazno, pusto...

Tonytonci- hvala ti za savjet i za blagoslov!
hvala ti na divnom svjedočanstvu..

mislim da je ovo svjedočanstvo govori puno o svemu bitnom!
Nek mir i radost zbog rođenja našeg malog-velikog Boga u jaslama prebiva u našim srcima! I on je kao tek rođeno malo dijete bio ranjiv i bespomoćan, kao što smo i mi sami bez pomoći s Nebesa!
Nek nas Bog blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu!

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 17:13 

Mihaela:
Citat:
Hvala ti Adrijana. Jedna si od rijetkih koja razmišlja kritički, ali s ljubavlju i otvorenošću.

Slažem se. To znači, ne samo reći za, već i protiv, kada je opravdano, kako je to već Adrijana učinila na temi "Prihvatljivost protestantske literature za katolike":
Citat:
Ne volim protestantizam. Ne volim nikakve kršćanske sekte.

Ako mene pitate to su sve vjerske zajednice bez korijena, nastale iz inata i drskosti neposlušnih katoličkih redovnika i neposlušnih, bahatih vladara, koji su stoljećima vodili sramotne ratove protiv katolika. To su zajednice kojima se đavao služi da, katolicima poznatim jezikom Biblije, odvuče što više ljudi od prave vjere.

Mihaela dalje:
Citat:
Čitajući ove postove pitam se gdje se među nama vidi ona ljubav po kojoj bi kao Kristovi učenici trebali biti prepoznatljivi. Gdje su nam plodovi Duha Svetoga?
Da neki nevjernik zaviri u ovaj katolički forum, što bi ga privuklo katolicima? Prepucavanje, netrpeljivost, nadmetanje...?

Po meni, ovakva stajališta pate od skrupuloznosti - ako ne kažeš za, odmah je prepucavanje, netrpeljivost, bez plodova Duha Svetoga. Ti si onda odaberi neki forum sasvim po svom ukusu, ili otvori svoj i upiši sama sve postove, gdje će sve biti za.

Citat:
Razumijem brigu za pravovjerje i čuvanje katoličkog nauka, samo se brinem da nas ne bi u tom prepucavanju carinici i bludnice pretekli u Kraljevstvo nebesko, kako je spomenuo i Psalam.

"A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat?"

Citat:
Citiram papu Benedikta XVI: "...kršćanstvo daje radost, daje širinu. Onaj tko je uvijek samo protiv nečega uopće ne može podnositi život.

Lako se može i preparafrazirati u "onaj tko je uvijek samo ZA nešto uopće ne može podnositi život". Ja sam napisao da je Lončar i crn i bijel, a ne samo bijel kako Psalam navlači. Čak piše:
Citat:
Žao mi je što vas moram ražalostiti, ali sve je itekako po nauku Svete Katoličke crkve

- neka mi onda Psalam 118 objasni ovu Lončarevu tvrdnju: "Crkva Katolička uči nas kako je Marija posrednica SVIH miloti. SVAKA milost koja na ovaj svijet od Boga dolazi, dolazi 'preko' Marije" - Josip Lončar, "Bakina krunica, 2006, str. 7 - neka mi Psalam 118 objasni gdje Katolička Crkva uči da SVE milosti dobivamo preko Marije? - (članak Katekizma, dekret nekog Sabora ili sl.)

Citat:
Svima bi nam ovdje za razlučivanje dobro došao savjet Gamalielov iz Dj 5,38-40: "Ako njihov pothvat, ili njihovo djelo, potječe od ljudi, propast će, a ako potječe zbilja od Boga, nećete ga moći uništiti."

Mislim da taj savjet nikako ne zaobilazi zdrava upozorenja prije nego se Lončar i slični 'izdivljaju', jer nitko ga ni ne pokušava uništiti kako se to izgleda tebi čini.

Citat:
Pozdravljam dragog brata Ria, već sam se zabrinula što te nema na ovoj temi :wink:

Uglavnom čitam, a nisam ni tebe previše vidio. I tebi pozdrav i čestitka za Božić :wink:

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 19:59 

Rio je napisao/la:
To znači, ne samo reći za, već i protiv, kada je opravdano, kako je to već Adrijana učinila na temi "Prihvatljivost protestantske literature za katolike":

Evo sad ću napisati moderatorima zahtjev da obrišu taj moj post. Napisan je ionako u afektu kad si me "povlačio" za jezik, a sad ti služi kao alibi što Adrijana piše jednom ovako, drugi put onako... :wink: Na onoj temi nismo do nikamo došli, isto je bilo i svađe i prepucavanja, pa mirenja, i opet nerazumijevanja...

Mihaela je dobro napisala: Da neki nevjernik zaviri u ovaj katolički forum, što bi ga privuklo?

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 20:07 

Adrijana:
Citat:
Evo sad ću napisati moderatorima zahtjev da obrišu taj moj post. Napisan je ionako u afektu kad si me "povlačio" za jezik, a sad ti služi kao alibi što Adrijana piše jednom ovako, drugi put onako... :wink: Na onoj temi nismo do nikamo došli, isto je bilo i svađe i prepucavanja, pa mirenja, i opet nerazumijevanja...

Priznajem mini manipulaciju tvojim citatom; slažem se da moderator obriše (možda je Barnaba odsutan trenutno, inače puca od revnosti :roll: )

Citat:
Mihaela je dobro napisala: Da neki nevjernik zaviri u ovaj katolički forum, što bi ga privuklo?

Eh. To sam i ja svojedobno napisao, i zato ne sudjelujem na forumima inače - većina ih je tog tona, a i na Odgovorima sam rjeđe. Ipak, ako smo ti i ja počeli s prepucavanjima, i nerazumijevanjima, a danas smo si dobri, možda tako bude i sa Mihaelom. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 21:15 

Rio je napisao/la:
Citat:

Eh. To sam i ja svojedobno napisao, i zato ne sudjelujem na forumima inače - većina ih je tog tona, a i na Odgovorima sam rjeđe. Ipak, ako smo ti i ja počeli s prepucavanjima, i nerazumijevanjima, a danas smo si dobri, možda tako bude i sa Mihaelom. :lol:

Daj Bože.
Pa ja ne znam tko to stalno potpaljuje na ovom forumu... :roll:

Otkad sam ovdje umalo postadoh tradicionalni katolički fundamentalist. :wink: Priznajem i svoje propuste svojevremeno, i imam osjećaj da sam mnoge ljude otjerala s ovog foruma, a uopće mi nije bila namjera ni želja... :cry:

Primijetila sam da je najviše strasti u raspravama o karizmaticima, i tu najviše pucaju petarde...
U zadnjih nekoliko dana pridružilo nam se nekoliko forumaša koji obožavaju Kristofore,
otprije znamo da Ruta voli vlč. Radigovića,
Barnaba fra Ivu Pavića,
a Rio vlč. Sudca ( :wink: )...
Ja ovdje kao neki autsajder koji pokušava shvatiti sve te fenomene i nešto načelno doznati... Mislim da srećom nisam jedina.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 21:33 

adrijana je napisao/la:
otprije znamo da Ruta voli vlč. Radigovića

Ma volim i tebe...

Ali kad govoriš o vlč. Radigoviću onda "voli" nije u prvom planu.
Isplivala je činjenica da na svako svoje propitkivanje o vjeri i životu nađem primjeren odgovor iz njegovih propovijedi.
Iako sam bila tek na 4 ili pet seminara a zadnji je bio 2006. godine u proljeće, te propovijedi su mi ostale u sjećanju. I ne želim u tome tražiti ništa loše.

Iako moram napomenuti da pamtim i mnoge propovijedi naših župnika, i sadašnjeg i nekadašnjeg.

Vrh

PostPostano: Čet pro 30, 2010 00:00 

Citat:
jedni, 5!... :D Ne moraš vikati toliko, brate...

Izjeda me revnost. :D
Tako je! Naviještati pravu i punu istinu svete nam katoličke vjere, ali naravno s ljubavlju. Kako kaže u Kol 3:,,A povrh svega - ljubav! To je sveza savršenstva.'' Doduše, Isus je ljubio sve one prodavače u Hramu :D

Što se tiče Marije kao posrednice svih milosti, postoje neki ljudi koji zagovaraju proglašenje pete dogme o Mariji kao Suotkupiteljici i posrednici svih milosti. Istaknut je dr. Mark Miravalle na franjevačkom sveučilištu u Steubenvilleu. Imate njegove videe na youtubeu na kanalu ''franciscanfriars''. No naravno ja ću Psalma preduhitriti i odgovoriti da Crkva službeno nikakvim dokumentom niti proglasom ne naučava ''petu dogmu'' o Mariji.

Vrh

PostPostano: Čet pro 30, 2010 10:32 

cunjozu je napisao/la:
KATOLICIJEDINI IMAJU PUNINU VJERE U OVOM SVIJETU! SVI OSTALI IMAJU SAMO NEŠTO, SAMO SJENU ILI ČAK IZVRNUTOST VJERE! NIŠTA DRUGO ....... TO NEK SVIMA BUDE JASNO!AMIN!

Bogu hvala na ovakom članu foruma!
Bogu hvala na tvojoj hrabrosti i riješenosti da se odupreš nasrtajima mlakosti. Sve što si napisao je istina i komu nije draga neka se ukloni sa foruma, neka pobjegne k protestantima, ondje je sve lakše.

Znam da bi se morali boriti za svaku dušu, samo komu je dan razum, a ne razumije ovo što si napisao, onda nema Duha. Nije mu dano, kako kažu naši ljudi!
I istina njih boli, a to je ta koju si napisao - samo Katolička Crkva ima puninu vjere i u njoj je jedinoj moguće spasenje (komu je dostupna i zna za nju), dakako uz braću pravoslavce!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata