Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 18:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 10, 2010 17:01 

Riječ je napisao/la:
Život svećenika je kršćanski život, život kakav nas je učio Krist da treba biti, a to nije sigurno celibat!

Zavisi kako se celibat živi. Isus ga je živio vrlo dosljedno, jednako kao i sve drugo. I mnogi drugi su ga u tome nasljedovali. Dakle, može se kad se hoće i kad se čvrstvo odluči.

Zadnja izmjena: Bernard; Pet pro 10, 2010 17:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon pro 13, 2010 18:17 

Čitam jedan lijepi članak u Der Standard kako je jedan bečki odvjetnik (Gradišćanski Hrvat) sa 35 godina ostavio odvjetničku službu i krenuo u bogosloviju da postane svećenikom. "Celibat mi nije poteškoća - nego izazov"

Vrh

PostPostano: Uto pro 21, 2010 19:42 

Stvarno ne razumijem zašto ovaj svijet kao problem postavlja isključivo katolički svećenićki celibat. Zašto ne onaj u budističkih svećenika ili kod Hare Krišne?

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2010 08:14 

Što nije lako čovjeku a priori nije niti dobro niti poželjno - takav je stav danas. Stvarno ne vidim problem u celibatu.

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2010 13:45 

Bernard je napisao/la:
Stvarno ne razumijem zašto ovaj svijet kao problem postavlja isključivo katolički svećenićki celibat. Zašto ne onaj u budističkih svećenika ili kod Hare Krišne?

problem po meni počinje kada sami ljudi koji su se zavjetovali za celibat počinju ga gledat kao nepremostivu prepreku, kajati se neprestano sto su uzeli taj put, kriviti celibat sto su ljudi zbog njega "pukli" i to je danas ozracje u katolickoj crkvi... podjeljenost... neki su za a neki protiv... i kako onda ce javnost misliti kad se to cuje iz njihovih usta...

eto toliko...

Vrh

PostPostano: Sri pro 22, 2010 18:56 

Tako je BiTLorD !

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2010 08:45 

Citat:
problem po meni počinje kada sami ljudi koji su se zavjetovali za celibat počinju ga gledat kao nepremostivu prepreku, kajati se neprestano sto su uzeli taj put, kriviti celibat sto su ljudi zbog njega "pukli" i to je danas ozracje u katolickoj crkvi... podjeljenost... neki su za a neki protiv... i kako onda ce javnost misliti kad se to cuje iz njihovih usta...

A što ako to za njih i jest nepremostiva prepreka?

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2010 09:09 

Kumpić je napisao/la:
A što ako to za njih i jest nepremostiva prepreka?

A što ako ne znamo je li to za njih nepremostiva prepreka?

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2010 10:09 

Pa uglavnom ne znamo. Tim više treba biti oprezan kada se rasuđuje o celibatu.

Vrh

PostPostano: Čet pro 23, 2010 11:17 

Kumpić je napisao/la:
Pa uglavnom ne znamo. Tim više treba biti oprezan kada se rasuđuje o celibatu.

Držim da je ovo krivi stav. Koliko god smo pozvani na obazrivo postupanje prema grešniku kao osobi ne može se to pistovjećivat s osudom grijeha u ovom slučaju osudom prekršaja Crkvene discipline. Isto tako pozvani smo se grijehu oprijeti do krvi (Heb 12,4) a tko se od onih koji krše celibat tako postavlja, ako mu je "pretežak teret" pa "mora griješiti"? Prema tome ne može se "oprezno" rasuđivati o celibatu na način da se negira grešnost njegova kršenja pod plaštom razumijevanja za grešnika. Mislim da je to granica koju nikako ne smijemo preći ako želimo objektivno sagledati stvari.

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 16:24 

Kod:
Držim da je ovo krivi stav. Koliko god smo pozvani na obazrivo postupanje prema grešniku kao osobi ne može se to pistovjećivat s osudom grijeha u ovom slučaju osudom prekršaja Crkvene discipline. Isto tako pozvani smo se grijehu oprijeti do krvi (Heb 12,4) a tko se od onih koji krše celibat tako postavlja, ako mu je "pretežak teret" pa "mora griješiti"? Prema tome ne može se "oprezno" rasuđivati o celibatu na način da se negira grešnost njegova kršenja pod plaštom razumijevanja za grešnika. Mislim da je to granica koju nikako ne smijemo preći ako želimo objektivno sagledati stvari.

Ne smijemo, slažem se. Baš zato sam sam rekao da treba rasuđivati o smislenosti celibata samoga, a ne o pojedinim slučajevima.

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 21:02 

Kumpić je napisao/la:
Kod:

Ne smijemo, slažem se. Baš zato sam sam rekao da treba rasuđivati o smislenosti celibata samoga, a ne o pojedinim slučajevima.

I pojedini slućajevi su jako važni i ne smiju se zanemariti,
treba ih rezati u korjenu, ne skrivati ih, jer postaju rak rana,
koja razara iznutra, pa zato celibat i postaje problem a ne milost !!

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 21:37 

Citat:
I pojedini slućajevi su jako važni i ne smiju se zanemariti,
treba ih rezati u korjenu, ne skrivati ih, jer postaju rak rana,
koja razara iznutra, pa zato celibat i postaje problem a ne milost !!

Brigu o pojednim slučajevima treba prepustiti onima na koje to spada, valja nam gledati i čistiti sebe, a za bližnje imati riječ poticaja i opomene, ali onako kako nas to Isus uči.

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 23:36 
Administrator

Najprije, celibat svatko sam izabire nakon dugotrajne priprave. U nedavnoj emisiji na HTV-u gostovao je đakon koji je pričao kako je mislio biti svećenik, ali za vrijeme studija se zaljubio, i eto ostao đakon. Nitko nema pravo biti svećenik, postoje i druge službe.
Ako je pak već zaređeni svećenik prekršio celibat, ima mogućnost pokajati se, ili ako je tvrdokoran i ustraje u grijehu može biti razrješen službe.
Ponovio bih nedavne riječi biskupa Bozanića:
"Ima danas onih koji govore i pišu protiv svećeničkog celibata, premda ih se celibat životno ne tiče. Očito im smeta zbog toga što je znak i izazov."

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 09:02 

Giovi je napisao/la:
Najprije, celibat svatko sam izabire nakon dugotrajne priprave. U nedavnoj emisiji na HTV-u gostovao je đakon koji je pričao kako je mislio biti svećenik, ali za vrijeme studija se zaljubio, i eto ostao đakon. Nitko nema pravo biti svećenik, postoje i druge službe.
Ako je pak već zaređeni svećenik prekršio celibat, ima mogućnost pokajati se, ili ako je tvrdokoran i ustraje u grijehu može biti razrješen službe.
Ponovio bih nedavne riječi biskupa Bozanića:
"Ima danas onih koji govore i pišu protiv svećeničkog celibata, premda ih se celibat životno ne tiče. Očito im smeta zbog toga što je znak i izazov."

Lajk! :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata